Vsak deseti Slovenec skrbi za pridelavo hrane

2. 12. 2013 | Besedilo: K. Ž./STA

pridelava hrane, reja, živinoreja, poljedeljstvo, kmetijstvo

Na več kot 12 milijonih kmetijskih gospodarstev v 27 državah EU (brez Hrvaške) skrbi za pridelavo hrane skoraj 25 milijonov delovno aktivnih oseb ali povprečno vsak dvajseti prebivalec, v Sloveniji pa vsak deseti, med drugim kažejo zbrani podatki, ki jih je v brošuri z naslovom O kmetijstvu doma in drugje po EU navedel Statistični urad RS.

Brošuro je državni statistični urad objavil minuli teden, v njej pa so statistiki večino podatkov črpali iz najpopolnejšega statističnega raziskovanja, to je popisa kmetijstva. V popis so namreč zajeta vsa kmetijska gospodarstva.

Zadnji popisi kmetijstva so bili v državah članicah EU izvedeni v letih 2009 in 2010, in sicer po enotni zakonodaji, zato so tako pridobljeni statistični podatki o strukturi kmetijskih gospodarstev primerljivi za več kot 30 evropskih držav, navajajo na statističnem uradu.

V publikaciji so med drugim navedeni podatki o strukturi kmetijskih gospodarstev, zemljiščih, o delovno aktivnih osebah, o ekološkem kmetovanju, opremljenosti s traktorji in o okoljskih vidikih kmetijstva. Brošura vsebuje tudi podatke iz ekonomskih računov za kmetijstvo.

Po statističnih podatkih za leto 2010 v Sloveniji kmetijska zemljišča v uporabi predstavljajo manj kot četrtino skupne površine. Skoraj 75.000 kmetijskih gospodarstev v Sloveniji pomeni okoli 0,6 odstotka vseh kmetijskih gospodarstev v 27 državah EU, Slovenija pa se uvršča med le štiri države EU, ki imajo manj kot deset arov njiv na prebivalca.

V Sloveniji je najbolj razširjena poljščina koruza, ki so jo pridelovalci leta 2010 pridelovali na skoraj 37 odstotkih njiv. V 27 državah EU pa je najpogostejša poljščina pšenica, ki so jo pridelovali na dobri četrtini njivskih površin. V Sloveniji je pšenica posejana na okoli 19 odstotkov njiv.

V Sloveniji sta reja govedi in prireja mleka najpomembnejši živinorejski panogi, ki skupaj predstavljata kar 58 odstotkov v vrednosti celotne živinoreje. V Sloveniji govedorejci redijo v povprečju 13 govedi na kmetijsko gospodarstvo, v 27 državah EU pa je povprečje 34 govedi.

Podatki kažejo tudi, da je bilo leta 2010 v Sloveniji več kot 2000 ekoloških kmetij, delež zemljišč pod ekološko obdelavo pa znaša več kot šest odstotkov. Povprečni pridelek grozdja v Sloveniji presega 6,6 tone na hektar, v 27 državah EU pa znaša 6,9 tone na hektar.

Podatki tudi kažejo, da je med več kot 12 milijoni kmetijskih gospodarstev v 27 državah EU daleč največ družinskih kmetij, in sicer kar 97 odstotkov. Prav te bodo v prihodnjem letu deležne še več pozornosti, saj bo leto 2014 mednarodno leto družinskih kmetij, izpostavljajo statistiki.

Kot povzemajo, je kmetijstvo ena najpomembnejših gospodarskih panog, čeprav v 27 državah EU prispeva le 1,2 odstotka k celotnemu BDP. Poleg tega da oskrbuje prebivalstvo s kakovostno hrano, skrbi tudi za ohranitev kulturne krajine, pozitivno učinkuje na razvoj podeželja, na ohranjanje poseljenost in ustvarja tudi delovna mesta. Čedalje bolj poudarjajo tudi vpetost kmetijstva v povezavi z varovanjem okolja.

Kmetijstvo je pomembno vpeto tudi v preostali del gospodarstva, saj na primer zagotavlja vhodne surovine za agroživilsko industrijo, v dopolnilnih dejavnostih dopolnjuje turistično ponudbo, izvaja komunalne storitve in drugo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE