Več hrane iz varovanega okolja

5. 4. 2012 | Besedilo: Marjeta Šoštarič, Delo

kmetijstvo, pridelovalne površine, hrana

Po kmetijsko-
-okoljskih kazalnikih smo v zadnjem desetletju v Sloveniji izgubili preveč kakovostne kmetijske zemlje in s tem naravnih virov. Cilj trajnostnega kmetijstva zato ostaja: zagotoviti zadostne količine kakovostne hrane in obenem poskrbeti za ohranjanje okolja.

Takšno je ključno sporočilo včerajšnje predstavitve kmetijsko-okoljskih kazalnikov v Agenciji RS za okolje (Arso), ki sta jo v okviru projekta Razvoj kmetijsko okoljskih kazalnikov in podpora delovanju nacionalnega referenčnega centra za kmetijstvo v Eionet-Si v letu 2011 pripravila agencija in Kmetijski inštitut Slovenije (KIS).

Kmetijstvo je nujna dejavnost, ki okolje obremenjuje ter hkrati ureja prostor in upravlja naravne vire, so v svojih predstavitvah, ki so jih pripravili po posameznih kmetijsko-okoljskih kazalnikih, poudarjali strokovnjaki s kmetijskega inštituta.

Kmetijsko-okoljski kazalniki kažejo, da se kmetijska pridelava vedno bolj prilagaja večjemu varovanju okolja in da je slovenski kmetijski prostor nadpovprečno biotsko pester. V zadnjih dvanajstih letih smo predvsem zaradi pozidave pri nas izgubili 11,2 hektara tal na dan, od tega 7,2 hektara kmetijskih zemljišč, kar je po besedah Boruta Vrščaja velikost ene povprečne kmetije pri nas.

Zakaj prihaja do velikih izgub kmetijske zemlje, si lahko preberete v četrtkovi tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE