Zelenjavni vrt v februarju

4. 2. 2012 | Besedilo: Robert Mabič

zelenjdnice, sadike, setev, voluhar, krompir

Takoj ko bo mraz popustil in če nas proti koncu zime ne bo presenetil sneg, lahko opravimo prve setve na zelenjavnih gredicah. Bob, črni koren in špinača so tiste vrtnine, ki jih sejemo med prvimi. Posebno bob je tudi drugače koristen, saj odvrača voluharja in izboljšuje tla.

Še bolj kot zunaj pa bomo zdaj zaposleni s setvijo in pripravo sejančkov v notranjem ogrevanem prostoru. Tu bomo sejali semena paradižnika, jajčevca, paprik, kumar, bučk, kapusnic in drugih vrtnin, za kar lahko uporabimo lončke iz časopisnega papirja. Tudi za semenski krompir moramo poskrbeti še pravočasno. Navadno se prodaja začne v februarju, ko lahko izbiramo med različnimi sortami. Gomoljev ni priporočljivo rezati, če pa že moramo zaradi debelosti, to storimo vsaj dva tedna pred sajenjem. Tako se bo rezna rana še pravočasno zacelila in bo nevarnost okužbe s škodljivimi talnimi glivami manjša. Gomolje kalimo pri temperaturi med 13 in 15 stopinjami Celzija in jih razporedimo tako, da imajo največ očes na zgornji strani.

Zadnja leta smo se kar razvadili in sadike zelenjadnic raje kupimo, kakor da bi si jih pridelali sami. Razlog so predvsem pomanjkanje časa in neustrezne razmere za vzgojo, prav gotovo pa tudi bogata in sorazmerno poceni ponudba sadik zelenjadnic v vrtnarskih trgovinah. Kljub temu je domača vzgoja, posebno tistih rastlin, ki jih ni mogoče kupiti, pravo doživetje za vsakega vrtičkarja. In njegove otroke, ki tako na najboljši način spoznavajo čudesa narave, ko iz drobnega semena zraste okusna solatna glava.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE