VIDEO: Ogrevanje z obnovljivimi viri

25. 9. 2012 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: Barbara Primc

obnovljivi viri, energija, ogrevanje, MOS

Mednarodni obrtni sejem je postregel s kar nekaj novostmi na področju ogrevanja, pri čemer so bili v ospredju obnovljivi viri. Izstopale so toplotne črpalke tako za ogrevanje sanitarne vode kot ogrevanje prostorov, nam pa sta se zdela zanimiva tudi najnovejši kombinirani kotel na polena in pelete ter naprava za soproizvodnjo, ki deluje na zemeljski plin, bioplin in na plin iz čistilnih naprav.

Visokotemperaturna toplotna črpalka

Dvokompresorska visokotemperaturna toplotna črpalka Rotex HPSUhitemp je namenjena obstoječim hišam, ki se ogrevajo z radiatorji, predvsem tistim, ki še niso energijsko obnovljene, pravi Damjan Ragolič iz podjetja Ecofutura, ki je črpalko predstavljalo na sejmu. Njena prednost je, da lahko vodo ogreje do 80 stopinj Celzija, pri čemer ne potrebuje električnega grelnika, ki je sicer vgrajen v nizkotemperaturnih TČ. Po tem se razlikuje tudi od drugih visokotemperaturnih TČ na trgu, ki vodo ogrejejo le do 60 ali 65 stopinj, do 75 stopinj, kolikor pozimi potrebujejo radiatorji, pa jo dogreje električni grelnik.

Rotex HPSUhitemp ima namreč dva kompresorska kroga – zunanji ogreje vodo do 55 stopinj Celzija, notranji pokrije razliko do 80 stopinj. To pomeni, da za delovanje porabi bistveno manj električne energije kot nizkotemperaturna TČ, poudarja Ragolič. Ta vodo ogreje do največ 55 stopinj, pozimi, ko so zunanje temperature nizke, pa ji mora pomagati električni grelnik, ki je največji porabnik električne energije. Celoletni izkoristek visokotemperaturne TČ je po besedah sogovornika od 2,5 do 3,3 ali celo 3,4, kar z drugimi besedami pomeni prihranek, primerljiv z za tretjino manjšo porabo kurilnega olja. Ragolič še enkrat poudari, da je njena vgradnja ekononmsko upravičena tudi v neizolirani ali slabo izolirani hiši. Če pozneje izvedemo toplotno izolacijo, bo TČ pač delovala z manjšo močjo in porabila manj energije.

V praksi preverjeno delovanje

Ogrevanju hiš in drugih manjših ali večjih poslovnih objektov je namenjen tudi najnovejši model toplotne črpalke zrak/voda Thermia Atec, ki jo je na sejmu predstavljalo podjetje Atlas Trading. Po besedah Yasina Jodeha je izdelek na testiranju na Švedskem v vseh kategorijah dosegel najboljše rezultate, njeno učinkovitost pa dokazujejo tudi testi delovanja v obstoječih pomanjkljivo izoliranih hišah v Sloveniji. Letni izkoristek je bil v teh hišah vedno višji od 3, kar je zelo dobro, pravi sogovornik in doda, da je izkoristek v izoliranih hišah s talnim ogrevanjem 3,5, v nekaterih objektih pa celo 4. Manjše enote so primerne za ogrevanje energijsko varčnejših objektov, večje, ki zagotavljajo velike količine tople vode, pa za večstanovanjske hiše ali poslovne in gostinske objekte.

Energijski razred A

Novost je tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo Vesttherm VT3131 Eco, ki že zdaj izpolnjuje zahteve nove evropske direktive Ecolabel (veljati bo začela leta 2014). Model Eco se ponaša z izkoristkom, višjim od 4,1, zato spada v energijski razred A, pravi Yasin Jodeh. Danski proizvajalec si je zadal cilj, da bo v treh letih izdelal TČ, ki ne samo da bo imela najboljši izkoristek, ampak jo bo mogoče povezati s sistemom pametnega električnega napajanja (»smart grid«), tako da bo porabljala elektriko takrat, ko bo ta najcenejša. Prvi korak na tej poti je po Jodehovih besedah prav model Eco.

TČ za velike porabnike vode

Na razstavnem prostoru Termotehnike je izstopala TČ za velike porabnike sanitarne vode, kot so gostinski objekti, vrtci, šole, zdravstveni domovi in podobno, v katerih je dnevna poraba vode od 400 do 1400 litrov. Izdelana je na osnovi 500-litrskih bojlerjev, na voljo pa je v osnovni izvedbi in v izvedbi z vodenim zrakom, ki omogoča, da napeljemo zračne kanale do skupne dolžine 25 metrov in sesamo zrak oziroma ga vpihujemo v poljubne prostore, pravi Bogdan Kronovšek. Med prednostmi omeni še možnost vzporedne povezave več toplotnih črpalk, kar omogoča regulacija, tako da lahko preskrbo s toplo vodo povečamo tudi do nekaj tisoč litrov na dan. Sanitarno vodo lahko konstantno segreva na 65 stopinj Celzija, kar je v javnih objektih, na primer v bolnišnici, nujno.

Na voljo je tudi posebna nizkotemperaturna izvedba, ki ima rešeno odtaljevanje, omogoča pa delovanje na zunanji zrak. To pomeni, da ne potrebujemo velikega notranjega prostora, iz katerega bi črpali toploto, ampak črpamo zunanji zrak do temperature minus 20 stopinj Celzija, razloži Kronovšek. TČ ima grelno število 3,7 v standardnih razmerah, okrog 1800 vatov električne moči in dodat­ni električni grelec, če se pokaže potreba po hitrejšem segrevanju vode. Nanjo je mogoče priključiti tako sončne kolektorje kot kotel na plin ali kurilno olje.

Nov hladilni sistem zmanjšuje uporabo ventilatorja

Druga novost, na katero opozori Kronovšek, je toplotna črpalka za sanitarno vodo, ki je na voljo v samostojni izvedbi ali izvedbi z vodenim zrakom, je pa rezultat lastnega razvoja in sodelovanja z avstrijskim partnerjem. Izdelek zdaj testirajo na švicarskem inštitutu in meritve kažejo, da gre za najbolj varčno TČ v tem segmentu, pravi Bogdan Kronovšek. Ima nov hladilni sistem, vse od uparjalnika do kondenzatorjev, ki so ga razvili v sodelovanju z avstrijskim partnerjem, z novim načinom usmerjenega zraka so zmanjšali upore skozi TČ in s tem zmanjšali uporabo ventilatorja za pretok zraka skoznjo, prednosti izdelka našteje Kronovšek.

Večkrat nagrajeni kombinirani kotel

Najnovejši in večkrat nagrajeni (med drugim je dobil prvo nagrado na letošnjem sejmu Energetika v Celju za tehnično najbolj zanimiv izdelek na trgu) kombinirani kotel na polena in pelete z ločenima kuriščema, Fröling SP Dual, omogoča zelo učinkovito gorenje polen in peletov na dveh ločenih kuriščih z najvišjimi izkoristki, pravi Jernej Prodnik iz podjetja Biomasa. Namenjen je predvsem tistim, ki se želijo varčno ogrevati. Sistem na pelete deluje samodejno. Polena je treba naložiti enkrat na dan, ko pogorijo, sistem samodejno preklopi na pelete, pri čemer niso potrebni nobeni mehanski preklopi med sistemoma, poudari sogovornik. Sestavni del kotla je namreč hranilnik toplote, in ko temperatura v njem pade pod določeno mejo, se vklopi peletni sistem, če seveda ne naložimo drv. Za uporabnika je zanimiva še ena možnost, ki jo ponuja kotel – v kurišču naložena polena lahko zakuri kar peletni sistem, in ko pogorijo, preklopi na pelete. Izkoristek je pri delovanju na polena in pelete tako rekoč enak, 93,5-odstoten, kar je razvidno iz dokumentacije, pravi sogovornik in med prednostmi navede še možnost sporočanja napak prek sms in računalniško vizualizacijo. Kotel že v osnovi vključuje kompletno hišno krmiljenje, kar pomeni, da lahko nanj priklopimo tako radiatorsko ogrevanje kot konvektorje in talno gretje.

Soproizvodnja na plin iz čistilne naprave

Podjetje Klima-sol je v Celju prvič razstav­ljalo najmanjšo napravo za soproizvodnjo električne in toplotne energije proizvajalca Kuntschar & Schlüter, ki deluje na zemeljski plin, bioplin in plin iz čistilnih naprav. Po besedah Janeza Kozmelja je zlasti namenjena porabnikom, ki imajo razmeroma stalno potrebo po toplotni energiji ves dan. To so bolnišnice, domovi za ostarele, proizvodnja, kjer opravljajo toplotno obdelavo izdelkov, in podobno. Njena prednost je, da lahko poleg zemeljskega plina, ki je glede izpustov ogljikovega dioksida sprejemljiv vir energije, za delovanje uporablja tudi plin iz čistilnih naprav, deponij in bioplinarn.

Izbrane naprave si lahko pogledate tudi v spodnjem videoposnetku, ki smo ga posneli na letošnjem sejmu MOS.

KOMENTARJI

Migaj
14. 10. 2012 22:40

>>Celoletni izkoristek visokotemperaturne TČ je po besedah sogovornika od 2,5 do 3,3 ali celo 3,4, kar z drugimi besedami pomeni prihranek, primerljiv z za tretjino manjšo porabo kurilnega olja<< Prihranek je primerljiv z za 2/3 in ne eno tretjino manjšo porabo kurilnega olja !!! V mojem primeru skoraj 3/4 na letni ravni. Prej sem ogreval bajto in celo leto grel sanitarno vodo s staro visokotemepraturno namensko peč na olje Feroterm OPB30 (z letno izmerjenim izkoristkom 92,5%) - no letni izkoristek je bil po moji oceni v resnici 60 do 70%. Iz 3.000 l kurilca + nekaj elektrike sem prišel na letno porabo 7.600 kWh. V tej zadnji cifri je všteta obtočna črpalka, skratka vsa elektrika sistema ogrevanja in priprave tople sanitarne vode. pozablja se, da tudi sistem peči na olje na letni ravni pokuri kar nekaj 100 kWh elektrike, po moji oceni v povprečju najmanj 500. še račun prihranka v plačljivih kWh: 100 - (7.600 / (30.000+500) * 100) = 75%. Tak 75% prihranek na radiatorjih je možen samo v takih in podobnih specifičnih primerih, kot je moj.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE