Katera živila so najbolj »umazana«

Največ ostankov pesticidov vsebujejo jagode in špinača, najmanj pa avokado in sladka koruza, kažejo najnovejši izsledki raziskave, ki jo že več kot 10 let zapored izvaja ameriška neprofitna organizacija Environmental Working Group (EWG). Ta vsako leto pripravi seznam 12 vrst sadja in zelenjave z največjo koncentracijo pesticidov.

Raziskava je opravljena samo na proizvodih, ki niso pridelani na ekološki način in jih je testiralo ameriško kmetijsko ministrstvo. Analiza je pokazala, da je bil en sam vzorec jagode pozitiven na 20 različnih pesticidov, medtem ko je imela špinača skoraj dvakrat več ostankov pesticidov kot katera koli druga vrsta sadja ali zelenjave. 

Ostanke pesticidov iz sadja in zelenjave je praktično nemogoče popolnoma odstraniti, veliko pa bomo naredili že s temeljitim umivanjem in po potrebi tudi lupljenjem pridelkov. Pomagamo si lahko z jedilno sodo bikarbono. Foto: Shutterstock"Umazanih" 12

Jagodam in špinači sledijo nektarine, jabolka, grozdje, breskve, češnje, hruške, paradižnik, zelena, krompir in paprika. Vsako od teh živil je bilo pozitivno na ostanke različnih pesticidov in je vsebovalo večjo koncentracijo ostankov kot drugi izdelki. Več kot 98 odstotkov analiziranih breskev, češenj in jabolk je vsebovalo ostanke vsaj enega pesticida. Seznam je skoraj identičen lanskemu, kar pomeni, da se pridelava teh vrst sadja in zelenjave ne spreminja. 

Poročilo EWG med drugim govori tudi o povezavi uživanja tovrstnega sadja in zelenjave z neplodnostjo, kar je dokazalo več nedavnih raziskav. V študiji EARTH, ki so jo izvedli na univerzi Harvard, je bilo ugotovljeno, da so moški in ženske, ki pogosto uživajo živila z višjimi vrednostmi ostankov pesticidov, imeli težave s plodnostjo, medtem ko na nizkih ravneh vpliv na plodnost ni bil ugotovljen. 

Avokado ščiti debela lupina, ki otežuje prehajanje ostankov pesticidov v notranjost. Foto: Shutterstock"Čistih" 15

Najmanj pesticidov pa se nahaja v avokadu, sladki koruzi, ananasu, zelju, čebuli, zamrznjenem zelenem grahu, papajah, špargljih, mangu, jajčevcih, kiviju, cvetači, brokoliju in melonah. Najčistejša sta avokado in sladka koruza, kjer so ostanke pesticidov odkrili v manj kot enem odstotku vzorcev, medtem ko je pet odstotkov testiranih vzorcev vsebovalo dva ali več pesticidov, vendar ne več kot štiri. 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE