Po toči: ukrepi na vrtu

18. 6. 2019 | Besedilo: Tjaša Sterle Polak

toča, po toči, zastirka

Po toči najprej ocenimo stanje, katere rastline bomo posadili in posejali na novo ter katere bomo rešili. Najbolje je dva do tri dni počakati z ukrepi, saj je stanje po toči pogosto sprva videti veliko huje, kot se izkaže kasneje. Dober načrt je vedno dobrodošel.

Solato, če jo je kaj ostalo, je najbolje čim hitreje pojesti, plodovke (paradižnik, bučke, kumare, paprika in jajčevci) rešujemo, ker imajo dobro razvit koreninski sistem in se dobro obraščajo. Miša Pušenjak še svetuje, da je smiselno reševati tudi korenovke (rdečo peso, korenje, peteršilj, zeleno, kolerabo in repo), dobro pa se obrasteta tudi zelje in fižol.

!!galerija!!


Kot drugi ukrep rastline poškropimo s pripravki, ki so narejeni iz alg ali vsebujejo aminokislinske in vitaminske komplekse, da rastlinam damo novo moč, svetuje Pušenjakova. Da bi rastline zavarovali pred boleznijo, pa lahko takoj po toči uporabimo tudi močan žajbljev čaj, ki pa mora biti iz doma narezanih, lahko tudi svežih rastlin. Pozabiti ne smemo niti na tla, ki so lahko zbita, opozarja Miša Pušenjak, zato je zastiranje zelo priporočljiv in nujen ukrep. Najboljše so organske zastirke: pokošena trava z domače zelenice, koprive ali deli bele gorjušnice. Prekrivka naj bo debela vsaj 10 centimetrov, paziti pa je treba, da ne začne gniti.

PREBERITE ŠE: Z mrežo proti toči na vrtu in okoli hiše

---

MORDA VAS ZANIMA TUDI: VIDEO: Nov trik za lupljenje česna, ki je obnorel splet

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE