Sejem Narava – zdravje: Z mislijo na kakovostno prihodnost

10. 11. 2014 | Besedilo: K. N. M.

sejem Narava - zdravje

Ljubljansko Gospodarsko razstavišče bo od 13. do 16. novembra 2014 gostilo sejem Narava – zdravje, že 45. po vrsti. V zadnjih letih je rdeča nit sejma, ki se je razvil iz razstave gobarstva ter pozneje vrtnarstva in sadjarstva, promocija zdravega načina življenja. To ni le gibanje in zdrava prehrana, temveč vse bolj sega na področje kakovostnega in zdravega bivanja ter varovanja okolja. Namen sejma in razstavljavcev, ki na njem sodelujejo, je v javnosti širiti zavedanje o pomenih trajnega, ekološkega, naravnega.

Na letošnjem sejmu se bodo obiskovalci lahko seznanili z izdelki, dejavnostmi in idejami iz šestih različnih vsebinskih sklopov: Prehrana, Zdravje, Naravna kozmetika, Gibanje, Wellness in Zeleno sobivanje. Znotraj te vsebinske raznolikosti so glavni poudarki zdrava, sveže pridelana in lokalna hrana ter njena priprava, zelišča in njihova uporaba v vsakdanjem življenju, vse o konoplji, naravna kozmetika, narava in njeni najvrednejši deli ter trajnostni razvoj.

Organizacija Ekologi brez meja bo prikazala, kako do čim manj odpadkov v gospodinjstvih in šolah, Športna zveza Ljubljana bo predstavila razne gibalne aktivnosti ter meritve s področja preverjanja zdravja, samopregledovanje pa bo potekalo v organizaciji Zdravstvenega doma Ljubljana in Srednje zdravstvene šole.

Vse štiri dni bo tekel tudi bogat spremljevalni program z različnimi delavnicami, predavanji, okroglimi mizami, degustacijami, predstavitvami. Zelo pestro bo predvsem na področju Zeleno sobivanje, v okviru katerega velja omeniti predstavitve in predavanja o pomenu čistih voda, nespametnem ravnanju ljudi, posledica česar so onesnažena alpska jezera, potoki in reke, govorili bodo o vodah na Krasu in nasploh njihovi onesnaženosti po posamez­nih slovenskih pokrajinah. Organizatorji sejma pripravljajo tudi več predavanj na temo poplav, plazov, učinkovite rabe vode v gospodinjstvih.

Na sejmu bodo med drugim sodelovali strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK. Na njihovih predavanjih, ki bodo potekala v Stekleni dvorani, se bodo obiskovalci seznanili z vgradnjo in delovanjem bioloških čistilnih naprav, ki jih bodo do konca leta 2017 morala imeti vsa gospodinjstva na območjih brez javnega kanalizacijskega sistema; z učinkovito rabo hladne in tople vode v gospodinjstvih, ki v zadnjih letih zelo narašča, ter ukrepi, kako jo zmanjšati; s prednostmi ogrevanja s toplotnimi črpalkami pred za zdaj še vedno najbolj razširjenimi fosilnimi gorivi; s trajno energetsko rabo lesne biomase, v okviru česar bodo predstavili sodobne tehnologije in premalo izkoriščen potencial lesa v Sloveniji. Strokovnjaki ZRMK bodo obiskovalce podrobno seznanili tudi s postopkom izdelave energetske izkaznice stavbe ter drugimi certifikati trajnostne gradnje, predstavili bodo gradnjo skoraj ničenergijskih hiš in spregovorili o energijski učinkovitosti gospodinjskih aparatov, zakaj je za pripravo tople sanitarne vode smiselna uporaba toplotne črpalke, kdaj pa je bolje izbrati kurilno napravo na lesno biomaso ali sprejemnike sončne energije.

-----

Seznam predavanj v Stekleni dvorani

 • Biološke čistilne naprave, Lucjan Batista, Ensvet, četrtek, 13. novembra, ob 10.45 in nedelja, 16. novembra, ob 13.45.
 • Uporaba hladne in tople vode v gospodinjstvu, Vladimir Bizjak, Ensvet, četrtek, 13. novembra, ob 10.45.
 • Prednosti ogrevanja s toplotnimi črpalkami, doc. dr. Henrik Gjerkeš, GI ZRMK, četrtek, 13. novembra, ob 17. uri.
 • Trajnostna energetska raba lesne biomase, doc. dr. Henrik Gjerkeš, GI ZRMK, četrtek, 13. novembra, ob 17.30.
 • Energetska izkaznica stavbe in drugi certifikati trajnostne gradnje, doc. dr. Marjana Šijanec Zavrl, mag. Miha Tomšič, doc. dr. Henrik Gjerkeš in Andraž Rakušček, petek, 14. novembra, ob 15.30.
 • Skoraj ničenergijske hiše, Mihael Mirtič in doc. dr. Marjana Šijanec Zavrl, GI ZRMK, petek, 14. novembra, ob 15.30 in nedelja, 16. novembra, ob 10. uri.
 • Energijsko učinkoviti gospodinjski aparati, mag. Miha Tomšič, GI ZRMK, petek, 14. novembra, ob 16. uri in nedelja, 16. novembra, ob 10.30.
 • Ogrevanje in priprava tople vode s toplotno črpalko, mag. Samo Cotelj, Ensvet, petek, 14. novembra, ob 16.30.
 • Ogrevanje in priprava tople vode s kurilno napravo na lesno biomaso in sprejemniki sončne energije, Andrej Svetina, Ensvet, petek, 14. novembra, ob 17.15 in nedelja, 16. novembra, ob 14.45.
 • Preventivni in sanacijski ukrepi pri plazovih, poplavah in neurjih, Jurij Skok, Jože Kos, Neva Jejčič, GI ZRMK, petek, 14. novembra, ob 15.45.
 • Male biološke čistilne naprave, mag. Ivan Kenda, Ensvet, sobota, 15. novembra, ob 16.30.
 • Priprava tople sanitarne vode, Lucjan Batista, ENSVET, nedelja, 16. novembra, ob 13.15.
 • Uporaba deževnice v hišah – izračun in izvedba sistemov ter praktične izkušnje, Marjan Bratkovič, Ensvet, nedelja, 16. novembra, ob 15.30.

Zveza prijateljev mladine Slovenije na sejmu zbira zdravo otroško hrano za socialno ogrožene družine. Šport­no-humanitarno društvo NGU (Never Give Up!), ki organizira zbiranje plastičnih pokrovčkov za pomoči potrebne, predvsem otroke s posebnimi potrebami in družine, pa bo tokrat zbiralo pokrovčke za petletno Tijo, ki boleha za sindromom Di-George, za njene dodatne fizioterapije. V društvu NGU zberejo na leto približno 90 ton materiala. Za vsako tono plas­tičnih pokrovčkov na TRR družine, za katero je izkupiček namenjen, nakažejo 300 evrov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE