22. 8. 2011 | Besedilo: Ivan Gerenčer, Delo
Spet bo dišalo po slovenskem česnu
22. 8. 2011 | Besedilo: Ivan Gerenčer, Delo
V Kmetijsko-turistični zadrugi Žitek, ki so jo pred poldrugim letom ustanovili zanesenjaki, da bi pomagali malim prekmurskim kmetom pri prodaji skromnih presežkov tradicionalno pridelanih vrtnin, olja, medu, sadja in poljščin, so te dni še posebno zadovoljni. V trgovinah so začeli prodajati avtohtoni slovenski česen, ki so ga pridelali člani zadruge.
»V zadrugi smo ponosni, da smo domačim kupcem ponudili slovenski česen, ki je s trgovinskih polic izginil pred leti, zamenjal pa ga je česen iz uvoza, predvsem s Kitajskega,« je povedala predsednica zadruge Branislava Belovič.
Po besedah strokovne delavke Andreje Počič je za pridelek avtohtonega slovenskega (prekmurskega) česna med kupci zelo veliko zanimanja. Doslej so ga od članov zadruge odkupili eno tono, računajo pa še na dodatne količine. »Pri iskanju in izbiri sorte semena spomladanskega česna so nam pomagali strokovnjaki regijskega kmetijskega in gozdarskega zavoda. To ni bila lahka naloga, saj je zelo težko najti semenski material za avtohtoni slovenski česen.«
Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela!