Knjige: Za ustvarjalni navdih

6. 1. 2016 | Besedilo: Aleksandra Zorko, Julijana Bavčar

knjige, priporočniki

Pred vami je šest izbranih knjig oz. priročnikov s tematskih področij, o katerih pišemo v naši prilogi, izdanih v lanskem letu. Med avtorji so tudi naši sodelavci. Morda vam bodo predlogi v pomoč pri vrtnih opravilih, vas spodbudili k razmišljanju o lesu ali arhitekturi, lahko pa jih zgolj prebirate in si z njimi krajšate dolge zimske večere.

Les v sodobni slovenski arhitekturi, 2. del, 2010–2015

Avtor: Manja Kitek Kuzman

Prevod: Amerisa Kurbegović

Založba: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo, 2015

Obseg: 184 strani (trda vezava)

Cena: 35 evrov

»Slovenija je dežela gozdov in lesa, bogate in še žive dediščine gradnje iz lesa, pa tudi najsodobnejših tehnologij in dizajna,« je zapisala avtorica knjige Manja Kitek Kuzman. V njej predstavlja 52 postavljenih lesenih objektov. V izbor so, kakor zapiše, želeli vključiti čim več različnih objektov z različnih koncev Slovenije, ki se razlikujejo po izvedbi in namembnosti ter dokazujejo, da je les primeren material za zasebne, javne, industrijske in gospodarske objekte. Publikacija izhaja iz izhodišča, da je treba povezati znanstveno, strokovno in gospodarsko sfero ter področ­je lesene gradnje približati ljudem, ki bodo bivali ali delali v človeku prijaznih lesenih zgradbah. Les je namreč obnovljiv, do okolja prijazen material in zagotavlja dobro kakovost bivanja. V zadnjih petih letih, ki jih zajema knjiga, je, sodeč po izboru v njej, nastalo veliko zanimivih, unikatnih lesenih družinskih hiš, vrtcev, poslovnih in javnih objektov. »Knjiga o lesu in lesenih objektih govori o prebujajoči se ljubezni do uporabe tega plemenitega materiala v sodobni slovenski arhitekturi. Materiala, ki nagovarja vse naše čute in razum ter predstavlja razvojni potencial in družinsko srebrnino Slovenije,« je v spremni besedi knjige zapisal prof. mag. Peter Gabrijelčič, dekan Fakultete za arhitekturo UL.

Vsak projekt je predstavljen na dveh straneh z besedilom, fotografijami, tlorisom in osnovnimi podatki. Vsa besedila so prevedena tudi v angleški jezik.

 

Uporabimo les

Avtor: Vladimir Stegne, Boštjan Bračič

Založba: Kmečki glas, 2015

Obseg: 144 strani (mehka vezava)

Cena: 19 evrov

»Slovenija je dežela gozdov, saj ti pokrivajo skoraj 60 odstotkov naše države. V slovenskih gozdovih je približno 320 milijonov kubičnih metrov lesa. Zaradi pestrih podnebnih razmer je rastlinstvo v slovenskih gozdovih zelo raznoliko, v njih uspeva 71 drevesnih vrst, od tega deset vrst iglavcev in 61 vrst listavcev,« sta v knjigi Uporabimo les zapisala avtorja Vladimir Stegne in Boštjan Bračič. Po njunih besedah je les, surovina sedanjosti in prihodnosti, naše največje bogastvo, ki predstavlja številne možnosti za razvoj, a kljub temu delež zaposlenih v lesnopredelovalni industriji vztrajno pada. Pomena lesa in njegove vrednosti se bolj zavedajo posamezniki in manjša podjetja, ki nadaljujejo tradicijo propadle lesarske proizvodnje, kot opozarjata avtorja, pa bi se ga morali zavedati tudi uporabniki in se zavestno odločati za izdelke iz njega. Priročnik Uporabimo les bralca seznanja z dejstvi o slovenskih gozdovih, drevesnih vrstah in lastnostih lesa. Podrobneje opiše nekatere vrste iglavcev in listavcev. Poleg drevesne vrste in njenega lesa spoznamo tudi njegovo obdelavo in uporabnost, ob tem pa izvemo še kakšno zanimivost. Recimo, da so v preteklosti hrast pogosto sadili ob cerkvah, da je varoval zvonik pred strelami. Hrastov les so veliko uporabljali za gradnjo ladij, za veliko jadrnico, na primer, so porabili kar dva tisoč dreves. Nekaj strani v knjigi je namenjenih tudi lesnim škodljivcem, napakam v lesu in zaščiti lesa. V posebnem poglavju se avtorja posvetita ročni obdelavi lesa. Natančneje popišeta ročno orodje in druge pripomočke ter obdelavo lesa, na primer postopek staranja, izdelavo intarzij, struženje ali izdelavo lesnih vezi. Na koncu knjige pa je še nekaj podrobnih načrtov za izdelavo različnih lesenih predmetov in večjih kosov pohištva, ki se jih bodo najbrž lotili bolj vešči oz. tisti, ki so se kdaj že preskusili v delu s tem materia­lom. Dodani so na primer načrti za pergolo ali senčnico, otroško gugalnico s toboganom in načrt za vrtno uto. Malo manj zahteven je videti načrt za izdelavo stojala za sušenje perila ali pohištva iz palet. Iz lesa pa je lahko, kot sta avtorja pokazala v knjigi, tudi stojalo za kolesa.

 

Dezeen book of interviews

Uredil: Marcus Fairs

Obseg: 208 strani (mehka vezava)

Založba: Dezeen Limited, 2015

Cena: 16,33 evra

»Ne glej, kaj delajo drugi oblikovalci. To je tako, kot bi kupoval včerajšnji časopis. Že obstaja,« je dejal britanski modni oblikovalec Paul Smith v intervjuju za spletno stran Dezeen ob razstavi v oblikovalskem muzeju v Londonu. To je eden od petinštiridesetih intervjujev z oblikovalci, arhitekti in drugimi pomembnimi imeni s tega področja, ki so nastali za omenjeno mednarodno dizajnersko-arhitekturno spletno stran, zdaj pa so jih izdali še v knjigi z naslovom Dezeen book of interviews. Dezeen je spletna stran, na kateri objavljajo prispevke zlasti o oblikovanju in arhitekturi. Vzpostavili so jo pred devetimi leti in v tem času je nastalo tudi veliko zanimivih intervjujev z najpomembnejšimi oblikovalci in arhitekti ter drugimi ustvarjalci z omenjenih področij. Za prvo knjigo so jih izbrali 45, ki so nastali med letoma 2008 in 2014. Ron Arad, Tom Dixon, Ilse Crawford, Arik Ley, Hella Jongerius, Rem Koolhaas so le nekatera imena, ki pripovedujejo unikatne zgodbe o sebi in delu. Kot v uvodu pravi urednik knjige Marcus Fairs, so navsezadnje ljudje veliko bolj zanimivi kot pohištvo in stavbe.

 

Ekološko vrtnarjenje za vsakogar

Avtorica: Jerneja Jošar

Založba: Mladinska knjiga, 2015

Obseg: 230 strani (trda vezava)

Cena: 27,96 evra

Knjiga je namenjena vsem, ki so prepričani, da bi si morala sodobna družina vsaj del hrane pridelati sama – in to na sonaraven, ekološki način. Pravilno načrtovanje vrta ter upoštevanje pravil in zakonitosti, ki vladajo v naravi, v kateri človek ni porušil ravnovesja, nam prihrani veliko časa, zato vrtnarjenje ne pomeni garanja, je prepričana agronomka Jerneja Jošar. Najprej nas vpelje v osnove ekološkega vrtnarjenja in pojasni razlike med različnimi načini znotraj te kategorije, permakulturo, naravnim, biološko dinamičnim kmetovanjem in miroljubnim kmetijstvom. Kot druge vrtnarske knjige se tudi njena začne pri tleh – s to razliko, da pri načinu obdelave tal zelo konkretno opiše, kje začeti vrtnarjenje brez prekopavanja. V primerjavi z drugimi knjigami je ta del priročnika nastal na podlagi njenih lastnih izkušenj, zato je podkrepljen z nazornim fotografskim gradivom in odgovarja tudi na sitna vprašanja ljudi, ki morda obvladajo drugačen princip. Osrednji del knjige je namenjen poglavjem o temeljih ekološkega vrta, načrtovanju, kolobarjenju, mešanih posevkih, predvsem pa sonaravnem obvladovanju škodljivcev, bolezni rastlin in plevela. Vrt obravnava kot celoto, zato se posveti tudi vlogi okrasnega, zeliščnega in sadnega vrta v njem, celo gojenju gob. V tretjem delu priročnika pa najdemo opis najpogostejših zelenjadnic z navodili za vse faze pridelave, od zasnove posevka in sadik do spravila. Škoda samo, da poglavja o posamezni vrtnini ne razčlenijo tudi ukrepov pri najpogostejših nevšečnostih – najbrž zato, ker so precej podrobno opisani že pri boleznih in škodljivcih.

 

Vroče kombinacije

Avtor: Matic Sever

Založba: E-besede, 2015

Obseg: 258 strani (mehka vezava)

Cena: 27 evrov

Knjiga s podnaslovom Zasaditve za sušo in vročino gre v korak s spremembami podnebja, ki smo jim v zadnjem desetletju ali dveh priča tudi pri nas. A intenzivnejša sušna obdobja še niso razlog, da se moramo odreči lepim okrasnim vrtovom, ki temeljijo na uporabi trajnic, pravi Matic Sever, tudi sodelavec naše priloge. Prilagoditev razmeram tudi ne pomeni le sredozemskih rastlin in sloga, nasprotno, skoraj na vseh koncih Slovenije lahko v bližnji okolici poiščemo zglede suhih rastišč in trajnih rastlin, ki uspevajo tam. Avtor v osrednjem delu knjige predstavi 41 kombinacij trajnic, ki so večinoma nastale na slovenskih vrtovih, v parkih ali na bliž­njih, nam sorodnih podnebnih območjih. V njih so trajnice združene predvsem po estetskih in krajinskih merilih. Vsaka zasaditev je predstavljena s celostno podobo in posamičnimi rastlinami, ki so v njej uporabljene ali bi sodile vanjo. Kombinacije so dovolj natančno opisane, da jih lahko bralci kar prekopirajo ali pa, še bolje, spoznajo načela oblikovanja in izbiranja rastlin, na katerih temeljijo. Pohvaliti moramo fotografije in avtorjevo zagnanost, saj za pomlad 2016 napoveduje nadaljevanje pričujoče knjige, ki bo pod drobnogled vzela vroče trajnice.

 

Moj vrt je lahko balkon

Avtorica: Jerneja Jošar

Založba: E-besede, 2015

Obseg: 262 strani (mehka vezava)

Cena: 27 evrov

Priročnik Moj vrt je lahko balkon je nastal kot nekakšen projekt. Izzvala so ga številna vprašanja, ki so jih na agronomko Jernejo Jošar naslavljali prijatelji in stranke. V knjigi o balkonskem vrtnarjenju ni želela le povzeti svojih dotedanjih izkušenj, temveč je v sodelovanju z majhno ekipo sodelavcev zbrala pet ljubljanskih balkonov in teras in jih skupaj z lastniki uredila v vzročne vrtove. Priročnik torej temelji na konkretnih urbanih vrtičkih, njihovih značilnostih in tistem, po čemer se ta način vrtnarjenja razlikuje od klasičnega. Na njih je nastalo tudi obširno in privlačno fotografsko gradivo. Knjiga je napisana tako, da je primerna za popolne začetnike ali tiste, ki bi radi svoje vrtnarsko znanje preizkusili še v balkonskih razmerah. Ker je na balkonu marsikaj drugače, se avtorica posebej posveti načrtovanju zasaditev, primernim rastlinam in njihovi velikosti, predvsem pa substratom in posodi, od katerih je zelo odvisna naša uspešnost. Posebnosti so prav tako pri zaščiti trajnih rastlin pred mrazom in obvladovanju škodljivcev na balkonu. Zelo nazorno se berejo poglavja v drugem delu, ki obravnavajo posamezne zelenjadnice in zelišča: tu boste našli vse, od oblike primerne posode, sestave humusa do vrstnega reda korakov pri oskrbi.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE