3. 7. 2013 | Besedilo: K. J./STA
Zatiranje ameriškega škržatka v vinogradih
3. 7. 2013 | Besedilo: K. J./STA
Velika večina vinogradnikov na Primorskem, Dolenjskem, v Beli Krajini, Posavju, na Štajerskem in v Prekmurju bo morala v teh dneh pričeti z obveznim prvim zatiranjem ameriškega škržatka. Na zatiranje prenašalca zlate trsne rumenice vinogradnike opozarja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Zlata trsna rumenica povzroča slabo oplodnjo in odmiranje kabrnkov, sušenje grozdov in vihanje listnih robov navznoter. Bolezenska znamenja na posameznih rozgah ali na celih rastlinah se na vinski trti lahko začnejo pojavljati kmalu po cvetenju, proti jeseni pa se stopnjujejo.
V skladu s pravilnikom o ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranje zlate trsne rumenice in z načrtom ukrepov obvladovanja trsnih rumenic sta v celotnem razmejenem območju obvezni najmanj dve tretiranji ameriškega škržatka. Čas za prvo tretiranje je takrat, ko trta povsem odcveti. Tretje tretiranje se opravi, če se konec julija ali v začetku avgusta na rumene lepljive plošče, ki naj jih vinogradniki obesijo na trto sedaj, ko se začnejo izlegati odrasli škržatki, ulovijo štirje škržatki ali več, so opozorili v upravi.
Širjenje širjenja te nevarne karantenske bolezni trte, ki je bila v preteklih letih v Sloveniji ugotovljena v vseh vinorodnih deželah v Sloveniji, lahko preprečimo z odstranitvijo okuženih trt v žariščih okužbe ter pravočasnim zatiranjem ameriškega škržatka
Uprava vinogradnike opozarja, da so sredstva za zatiranje ameriškega škržatka nevarna za čebele, zato morajo pred zatiranjem odstraniti cvetočo podrast. Tretiranje naj opravijo pozno popoldne ali zvečer, ko čebele ne letajo, in šele po končanem cvetenju trte, pri zatiranju pa naj pazijo tudi na to, da sredstva ne uporabljajo v bližini voda.