Za domača tla najbolj zaželen les

16. 2. 2011 | Besedilo: Aleksandra Zorko

talne obloge, umetna masa, les, laminat, parket

Katere materiale za tla slovenski kupci v zadnjem času najpogosteje izbirajo, ko si opremljajo dom? To je vprašanje, ki smo ga postavili ponudnikom različnih talnih oblog. Preprost in kratek odgovor bi bil les v različnih izvedbah. Vračanje k naravi je zapoved že nekaj let in tako je tudi pri talnih oblogah.

»Zadnja leta se tudi v Sloveniji podobno kot drugod po svetu dviga zavest pomenu o zdravega življenjskega okolja, zato se v domove vgrajuje čedalje več naravnih materialov. Tako je med talnimi oblogami najbolj zaželen lesen pod oziroma parket v različnih izvedbah,« pojasnjuje Stane Voglar iz podjetja Vogart. V res široki ponudbi lahko vsak najde tisto, kar mu najbolj ustreza, tako glede na vrsto lesa, barvo, slog kot seveda ceno, dodaja. Arhitektka Damjana Zaviršek Hudnik pravi, da v svojih projektih notranjega opremljanja za talne obloge pogosto uporabi les, tako v bivalnih in spalnih prostorih kot v kopalnici. »Predlagam tudi čim bolj naravno zaščito lesenega tlaka, na primer obdelavo z voskom ali oljem. Naročnikom poskušam dopovedati, da sijajno lakiran lesen tlak ne deluje naravno, ampak celo 'plastično'. In da je les material, ki se z uporabo spreminja, tako po barvi kot na dotik,« pojasnjuje arhitektka. V servisnih prostorih včasih predlaga liti poliester ali talno gumo, ne le keramične ploščice, ki so običajna izbira. Ob tem še poudarja, da je izbor tlaka odvisen od podobe celotnega interiera: »Zlasti me zanima, kako se bodo posamezen prostor uporabljali in kakšen učinek želijo doseči, ali je to vtis enotnega prostora ali poudarek posameznega dela.« V zadnjih letih se je izbira talnih oblog po posameznih prostorih nekoliko spremenila. Kuhinja je na primer postala del bivalnega prostora, zato se tudi na njenih tleh pogosteje uporablja parket, podobno v kopalnici. »Upoštevati moramo funkcionalnost prostora oziroma njegovo uporabo, vizualno povezanost prostorov oziroma njihovo prelivanje, hkrati pa vtis, ki ga želimo,« pojasnjuje, kako naročnikom svetuje pri izbiri talnih oblog. Kopalnica, kjer je na tleh parket, ne le da se zdi toplejša, tudi v resnici je hoja z bosimi nogami po lesu prijetnejša kot po keramiki, pa čeprav je pod njo vgrajeno talno gretje.

Po besedah Ljuba Borovnika, direktorja Parketnega centra Megakop, se slovenski kupci v zadnjih letih najpogosteje odločijo za že lakiran ali oljen dvo- ali trislojni parket. Med drevesnimi vrstami je po njegovih besedah na prvem mestu po priljubljenosti hrast, sledita oreh in ameriški oreh. Znova postajajo modne domače vrste, na primer oreh, javor, jesen, bukev, češnja, a kakor poudarja sogovornik, so ti materiali bolj cenjeni v Nemčiji, Italiji, Franciji in ZDA. Med zelo iskanimi talnimi oblogami so pri nas tudi krtačeni parketi in ladijski podi. »Slovenski kupci se precej ravnajo po modnih smernicah. Prav tako jim je pomembna možnost hitrega polaganja in hitre vselitve v prostore, odločitev pa seveda olajša še čedalje nižja cena teh vrst lesenih talnih oblog,« ugotavlja sogovornik in dodaja, da se najbolj ozaveščeni kupci in poznavalci prave kakovosti lesenih talnih oblog vračajo k nakupu klasičnih masivnih lesenih podov in parketa, ki se polaga in lakira ali olji na objektu.

Večja ponudba, drugačna končna obdelava

V zadnjih desetih letih se je ponudba parketov in lesenih podov precej spremenila, enako končna obdelava. Kakor pojasnjuje Stane Voglar, so zdaj dosegljive lesne vrste z vsega sveta: »Nekdaj je bilo največ povpraševanja po surovem masivnem parketu in ladijskem podu, izjema so bile furnirane intarzijske plošče, zdaj pa se večinoma prodajajo večslojne gotove lesene talne obloge, čeprav ne smemo zanemariti prednosti masivnih oblog.« Bistveno se je spremenila ponudba v končni obdelavi lesenih talnih oblog. Včasih je bilo običajno, pripoveduje sogovornik, da so mojstri položili surov parket in ga potem brusili in lakirali. Zdaj je na voljo neskončno različnih obdelav in končnih premazov lesa, kar se naredi že v proizvodnji. »Poleg tega da to močno skrajša čas polaganja parketa, so na voljo različne obdelave, ki v objektu po polaganju ne bi bile mogoče. Takšni primeri so denimo krtačeni, skobljani, vibrirani, fino žagani, gladko brušeni in na različne načine starani parketi ter drugi leseni podi. Poleg naštetih je na voljo še veliko dimljenih in toplotno obdelanih oblog, toniranih, beljenih. Skoraj ni omejitev,« našteva sogovornik in kot zanimivost omeni, da ima eden od njihovih dobaviteljev v redni ponudbi kar 880 različnih hrastovih talnih oblog. Pestra ponudba pomeni za kupce tudi težjo izbiro, ki zahteva več časa in tehtnejši premislek.

Manj predsodkov do umetnih mas

»V zadnjih letih se je spremenil odnos do umetnih talnih oblog, kot je dekorativni pvc, saj so umetne mase kakovostno obdelane, antistatične, tople na otip, njihova življenjska doba je daljša, polaganje, vzdrževanje in zamenjava enega dela pa so preprosti,« pojasnjuje Dane Majkić iz podjetja Eko stil. Njihovi kupci jih najpogosteje izberejo za tla v dnevnih prostorih. Dekorativni pvc je talna obloga v obliki plošč ali lamel, ponavadi v imitaciji naravnih materialov (lesa, kamna, keramike, marmorja).

Leseni podi in parketi

V osnovi delimo lesene talne obloge na masivne in večslojne, zadnje pa na dvo- in trislojne. Vse so lahko surove ali že lakirane oziroma oljene, v zadnjem primeru so to gotovi podi oziroma parketi. Med masivne lesene talne obloge štejemo klasični deščični parket, ki se lahko polaga ladijsko, v vzorec ribje kosti, kvadratov ..., poleg njega pa še parkete različnih vezav (tehno in kant parket, lamelni parket, angleški vez, nemški vez). V večslojnih izvedbah so na voljo deščični parket, ladijski pod, kmečke deske, tehno parketi ter delno tudi intarzijski parketi.

Prednosti lesenih talnih oblog je veliko, odgovarja Voglar, saj je to najbolj naravna in zdravstveno neoporečna talna obloga, ki zagotavlja toplotno in zvočno izolacijo, je lahka za vzdrževanje, ima dolgo življenjsko dobo in se da obnavljati. Poleg tega je les dekorativen in primerno nevtralen material, ki je za povrhu ekološko razgradljiv. »Če izberemo primerno oblogo glede na namembnost prostora in vrsto ogrevanja, slabosti skoraj nima. Pri talnem ogrevanju, recimo, moramo upoštevati, da bo les izpostavljen ekstremnim razmeram. Bolj kot tip lesene obloge je pomembno, da zaradi manjših toplotnih izgub izberemo čim tanjšo oblogo in se izognemo nekaterim neprimernim vrstam lesa, na primer iz bukovega lesa. Za talno ogrevanje se načeloma priporočajo dvoslojni parketi, stroka pa zagovarja zlasti masivni hrastov parket do debeline 10 mm,« pojasnjuje Voglar.

Za kopalnico moramo po sogovornikovih besedah izbrati vrsto lesa, primerno za vlažne prostore, ki se počasi odziva na spremembo klimatskih razmer – primeren je masivni les, najbolje tikov, pa tudi ipe, cumaru.

Laminati

Laminati so posebna skupina lesenih podov. Gre za materiale, ki so zaradi razmeroma nizke cene namenjeni zlasti kupcem, ki nameravajo v prostorih, ki jih urejajo, bivati le določen čas, mladim družinam, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje in imajo omejene finance, kupcem, ki želijo za ugodnejšo ceno dobiti učinek naravne lesene talne obloge, pravi Ljubo Borovnik. »Najkakovostnejši laminati so idealna zamenjava za dražja lesena tla in jih je na prvi pogled težko ločiti od njega,« meni Borovnik.

Laminatni parket je odporen proti udarcem, mehanskim poškodbam in kemikalijam, zatrjujejo ponudniki. Med prednostmi velja omeniti hitro montažo in demontažo, poleg tega ga lahko polagamo na staro talno oblogo, na primer na keramične ploščice, parket ali talne obloge iz umetnih mas. Med pomanjkljivostmi lahko omenimo hrup, ki ga povzroča hoja po takšni talni oblogi. Hrup bo manjši, če spodaj položimo posebno vlak­neno ploščo, ki je hkrati toplotni izolator. Laminati se med seboj razlikujejo glede na razred obrabe in končno obdelavo površine, ki je lahko klasično ravna, strukturna z vidnimi lesnimi porami, rustikalna ali z videzom oljene ali sijajne površine.

Koristne informacije pred nakupom

Pred nakupom talne obloge se je dobro pozanimati o trdoti lesa, obstojnosti barve in oksidaciji, končnem premazu oz. površinski zaščiti, dimenzijski stabilnosti, toplotni odpornosti, načinu vgradnje, vzdrževanju, pravita sogovornika. O tem se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, ki dobro pozna izbor lesenih oblog. Po Voglarjevih besedah je treba posebno pozornost nameniti kakovosti pri izbiri večslojnih talnih oblog: »Pozorni moramo biti na debelino plemenitega lesa, ta naj bi bila najmanj štiri ali bolje šest milimetrov, saj sta od tega odvisna življenjska doba obloge in število mogočih obnovitev.« Drugi pomemben element je spodnji sloj parketa. »Parket je namreč najbolj stabilen, če je spodnji sloj izdelan iz brezove vezane plošče,« dodaja Voglar. Seveda se je dobro pozanimati tudi o uporabljenih lakih, oljih in lepilih, ti naj bi bili kakovostni, ekološki in brez strupenih substanc.

Bistveni elementi vgradnje

Vgradnja lesene obloge se razlikuje glede na podlago, na katero se pritrjuje, pojasnjuje Voglar. Najpogosteje je to lepljenje na estrih, pri obnovah se velikokrat srečujemo z leseno tramovno podkonstrukcijo, mogoče pa je tudi plavajoče polaganje. Vsi parketi niso primerni za vse načine vgradnje. »Najpogostejši način je lepljenje na estrih, katerega vlažnost mora biti po karbidni metodi (CM) pod dvema odstotkoma ali pod 1,8 odstotka pri talnem ogrevanju. Tla morajo biti povsem suha, ravna, trda, čvrsta in čista. Priporočamo uporabo dvokomponentnih poliuretanskih lepil. Redkeje se zdaj uporablja žebljičenje, navadno samo pri adaptacijah res starih tal. Resnično pa priporočamo, da se vgradnja parketa zaupa strokovnjaku,« dodaja sogovornik.

Čiščenje in vzdrževanje

Vzdrževanje je odvisno zlasti od končnega premaza lesene talne obloge, saj je pri lakiranih drugačno kot pri oljenih. Za oboje pa velja nekaj splošnih navodil, pravi Voglar, in sicer da bi bil les čim bolj stabilen in da bi mu zagotovili čim daljšo življenjsko dobo, je treba v prostoru vzdrževati primerno zračno klimo, to je temperaturo okrog 20 stopinj Celzija in od 50- do 60-odstotno relativno zračno vlago. Na noge miz in stolov je treba namestiti zaščitne podložke iz filca, pred vhod položiti kakovostne predpražnike, ki bodo preprečili vnašanje peska in umazanije, za čiščenje pa uporabiti sesalnik z mehkim nastavkom in za mokro čiščenje dobro ožeto krpo, od katere ne sme teči voda. Vse razlite tekočine je treba takoj pobrisati, svetuje sogovornik. Lakirane površine očistimo z namenskimi čistili, občasno jih lahko premažemo s sredstvom za nego parketa. Ko je lak že močno obrabljen, denimo po 15 letih, pojasnjuje Voglar, se lahko odločimo za ponovno lakiranje, ki naj ga opravi strokovnjak.

Pri oljenih lesenih oblogah moramo biti natančnejši pri vzdrževanju. »Pri vsakem mokrem čiščenju moramo uporabljati čistilo za oljene parkete, ki vsebuje olja in voske, saj s tem končnemu premazu bistveno podaljšamo čas trajanja in negujemo les. Ko se sčasoma (približno po letu dni do največ treh let, odvisno od namembnosti prostora in uporabljenega olja) zaščitni sloj olja obrabi, površine osvežimo z nanosom vzdrževalnega olja,« svetuje sogovornik in dodaja, da je pomembno upoštevati tudi navodila proizvajalca.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE