Buča hokaido potrebuje oporo

6. 6. 2016 | Besedilo: Julijana Bavčar

buča hokaido, opora, Igor Modic

Poleg hitro rastočih bučk, cukinov, ki uspevajo na grmičasti rastlini in niso primerne za skladiščenje (Cucurbita pepo), so v kulinariki tudi pri nas med najbolj cenjenimi oranžne buče hokaido, ki rastejo na dolgih poganjkih, imajo trdo lupino in so primerne tudi za skladiščenje. Za te jesenske buče iz skupine Cucurbita maxima, ki dosežejo največ velikost rokometne žoge, je zaradi dolge rastne dobe zdaj skrajni čas, da posadimo sadike na prosto. Za direktno setev je že malce pozno, v vsakem primeru pa moramo že misliti na velik prostor, ki ga bodo prekrile, ali jim vnaprej pripraviti oporo.

Na prvi fotografiji prikazujemo eno posebno umetelnih, ki jo je izdelal in postavil naš kolega Igor Modic. Osrednji del je narejen iz narobe obrnjene rogovile smreke, ki je imela dva vrha. Vreže oz. poganjki buč bodo oporo povsem prerasli, vodoravne prečke pa bodo pomagale, da bodo imeli tudi precej težki oranžni plodovi primerno oporo.

Ker so vse buče ljubiteljice sonca, jim izberemo sončno lego in tla obilno pognojimo s hlevskim gnojem, kompostom ali drugim organskim gnojilom. Rade imajo vlažna, globoka humozna tla, lepo uspevajo tudi, če jih posadimo ob rob kompostnika. Ker slabo prenašajo sušo, jih med sušnimi obdobji  zalivamo. Resda velja, da so bučkam in bučam dobri sosedje bazilika, visok fižol, čebula, koruza, rdeča pesa in kapucinka, vendar se bučka hokaido tako razraste, da jo je bolje saditi samostojno. Če želimo veliko plodov na eni rastlin, jo moramo vršičkati. Na glavni vreži odstranimo vrh za prvimi devetimi listi, prav tako naredimo tudi na prvih stranskih poganjkih (to opravilo je podobno kot obtrgovanje zalistnikov pri paradižniku). Na glavni vreži so namreč skoraj sami moški cvetovi, na prvih stranskih poganjkih je nekaj moških, nekaj ženskih cvetov, na drugih stranskih poganjkih pa so predvsem ženski cvetovi.

Buče hokaido imajo še posebno poln okus, ki spominja na kostanj. Lupina je močno oranžna, skoraj rdečkasta, notranjost pa je svetlejša. Proti vrhu se lahko malo potegne v pecelj. Precej trde so, zato jih je težko razrezati. Lupina je užitna, čeprav ostane tudi kuhana ali pečena nekoliko trda.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE