1. 9. 2012 | Besedilo: Robert Mabič | Fotografije: Robert Mabič
Zelenjavni vrt v septembru
1. 9. 2012 | Besedilo: Robert Mabič | Fotografije: Robert Mabič
Domača zelenjava je nekaj povsem drugega kot kupljena. Vsebuje namreč veliko za zdravje koristnih snovi, ki jih je v sveži zelenjavi največ. Vsega nam seveda ne bo uspelo sproti porabiti, zato bomo pridelek na najrazličnejše načine shranili za pozneje.
Marsikje je suša naredila svoje in je zato pridelek slabši od pričakovanega. Tega pobiramo in shranjujemo, če ga ne moremo porabiti sproti, na izpraznjena mesta pa sejemo motovilec, zimsko solato, rukolo, špinačo, tržaški solatnik, berivko in zimsko repo. Čebulo, česen in majski srebrnjak lahko prav tako sejemo ali sadimo zdaj, čas za to imamo, vse dokler tla ne bodo zamrznjena. Tudi za nizki fižol sorte 'Berggold' v začetku meseca še ni prepozno, presajamo pa radiče, sadimo sadike nadzemne kolerabice ali prazne grede zasejemo z rastlinami za zeleno gnojenje. Na kompostnem kupu se je čez leto nabralo dovolj materiala, tako da bomo tudi v prihodnjem letu pridelali dovolj kakovostnega komposta za gnojenje in izboljšanje vrtnih tal. Da bo še boljši, dodamo na kup nekaj govejega hlevskega gnoja, še bolje pa mešanega s konjskim. Paradižnikovi grmi so zaradi poletne suše obdržali večino zdravega listja, zdaj, ko je spet več vlage, pa lahko začnejo rjaveti zaradi ugodnih razmer za krompirjevo plesen. Zato jih redno obtrgujemo, da se bolezen ne razširi. Pregledujmo tudi druge vrtnine in še pravočasno odstranimo vse obolele ali od škodljivcev napadene dele rastlin.