Setveni koledar – september 2016

31. 8. 2016 | Besedilo: Robert Mabič

setveni koledar

Jesen je vse bliže in samo upamo lahko, da bo lepa in bomo še nekaj časa lahko posedali na prostem med svojimi rastlinami.

Okrasni vrt

Drugemu cvetju se bodo pridružile jesenske astre, ki so prave znanilke jeseni. Med najlepšimi jesenskimi rastlinami so zdaj okrasne trave, privlačne bodo vse do prvega snega. Do sredine septembra je čas tudi za deljenje in presajanje večine vrtnih trajnic. V ugodnih rastnih razmerah se bodo lepo prijele in bodo pripravljene pričakale zimski čas. Starejše rastline izkopljemo z vrtnimi vilami ali lopato in jih razdelimo na primerno število manjših. Tako jih ne bomo samo razmnožili, temveč tudi okrepili, kar se bo poznalo pri cvetenju v prihodnjem letu. Pa ne pozabimo na sajenje spomladanskih okrasnih čebulic. Te nas bodo z bogastvom barv in oblik prebudile iz zime v pomlad.

Zelenjavni vrt

Morda bomo prihodnje leto posadili le eno ali dve bučki? Teh je namreč toliko, da ne vemo več, kam z njimi.

Podobno je tudi z drugimi vrtninami, paradižnika pa se nam podobno kot prejšnja leta loteva krompirjeva plesen, zato smo vsi, ki ne maramo škropljenja s kemičnimi sredstvi, močno razočarani nad pridelkom. Škropljenje z naravnimi sredstvi pomaga samo, če to počnemo redno v nekajdnevnih razmikih, a kaj, ko je treba iti tudi na dopust, in ko se vrnemo, so grmi že okuženi. Morda bi veljalo do prihodnje sezone razmisliti o tem, kaj je bolje: kupovati močno škropljeno zelenjavo v trgovini ali domače paradižnike največ dvakrat poškropiti z bakrenimi pripravki?

Na izpraznjene grede lahko sejemo motovilec, zimske solate in špinačo. Motovilec ne mara visokih temperatur, zato ga lahko sejemo pod paradižnikove grme ali drugje, kjer bo varen v senci večjih rastlin.

Zdaj tudi razredčimo in presadimo avgustovsko setev zimskih solatnic in s tem zmanjšamo verjetnost okužb s škodljivimi glivami, enako velja za zimski radič. Jesenski česen je veliko okusnejši od spomladanskega, zato je prav, da se odločimo za njegovo sajenje v tem času, posajen med jagode pa jih bo varoval pred sivo plesnijo.

Gredice naj bodo stalno zaščitene z rastlinjem, in če ne nameravamo vseh zapolniti z vrtninami, se lahko odločimo za zeleno gnojenje. Tako ne bomo samo obogatili tal s potrebno organsko maso, ampak bo bela gorjušica s svojimi koreninskimi sokovi pregnala tudi nekatere talne škodljivce.

Sadni vrt

Slive in češplje ne zdržijo dolgo, zato jih bomo uživali sveže, ob večjem pridelku se bomo morali potruditi s kuhanjem marmelade ali pa bomo s tem zaposlili svoje mame.

Pri jabolkih je pomembno, da poznamo pravi čas obiranja plodov, saj je od tega odvisna njihova kakovost. Na voljo sta nam strokovna literatura in internet, računati pa moramo tudi na vsakoletno odstopanje od povprečja zaradi vremena. Prezgodaj obrani plodovi so plehkega okusa in slabše obarvani, če pa jih trgamo prepozno, bodo v skladišču zdržali manj časa zaradi različnih fizioloških motenj (grenka pegavost, steklavost ...). Za lepo obarvanje so najboljši sončni dnevi s hladnimi nočmi, k temu pa lahko pripomoremo tudi sami z odstranjevanjem odvečne rasti okrog plodov.

Ob in po obiranju lahko sadna drevesa in grmovnice tudi nekoliko porežemo, odstranimo predvsem pokončno in divjo ter drugo neustrezno rast. Zaradi dobrih rastnih razmer se bodo rane hitro celile, z dodajanjem gnojil pa bo treba počakati vse do novembra.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE