30. 8. 2016 | Besedilo: K. Ž./STA
Prvi natečaj za slovenska oblačila iz konoplje je uspel
30. 8. 2016 | Besedilo: K. Ž./STA
Prvi natečaj za izdelavo oblačil iz konoplje Ekoci Green Design je uspel, saj je 21 ustvarjalcev poslalo 51 vzorcev oblačil. Cilj projekta je povezati različne deležnike od pridelave konoplje do končnega slovenskega izdelka kot primera dobre prakse v zelenem krožnem gospodarstvu.
Gre za projekt zadruge Ekoci, Eko civilne iniciative Slovenije, Pomurskega sejma, civilne iniciative Ekoci green Design, Pomurskega muzeja, katedre za tekstilne materiale in oblikovanje fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, občine Polzela, Tovarne nogavic Polzela in podjetja Soven, predstavili pa so ga na sejmu Agra v Gornji Radgoni.
Predstavniki vseh sodelujočih ustanov in podjetij v projektu poudarjajo, da morajo biti oblačila in drugi tekstilni izdelki za natečaj izdelani po načelih trajnostnih tehnologij in imeti veliko sporočilno vrednost, nagovarjati ljudi k družbeni odgovornosti, zeleni potrošnji, pravični trgovini in poudarjati nacionalno identiteto.
Oblačila je ocenjevala strokovna komisija, njena predsednica Sonja Šterman z mariborske fakultete za strojništvo pa pravi, da izdelkom sicer oblikovno še marsikaj manjka, da pa so bili oblikovalci kreativni in predani delu ter iz preproste ideje izpeljali velik koncept.
Projekt je pohvalil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ker ekološka pridelava ščiti naravne vire, za tovarno v Polzeli pa dejal, da je vlada zaznala inovativno pot in zato podprla izdelek, ki imajo realno tržno nišo, pridelava surovine zanj pa omogoča uporabo na številnih področjih.
Izdelki z natečaja še niso iz slovenske konoplje, ker pri nas še ni izdelovalca nitk in blaga, pobudniki projekta pa načrtujejo celotni krog do končnega izdelka.
Za pridelavo industrijske konoplje v Sloveniji zdaj ni več ovir, letos jo na 360 hektarjih prideluje 474 pridelovalcev, od tega je 200 stalnih od leta 2004. Število pridelovalcev sicer niha, v letu 2015 je bilo 560 sejalcev ekološke konoplje, ki so jo zasejali 420 hektarjih površin, za to rastlino pa je prelomno tudi letošnje leto, ko se je na trgu pojavilo veliko prehranskih in neprehranskih izdelkov iz konoplje z visoko dodano vrednostjo slovenskega porekla, pravijo na kmetijskem ministrstvu.