Nepovratna sredstva za obnovo ali novogradnjo

20. 12. 2012

Različne institucije, med katerimi je v Sloveniji najmočnejši Eko sklad – Slovenski okoljski javni sklad, zagotavljajo možnost pridobitve nepovratnih sredstev za energijsko učinkovite sanacije ali novogradnje, ki so skladne z nacionalnim programom varstva okolja in okoljsko politiko EU. V Sloveniji že nekaj let posegamo po nepovratnih sredstvih, ki jih ponujajo občine, država ali Evropska unija in do katerih je posameznik upravičen le, če so izpolnjeni vsi pogoji za pridobitev. Spodbude so namreč namenjene pravnim in fizičnim osebam za projekte, usmerjene v doseganje ciljev evropske direktive o energijski učinkovitosti.

Največja težava pri pridobivanju nepovratnih sredstev sta priprava vloge in njena pravočasna oddaja. Da lahko na skladu preverijo upravičenost stroškov, potrebujejo popolno dokumentacijo in točne podatke, zato vam svetujemo, da pozorno preberete razpisne pogoje za pridobitev nepovratnih sredstev in zahtevate od izvajalca obnovitvenih ali gradbenih del vso dokumentacijo in podatke. Lahko pa se odločite za strokovno pomoč ter pripravo vloge in dokumentacije prepustite svetovalcem Energetske klinike MIK, ki vam pripravijo tudi celotno analizo stanja in predlog energijske sanacije. Napačno izpolnjena ali pomanjkljiva vloga je lahko namreč vzrok, da do sredstev ne boste upravičeni, čeprav je obnovitev ali novogradnje skladna z vsemi zahtevami o energijski varčnosti.

Veliko gospodinjstev v Sloveniji brez subvencij ne bi zmoglo reševati in sanirati težav dotrajane in energijsko neučinkovite gradnje, zato so nepovratna sredstva edina spodbuda, ki v trenutnih gospodarskih razmerah omogoča energijske sanacije in gradnjo energijsko varčnih objektov. Merila za dodelitev nepovratnih sredstev pa so izjemno toga, zato je bistveno, da je vloga za dodelitev nepovratnih sredstev pravilno in dosledno pripravljena in izpolnjena. Svetujemo vam, da vam pri tem pomagajo strokovnjaki.

Kje lahko pridobite nepovratna sredstva?

Pridobitev subvencij iz nepovratnih spodbud je mogoča iz:
• lokalnih razpisov
• nacionalnih razpisov
• razpisov Evropske unije
• drugih mednarodnih razpisov

V Sloveniji je najbolj razširjena institucija za dodeljevanje nepovratnih sredstev in ugodnih ekokreditov EKO sklad. Do kreditov in nepovratnih sredstev so upravičene občine, gospodarske družbe in druge pravne osebe, samostojni podjetniki in fizične osebe.

Za katere posege je mogoče pridobiti nepovratna sredstva?

Nepovratna sredstva za fizične osebe so namenjena za:
1. vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi
2. vgradnjo kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso
3. vgradnjo toplotne črpalke za pripravo sanitarne vode in/ali centralno ogrevanje stanovanjske stavbe
4. vgradnjo prvega sistema centralnega ogrevanja pri obnovi stanovanjske stavbe v primeru priključitve na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije
5.  vgradnjo lesenega zunanjega stavbnega pohištva pri obnovi stanovanjske stavbe
6.  toplotno izolacijo fasade pri obnovi eno- ali dvostanovanjske stavbe
7.  toplotno izolacijo strehe oziroma podstrešja pri obnovi eno- ali dvostanovanjske stavbe
8. vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanjski stavbi

Kreditiranje okoljskih naložb za pravne in fizične osebe je mogoče za naslednje namene:
1. postavitev nove, obnovljene ali razširjene kotlovnice, ki kot primarni energent uporabljajo energijo, pridobljeno iz obnovljivih virov (biomasa, toplota podtalnice, površinske vode zemlje oziroma kamnitih masivov, sonca, zraka …)
2. postavitev nove, obnovljene ali razširjene elektrarne iz obnovljivih virov energije
3. postavitev nove, obnovljene ali razširjene kotlovnice s kogeneracijo iz obnovljivih virov, fosilnih goriv ali kombinacije fosilnega goriva in obnovljivih virov oz. alternativnih goriv
4. nakup vozil za cestni promet na električni ali hibridni pogon
5. ukrepe za učinkovito rabo energije v proizvodnih, poslovnih in javnih objektih
6. obnovo obstoječe razsvetljave, s katero se doseže vsaj 30-odstotni prihranek električne energije
7. energijsko prenovo obstoječih objektov, ogrevanih nad 19 °C. Priznani stroški vključujejo izvedbo enega ali več naslednjih ukrepov:

• toplotno zaščito zunanje lupine zgradbe
i. zunanjih sten z najmanj 15 cm izolacijskega materiala
ii. stropa proti neogrevanemu prostoru oziroma ravne ali poševne strehe z najmanj 25 cm izolacijskega materiala• toplotno zaščito tal na terenu ali tal nad neogrevanimi prostori z najmanj 15 cm izolacijskega materiala

• vgradnjo energijsko varčnega zunanjega stavbnega pohištva in senčil, pri čemer toplotna prehodnost ne sme presegati vrednosti, določene po veljavnih standardih:
i. 1,3 W/(m2K) pri oknih (steklo in okvir) s profilom iz umetne mase, lesa ali njune kombinacije
ii. 1,6 W/(m2K) pri oknih (steklo in okvir) s profilom iz kovine
iii. 1,4 W/(m2K) pri strešnih oknih
iv. 1,6 W/(m2K) pri vhodnih vratih
v. 2,0 W/(m2K) pri garažnih vratih

• vgradnjo sodobnih sistemov ogrevanja in hlajenja z visokim izkoristkom energije
• namestitev energijsko učinkovite notranje razsvetljave, ki vključuje nakup svetil, sijalk in regulacije
• optimizacijo obstoječih ogrevalnih in prezračevalnih sistemov (termostatski ventili, regulacija in hidravlično uravnoteženje)
• vgradnjo sistema za prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka (centralna izvedba, lahko pa tudi lokalna).

8. gradnjo novih objektov v nizkoenergijski ali pasivni tehnologiji, ogrevanih nad 19 °C

Objekti, ki so zgrajeni ali obnovljeni s kreditom EKO sklada, ne smejo biti namenjeni prodaji na trgu. Najvišji delež kredita je 90 % priznanih stroškov naložbe.

Postopek pridobitve finančne spodbude

Po objavi javnega poziva ali razpisa je treba pridobiti dokumentacijo za prijavo ter sestaviti in vložiti vlogo, ki mora biti izpolnjena v celoti in mora vsebovati vse zahtevane podatke in priloge. Posebno pozornost zahteva tudi vrstni red pošiljanja dokumentacije, ki je naveden v navodilih za oddajo. Ko je vloga oddana, jo pooblaščena oseba na skladu pregleda in v primeru pomanjkljivosti ali nejasnosti lahko zahtevajo dopolnitev. Pri popolni vlogi pregledovalec preveri obseg in upravičenost stroškov, nato pa sklad izda odločbo o pravici do nepovratne finančne spodbude. Če vloga ni pravilno izpolnjena in ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov ter dokazil, vlagatelj ni upravičen do pridobitve nepovratnih sredstev za določen namen.

Več na www.mik-ce.si

...

SORODNI ČLANKI:

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE