Lani izplačanih za 263 milijonov evrov kmetijskih subvencij

24. 2. 2017 | Besedilo: K. Ž./STA

kmetijske subvencije, evropska sredstva

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je lani kmetom skupno izplačala za 262,7 milijona evrov sredstev, od tega 231 milijonov evrov evropskih. Za neposredna plačila je bilo namenjenih 139 milijonov evrov. V ponedeljek pa se začne nova kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije, ki jih morajo kmetje oddati do 6. maja.

Lani so izplačali nekoliko manj sredstev kot leto prej, ko je agencija izplačala 292 milijona evrov subvencij. Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil direktor agencije Benedikt Jeranko, gre zmanjšanje na račun tega, da ni bilo izplačil na investicijskih ukrepih na programu razvoja podeželja. "Izplačil na investicijskih ukrepih pa ni bilo zaradi prehoda na novo finančno perspektivo in ker je priprava pravnih podlag zamujala že na evropskem nivoju. Tako je prišlo do prekinitve objave razpisov na področju investicij," je pojasnil.

Za kmetijsko okoljske ukrepe je bilo lani namenjenih 93,8 milijona evrov, od tega za ekološko kmetovanje 7,6 milijona evrov, za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki 60,6 milijona evrov, za dobrobit živali 1,2 milijona evrov in za kmetijsko okoljsko podnebna plačila 24,4 milijona evrov.

V letih 2015 in 2016 je Slovenija iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja počrpala 107 milijonov evrov za ukrepe programa razvoja podeželja, kar predstavlja 12,8 odstotka sredstev, ki so na voljo za celo obdobje. Za sheme neposrednih plačil za leto 2015 pa je počrpala v lanskem letu 99 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Izplačila so letos datumsko celo nekoliko prej kot v preteklih letih, je pojasnil Jeranko. Za območja z omejenimi dejavniki so izplačali 99 odstotkov vlog, pri neposrednih plačili 97 odstotkov vlog, kmetijsko okoljska podnebna plačila pa bodo izplačana od aprila do junija. V okviru ukrepov razvoja podeželja je bilo lani 18 razpisov. Do konca januarja je agencija izdala 950 odločb v vrednosti 35,5 milijona evrov.

Letos predvidoma 25 razpisov

Letos Jeranko pričakuje 20 razpisov na področju investicij v programu razvoja podeželja, pet pa s področja ribištva.

Od lani se nadaljuje več enkratnih ukrepov, ki se dotikajo sektorja mleka in prašičereje. Med interventnimi ukrepi je tudi izplačilo za lansko pozebo, kjer je na voljo 3,5 milijona evrov. Trenutno upravičenci vračajo vloge. "Upamo, da bomo v maju in juniju ta sredstva tudi izplačali," je dejal Jeranko.

V novi kampanji zbiranja vlog za kmetijske subvencije, ki se začenja v ponedeljek, na področju shem neposrednih plačil letošnje leto prinaša novo plačilo - plačilo za območja z naravnimi omejitvami, in sicer za kmetijske površine na gorskih območjih z nagibom najmanj 35 odstotkov.

Na področju kmetijsko okoljsko podnebnih ukrepov za vstop ostajajo odprte le še nekatere operacije, novost pa je možnost vstopa v novo operacijo "ohranjanje mejic". To je namenjeno ohranjanju mejic na različnih vrstah rabe kmetijskih zemljišč in pomeni ohranjanje obstoječih kmetijskih praks. Mejice služijo kot zatočišča, preletni koridorji, prehranjevalni habitat za številne prosto živeče živalske vrste.

Ukrep ekološko kmetovanje ostaja odprt in lahko vanj na novo vstopijo tista kmetijska gospodarstva, ki so se prijavila v kontrolo ekološke pridelave do konca leta 2016. Letošnje leto prinaša tudi nov ukrep - ukrep dobrobit živali za drobnico.

Zaradi poskusov goljufij počnejše preverjanje vlog

Agencija v zadnjem obdobju bolj sistematično ukvarja tudi s preprečevanjem nepravilnosti, goljufij in umetnega ustvarjanja pogojev. Pri tem sledi zahtevam evropske zakonodaje in smernicam Evropske komisije, ki temu področju v zadnjih letih namenja vse več pozornosti. Agencija se sicer srečuje le s posameznimi primeri poskusov goljufij, ki pa jih je začela preverjati na bolj sistematičen način. Pri tem uspešno sodeluje z drugimi slovenskimi organi in tudi z institucijami v tujini.

Jeranko je pojasnil, da so lani od obravnavanih 1000 investicijskih vlog na programu razvoja podeželja zaznali tri sume goljufije, ki jih še preiskujejo. "V postopku je predlog spremembe zakona o kmetijstvu tudi zato, da se v zakonu predvidi, da se take vloga izvzamejo iz paketa vlog hkratne obravnave, da ne bodo vsi čakali na preverjanje. Trenutno zaradi preverjanja ene vloge čaka 100 drugih," je opozoril Jeranko.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE