20. 6. 2015 | Besedilo: S. O./STA
Brez transmaščob
20. 6. 2015 | Besedilo: S. O./STA
V Združenih državah Amerike bodo transmaščobe v treh letih povsem izginile iz prehrane.
Ameriška Uprava za hrano in zdravila je dokončno potrdila, da transmaščobe niso zdrave za človeški organizem, zato niso več priznane kot zdrave. Vsem predelovalcem hrane je uprava tako naročila, da se morajo povsem znebiti transmaščob v roku treh let. Po letih raziskav je namreč Uprava za hrano in zdravila ugotovila, da transmaščobe, ki se jih najbolj pogosto uporablja v restavracijah, še posebej v tistih s hitro prehrano, nimajo prav nikakršnih zdravstvenih ali prehrambenih pozitivnih lastnosti. Transmaščobe predelovalci hrane dodajajo zato, da podaljšajo trajnost predelane hrane, ji okrepijo okus in polepšajo videz, da so bolj privlačne za potrošnike.
Amerišla Uprava za hrano in zdravila je prepričana, da se bo zaradi ukrepa prepovedi uporabe transmaščob, število srčnih napadov in drugih srčnih bolezni korenito zmanjšalo. Transmaščobe so namreč še veliko bolj nevarne za zdravje ljudi kot nasičene maščobe. Transmaščobe nastanejo, ko se dodaja vodik rastlinskemu olju. Vodik pa se dodaja, da je olje bolj gosto. Najbolj pogosto se nahajajo v izdelkih kot so piškoti, testo za pite, pokovka za mikrovalovno pečico, margarina in zamrznjena pizza.
Kljub najnovejšim dognanjem ameriške uprave za prehrano pa se je zmanjševanje transmaščob v prehrani v Združenih državah Amerike začelo že leta 2003. Do leta 2012 se je tako uživanje transmaščob v tej državi zmanjšalo že za 78 odstotkov. zaradi novega ukrepa pa naj bi povsem izginile iz jedilnikov. Kljub temu bo dokončni boj s transmaščobami še dolg, saj jih bo najtežje odkriti in spraviti iz restavracij, kjer je slab nadzor. Ukrep Ameriške uprave za hrano in zdravila se nanaša zgolj na umetno pridobljene transmaščobe. Tiste maščobe, ki nastajajo po naravni poti v mesu in mlečnih izdelkih, so še vedno dovoljene, saj bi jih bilo nemogoče prepovedati in odtraniti iz hrane, hkrati pa tudi ne predstavljajo velikega tveganja za javno zdravstvo.