V Pomurju odprli sodobno oljarno

31. 8. 2012 | Besedilo: K. J./STA

oljarna, sodobna oljarna, Pomurje, buče

Splošna kmetijska zadruga Ljutomer-Križevci je v Ključarovcih pri Ljutomeru danes odprla sodobno oljarno. Naložba oljarne, ki se bo usmerjala v predelavo bučnic za olje, pekarstvo in prehrano, je stala dobrih 900.000 evrov.

V oljarni so si zastavili cilj, da bi v krajšem obdobju stisnili 100.000 litrov bučnega olja letno, za kar bi bila potrebna pridelava na 400 hektarjih površin. Od skupno 6000 hektarjev slovenskih površin z bučami sta kar dve tretjini v Pomurju.

Direktor Splošne kmetijske zadruge Ljutomer-Križevci Jože Štuhec je ob odprtju dejal, da so objekt zgradili domači izvajalci. Dodal je, da je razlog za naložbo ta, da razen majhnih zasebnih oljarn kakšne večje v Pomurju ni, zato je seme odhajalo na druge konce Slovenije, precej pa tudi v Avstrijo. Po njegovih besedah se za bučno olje zanimajo tudi v ZDA, Rusiji, Avstraliji in Švici.

Oljarno je odprl predsednik odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Dejan Židan in ob tem dejal, da bomo morali pridelati več hrane, pri čemer pa mora stati kmetu ob strani tudi država. Židan se je dotaknil tudi lani nastalega kodeksa o prehranski oz. žitni verigi. Dejal je, da v celoti nista zdržala tudi zato, ker država ni opravila svoje vloge, seveda pa se ne sme mešati v zadružni sistem. Zadružnike je tudi pozval, naj ob letošnji suši članom solidarnostno pomagajo.

Zadruga je v petih letih v obnovo vložila 2,5 milijona evrov, od tega so dober milijon evrov dobili iz evropskih razvojnih sredstev, med drugim so postavili tudi sončno elektrarno.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE