Dan čebelarjev

20. 5. 2015 | Besedilo: S. O./STA

čebele, med

Ob obletnici Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva, slovenski čebelarji praznujejo svoj praznik. Letos je zanje še posebej svečano, saj je naša država zagnala kampanjo za razglasitev tega dne za svetovni dan čebel.

Praznovanje dneva čebelarjev se od leta 2003 vsako leto odvija v drugem slovenskem kraju. Letošnja slovesnost se bo v soboto odvila v Cerknici. Še bolj kot sama prireditev pa čebelarje veseli dejstvo, da si skupaj z vlado prizadevajo, da bi Združeni narodi  20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč ob tem pravi: »Poseben dan si čebela in čebelarji zaslužimo, saj je vsaka tretja žlica svetovne hrane odvisna od opraševanja čebel.« Tretjina svetovne hrane je odvisna od opraševanja, kjer glavno delo opravijo ravno čebele. Še posebej se vloga čebel pozna v sadovnjakih, saj čebele oprašijo kar 80 odstotkov sadnega drevja. Čebelji izdelki kot so med, cvetni prah, matični mleček ali propolis, pa so pomembni tudi za zdravje ljudi.

Na predvečer čebelarskega praznika je čebelarska zveza ob prisotnosti ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana, pripravila prireditev v Žirovnici. Tudi minister je ob tem priznal, da čebele predstavljajo neprecenljivo vrednost, sploh za trajnostno kmetijstvo. Slovenski čebelarji so leta 2010 pridelali 1910 ton medu, leta 2011 je pridelava padla na 1673 ton, leta 2012 je bila dobra letina z 2472 tonami, leta 2013 spet padla na 1031 ton, lani pa je bila letina katastrofalna, saj so vsi slovenski čebelarji skupaj uspeli pridelati zgolj okoli 470 ton medu.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE