Vrača se spoštovanje do domačih vrst lesa

28. 6. 2011 | Besedilo: Aleksandra Zorko

talne obloge, vogart, stane voglar, les, parket

Zdi se, da so v zadnjih letih ponudbo parketov na slovenskem trgu preplavile eksotične vrste lesa iz oddaljenih dežel. Pa ni tako, pravi Stane Voglar, direktor podjetja Vogart, ki ima dolgoletne izkušnje pri izdelavi vseh vrst parketov in drugih lesenih talnih oblog. V naše domove se vračajo domače vrste lesa.

Ali smo ob množici eksotičnih vrst parketov in drugih talnih oblog pozabili na klasični parket iz evropskih vrst lesa?

Na srečo ne. Res se je pred časom malo zmanjšala prodaja klasičnega parketa iz domačih vrst lesa, zlasti na račun dvoslojnih gotovih parketov in eksotičnih vrst lesa, vendar povpraševanje po klasičnem parketu in domačih lesenih vrstah spet strmo narašča. Kakor da bi ljudje znova odkrili lepoto domačega hrasta in tradicionalnega ladijskega poda.

Les katerih vrst dreves, ki rastejo na slovenskih tleh in drugod po Evropi, se uporablja za izdelavo parketov?

Predvsem hrasta, v zadnjem obdobju je zelo moderen oreh, pa bukev, jesen, javor, akacija, macesen, kostanj, češnja, prav tako hruška in dragocena oljka. Te vrste se množično uporabljajo za talne obloge, jih je pa seveda še nekaj, ki so manj pogoste, na primer gaber in breza.

Katere vrste so med najbolj cenjenimi in zaželenimi?

V zadnjem času je zelo zaželen oreh, ki ima zelo lepo, bogato rjavo barvo in je vedno pomenil prestiž med talnimi oblogami. Pa seveda hrast, ki je najbolj razširjen in večna stalnica. Posebej moram omeniti parket iz oljke, ki ima izredno bogato teksturo, les je trd in tudi barvno bogat, zato je za izbrane okuse, saj zahteva veliko prefinjenosti pri opremljanju prostora. Veste, koliko časa mora rasti oljka, da lahko iz njenega debla dobimo parket? Več kot sto let!

Iz katerega lesa je po vašem mnenju najboljši in tudi na videz najlepši parket?

Zelo težko bi se odločil, všeč so mi različne vrste lesa. Poleg lepote lesa, ki je seveda pri izbiri parketa zelo pomembna, moramo pri odločitvi za talno oblogo upoštevati še več drugih dejavnikov, kot so primernost določene vrste lesa glede na uporabo in obremenjenost v posameznem prostoru, način ogrevanja ... Oljka, ki sem jo prej omenil, je zagotovo eden od mojih favoritov, ni pa primerna za tla s toplovodnim ogrevanjem ali kopalnico. Čudovit je tudi parket iz domačega oreha, prav tako je izredno lepa kombinacija orehovega in češnjevega parketa.

Kaj pa hrastov parket?

Hrast je večen. Je stabilen, trden, domač in lep. Hrastov les je prijeten za obdelavo in omogoča zelo različne končne efekte, zato ga lahko uporabimo tako pri zahtevnih modernih objektih, kjer veljajo najvišji oblikovalski standardi, kot pri opremljanju domačih in rustikalnih prostorov.

Kaj ima klasični parket, česar nimajo njegove izpeljanke, ki so se uveljavile v zadnjih letih?

Njegova glavna prednost je v tem, da je cela parketna deščica iz enega kosa masivnega lesa, zato je bistveno debelejši kot večina modernih izpeljank. Kot tak predstavlja trajno talno oblogo in je dolgoročno najcenejša naložba, omogoča večkratno obnavljanje, preprosto vzdrževanje, zagotavlja odlično toplotno in zvočno izolacijo, je zdravstveno neoporečen, ekološko razgradljiv in še bi lahko našteval. Zlasti pa vnese v prostor domačnost, tradicionalizem, nostalgijo. Zagotovo je najplemenitejša talna obloga.

Veliko se govori o vračanju k naravi, naravnim načinom obdelave. Morda to opazite tudi pri talnih oblogah?

Težnja k oživljanju starih vrednot je tudi pri talnih oblogah zelo močno izražena. Vse bolj so znova cenjene domače vrste lesa, tradicionalni ladijski podi, dolge in široke deske, ki so obdelane po starem: krtačene, skobljane ali celo namerno »poškodovane«, predvsem pa ne več lakirane, ampak oljene ali voskane. Torej, ko jih vgradite, naj bi bile videti, kakor da so tam že vrsto let, kakor da jih je uporabljalo že nekaj generacij vaše družine.

Kako se določi, ali je les primeren za izdelavo parketa ali ne?

Za parket lahko uporabimo vsak les, ki je trd, trajen, dimenzijsko stabilen in se lepo površinsko obdeluje. Tu se pravzaprav zgodba vsakega parketa šele začne.

Kako pa se ta zgodba nadaljuje? Kakšni postopki obdelave so potrebni, od takrat, ko les požagajo, do faze izdelave parketa?

Najprej je treba izključiti les, ki je okužen z rjavo ali belo trohnobo ali so ga napadli lesni insekti. Nato se zdravi hlodi presortirajo po kakovosti, in sicer glede na dimenzije hloda, simetričnost, grčavost in obarvanost ali napake v jedrovini. Če pričakujemo, da bo hlodovina dalj časa mirovala, je odstranitev lubja nujna, saj je znano, da se vanj hitro naselijo insekti. Hlodovina se nato razžaga, mogočih je več načinov, najbolj priljubljen je radialni rez. Sledi še nekaj faz obdelave lesa, a najpomembnejša je sušenje. Če ne izberemo pravega režima sušenja, se pojavijo napake, ki pozneje odločajo o tem, ali bo les primeren za parket ali ne. V grobem se sušenje deli na segrevanje, sušenje, izenačevanje, kondicioniranje in ohlajevanje. Po fazi sušenja je les pripravljen za izdelavo parketa. Postopek priprave lesa za izdelovanje gotovih dvoslojnih parketov pa je malo drugačen, saj moramo vključiti še fazo izdelave furnirja.

Po katerih parketih je večje povpraševanje: po tistih iz domačih vrst lesa ali eksotičnih?

V zadnjem obdobju se spet raste spoštovanje do domačih vrst lesa. Te imajo v našem okolju tradicijo, so prilagojene na naše podnebne razmere in zato predvidljive pri svojem delovanju (krčenje, raztezanje, pokanje). Morda je k temu nekaj pripomogla tudi domača lesna industrija, ki hitreje sledi sodobnim trendom in zahtevam trga ter omogoča širši izbor in na različne načine obdelane domače parkete. Zdaj lahko s popolnoma naravnimi postopki obdelave lesa spremenimo njegovo barvo in tudi mehanske lastnosti. To nam omogoča bistveno bolj široko izbiro talnih oblog iz domačih lesnih vrst, tako po barvi kot kakovosti.

Kakšno vlogo pa bodo imele eksotične vrste?

Vsekakor bo eksotični les zadržal določen delež pri talnih oblogah, saj je nekaj vrst zelo kakovostnih: tik je na primer odličen za kopalniške lesene obloge in ga ne moremo primerjati ali nadomestiti z nobeno domačo lesno vrsto. Nekatere druge imajo posebno, neponovljivo in intenzivno barvo, ki je lahko ključni dejavnik pri odločitvi za vrsto talne obloge. Tako močnih barv pri domačih vrstah preprosto ni.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti na po­dročju talnih oblog, zlasti parketov?

Sodobna tehnologija omogoča res neverjetne stvari tudi pri parketih. Največ novosti lahko pričakujemo pri končni obdelavi, to je različnih učinkih pri enakih vrstah lesa. Tako ima na primer eden od naših dobaviteljev v redni ponudbi 880 različnih hrastovih parketov in to še daleč ni vse. Revolucionarno novost pri talnih oblogah pripravlja za jesenski sejem v Milanu, vendar je še ne smem izdati, ker je za zdaj strogo varovana skrivnost. Takoj po sejmu v Milanu bodo ti novi parketi na voljo tudi v našem salonu.

 

KOMENTARJI

Stanko
9. 11. 2012 06:37

najbolši moj parket jeeaah!

Žan
19. 10. 2012 05:43

sam ta parket bi bil lahko malo nižje cenovni!! ;'(

Rok
2. 10. 2012 17:45

trikrat hura za vog-art parket; HURA...HURA... HURAAAAA!!!

Rok
2. 10. 2012 17:44

prav imaš luka, tako zelo sem zadovoljen s parketom, da zdaj ne spim več v postelji pač pa kar na tleh... :D

Luka Voglar
28. 9. 2012 18:13

to je najlepši in najbolš parket v naši deželi Sloveniji.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE