

Na prvi pogled se zdijo drobni kupčki zemlje na zelenici ali vrtu kot znak neurejenosti, a prav nasprotno – so dokaz, da imate živo in rodovitno prst. Pod njihovo površino namreč delajo deževniki, nepogrešljivi pomočniki vsakega vrtičkarja.
V enem kvadratnem metru zdrave zemlje jih lahko živi tudi do 400, njihova skupna teža pa na hektarju doseže štiri tone. Vsako leto predelajo približno 18 ton zemlje, s čimer izboljšujejo njeno strukturo in zračnost ter pomagajo pri razgradnji organske snovi.
Deževniki so izjemno občutljivi na kemikalije, zato so njihova številčnost in dejavnost pomemben pokazatelj kakovosti tal. V tleh, kjer prevladuje ekološki pristop brez pesticidov in mineralnih gnojil, jih je tudi do dvakrat več kot v konvencionalnih pridelovalnih sistemih.
Tudi raziskave Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru so pokazale, da je v tleh z ekološko pridelavo po spravilu zelja skoraj pol več deževnikov kot v tleh s konvencionalno obdelavo.

V zdravi zemlji je mogoče najti povprečno 400 deževnikov na kvadratni meter.
Če ste to jesen opazili več kupčkov zemlje, je razlog povsem naraven. Zaradi pogostih padavin in razmočenih tal so se deževniki pomaknili v višje sloje zemlje – tako se izognejo pomanjkanju zraka, saj dihajo skozi kožo. Kupčki, ki jih puščajo za sabo, so njihovi iztrebki, bogati z dragocenimi hranili.
V enem letu lahko proizvedejo 30 do 100 ton iztrebkov na hektar, ki vsebujejo petkrat več dušika, sedemkrat več fosforja in enajstkrat več kalija kot okoliška prst. To je naravno gnojilo, ki si ga želi vsak vrtnar.
Deževniki so ključni gradniki rodovitnosti – s predelavo organske snovi ustvarjajo humus, izboljšujejo zračnost in prepustnost zemlje ter pomagajo mikrobom ustvarjati rastlinam dostopna hranila.

Naravovarstvenik Anton Komat je v reviji Gea zapisal, da deževniki v treh mesecih lahko predelajo do 90 odstotkov vsega listnega odpada, kar dokazuje, kako nepogrešljivi so v naravnem ciklu.
Če tla pozimi ostanejo prekrita z rastlinsko rušo, odpadlim listjem ali pokošeno travo, deževniki ne počivajo – še naprej predelujejo organske snovi in skrbijo, da se zemlja ne izsuši in ne zbije.
Zato je priporočljivo, da vrt v hladnih mesecih nikoli ne pustite popolnoma gol – naj bo vedno nekaj, kar varuje vaše »vrtne sodelavce«.
Deževnikovi stolpi – domači reciklatorji organske snovi
Deževniki so že dolgo cenjeni pomočniki vrtičkarjev, čeprav se še vedno najde kdo, ki jih neupravičeno krivi za škodo na gredicah. V resnici z razgradnjo organske snovi izboljšujejo celo s kemičnimi gnojili obremenjena ali onesnažena tla.
Kot je že pred leti pisala naša kolegica Julijana Bavčar v članku z naslovom Kompostiranje z deževniki: Hitra predelava organske snovi, je v tujini vzreja t. i. rdečih kompostnih deževnikov prava uspešnica – legla z jajčeci pošiljajo po pošti, doma pa jih naselijo v kompostne posode ali visoke grede. Vedno bolj priljubljena postaja tudi izdelava deževnikovih stolpov: to so približno 30 do 40 centimetrov debele, v spodnjem delu naluknjane cevi, napol vkopane v zemljo. Vanje naselimo deževnike, skozi zgornji del pa občasno dodajamo kuhinjske rastlinske odpadke. Ti jih predelajo v bogato, hranilno zemljo – in naravni krog se sklene.
Kupčki zemlje na zelenici niso napaka narave, temveč dokaz, da vaš vrt živi.
Vsak kupček pomeni aktivnega deževnika – nevidnega, a izjemno pomembnega sodelavca, ki vsak dan skrbi, da bo vaš vrt še rodovitejši.