Amarant – prihodnje leto ga lahko na vrtu pridelate tudi sami

19. 11. 2022 | Besedilo: Julijana Bavčar

Amarant, ščir, celiakija, pokovka, enoletnica

Ste med iskanjem živil z veliko prehransko vrednostjo vzljubili amarant, ki ga lahko skuhate kot kašo ali ga kot drobceno pokovko primešate jogurtu za zajtrk? Če imate vrt, si lahko prihodnje leto vsaj nekaj užitnega semena pridelate sami, amarant pa poleg tega pozno v jesen občudujete kot impozantno okrasno rastlino.

Amarantu, ki je pred tisočletji v Južni Ameriki in v Mehiki predstavljal pomembno živilo, pravimo tudi ščir, ena od njegovih vrst, ki je bila pri naših babicah priljubljena zlasti kot okrasna rastlina, pa je znana kot lisičji rep.

Zlati amarant. Foto Tatiana Kuklina/Shutterstock

Impozantna enoletnica, ki ne mara mraza

Pri nas lahko ščir gojimo kot enoletnico, ki se s prvimi jesenskimi slanami poslovi z vrta. Zraste tudi do dva metra visoko, naredi zelo velike zelene ali rdečkasto obarvane liste in velika obarvana socvetja, v katerih se jeseni razvije na tisoče semen, ki spominjajo na proso, le da so veliko manjša. Prav zaradi semena, ki ga iz socvetij zlahka otresemo, velja amarant za izredno zdravo živilo z veliko vsebnostjo beljakovin, esencialnih aminokislin, vitaminov, vlaknin in mineralov (predvsem železa in kalcija). Moka iz semena je cenjena pri bolnikih s celiakijo, saj ne vsebuje glutena.

Gojenje

Gojenje ščira ni zahtevno, ker nima veliko bolezni in škodljivcev. Visokim rastlinam pa moramo sredi poletja narediti oporo, da jih ne bi polomilo neurje ali se ne bi polegle zaradi dežja, ki bi otežil bujna socvetja. Sejemo ali posadimo ga na mesto, kjer bo v vrtu tudi okras, ali pa s strnjenim nasadom ustvarimo ob ograji zaslon. Na prosto ga sejemo sredi maja, da vzkaljenih rastlinic ne bi pokončala pozna pozeba, ali v zavarovanem prostoru v lončkih vzgojimo sadike in jih junija posadimo na prosto. Iz majcenega semena bo do konca poletja zrastla impozantna, včasih tudi do dva metra visoka rastlina. Zadostuje, če seme ob setvi prekrijemo z dobrim centimetrom prsti, rastline pa naj bodo najmanj 40 cm narazen.

Za kašo, pokovko, vrtni okras in rezano cvetje

Za okrasne namene in uživanje se najpogosteje sejeta vrsti Amaranthus cruentus, katere kultivarji imajo pokončno rastoča resasta socvetja škrlatnih, rdečih, zlatih in celo zelenih odtenkov, ki se usločijo šele ob dozorevanju, in Amaranthus caudatus, pri katerem so socvetja upognjena že od začetka razvoja, skupki cvetov v njih pa tvorijo nekakšne nanizane kroglice. Ta vrsta je poznana kot lisičji rep.

Amarant lisičji rep. Foto: nnattalli/Shutterstock

Amarant hitro raste. Dokler so listi mladi, jih lahko oberemo in pripravimo kot špinačo, ko se jeseni socvetja začnejo sušiti, pa jih porežemo, posušimo in iz njih otresemo seme. Pripravimo ga lahko kot kuhano kašo ali ga na vroči ponvi popražimo, da se napihne kot drobcena pokovka. Te pozneje ni treba več toplotno obdelovati, primešamo jo jedem po izbiri.

Velika amarantova socvetja so lepa tudi v jesenskih cvetličnih aranžmajih, saj zdržijo zelo dolgo in so okras tudi, ko se posušijo.

---

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Polpete z amarantom

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE