Zasaditve korit s cvetjem in zelenjavo

14. 6. 2017

S pisanim cvetjem bogato okrašeni balkoni so v Sloveniji stalnica. Zadnja leta pa se okrasnim pridružujejo tudi užitne rastline, ki ustvarijo zanimive barvne in oblikovne kombinacije zasaditev, hkrati pa zagotovijo še nekaj domačega in zdravega pridelka vrtnin.

Ko se odločamo za okrasno užitno kombinacijo rastlin, upoštevajmo njihove potrebe po rastnih razmerah in legi. V manjših in plitvejših koritih bodo dobro uspevale le rastline s plitvimi koreninami, kot so solatnice in čebulnice. Kapusnice in plodovke potrebujejo dovolj globoko posodo. Preizkušeno skoraj vse vrste zelenjave lahko gojimo v loncih. Izogibamo se le robustnim trajnejšim rastlinam, kot so šparglji in artičoke.

Kaj sadimo skupaj

Podobno kot na vrtu tudi pri sajenju v posodah sledimo pravilom dobrih in slabih sosedov. Paradižniku dodamo baziliko, koper, boreč, ognjič, pa tudi nizki fižol, zeleno, redkvice, čebulo. Citronasti timijan bo prispeval svež vonj, kapucinke pa dodatno barvo. K papriki ali čiliju posadimo plahtico, moljevko, drobnjak in ognjič. H kumaram se lepo podajo sončnice, luštrek in viseči slak, k jajčevcem pa lahko dodamo špinačo, pehtran, timijan in žametnice ali kapucinke.

Najbolj enostavna za gojenje je solata, med katero sadimo čebulo ali česen in redkvice, dodamo še špinačo ali blitvo, užitni portulak ali kolerabice.

Na balkonih je zadnja leta vse bolj priljubljen paradižnik. Izbiramo sorte s plodovi nekaj centimetrov premera, ki so lahko povešave ali pokočne rasti. Najbolj odporni in z obilo plodov, ki jih ni treba rezati, so češnjevi ali datljevi paradižniki, lahko izberemo tudi pelate ali sorte z drobnimi plodovi, ki so odlični tudi za sušenje.

Zraven sadimo peteršilj, baziliko, redkvice, nizki fižol, solato, ognjič, timijan ali žajbelj. Odličen pridelek in atraktivno zasaditev na balkonu lahko pridobimo iz jajčevcev različnih oblik in barv plodov, h katerim sadimo še špinačo, papriko, česen ter kapucinke, pehtran in dišeče pelargonije.

Zaradi svojih stebel v rdeči, rumeni in beli barvi je blitva v posodah odlična barvna in okusna popestritev, k njej posejemo še redkvice in nizki fižol, dodamo pa lahko tudi temnolistni žajbelj in verbeno, pelargonijo ali bidens.

Blizu kuhinje oz. bivalnih prostorov imejmo lonec ali korito z dišavnicami, ki jih najpogosteje uporabljamo pri kuhanju. Če imamo prostor za več posod, skupaj posadimo rastline, ki se tematsko ujemajo: v prvo rastline za kuhanje, kot so peteršilj, origano, majaron, bazilika, v drugo rastline za čaje in osvežilne pijače, kot so maroška ali mojito meta, melisa, limonska verbena, žajbelj, v tretjo pa rastline za žar: majaron, viseči rožmarin, timijan, listnati česen.

V posodah so zelo dobrodošle tudi jagode – skupaj lahko posadimo več različnih sort, ki cvetijo v beli, roza ali rdeči barvi. V lonec premera 50 cm posadimo tri sadike, vmes dodamo česen ali drobnjak, za visečo rastlino pa izberemo novozelandsko špinačo ali bakopo. Podobno kombinacijo lahko sadimo tudi v balkonska korita. Dolge živice odstranjujemo sproti, da ne črpajo preveč energije matični rastlini.

V posodah dobro uspeva tudi listnati ohrovt, h kateremu posadimo še nizki fižol , vrtno lobodo, por pa tudi koper, kamilico, origano ali ožepek. Ohrovt ostane kot nosilna rastlina dolgo v jesen v posodi, obiramo spodnje liste in spodbujamo rast v višino. Sosednje rastline med rastjo zamenjujemo.

Praktično ob vseh zasaditvah lahko kombiniramo užitne kapucinke, ognjič, ob bolj robustnih pa tudi dišeče pelargonije ali sivko.

To pa še ni vse. V ponudbi so nove sorte borovnic in malin, ki so odlične za gojenje v loncih in na balkonu, z novimi nizkimi sortami sadnega drevja pa lahko na svojem balkonu ali terasi v posodah ustvarimo celo mini sadovnjak.

Izbira posode in substrata

Pri sajenju upoštevamo, da se bodo rastline razrasle. Za visoke izbiramo lonce premera vsaj 50 centimetrov, v katere lahko posadimo pet do osem dišavnic ali na sredino le eno rastlino paradižnika ali paprike ali jajčevca ali kumare in še tri do štiri druge rastline manj robustne rasti. Za nižje rastline, kot so solate in špinača, izberemo globlja in širša korita.

Zaradi teže plodov za posode priporočamo sorte, ki tvorijo manjše plodove: paradižnik do velikosti grapolo, kumare snack, jajčevce v beli ali skoraj črni barvi ali podolgovate oblike, podobne feferonom. Pri paprikah lahko uporabimo katero koli sorto, saj plodovi niso tako težki.

Za sajenje uporabimo kakovostno organsko zemljo Urban Jungle iz šote in gline z dodanimi hranili. Pred sajenjem substratu dodamo organsko gnojilo Urban Jungle. Za zdrave in trpežne rastline in obilo pridelka redno dognojujemo s tekočim organskim gnojilom Urban Jungle na osnovi alg.

Pa ne pozabimo, da rastline ne znajo plavati in zelenjava v premokrih tleh hitro propade, zato poskrbimo za dober odtok in drenažni sloj na dnu lonca. Rastline po sajenju krepimo z organskim pršilom za zdrave rastline Urban Jungle, proti škodljivcem pa uporabimo organsko pršilo za rastline brez škodljivcev Urban Jungle.

Loreta Vlahović, univ. dipl. inž. agr., strokovnjak Kluba Gaia

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE