Sejem Agra: Od kmetijske tehnike do medovite ajde

22. 8. 2014 | Besedilo: Barbara Primc

sejem agra, kmetijska tehnika, mehanizacija

Na sejmišču v Gornji Radgoni bo to soboto, 23. avgusta 2014, odprl vrata 52. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Na skoraj 70.000 kvadratnih metrih razstavnih površin in vzorčnih nasadov se bo do prihodnjega četrtka, 28. avgusta, predstavilo 1750 razstavljavcev iz 29 držav in zvrstilo več kot 150 strokovnih, poslovnih in družabnih dogodkov.

Med novostmi, ki jih organizator sejma, družba Pomurski sejem, napoveduje za letošnjo tradicionalno prireditev (ponudbo lanske si je ogledalo 126.000 obiskovalcev), velja omeniti prvi festival piva s ponudbo malih pivovarjev, Agrino kuhinjo, kjer bodo vrhunski kuharji prikazovali pripravo in ponujali v pokušnjo slovenske tradicionalne jedi, ekološki vrt za preskrbo štiričlanske družine, cvetoča polja medovite ajde avtohtonih slovenskih sort, vzorčni nasad gensko nespremenjene soje, ekološko hišo iz slamnatih bal ter krušno peč iz starega kovinskega soda. Po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca so letos posebno pozornost namenili mednarodnemu letu družinskega kmetovanja, ekološkemu kmetijstvu in živilom, hrani iz bližine, semenu kot temelju uspešnega kmetijstva, gozdu in lesu, trajnostnemu gozdarjenju in varnemu delu v gozdu, turističnim kmetijam z lokalno kulinarično ponudbo ter kmetijski tehniki za varno in okolju prijazno kmetovanje.

»Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra že tradicionalno ponuja na ogled svetovne blagovne znamke kmetijske, gozdarske in vinogradniške tehnike, vrhunska živila in vina, najsodobnejšo opremo za živilskopredelovalno industrijo in vinarstvo, kmetijske gradnje, varovanje okolja, semena, sredstva za prehrano in nego živali ter rastlin,« je na tiskovni konferenci pred odprtjem sejma poudaril Erjavec. Na radgonskem sejmišču se bodo poleg slovenskih razstavljavcev predstavile tudi tuje države, regije in organizacije ter najvidnejše slovenske institucije, tržnice bodo ponujale kmetijske pridelke in izdelke, posebna pozornost pa bo namenjena gozdarstvu.

Poleg že tradicionalnega sekaškega tekmovanja lastnic in lastnikov gozdov si bo tako med drugim mogoče ogledati praktične predstavitve varnega dela z motorno žago, ki jih pripravlja Zavod za gozdove Slovenije. Letos so te prikaze nadgradili še s predstavitvijo varnega in učinkovitega dela pri spravilu in transportu lesa. Njihov namen je v prvi vrsti opozoriti na pomen varnega dela v gozdu in pomen uporabe osebne varovalne opreme, k temu pa so dodali še vsebine o učinkovitem delu, ki prispevajo k boljšemu ekonomskemu učinku za lastnike gozdov. Strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije bodo obiskovalcem na voljo za svetovanje glede izbire pri nakupu ustrezne mehanizacije, pripravili so tudi strokovne vodene oglede po gozdno-parkovnem nasadu, ki se uspešno razrašča v sejemsko učno gozdno pot, na kateri lahko obiskovalci spoznajo različne vrste dreves in grmovnic.

Tradicionalna mednarodna ocenjevanja

Tradicionalna mednarodna ocenjevanja, ki so jih izvedli pred začetkom sejma, so po besedah predsednika uprave Pomurskega sejma pokazala, da tisti, ki želijo biti konkurenčni, kljub krizi sodelujejo na takšnih prireditvah. Na ocenjevanje mesa, denimo, se je prijavilo pet podjetij z 18 izdelki iz Slovenije in Hrvaške, na ocenjevanje mesnih izdelkov pa 23 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije s 123 izdelki. Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov je privabilo 29 pridelovalcev s 149 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije, ocenjevanje sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod pa 15 podjetij z 81 izdelki iz Slovenije in Hrvaške. Na jubilejnem, 40. odprtem državnem ocenjevanju vin – Vino Slovenija Gornja Radgona – se je pomerilo 492 vzorcev vin iz šestih držav, kmalu bodo znani tudi rezultati ocenjevanja medu (strokovna komisija je ocenjevala 50 vzorcev) ter kmetijske mehanizacije in opreme.

Hkrati s sejmom Agra bo na sejmišču v Gornji Radgoni potekal bienalni 19. mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Inpak, ki predstavlja različne embalaže, materiale in tehnologijo za izdelavo, pakiranje in označevanje, opremo skladišč ter logistiko, strokovni poudarki pa bodo na trajnostni in inovativni embalaži. Posebne pozornosti bosta deležna oblikovanje in grafična oprema embalaže, podelili bodo oskarje za embalažo.

V šestih dneh se bo na radgonskem sejmišču zvrstilo več kot 150 strokovnih, poslovnih in družabnih dogodkov. Obiskovalci si bodo lahko ogledali številne strokovne razstave, denimo razstavo slovenskih avtohtonih pasem domačih živali, demonstracijski sejemski vrt z več kot 300 rastlinami, ki so ga uredili dijaki Biotehniške šole Rakičan, pa edinstveni permakulturni vrt, obdelan po načelih biodinamike, ekstenzivni nasad starih sort jablan (herbertova reneta, bobovec, cigančica, zlata reneta iz Blenheima, berlepsch), sprehodili se bodo lahko po cvetočih poljih medovite ajde avtohtonih slovenskih sort bambi in čebelica … V vzorčnih nasadih bodo vse dni sejma potekale praktične delavnice in strokovno vodeni ogledi.

Brezplačna energetska svetovanja za obiskovalce

Na svoj račun bodo prišli tudi tisti obiskovalci sejma, ki jih zanimata gradnja in prenova stavb. Na razstavnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK v dvorani A1 bodo namreč vse dni potekala brezplačna energetska svetovanja za občane ter strokovna in neodvisna predavanja o trajnostni gradnji in energijski obnovi, učinkoviti rabi energije v stavbah in gospodinjstvih, o nizkoenergijskih in skoraj ničenergijskih stavbah, o preventivnih in sanacijskih ukrepih, ki jih lahko lastniki stavb izvedejo sami ob manjših plazovih, o prvih ukrepih ob poplavah, izkoriščanju toplote za hlajenje kmetijskih pridelkov in podobno.

-----

Ponudbo sejma Agra si je mogoče ogledati od sobote, 23. avgusta 2014, do četrtka, 28. avgusta 2014, in sicer vsak dan med 9. in 19. uro, zadnji dan sejma pa do 18. ure. Odrasli morajo za vstopnico odšteti 7 evrov, učenci, dijaki in študentje 4 evre, starejši od 60 let 6 evrov, družinska vstopnica (dva odrasla in dva otroka do 15 let) stane 14 evrov, za otroke do 7. leta je vstop brezplačen. Brezplačno je tudi parkiranje na parkirišču v neposredni bližini sejmišča.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE