Ne le v Provansi, sivka diši tudi na Krasu

2. 7. 2012 | Besedilo: Jana Zupančič, Nedelo | Fotografije: Jure Eržen/Delo

sivka, Ivanji Grad, festival sivke

Sonce je sijalo in čebele so brenčale, srpi in škarje so sikali, vijoličasto-zelena vitka stebelca so padala v košare. In dišalo je. Po medeni sivki, ki se je razprostirala v kraške širjave in čakala, da jo povežejo v pušeljc, iztisnejo njeno dišeče jedro in ga kanejo v parfum, milo, z njim začinijo okusno jedačo. Ne v Provansi, kar na slovenskem Krasu se je pretekli vikend veliko dogajalo.

Te dni sta kraška vasica Ivanji Grad in njena okolica zavrteli čas za nekaj desetletij nazaj in gostoljubno odprli svoje borjače (kraško dvorišče, op. p.), od burje bičane kraške duri, in obiskovalce z vseh koncev Slovenije povabila med hladne zidove kamnitih hišic na kozarec rujnega in kakšno dimljeno rezino. Toda največji »kažin« se dogaja zunaj, na s sivko poraslih poljih, ki so jo včeraj pridno žele roke tako imenovanih sivkarjev, vaščanov in obiskovalcev, ki so vasico z nekaj več kot stotnijo duš dodobra napolnili, prav tako pa tudi svoje malhe. S sivko, ki ni namenjena zgolj za odganjanje moljev, saj njene različice vsebujejo vrsto zdravilnih snovi, visoko cenjenih v aromaterapiji, v dragocenem čebeljem medu, da ne govorimo o njeni nepogrešljivosti v kulinaričnih specialitetah.

Celotno reportažo si lahko preberete v tiskani izdaji Nedela ali na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE