Dogodki: julij 2024

 - 3. 7. 2024 ob 19. uri

Mesec julij v znamenju slovenskega oblikovanja

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) v partnerstvu s Centrom Rog odpira pop-up trgovino, v kateri bodo na ogled in naprodaj izdelki slovenskih oblikovalcev. Doshop, kot so jo poimenovali, bo ves julij na obrežju Ljubljanice predstavljal trgovino s ponudbo kakovostnih izdelkov slovenskih oblikovalcev, ob tem pa so pripravili tudi spremljevalne dogodke. »Namen prodajne razstave je na enem mestu prikazati produkcijo sodelujočih avtorjev ali avtorskih skupin z namenom prodaje izdelkov slovenskega porekla, dvig ugleda stroke v javnosti, povezovanja v kreativno skupnost in promoviranja DOS kot pomembne nacionalne organizacije. Predstavljeni izdelki so šli čez sito petčlanske strokovne komisije in so morali ustrezati kriterijem, kot so ustvarjalna vrednost, estetska dovršenost, funkcionalnost, inovativnost, sodobnost, ekološki vidik, kakovost izvedbe, primerna embalaža,« so zapisali v društvu.

 - 11. 6. 2024 ob 00. uri

Razstava risb v oblikovanju

Bienalna oblikovalska razstava Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) se letos posveča embrionalni risbi in s tem zgodnji fazi oblikovalskega procesa. Razstava z naslovom Embrionalna poteza omogoča svojevrsten vpogled v glavo oblikovalcev in prikazuje, kaj se dogaja od začetne ideje do končnega izdelka. »Kot ugotavljamo, je ročna risba še vedno ključen, izjemno priročen medij tako v oblikovanju kot v umetnosti, njena vloga pa je morda drugačna kot pred desetletji. Omogoča namreč neposredno zapisovanje misli, vtisov, občutij, kar jo dela aktualno in popularno. Risba je hitra, neposredna in predstavlja najhitrejši prenos od misli do roke ter omogoča široko celoto tem in celo paleto izraznih možnosti. Risba je lahko prenos misli na papir, morda zapis v pesku ali celo kot plastična interpretacija zamisli v naključnem prostorskem materialu. Risba je lahko zgolj kratka verbalna zabeležka ali celovita interpretacija zamisli,« so zapisali ob razstavi, ki je do 1. julija 2024 na ogled v prvem preddverju Cankarjevega doma. Kustos in selektor razstave je prof. Vid Lenard, vodja projekta pa oblikovalec Jurij Dobrila.

Preberite več
 - 1. 6. 2024 ob 19. uri

Razstava: Vurnik osebno

V Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici bodo v soboto, 1. junija 2024 – na dan rojstva arhitekta Ivana Vurnika, ob 19. uri odprli razstavo z naslovom Vurnik osebno. Razstava je nastala v sodelovanju arhitekta in fotografa Mirana Kambiča, Centra arhitekture Slovenije in Muzejev radovljiške občine. »Arhitekturni fotograf Miran Kambič zaobjame arhitekturo Ivana Vurnika s svojim izostrenim pogledom arhitekta. Predstavil nam bo svoj bogat opus fotografij arhitekta rojaka Radovljičana in nam razkril skrite detajle njegovih arhitekturnih del na velikih formatih.« Ivan Vurnik (1884‒1971) je poleg Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija eden od začetnikov slovenske arhitekture, bil je tudi soustanovitelj Oddelka za arhitekturo na ljubljanski univerzi. Ivan Vurnik in njegova žena Helena Kottler Vurnik (1882-1962) sta bila začetnika narodnega sloga v arhitekturi in umetnosti v 20. letih 20. stoletja v Sloveniji. Ob 140.obletnici rojstva so v okviru Vurnikovih dni pripravili program različnih dogodkov, ki bodo osvetlili delo in življenje arhitekta.

Preberite več
 - 25. 5. 2024 ob 14. uri

Srečanje posvojenčkov v Zavetišču Ljubljana

V soboto, 25. maja, popoldan bo v Zavetišču Ljubljana potekalo že tretje zaporedno Srečanje posvojenčkov Zavetišča Ljubljana. Vabljeni so prav vsi posvojenčki in njihovi lastniki, dogodek pa bo dopolnjeval pester program, kjer boste pod budnim očesom inštruktorjev z vašimi kosmatinci lahko spoznali in preizkusili različne discipline - od agilityja, do reševanja in obrambe, spoznali Emmett tehniko za odpravljanje bolečin, se slikali v photoboothu, obiskali bolšji sejem ter se udeležili predstavitve pravilnega prevoza živali.

Preberite več
 - 17. 5. 2024 ob 15. uri

Dan odprtih vrat pametne hiše v Vojniku

Podjetje Marles ta petek, 17. maja, v Vojniku na Savinjskem organizira dan odprtih vrat ene svojih hiš. Ogledali si boste lahko tipsko pasivno hišo UrbanNest iz linije Prime, opremljeno s pametnimi inštalacijami, ki omogočajo odklepanje vrat brez ključa, samodejno ogrevanje itd. Hiša je bila grajena v pasivnem standardu, s čimer so bili izpolnjeni tudi pogoji za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev Eko sklada za pasivne gradnje. Na dnevu odprtih vrat bodo prisotni tudi različni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 15. 5. 2024 ob 17. uri

Razstava: 4 x 4 hiše

V Hiši arhitekture bodo jutri, 15. maja 2024, odprli razstavo 4 x 4 hiše, ki prinaša vpogled v razvoj enodružinske hiše v Sloveniji, na Madžarskem, Poljskem, Slovaškem in Češkem. »Enodružinska hiša sodi med tradicionalne tipe stanovanjskih zgradb, ki jih na kratko lahko razumemo kot prostor z eno bivalno enoto, namenjen bivanju ene družine oz. ene osnovne celice družbe.« Razstavo organizira ZAPS skupaj z Združenjem madžarskih arhitektov (MÉSZ). Namen projekta je predstaviti edinstvene primere družinskih hiš in dati vpogled v trenutne trende v arhitekturi omenjenih držav. Na potujoči razstavi so predstavljeni po štirje projekti iz vsake države (4×4 hiše), iz Slovenije bodo na ogled: hiša Celovška (Gregorc Vrhovec Arhitekti), hiša MM (a2o2 arhitekti), hiša Podvrh (Petra Stojsavljević in Bor Pungerčič) in hiša za preprosto bivanje: Skupaj arhitekti (Tomaž Ebenšpanger) in Mkutin arhitektura (Meta Kutin).

 - 6. 3. 2024 ob 10. uri

Sejem Dom - največji sejem s področja graditeljstva

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani do nedelje poteka Sejem Dom, največji sejem s področja graditeljstva v Sloveniji. Storitve in izdelke predstavlja več kot 300 podjetij iz 24 držav, s področja napredne tehnologije za dom, gradbeništva, stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike, notranje opreme, varovanja ter urejanja okolice. Sejem bo do sobote odprt med 10. in 19. uro, v nedeljo pa do 18. ure. Obiskovalci si lahko zagotovijo cenejšo vstopnico prek spleta. Vstopnica vključuje tudi prevoz z LPP mestnim avtobusom do Gospodarskega razstavišča in nazaj na dan obiska sejma.

Preberite več
 - 2. 3. 2024 ob 09. uri

Prikaz rezi na Kmetijskem inštitutu

V sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici prirejajo v soboto, 2. marca, praktični prikaz rezi sadnega drevja in jagodičevja, ki ga bosta vodila Roman Mavec in dr. Nika Cvelbar Weber. Na dogodku se bomo potrudili odgovoriti vsa vaša vprašanja o sadnih rastlinah. Prikaz se bo začel ob 9. uri, potekal bo v vsakem vremenu; je brezplačen, prijave niso potrebne. V sadovnjak se pride po stari cesti Ljubljana–Celje, iz ljubljanske smeri se v vasi Šentvid zavije levo, proti gradu Brdo. Dodatne informacije po telefonu 01 723 67 33 ali 031 537 449.

 - 14. 12. 2023 ob 12. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve skoraj nič-energijske hiše na Brezovici pri Ljubljani

To četrtek, 14. decembra, popoldan bo na Brezovici na ogled individualno prilagojena skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-D 140 s paketom Elegance. Zgrajena je na skrajno racionalnem tlorisu. Prostori se odpirajo proti jugu, kjer preko velikih steklenih površin ponujajo izredno svetle bivalne prostore in povezavo z naravo. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja, povezana z gradnjo, energetsko učinkovitostjo in prezračevanjem. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 24. 11. 2023 ob 10. uri

40. Piranski dnevi arhitekture

V Avditoriju Portorož pod častnim pokroviteljstvom Anne Ramos, direktorice Fundacije Mies van der Rohe, danes poteka jubilejna 40. mednarodna arhitekturna konferenca Piranski dnevi arhitekture. Gre za arhitekturni dogodek z najdaljšo tradicijo na svetu, ki se odvija vse od leta 1983. Tema letošnje konference je Kontekst. Koncept. Konsenz., ki povzema vsebine vseh dosedanjih srečanj. Na njih s predavanji sodeluje devet arhitektov iz Slovenije in tujine, med njimi tudi Wang Shu, Pritzkerjev nagrajenec iz leta 2012. Ob 18. uri bo podelitev mednarodne arhitekturne nagrade Piranesi, na kateri bodo podeljeni nagrada Piranesi, dve častnih priznanj Piranesi in eno častno študentsko priznanje Piranesi. Ob 20. uri bo v razstavišču Monfort sledilo odprtje mednarodne arhitekturne razstave Piranesi 2023. Poleg slednje bo v Galeriji Herman Pečarič do 20. januarja 2024 na ogled tudi razstava PDA 40: Odprti arhivi, ki so jo pripravili Robert Potokar in Staša Baranja iz Fundacije Piranesi ter Špela Kuhar, Galerija Dessa.

Preberite več
 - 22. 10. 2023 ob 19. uri

Razstava: Vrstne hiše in dvojčki

V galeriji Dessa bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo 1 x 2, 3, 4 … v vrsto: Vrstne hiše in dvojčki. V izbor letošnje razstave iz serije 11 x ena so uvrstili vrstne hiše in dvojčke, zgrajene med letoma 2017 in 2023, ki predstavljajo urejena stanovanjska okolja, ki omogočajo kakovostno bivanje v vseh življenjskih obdobjih. »Opažamo, da vrstne hiše in dvojčki ponovno postajajo priljubljen tip domovanja, a se danes le redko načrtujejo večja stanovanjska naselja, večinoma gre le za posamezne nize na manjših praznih parcelah med obstoječimi razpršenimi hišami, zato za celovito in kakovostno urbanistično zasnovo skoraj ni prostora. Zelo malo je tudi inovativnosti v razvoju tipologije, na primer uporabe atrijev, in poskusov zasnove tlorisa v eni etaži. Vrstne hiše so primerno domovanje za socialno in generacijsko raznovrstne skupine ljudi, tako za stare kot za mlade, za manj in bolj zaposlene posameznike ali družine, ki jim resda primanjkuje časa za urejanje, a želijo iz dnevne sobe stopiti na svojo trato, morda pridelati kakšen paradižnik in imeti ob hiši varen prostor za igro otrok in hišnih ljubljenčkov,« so zapisali ob razstavi.

Preberite več
 - 14. 10. 2023 ob 10. uri

Dan odprtih vrat skoraj nič-energijske hiše pri Medvodah

To soboto, 14. oktobra, si bo v okolici Medvod mogoče ogledati individualno zasnovano skoraj nič-energijsko hišo Vita PRO podjetja Marles. Hiša je bila zgrajena na ključ in ima 140 kvadratnih metrov bivalnih površin. Zasnovana je kot dvokapnica, z unikatnimi detajli, tlorisna razporeditev pa omogoča neposredno povezavo z zunanjim okoljem, ki se zaključi z nadstreškom na terasi. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja, povezana z gradnjo, energijsko učinkovitostjo in financiranjem. Ogled hiše je brezplačen, se je pa treba nanj predhodno prijaviti prek spletnega obrazca, in sicer najkasneje do 13. oktobra do 14. ure.

Preberite več
 - 13. 7. 2023 ob 00. uri

Na ogled makete Plečnikovih zgradb iz lego kock

V kapeli Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je do 30. septembra 2023 na ogled razstava z naslovom LEGO # Plečnik. Na ogled so izbrane makete ikoničnih zgradb arhitekta Jožeta Plečnika, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo. Zaradi velikega zanimanja za omenjeno razstavo, ki je bila pred tem spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, so jo tokrat v nekoliko okrnjeni obliki, ponovno postavili na ogled. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela so dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Preberite več
 - 19. 6. 2023 ob 19. uri

Razstava skic stolpnice TR3

V galeriji Dessa bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo skic stolpnice TR3 arhitekta Blaža Budje, ki so nastale v letih 2022 in 2023. Z razstavo v galeriji Dessa obeležujejo 30-letnico smrti arhitekta prof. Edvarda Ravnikarja (1907-1993). Avtor skic je na poti v in iz biroja z nalivnim peresom beležil svoje vtise in opažanja s Trga revolucije, danes Trga repubike v Ljubljani, na katerem je tudi stolpnica TR3, delo arhitekta Ravnikarja. »Risba je pomembno orodje pri delu arhitekta. Je tudi obred, stanje razmišljanja z roko, beleženja točno določenega trenutka in občutkov v času in prostoru,« pravi večkrat nagrajeni arhitekt Blaž Budja, ki deluje tudi na področju arhitekturne fotografije.

Preberite več
 - 13. 5. 2023 ob 10. uri

Dan odprtih vrat podkletene montažne hiše pri Moravčah

To soboto, 13. maja, bo v kraju Stegne pri Moravčah na ogled skoraj nič-energijska hiša podjetja Marles. Njena posebnost je, da je podkletena, saj leži na nagnjenem terenu. Te prostore so zato izkoristili za namestitev ogrevalnega in prezračevalnega sistema ter naprav za hlajenje. Hiša sicer meri dobrih 180 kvadratov in je zasnovana v dveh nadstropjih. Na dnevu odrtih vrat bodo prisotni tudi številni strokovnjaki, ki bodo na voljo za morebitna vprašanja. Ogled hiše je sicer brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 23. 3. 2023 ob 00. uri

Na ogled 5 Marlesovih hiš v treh dneh

Ta teden bo v treh dneh na ogled kar pet sodobnih hiš, postavljenih na ključ, ki si jih bo mogoče ogledati v sklopu 1. Marlesovega sejma inovativnih bivalnih rešitev. Dnevi odprtih vrat bodo potekali od 23. do 25. marca na treh različnih lokacijah: v Bistrici ob Dravi, v Ljubljani ter v Limbušu, kjer bodo na ogled kar tri hiše hkrati. Ogled hiš je brezplačen, je pa število mest omejeno, zato se je na ogled treba predhodno prijaviti. Več informacij o točni lokaciji in opise posameznih hiš najdete na spletni strani ponudnika montažnih hiš.

Preberite več
 - 22. 3. 2023 ob 18. uri

Predavanje Osupljivo cvetje Južne Afrike

V sredo, 22. marca, ob 18. uri bo v Botaničnem vrtu v Ljubljani potekalo predavanje z naslovom Osupljivo cvetje Južne Afrike, na katerem bosta Alenka Gorza in Samo Jereb predstavila nekaj dih jemajočega rastlinskega bogastva s tega konca sveta. Kdor enkrat vidi zacveteti polpuščavo na zahodni obali Južne Afrike, je nikoli ne pozabi, sta prepričana sogovornika. Cvetje nenavadnih lastnosti in zanimivih oblik raste tako na gosto, da se morajo posamezne cvetice dogovoriti, ob kateri uri bo katera cvetela. Kar pa ni tako nenavadno, če vemo, da na tem področju raste preko 23000 rastlinskih vrst, od katerih je 70 odstotkov endemitov. Predavanje bo potekalo v prostorih Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, na Ižanski cesti 15, in je za vse obiskovalce brezplačno.

 - 5. 3. 2023 ob 19. uri

V ospredju arhitektke, gradbenice in oblikovalke

V Galeriji Dessa je na ogled razstava V ospredje VI: slovenske arhitektke, gradbenice in oblikovalke, ki osvetljuje spregledani del slovenskega ženskega arhitekturnega in oblikovalskega ustvarjanja. Razstava, ki je nastala pod kuratorsko taktirko Centra arhitekture Slovenije, tokrat že šesta po vrsti iz bogatega arhitekturnega opusa 20. in 21. stoletja izpostavlja tista dela, ki so le redko razstavljena ter postavljena na ogled javnosti, a nič manj pomembna, kakovostna in večplastna. Izbrana dela tako predstavljajo pomembnejše projektne stvaritve generacij slovenskih ustvarjalk, ki jih je, upoštevajoč čas, razmere in vlogo žensk v času nastanka, treba gledati skozi drugačno luč. Na ogled bo delo desetih ustvarjalk. Tokrat so to Judita Danila Černič Zupančič, Monika Fink Serša, Maruška Kotnik, Maja Tasić Demšar, Darja Mrevlje Pollak (1947-2008), Mojca Švigelj Černigoj, Andreja Jug, Evita Lukež, Jadranka Grmek in Ilka Čerpes. Razstava bo na ogled do 13. aprila 2023.

Preberite več
 - 4. 3. 2023 ob 09. uri

Prikaz rezi v sadovnjaku KIS

V sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici bo v soboto, 4. marca, prikaz rezi sadnega drevja in jagodičja, ki ga bosta vodila Roman Mavec in dr. Darinka Koron s sodelavci. Prikaz se bo začel ob 9. uri in bo potekal v vsakem vremenu. Strokovnjaki se bodo na njem potrudili odgovoriti tudi na vsa vprašanja udeležencev. Udeležba je brezplačna, vnaprejšnje prijave niso potrebne. Za dodatne informacije lahko pokličete na telefonski številki 01 723 67 33 ali 031 537 449.

Preberite več
 - 25. 2. 2023 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove pasivne hiše v Tržiču

V soboto, 25. februarja, bo v Tržiču na Gorenjskem na ogled Marlesova pasivna hiša VITA PRO. Gre za sodobno in varčno družinsko hišo, z dvokapno streho in prostornim tlorisom v dveh etažah. Hiša je bila zgrajena na ključ, odlikuje jo visoka energetska učinkovitost, saj je grajena v standardu pasivne oziroma skoraj nič-energijske hiše, z vgradnjo sistem centralnega prezračevanja pa je bil lastnik upravičen tudi do nepovratnih finančnih sredstev Eko sklada. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja, povezana z gradnjo in financiranjem. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 19. 12. 2022 ob 00. uri

Slovenski inženirsko-arhitekturni dosežki

V galeriji Dessa je na ogled razstava z naslovom Skupaj znamo najbolje: slovenski inženirsko-arhitekturni dosežki. Na razstavi je predstavljenih 40 izbranih objektov, nastalih v zadnjih šestdesetih letih v Sloveniji in tujini, pod katere so kot avtorji podpisani slovenski gradbeni inženirji in arhitekti. »Širok spekter vrhunskih inženirsko-arhitekturnih stvaritev – mostov, viaduktov, predorov, stolpov, železniških struktur, protipoplavnih in protiplaznih elementov, športnih naprav – kaže tradicijo in kontinuiteto izjemnega arhitekturnega in inženirskega znanja pri nas. Poleg inovativnosti in drznosti, ki nadgrajuje konstrukcijsko logičnost in ekonomsko upravičenost, estetiko in racionalnost pri porabi materiala, so bila ključna merila izbora premišljena postavitev v prostor, (več)funkcionalnost ter skladnost s prostorskim in kulturnim kontekstom. Umeščanje velikih, infrastrukturnih objektov v krajino presega védenje posameznika ali posamezne stroke, njihov vpliv na okolje in ljudi je velik in kompleksen. Zato je ključno ustvarjalno sodelovanje, navdihnjeno z željo po delovanju v dobro družbe, spoštovanje različnih pogledov in razumevanje širših zornih kotov,« so zapisali ob razstavi.

Preberite več
 - 24. 11. 2022 ob 19. uri

Razstava o Plečniku kot učitelju

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani bodo v v četrtek, 24. novembra, odprli razstavo Universum Plečnik: Od delavnice do mita, ki bo arhitekta predstavila skozi kompleksen odnos med učiteljem in študenti. Razstavo si bo mogoče ogledati do 21. maja prihodnje leto. V letu, ki je posvečeno našemu največjemu arhitektu, so kustosi dr. Miloš Kosec, Natalija Lapajne, Tomaž Štoka in dr. Bogo Zupančič usmerili pogled na del njegove bogate zapuščine, ki reflektira doslej manj izpostavljene teme iz mojstrovega življenja in delovanja. Ko se je leta 1921 Jože Plečnik po desetletjih dela v tujini kot slavni arhitekt z mednarodno kariero vrnil v domačo Ljubljano, je kot profesor na novoustanovljeni univerzi skupaj s svojimi študenti in podporniki začel graditi svojstven arhitekturni, umetniški in etični svet, ki je skozi desetletja prerasel v prav poseben arhitekturni fenomen. Plečnikova šola je bila organizirana kot delavnica, ki jo je obvladoval mojster z brezprizivno avtoriteto in predanostjo poklicu. Arhitektovi študenti so od ustanovitve šole naprej nihali med zvestobo mojstru in uporom arhaični avtoriteti. Zadnjega pol stoletja je Plečnikov opus stalnica slovenskega in mednarodnega preučevanja, a vsakokratna družbena situacija izbere »svojega« Plečnika: Plečnika kot znanilca mlade jugoslovanske umetnosti, epigona v provinci, arhaičnega ustvarjalca večne arhitekture, modernega klasika, prvega postmodernista, začetnika urbane prenove, radikalnega rušitelja in urejevalca javnega prostora z izjemno univerzalno vrednostjo.

Preberite več
 - 12. 11. 2022 ob 10. uri

Na ogled prva neto ničenergijska hiša v Sloveniji

V sklopu Dnevov pasivne hiše 2022 si bo to soboto na sedežu podjetja Marles mogoče brezplačno ogledati pametni dom prihodnosti - prvo slovensko neto ničenergijsko hišo pri nas. V Miklavžu na Dravskem polju pa bo na ogled še njihova individualno zasnovana pasivna hiša. Ogledi bodo potekali med 10. in 14. uro. Točno lokacijo in obrazec za prijavo na dogodek najdete na spletni strani proizvajalca montažnih hiš.

Preberite več
 - 30. 10. 2022 ob 14. uri

Noč črnih mačk v Zavetišču Ljubljana z maratonom posvojitev

To nedeljo, 30. novembra, bo v Zavetišču Ljubljana potekala že tradicionalna Noč črnih mačk, ki jo organizirajo že vse od leta 2014. Njen namen je opozoriti, da je bolj kot barva živali pomemben karakter. Pripravljajo številne delavnice o mačji telesni govorici, ustvarjalne urice, sprehodili pa se boste lahko tudi po skrivnostnem avtobusu in ob pomoči posebnih lučk iskali živalska sporočila. Letošnja novost pa je maraton posvojitev mačk, ki bo trajal cel vikend – od petka, 28., do nedelje. 30. novembra. V zavetišču je namreč nameščenih več kot 150 mačk, ki iščejo svoj dom. Uradne ure za posvojitev bodo od 14h do 18h.

Preberite več
 - 8. 10. 2022 ob 10. uri

Dan odprtih vrat v naselju Drenovo

To soboto, 8. oktobra, podjetje Marles vabi na dan odprtih vrat na Drenov Grič pri Ljubljani, kjer si boste lahko v živo ogledali naselje vrstnih hiš Drenovo. Zgrajenih je že 27 od predvidenih 78 hiš, vsaka s pripadajočim zemljiščem zaobjema bivalno površino približno 150 m2. Eno od njih (opremljeno vzorčno hišo) si boste lahko tudi pobliže ogledali in pokukali v njeno notranjost. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja in predstavili podrobnejšo ponudbo gradnje na ključ. Ogled je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 8. 10. 2022 ob 10. uri

Dan odprtih vrat ob 20. obletnici Zavetišča Ljubljana

Na svetovni dan živali in njihovih oskrbnikov, ki smo ga obeležili 4. oktobra, je svojo 20-letnico praznovalo tudi Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana. Ob tej priložnosti ta konec tedna pripravljajo dneve odprtih vrat. V soboto, 8. oktobra, bodo potekali ogledi zavetišča, v nedeljo pa se obeta rojstnodnevno praznovanje z gledališko predstavo, rojstnodnevno torto in delavnicami za otroke. V času odprtih vrat med 10. in 18. uro bo mogoče posvojiti tudi živali, ki še čakajo na nov dom – trenutno je takih 147 mačk, 27 psov in 7 ostalih hišnih živali. Več o programu si preberite na spletni strani zavetišča.

Preberite več
 - 5. 10. 2022 ob 17. uri

Razstava O svetlobi

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri bodo v sredo, 5. oktobra 2022, ob 17. uri odprli razstavo O svetlobi. Ta bo z besedo, predmeti in eksperimenti poskušala odgovoriti na številna vprašanja o tem naravnem pojavu, brez katerega ni življenja. Predstavili bodo najpomembnejše lastnosti svetlobe, zaznavanje in mnoge načine njene uporabe. »Zgodba o tem, kako so ljudje svetlobo spoznavali skozi zgodovino je zelo razburljiva, napeta in polna preobratov, v njej nastopajo mnogi znani raziskovalci in misleci. Prikazali bomo naprave iz muzejskih zbirk, ki so tako ali drugače povezane s svetlobo, poseben poudarek bo na predstavitvi nekaterih slovenskih podjetij, ki so nekoč in danes delovala na področju optike ter svetil.« Razstavo bo spremljalo tudi večje število interaktivnih eksperimentov v dvorani in na prostem, ob katerih bo mogoče spoznati najosnovnejše lastnosti svetlobe.

Preberite več
 - 4. 10. 2022 ob 14. uri

Razstava Nove prakse, nova orodja

V Hiši arhitekture v Mariboru bo 4. oktobra odprtje razstave Nove prakse, nova orodja, na kateri bodo predstavljena dela arhitekturnih birojev: A2o2 arhitekti, Arhitekti Počivašek Petranovič, Elementarna, Emil Jurcan, Mertelj Vrabič Arhitekti, Pazi!park, Prostorož, Svet vmes, Some Place Studio ter Vidic Grohar arhitekti, ki sta jih izbrala kustosa Mika Cimolini in Matevž Čelik. »Projekt osvetljuje delovanje izbranih sodobnih slovenskih arhitekturnih praks, ki so zanimive prav zaradi načina, kako se lotevajo arhitekturnih tem in nalog. Arhitekti se danes ne ukvarjajo več le z oblikovanjem lepih hiš in interierjev, pač pa je nabor njihovih nalog to prerasel. Tako so danes mediatorji med uporabniki in prostorom, skrbniki dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme.« Razstava je bila spomladi prvič na ogled v ljubljanski galeriji Škuc.

Preberite več
 - 10. 9. 2022 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove pritlične hiše pri Ptuju

To soboto, 10. septembra, bo v okolici Ptuja na ogled skoraj ničenergijska pritlična hiša Domus podjetja Marles. Hiša je zasnovana v eni etaži, brez nivojskih preprek, z dvokapno streho. Obsega 121 kvadratnih metrov stanovanjskih površin ter 25 kvadratov terase. Njena posebnost je osrednji dnevni prostor, ki je odprt do slemena. Vsi vitalni bivalni prostori so obrnjeni proti soncu, hiša pa dosega pasivni energijski razred =< 15 kWh/m2a, zato so lastniki zanjo prejeli tudi nepovratna finančna sredstva Eko sklada. Ogreva se s toplotno črpalko in ima vgrajen centralni prezračevalni sistem z entalpijskim izmenjevalnikom zraka, ki samodejno skrbi tudi za primerno zračno vlažnost v suhih zimskih dneh. Ogled hiše je brezplačen, ob predhodni prijavi pa si jo bo mogoče ogledati med 10. in 14. uro.

Preberite več
 - 11. 7. 2022 ob 00. uri

Grajeno okolje: alternativni vodnik po Japonskem

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma je do 21. avgusta 2022 na ogled potujoča razstava Grajeno okolje: alternativni vodnik po Japonskem. Ta s fotografijami, besedili in videoposnetki predstavlja 80 stavb, gradbenih projektov in krajin. Časovno se razgrinja od poznega 19. stoletja do danes, geografsko pa vključuje vsaj eno prvino vsake od 47 japonskih prefektur. Razstavo so zasnovali trije kustosi: Shunsuke Kurakata (izredni profesor, Mestna univerza v Osaki), Satoshi Hachima (redni profesor, Inštitut za tehnologijo, Čiba) in Kenjiro Hosaka (kustos, Narodni muzej moderne umetnosti, Tokio) in jo oblikovali z namenom zagotavljanja globljega razumevanja japonske zgodovine, okolja in kulture. Gre za razstavo Japonske fundacije, ki so jo v Cankarjevem domu pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji ter Centrom arhitekture Slovenije. Ob razstavi bosta v okviru Igrive arhitekture dve delavnici za otroke: 16. avgusta ob 17. uri bo delavnica Zgradimo papirnati paviljon (od 6. do 13. leta), 19. avgusta ob 17. uri pa delavnica Potres (od 8. do 13. leta).

Preberite več
 - 30. 6. 2022 ob 00. uri

Plečnikova arhitektura skozi objektiv kanadskega fotografa

Ob 150. obletnici rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika (1872-1957) je v Arhitekturnem centru Dunaj na ogled razstava z naslovom Družbeni prostori - Jože Plečnik v Ljubljani. Gre za razstavo fotografij Plečnikove arhitekture, ki jih je posnel priznani kanadski fotograf Geoffrey James. Fotografije, posnete ob različnih dnevnih in letnih časih, raziskujejo kompleksnost Plečnikovih urbanih prostorov ter zajemajo njihovo intimnost in družbene procese. Kanadski fotograf je razstavo posvetil družabnim prostorom Plečnika v Ljubljani, kjer je arhitekt z vrsto javnih prostorov in povezovalnih poti ustvaril prepoznavno mestno krajino. Fotografije razkrivajo tako intimnost, skromnost in strogost Plečnikovega zasebnega ateljeja kot razkošje in monumentalnost njegovih javnih prostorov. Geoffrey James se že desetletja ukvarja s pokrajinami in mestnimi pokrajinami, ki jih je ustvaril človek. Trenutno v sodelovanju z arhitekturno zgodovinarko Indro Kagis McEwen pripravlja knjigo o Plečniku. Razstava je nastala v sodelovanju z dunajskima Slovenskim kulturno-informacijskim centrom (Skica) in Tehniško univerzo. Kuratorka razstave je arhitektka in profesorica Tina Gregorič.

Preberite več
 - 20. 6. 2022 ob 00. uri

11 x ena podeželska dvokapnica

V galeriji Dessa bodo nocoj ob 20. uri odprli razstavo 11 x ena podeželska dvokapnica, ki prikazuje unikatne kontekstualne arhitekturne odgovore na vprašanja sodobnega bivanja na podeželju. Z njo po devetih letih ponovno oživljajo cikel razstav 11 x ena, s katerim predstavljajo različne slovenske enodružinske hiše. Na razstavi je na ogled enajst sodobnih podeželskih enodružinskih hiš – novogradenj, ki so jih med leti 2013 in 2022 zasnovali slovenski arhitekti. Vse odlikuje dobro premišljena umestitev v prostor, skladni proporci, pametna trajnost, spoštovanje lokalnega konteksta in tradicionalnega znanja, upoštevanje lokalnih klimatskih, topografskih in kontekstualnih pogojev ter ustrezanje funkcionalnim in bivanjskim potrebam sodobne slovenske družine. Razstava bo na ogled do 15. septembra 2022.

Preberite več
 - 18. 6. 2022 ob 10. uri

Dan odprtih vrat vzorčne hiše v naselju Drenovo

To soboto si boste lahko v živo ogledali naselje energetsko varčnih skoraj nič-energijskih hiš podjetja Marles na Drenovem Griču pri Ljubljani ter pokukali v eno od že opremljenih vzorčnih hiš. Naselje se nahaja na obrobju krajinskega parka med Ljubljano in Vrhniko, v njem pa je predvidenih 78 vrstnih hiš. Zgrajeni so že trije nizi po devet hiš – vsaka od njih s pripadajočim zemljiščem zaobjema bivalno površino približno 150 m2. Hiše so zgrajene na ključ, notranjost je zasnovana sodobno in funkcionalno, zunaj pa imajo že postavljene nadstreške, ograje in urejeno tlakovanje ter ozelenitev okolice. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 21. 5. 2022 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve pritlične hiše v Šoštanju

Ta konec tedna bo v Šoštanju na ogled pritlična hiša Terra-V 158 proizvajalca Lumar. Njena tlorisna zasnova omogoča jasno delitev prostorov – v enem delu je odprt bivalni prostor, v drugem pa diskretno ločen spalni krak. Notranjost je funkcionalno povezana z zunanjo teraso, hiša pa ima vgrajeno tudi sončno elektrarno. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki z različnih področij, ki bodo odgovarjali na vprašanja, povezana s financiranjem, nepovratnimi spodbudami Eko sklada, pridobili pa boste lahko tudi informacije s področja ogrevanja, prezračevanja in gradnje skoraj ničenergijskih hiš. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 14. 5. 2022 ob 08. uri

Mednarodna razstava mačk v Ljubljani

Felinološko društvo Ljubljana organizira mednarodno mačjo razstavo, ki bo letos potekala 14. in 15. maja na novi in bolj dostopni lokaciji, v Hali Tivoli v Ljubljani. Raziskave kažejo, da je v času pandemije zrastla naklonjenost ljudi do živali, tako da so hišni ljubljenčki postali še pomembnejši del naših družin. Organizatorji tako pričakujejo približno 200 mačk iz vse Evrope. Možno bo videti tudi pasme, ki so v našem prostoru izredno redke in jih ni moč pogosto srečati.

Preberite več
 - 5. 5. 2022 ob 00. uri

Zlata doba Plečnikove arhitekture

V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) je na ogled fotografska razstava z naslovom Zlata doba Plečnikove arhitekture. Ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je SEM postavil na ogled izbor fotografij Plečnikovih arhitekturnih mojstrovin, ki jih je ustvaril po Sloveniji. Ta so na razstavi predstavljena skozi oči treh fotografov – Petra Nagliča, Vekoslava Kramariča in Antona Šušteršiča. Vsi trije so bili Plečnikovi sodobniki, ki so dokumentirali vsakdanje življenje v prvi polovici 20. stoletja. Gradivo na razstavi je prvič na ogled javnosti v takšnem obsegu. Predstavlja tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, ki jih je Odbor za svetovno dediščino Unesca julija 2021 vpisal na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Razstava je na ogled do 18. septembra 2022.

Preberite več
 - 4. 5. 2022 ob 00. uri

Plečnikova Ljubljana na starih fotografijah

V Mali galeriji Cankarjevega doma so v sodelovanju z MAO pripravili fotografsko razstavo z naslovom Plečnikova Ljubljana na starih fotografijah. Kustos razstave je Andrej Hrausky. Gre za enega od številnih dogodkov in razstav, ki so ali še bodo na ogled letos, ko praznujemo 150. obletnico rojstva Jožeta Plečnika. »Ljubljana je po razpadu Avstro-ogrske monarhije postala del nove državne tvorbe Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, pozneje preimenovane v Kraljevino Jugoslavijo. Za časa kratkega življenja kraljevine je Ljubljana doživela enega izmed svojih najpomembnejših in najplodovitejših arhitekturnih obdobij. Arhitekt Jože Plečnik (1872–1957) je s svojimi številnimi intervencijami preoblikoval mesto v simbolno narodno prestolnico. Plečnik je zavrnil modernistične pristope in udejanil svojo vizijo preureditve mesta. V procesu preureditve je kontekstualiziral obstoječi prostor, upošteval različne nivoje mesta, njegove naravne, arhitekturne, zgodovinske in nesnovne kvalitete, ter artikuliral mesto v niz javnih prostorov (trgi, parki, ulice, sprehajališča, mostovi) in objektov (knjižnica, cerkve, tržnice, poslovilni kompleks). Nastala je Plečnikova Ljubljana, ki je fenomen urbane krajine 20. stoletja, vpisane na UNESCO Seznam svetovne dediščine,« so zapisali ob razstavi.

Preberite več
 - 6. 4. 2022 ob 00. uri

Lumarjevi dnevi inovativne trajnostne gradnje v Dragomlju

Med 6. in 10. aprilom bodo v prvi slovenski certificirani aktivni hiši v Dragomlju potekali Zero Emission dnevi Lumar, kjer bodo predstavili najnovejše koncepte trajnostne gradnje. Vsak dan bodo namreč v vzorčni hiši v živo potekale predstavitve različnih tehnologij, ki jih bodo vodili strokovnjaki z več področij. Med drugim bodo predstavili tehnologijo gradnje, spregovorili o pametnem upravljanju doma ter predstavili koncept aktivne hiše. Celoten razpored po dnevih najdete na njihovi spletni strani, kjer se na dogodek tudi prijavite.

Preberite več
 - 3. 4. 2022 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Zavetišča Ljubljana

Dan pred svetovnim dnevom zapuščenih živali, ki ga obeležujemo 4. aprila, Zavetišče Ljubljana vabi na dan odprtih vrat. Ogledali si boste nove prostore zavetišča, se seznanili z njegovim delom in ugotovili, kje lahko pomagate, kako lahko prispevate k cilju biti odgovorna družba do živali, biti odgovorni skrbniki naših hišnih živali. Vrata bodo odprli med 10. in 18. uro, vas popeljali po novih prostorih zavetišča in predstavili delo ter živali v oskrbi. Ogledi zavetišča bodo potekali vodeno, in sicer vas bo na ogledu spremljalo osebje zavetišča, ki bo z veseljem odgovarjalo tudi na vaša vprašanja, pripravljajo pa tudi več delavnic. V času odprtih vrat bo mogoče tudi posvojiti živali. Kot izziv za vse obiskovalce pa zaposleni pripravljajo tudi lov na zaklad po novem zavetišču, ki bo tokrat malo drugačen. Namig najdete v objavljenem izzivu Zavetišča Ljubljana.

Preberite več
 - 2. 4. 2022 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove skoraj ničenergijske hiše in naselja energetsko varčnih lesenih hiš

To soboto, 2. aprila, si bo v okolici Ljubljane mogoče ogledati dve vrsti montažne gradnje. V bližini Ivančne Gorice bo na ogled Marlesova individualna skoraj ničenergijska hiša, na Drenovem Griču pa naselje energetsko varčnih lesenih hiš. Dan odprtih vrat bo na obeh lokacijah potekal med 10. in 14. uro. Individualna hiša, zgrajena na ključ, je razgibana in arhitekturno dovršena, v njej prevladuje modernizem in ravna geometrična zasnova. Na vodenem ogledu naselja Drenovo pa si boste lahko ogledali hiše, dokončane na ključ, z urejeno okolico. Trenutno so zgrajeni trije sklopi po devet hiš, skupno pa je predvidenih kar 78 montažnih vrstnih hiš. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 5. 3. 2022 ob 09. uri

V soboto prikaz rezi na Brdu pri Lukovici

Po dvoletnem premoru bo letos spet prikaz rezi sadnega drevja in jagodičevja v sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici. Dogodek, ki bo v soboto, 5. marca, ob 9. uri, bosta vodila Roman Mavec in dr. Darinka Koron. Prikaz bo v vsakem vremenu, vstop bo brezplačen, prijava ni potrebna. V nasprotju s prvotno objavo zaradi spremembe predpisov, povezanih s koronavirusom, obiskovalcem ne bo več treba izpolnjevati pogoj PCT. Za več informacij lahko pokličete na telefonsko številko 031 537 449.

Preberite več
 - 8. 2. 2022 ob 00. uri

Razstava: Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani

V grajski kapeli Muzeja za arhitekturo in oblikovanje bo med 8. februarjem in 8. majem 2022 na ogled razstava z naslovom Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človeka, ki so jo pripravili kustosi Špela Spanžel, Tomaž Štoka in dr. Bogo Zupančič. Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani so bila lani vpisana na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Odbor za svetovno dediščino je Plečnikovo Ljubljano prepoznal kot izjemen primer oblikovanja urbanega prostora po meri človeka, v skladu z globoko humano vizijo arhitekta. »Razstava v grajski kapeli MAO predstavlja proces in končni rezultat nominacije, ki je združila dediščinske in muzejske ustanove, nacionalne in občinske zavode, strokovnjake in poznavalce, lastnike in lokalno skupnost. Obsežno in kompleksno delo, ki ga je opravila interdisciplinarna delovna skupina, je temeljilo na dognanjih preteklih raziskav in na predstavitvah Plečnikove ustvarjalnosti. Umestitev arhitektovega dela v kontekst Unescove konvencije o svetovni dediščini prinaša dodatno vrednost sodobnemu razumevanju univerzalno prepoznavnih konceptov. Po vpisu se je nacionalna odgovornost glede varovanja Plečnikove dediščine okrepila v zavezo do mednarodne skupnosti, projekt pa je prerasel v trajno obvezo spoštljivega varovanja skupne dediščine.«

Preberite več
 - 18. 12. 2021 ob 10. uri

Praznično obarvan dan odprtih vrat Marlesove hiše v okolici Ljubljane

To soboto dopoldan si boste lahko ogledali tehnološko napredno skoraj nič-energijsko hišo podjetja Marles v okolici Ljubljane. Zaznamuje jo odprta in drzna zasnova, sodobna tehnologija in energijska učinkovitost. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki z različnih področij, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba prijaviti.

Preberite več
 - 6. 11. 2021 ob 10. uri

Dan odprtih vrat dveh Marlesovih pasivnih hiš in naselja skoraj nič-energijskih hiš

V okviru letošnjih Dnevov pasivnih hiš 2021, ki jih organizira Konzorcij pasivna hiša v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in Eko skladom, si bo mogoče ogledati tudi dve Marlesovi pasivni hiši iz linije Veritas in naselje skoraj nič-energijskih hiš DRENovo. Hiši v Šentvidu pri Stični ter na Brezovici pri Ljubljani bosta na ogled to soboto, 6. novembra, dopoldan, sodobno naselje vrstnih hiš pa teden dni pozneje, 13. novembra. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja, povezana z gradnjo in financiranjem. Ogled je brezplačen, se je pa nanj treba prijaviti prek obrazca, ki ga najdete na spletni strani podjetja.

Preberite več
 - 31. 10. 2021 ob 13. uri

Noč črnih mačk v Zavetišču Ljubljana

Ob noči čarovnic Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana to nedeljo že šestič zapored organizira dogodek za otroke, imenovan Noč črnih mačk. V sklopu dogodka bo potekal tudi dan odprtih vrat zavetišča, kjer si boste lahko ogledali prenovljene prostore, za otroke pa so pripravili zanimive delavnice in igre, s katerimi bodo razbijali mite o črnih mačkah in preizkusili svoje znanje o odgovornem lastništvu mačk. Delavnice bodo potekale na prostem, uradne ure zavetišča pa bodo podaljšali do 19. ure.

Preberite več
 - 27. 10. 2021 ob 00. uri

Razstava Vizije so 16: Mesto 65+

V Galeriji Kresija je do 9. novembra 2021 na ogled razstava Društva arhitektov Ljubljana (DAL) z naslovom Vizije so 16: Mesto 65+, Staranje med umikom in urbanostjo. S serijo razstav Vizije so DAL odpira vprašanja o urejanju mesta in opozarja na prezrta poglavja problematike prostorskega razvoja Ljubljane. Z omenjeno arhitekturno razstavo odpirajo vprašanja o pomenu, ki ga ima pravočasno vključevanje starejših v načrtovanje sprememb v mestnem prostoru. »Prebivalstvo se stara, družba se spreminja, potrebe obvladovanja prostora za starejše in aspiracije starejših prav tako. V Ljubljani je danes skoraj 20 odstotkov prebivalcev starejših od 65 let. Za njih arhitekti in urbanisti načrtujejo, njih morajo spoznati, dobro poznati njihove subjektivne in skupne potrebe, jih povabiti k sodelovanju. Starejši so izjemno raznoliki, njihov slog staranja prav tako. Potrebujejo prostore, ki so zanje pomenljivi (pomembni in smiselni), pa naj gre za merilo ene sobe ali celega dela mesta. Načela, ki naredijo prostor pomenljiv starejšim, veljajo v veliki meri v prostorih zelo različnih meril. Še več, pomenljivost prostorov se spreminja v občutjih tistih, ki se starajo,« lahko preberemo ob razstavi. Avtorica in kustosinja projekta je Meta Kutin. Pri pripravi razstave so sodelovali s študenti Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Preberite več
 - 20. 10. 2021 ob 09. uri

Po dveh letih spet sejem Narava-zdravje

Na sejmu, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, se bodo predstavili pridelovalci zdrave, lokalne hrane na tržnici Zveze slovenske podeželske mladine, stojnicah Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Kmetijskega inštituta Sloveniji, zeliščarjev idr. Na ogled bo razstava gob. V programu sodelujeta tudi Biotehniška fakulteta UL s predstavitvijo svojih študijskih programov in Gradbeni inštitut ZRMK z brezplačnim svetovanjem o zdravem bivalnem okolju in vseh segmentih sodobne trajnostne gradnje.

Preberite več
 - 19. 10. 2021 ob 18. uri

Iščem stanovanje … sto let organizirane stanovanjske gradnje

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) odpirajo razstavo z naslovom Iščem stanovanje … sto let organizirane stanovanjske gradnje, ki so jo pripravili s podporo – sponzorstvom Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, ki v letošnjem oktobru obeležuje 30-letnico svojega delovanja. Razstava, umeščena v javni prostor, predstavlja arhitekturno, urbanistično in družbeno raznolikost organizirane stanovanjske gradnje v zadnjem stoletju pri nas. Zasnovana je kot informativna pot po javnem prostoru Ljubljane: od MAO na Fužinah na vzhodnem robu mesta do sosesk Zeleni gaj na Brdu in Novo Brdo ob zahodni obvoznici Ljubljane. Razstava skozi stanovanjske soseske Ljubljane iz različnih časovnih obdobij izpostavlja vsem dostopne študijske primere in razstavne eksponate organizirane stanovanjske gradnje. Dokumentacijski center MAO in sedmerica razstavnih postaj na prostem bosta z razstavo preobrazila mesto v študijsko območje za področja zadružne gradnje, realiziranih bivanjskih idealov predvojnega in povojnega obdobja, velikih sosesk iz druge polovice dvajsetega stoletja, zgradb s socialnimi, kadrovskimi, samskimi, študentskimi in drugimi specializiranimi stanovanji ter javne gradnje lastniških in najemnih stanovanj po osamosvojitvi. Kustosi razstave so Ajda Bračič, Andraž Keršič, dr. Miloš Kosec in dr. Bogo Zupančič.

Preberite več
 - 14. 10. 2021 ob 18. uri

Mere udobja: lesena maketa v naravni velikosti

Načrtovanje udobnega doma za arhitektko in notranjo oblikovalko Tino Rugelj, ki se vse bolj uveljavlja tudi kot oblikovalka pohištva, od nekdaj predstavlja priložnost za nenehno iskanje novih, boljših odgovorov. Tako se je porodila zamisel, da deseto obletnico svojega delovanja obeleži s praktičnim prenosom znanja na generacijo mladih arhitektov, ki se s prvimi oblikovalskimi in arhitekturnimi izzivi šele srečujejo. V okviru delavnice Mere udobja, ki je potekala v sodelovanju s študenti Fakultete za arhitekturo v Ljubljani v somentorstvu z docentko Anjo Planišček, je nastala unikatna lesena inštalacija, ki obiskovalcem omogoča, da sami preizkusijo najpomembnejša prostorska razmerja v domu ter lažje razumejo oblikovalske rešitve. S pomočjo lesene makete, v katero lahko tudi vstopimo, bodo avtorji predstavili pomen kvalitetnega notranjega oblikovanja, ki lahko ustvari resnično udoben dom, narejen po njihovi meri. Prav tako omogoča, da v živo preizkusijo razmerja v prostoru ter se seznanijo z oblikovalskimi izzivi in rešitvami. Tridimenzionalna lesena maketa v naravni velikosti bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje razstavljena do 28. novembra 2021.

Preberite več
 - 24. 9. 2021 ob 18. uri

Razstava Kraljevi kozolci

V parku pred Kavarno Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) bodo v petek, 24. septembra 2021, ob 18. uri odprli potujočo razstavo muzeja na prostem Dežela kozolcev Šentrupert z naslovom Kraljevi kozolci: Dokumentarno gradivo terenskega dela Nika Kralja med leti 1970 in 1980. Obiskovalce bo popeljala v leta, ko se je arhitekt in industrijski oblikovalec Niko Kralj s Citroënovim avtomobilom, znanim kot žaba, odpravil po poti slovenskih kozolcev. Na različnih območjih Slovenije in izven njenih meja je dokumentiral ter proučeval kozolce in njihove detajle. Avtorica razstave je Alenka Stražišar Lamovšek iz Dolenjskega muzeja Novo mesto. Razstava, ki je bila prvič na ogled leta 2020 v Deželi kozolcev Šentrupert kot obeležje 100. obletnice rojstva Nika Kralja, bo v SEM na ogled do 17. oktobra 2021.

Preberite več
 - 17. 9. 2021 ob 00. uri

Festival Odprte hiše Slovenije

Ta konec tedna bodo lahko ljubitelji arhitekture v okviru festivala Odprte hiše Slovenije obiskali 49 zasebnih in javnih objektov ter arhitekturnih vodenj z različnimi tematikami. Pogoj za prijavo na ogled predstavitev v okviru festivala, ki so brezplačne, je izpolnjevanje pogoja PCT. Prijaviti se je mogoče na spletni strani festivala, na spodnji povezavi. Na letošnjo rdečo nit festivala pod geslom Arhitektura gradi skupnost se navezuje tudi več vodenj po slovenskih krajih, na katerih bo mogoče spoznati, kako je na identiteto skupnosti vplivala arhitektura.

Preberite več
 - 15. 9. 2021 ob 09. uri

Do nedelje v Celju poteka 53. MOS

Na celjskem sejmišču do nedelje poteka 53. Mednarodni obrtno-podjetniški sejem (MOS), ki pa bo letos dosegal okoli 60 odstotkov predlanskega obsega. Obiskovalce na sejmišču čaka skoraj 500 razstavljavcev iz osmih držav, ki predstavljajo približno 1000 blagovnih znamk iz 25 držav, je pa letos nekaj manj montažnih dvoran. V sklopu sejma bo potekalo tudi preko 80 strokovnih, zabavnih, kulturnih in športnih prireditev. Letošnja država partnerica je Madžarska. Organizator poudarja, da je za obisk sejma obvezno spoštovanje pogoja PCT, pri vhodu na sejmišče pa je ob nakupu vstopnice mogoče opraviti tudi brezplačni hitri test na covid-19.

Preberite več
 - 11. 9. 2021 ob 10. uri

Dan odprtih vrat pritlične hiše v okolici Kranja

To soboto si boste v okolici Kranja lahko brezplačno ogledali Marlesovo skoraj ničenergijsko pritlično hišo Domus, zgrajeno v pasivnem standardu. Gre za dobrih 137 kvadratov veliko hišo, v kateri prevladujejo naravni materiali. Tlorisna zasnova omogoča enostavne prehode med prostori - v bivalnem delu so osrednji prostor s kuhinjo, kabinet in dve otroški sobi, starševski del pa je ločen in obsega spalnico z garderobo in kopalnico. Hiša je zasnovana kot enokapnica in je izjemno energijsko varčna (energijski razred pod 15 kWh/m2a). Ogreva se s toplotno črpalko in ima vgrajeno prezračevanje z rekuperacijo. Ob dnevu odprtih vrat bodo prisotni tudi strokovnjaki z različnih področij, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja obiskovalcev. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba prijaviti.

Preberite več
 - 21. 8. 2021 ob 09. uri

59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

V Gornji Radgoni bo od sobote potekal 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Na letošnjem sejmu se bo med 21. in 26. avgustom predstavilo okoli 1100 razstavljavcev, sodelovalo bo 29 držav. Čeprav na sejmu ne bodo sodelovali člani Združenja kmetijske in gozdarske tehnike, ta po mnenju organizatorjev ne bo okrnjen. Država partnerica sejma Agra bo Francija, ki se bo predstavila s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom Okusite Francijo.

Preberite več
 - 6. 8. 2021 ob 00. uri

Mednarodna razstava psov ISTRA 2021 v Kopru

Športno kinološko društvo Canis ta konec tedna na koprski Bonifiki organizira mednarodno razstavo psov vseh pasem ISTRA 2021. Na prireditvi za številne ljubitelje psov in domačih živali letos sodeluje več kot tri tisoč psov 220 različnih pasem, razstavljavci pa prihajajo iz 30 držav, so sporočili iz Mestne občine Koper. V sklopu razstave bo vsak dan v dopoldanskem in večernem delu potekalo ocenjevanje psov. Komisija mednarodno priznanih ocenjevalcev pasjih pasem bo finalni izbor najlepših psov vsak dan opravila v poznih večernih urah, v nedeljo pa uradno razglasila najlepše v posameznih kategorijah.

Preberite več
 - 10. 6. 2021 ob 16. uri

Dan in teden slovenskih vrtnic v Arboretumu

V Arboretumu Volčji Potok, kjer je v treh rozarijih na ogled največje število vrtničnih sort v Sloveniji, bo med 11. in 18. junijem potekal teden vrtnic, v katerem si bo mogoče ogledati prvi val cvetenja vrtnic, ki je najbolj očarljiv. Teden vrtnic bodo odprli z 18. slovenskim dnevom vrtnic, ki mu bodo sledile sobotne in nedeljske aktivnosti v okviru vrtničnega vikenda, ki bo potekal od petka, 11., do nedelje, 13. junija. Slovenski dan vrtnic bo v petek, 11. junija, med 16.45 in 21.30, ko se bodo zvrstili dve predvideni vodenji po rozarijih, glasovanje za najlepši cvet zgodovinske vrtnice, vrtnični sejem in druženje, ki jih bo povezoval kulturni program. Udeleženci si bodo lahko prvi ogledali intermedijsko razstavo Vrtnica, ki bo obiskovalcem ponudila izkušnjo razširjene resničnosti v parku.

Preberite več
 - 5. 6. 2021 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove vile v Rožni dolini

To soboto, 5. junija, si bo v živo mogoče ogledati novozgrajeno vilo podjetja Marles v ljubljanski Rožni dolini. Individualna hiša, zgrajena na ključ, bo na ogled med 10. in 15. uro. Zasnovana je na slabih 160 kvadratnih metrih površine in grajena v visokoučinkovitem nizkoenergijskem standardu. V notranjosti prevladujejo svetle, čiste površine ter naravni materiali, predvsem les. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se ja pa nanj treba prijaviti.

Preberite več
 - 26. 5. 2021 ob 00. uri

Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2021

V Kranju v Layerjevi hiši so odprli bienale tekstilne umetnosti BIEN 2021. Na bienalu si je mogoče ogledati dela 80 umetnikov, umetnic, oblikovalk, raziskovalk, kolektivov in študentskih projektov 127 študentov in študentk Naravoslovnotehniške fakultete UL, Fakultete za dizajn, pridružene članice Fakultete na Primorskem in Tekstilno-tehnične fakultete Univerze v Zagrebu. Razstave so v Kranju na ogled v uveljavljenih galerijskih prostorih, kot so Layerjeva hiša, Stolp Škrlovec in podstreha Gradu Khislstein, Vovkov vrt, Kranjski rovi, osrednje razstavno prizorišče pa je v 3. nadstropju Globusa nad kranjsko knjižnico. Organizirani so številni vodeni ogledi razstav, delavnice, zvočni sprehod, spletni pogovori z umetniki ter simpozij o dediščini, trajnostnih pristopih in tekstilu.

Preberite več
 - 22. 4. 2021 ob 08. uri

30. razstava tulipanov

V Arboretumu Volčji Potok tulipani že cvetijo, saj jim je letošnja hladna in muhasta pomlad zelo všeč. O lepoti tulipanov, ki arboretum krasijo že 30 let, se lahko prepričate na 30. razstavi tulipanov. Svoje cvetove razkazuje kar 350 različnih vrst. Tulipane bo letos moč opazovati tudi še v začetku maja, saj je del posajenih v Zgornjem angleškem parku v objemu gozda, ki jih s senco in hladom varuje pred prezgodnjim cvetenjem. Park je odprt vsak dan od 8. do 20. ure.

Preberite več
 - 23. 3. 2021 ob 13. uri

Prvi posvet kampanje Za boljši zrak

Na prvem spletnem strokovnem posvetu nacionalne kampanje Za boljši zrak, v torek, 23. marca, bodo predavatelji predstavili pomen kakovostnega zraka v notranjih prostorih. Tema bodo tudi težave s slabim zrakom med pandemijo, kar je vplivalo na hitrejši prenos okužb. Torkovega posveta, naslovljenega Kakovosten zrak v notranjih prostorih rešuje življenja, se lahko udeležite na povezavi: https://zoom.us/j/98250857892. Na njem se bodo zvrstila predavanja Vpliv kakovosti zraka na zdravje in počutje na primeru osnovnih šol, Kakovosten zrak v notranjih prostorih rešuje življenja, Kakovost arhitekture domov za starejše v luči preprečevanja širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in okrogla miza Zagotavljanje boljše kakovosti zraka v notranjih prostorih javnih stavb. Pobudnik kampanje Za boljši zrak je CER – partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije, strokovni partnerji so Inženirska zbornica Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Gradbeni inštitut ZRMK, Zavod za gradbeništvo Slovenije in Zbornica za poslovanje z nepremičninami, podporniki pa Združenje ravnateljev in ravnateljic osnovnega in glasbenega šolstva, A1 Slovenije, Knauf Insulation, Mik Celje in Velux.

Preberite več
 - 20. 3. 2021 ob 10. uri

Virtualni dan odprtih vrat Marlesove skoraj ničenergijske hiše

To soboto, 20. marca, podjetje Marles organizira ogled individualne skoraj nič-energijske hiše, ki bo zaradi trenutnih epidemioloških razmer potekal virtualno. Spletni dogodek se bo začel ob 10. uri, na njem pa si boste lahko ogledali moderno zasnovano družinsko hišo, ki jo zaznamuje ravna geometrična zasnova. V interierju prevladujejo svetle čiste površine in les, poseben pečat pa mu daje galerija, ki povezuje dnevni prostor z zgornjo etažo. Hiša je energetsko učinkovita, ogrevana in prezračevana pa je s sistemom kompaktne naprave, ki vključuje tako toplotno črpalko kot rekuperacijo. Na dogodku bodo prisotni tudi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled bo potekal prek spletne platforme Teams, se je pa nanj treba predhodno prijaviti. Po uspešni prijavi boste prek elektronske pošte prejeli povezavo do dogodka.

Preberite več
 - 7. 11. 2020 ob 10. uri

Pet Lumarjevih hiš na Dnevih pasivnih hiš

V okviru Dnevov pasivnih hiš 2020, ki jih že enajstič organizirajo Fakulteta za arhitekturo UL, Konzorcij pasivna hiša in Eko sklad, bodo svoje hišev soboto, 7. novembra, med 10. in 13. uro predstavili tudi v podjetju Lumar. Ker trenutna situacija ne omogoča, da bi hiše pokazali v živo, so se odločili in pripravili spletne ter virtualne sprehode po svojih optimiranih skoraj ničenergijskih hišah s porabo pod 15 kWh/m² a. Med virtualnim ogledom bodo obiskovalci od Lumarjevih svetovalcev in strokovnjakov prejeli izčrpne informacije o celoviti storitvi gradnje nove hiše. Na ogled bo pet Lumarjevih hiš: Lumar Primus-R 150 iEDITION – prva in edina slovenska hiša s certifikatom Active House; individualna hiša Zbašnik; individualna hiša Fak; Hiša Lumar Primus-D 137d Mitje Petkovška – prva slovenska hiša s certifikatom Passivhaus instituta v Darmstadtu; hiša Lumar Primus iEDITION Individual.

Preberite več
 - 7. 11. 2020 ob 09. uri

Ob Dnevih pasivnih hiš na ogled štiri Marlesove pasivne hiše

V okviru Dnevov pasivnih hiš 2020, ki jih že enajstič organizirajo Fakulteta za arhitekturo UL, Konzorcij pasivna hiša in Eko sklad, bodo svoje hiše v soboto, 7. novembra, predstavili tudi v podjetju Marles. Virtualno, z aktivnim vodstvom njihovih arhitektov in prodajnikov se boste lahko sprehodili po individualnih hišah ter po naselju Drenov Grič, kjer sta na voljo dva tipa vrstnih hiš. Urnik ogledov in obrazec za prijave najdete na spletni strani podjetja.

Preberite več
 - 19. 9. 2020 ob 10. uri

Dan odprtih vrat pritlične hiše v Prekmurju

To soboto, 19. septembra, bo v Martjancih v Prekmurju, v bližini Moravskih Toplic, na ogled pritlična hiša Domus podjetja Marles. Družinska hiša ima kompaktno tlorisno zasnovo, prostori so domišljeno razporejeni, z ločenim bivalnim in sanitarnim delom za več družinskih članov. Odlikuje jo visoka energetska učinkovitost, izvesti pa jo je mogoče v enokapni, dvokapni ali večkapni izvedbi ter v izvedbi z ravno streho, zato je primerna za gradnjo tudi tam, kjer veljajo omejitve glede tipa strehe. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo nudili dodatne informacije o izvedbi, subvencijah Eko sklada in kreditih za financiranje gradnje. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 19. 9. 2020 ob 10. uri

Delavnica šivanja pralnih zaščitnih mask

V Mladinskem dnevnem centru KamRa v Radovljici bodo v soboto 19. septembra, od 10. do 16. ure, organizirali delavnico Enkratna uporaba – prevelika poraba: Šivanje mask. Skupaj z otroki in mladostniki, upokojenci, prostovoljci ter Terezo z Re.Vrečke bodo šivali pralne zaščitne maske za večkratno uporabo. Beseda bo tekla tudi o ponovni uporabi odpadnega blaga in ekološkega ravnanja z njim. Maske bodo podarili otrokom in jih razdelili lokalnim šolam. Prijave sprejemajo na info@kamra-radovljica.si.

Preberite več
 - 19. 9. 2020 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve pritlične hiše v Murski Soboti

To soboto, 19. septembra, bo v Murski Soboti na ogled sodobno zasnovana pritlična hiša Terra-R 131 podjetja Lumar. Hiša nudi tesno povezanost notranjih prostorov z zunanjo teraso, ki na ta način postaja središče dnevnega dogajanja. Tlorisna zasnova omogoča delitev prostorov na enovit in odprt bivalni del ter diskretno ločen spalni krak. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo predstavili koncepte trajnostne gradnje, sistem ogrevanja in prezračevanja, možnost pridobitve nepovratnih sredstev Eko sklada ter odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba prijaviti.

Preberite več
 - 7. 9. 2020 ob 19. uri

Razstava ob 100. obletnici rojstva Nika Kralja

Ob letošnji 100. obletnici rojstva Nika Kralja, slovenskega industrijskega oblikovalca, ki ga širša javnost pozna po znamenitih Rex stolih, bodo v Deželi kozolcev Šentrupert odprli razstavo Kraljevi kozolci. Gre za dokumentarno gradivo terenskega dela Nika Kralja, ki je bilo zbrano med leti 1970 in 1980. O Niku Kralju bodo 7. septembra ob 19. uri spregovorili Janez Bogataj, Jasna Hrovatin, Andrej Martin Kostelec, Joži Sinur, Alenka Stražišar Lamovšek in Veronika Kralj-Iglič. Razstava bo na ogled do 30. oktobra. Število obiskovalcev na dogodku bo ob upoštevanju navodil NIJZ omejeno. Vstop bo možen ob rezervaciji brezplačne vstopnice na info@dezelakozolcev.si in 040 256 737.

Preberite več
 - 5. 9. 2020 ob 10. uri

Dan odprtih vrat pasivne hiše Marles Veritas

Prvo septembrsko soboto bo v Radomljah pri Domžalah na ogled individualno zasnovana pasivna hiša Veritas podjetja Marles. Hiša obsega 136 kvadratnih metrov bivalne površine in je bila zgrajena na ključ. Zasnovana je kot dvokapnica, s preprostimi proporci, ki jih dopolnjujejo unikatni detajli in premišljena tlorisna razporeditev, povezanost z okolico pa se zaključi z nadstreškom na terasi in nadstreškom za dva avtomobila. Ob dnevu odprtih vrat bodo na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo svetovali obiskovalcem in odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba prijaviti prek spodnje povezave.

Preberite več
 - 1. 9. 2020 ob 12. uri

Odprtje razstave Čar lesa

V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma bodo v torek, 1. septembra 2020 ob 12. uri odprli razstavo izdelkov iz masivnega lesa Čar lesa 2020. »Predelava lesa in uporaba lesnih izdelkov sta za znižanje emisije toplogrednih plinov pomembna in lahko največ pripomoreta k normaliziranju podnebja. Za prihodnost in obstanek človeštva bo les nedvomno odločilen, pa ne le kot energent, ampak zlasti kot gradivo za objekte in izdelke. Ob rasti drevesa iz zraka absorbirajo ogljikov dioksid (fotosinteza), ki je nato med uporabo še naprej uskladiščen v lesnem izdelku. Po drugi strani pa je proizvodnja izdelkov iz lesa energetsko nepotratna in prispeva k manjši porabi energije. Mlajše generacije in družba nasploh se tega dejstva vse premalo zavedamo, zato je glavni namen prireditve, da ponovno spoznamo vse prednosti rabe lesa,« so zapisali organizatorji razstave. Ob razstavljenih izdelkih bo med drugim na voljo tudi podatek o količini CO2, ki ga izdelek prispeva k znižanju tega v ozračju. Razstava bo na ogled do 8. septembra 2020. Vstop bo prost, vendar z masko.

Preberite več
 - 22. 8. 2020 ob 00. uri

Konec avgusta dnevi odprtih vrat kmetij

Kmetijsko ministrstvo zadnji teden avgusta organizira dneve odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov. Njihov namen je spodbuditi neposreden stik prebivalstva s podeželjem, zainteresirane kmetije pa se lahko za sodelovanje prijavijo do 10. avgusta. Kmetije in nosilce podeželskih projektov tako vabijo, da se prijavijo k skupnemu nastopu na dnevih odprtih vrat slovenskih kmetij. Ti bodo potekali med 22. in 30. avgustom, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zainteresirani za sodelovanje se lahko prijavijo tako, da izpolnijo obrazec, ki je dostopen na spletnih straneh ministrstva, ter ga pošljejo na elektronski naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si.

 - 20. 6. 2020 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove nizkoenergijske hiše v okolici Ljubljane

To soboto med 10. in 15. uro si v okolici Ljubljane lahko ogledate že vseljeno visokoučinkovito nizkoenergijsko Hišo R podjetja Marles. Zasnovana je povsem individualno, po željah lastnikov, in sicer kot nadstandardna družinska hiša, opremljena z napredno tehnologijo in energetsko učinkovita. Hiša se odpira proti jugu in zahodu, kjer ima velike steklene površine. Notranji prostori so med seboj povezani, hodniki pa optimirani na minimum. V interierju prevladuje les in svetle čiste površine. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled je brezplačen, se je pa nanj treba prijaviti.

Preberite več
 - 18. 6. 2020 ob 09. uri

Dan odprtih vrat naselja Drenovo pri Ljubljani

Podjetje Marles v četrtek, 18. junija, med 9. in 19. uro vabi na ogled naselja energetsko varčnih lesenih hiš Drenovo na Drenovem griču pri Ljubljani. Zgrajenih je že prvih devet od 78 montažnih lesenih hiš, ki so delane na ključ in pripravljene za vselitev, ogledati pa si bo mogoče tudi opremljeno vzorčno hišo. Bivalna površina posamezne hiše je okoli 150 m2, vsaki hiši pa pripada najmanj 140 m2 zemljišča. Hiše bodo dveh različnih tipov in grajene v več sklopih. Zgrajene bodo na ključ, z urejeno okolico, postavljenimi nadstreški za avtomobile, ograjami, urejenim tlakovanjem in ozelenjeno okolico. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki s področja gradnje, financiranja, zvočne in video tehnike ter pametnih hiš. Informacije o natančni lokaciji in obrazec za prijavo na ogled je na voljo na spodnji spletni strani, prijave pa so mogoče tudi na naslov info@pikado.si.

Preberite več
 - 13. 6. 2020 ob 08. uri

Dan odprtih vrtov v Šentjurju

V Šentjurju in okolici, v soboto 13. in 14. junija od 8. do 18. ure, svoja vrata odpirajo trije vrtovi. Vrt v strmini, vrt Hruševec in vrt Rifnik bodo odprti za obiskovalce, vstopnine ne bo, poskrbljeno pa bo tudi za strokovno vodenje. Več informacij je na voljo na spletni strani www.rifnik.si. Vrt v strmini velja za najbolj strm vrt v Sloveniji in se ponaša z lepimi zbirkami drevnin in trajnic. Vrt Hruševec v lasti Jožeta Zupanca leži v centru Šentjurja in ima alpske rastline, iglavce in vodne ter obvodne rastline. Vrt Rifnik družine Mauer pa lahko združite z ogledom arheološkega najdišča Rifnik nedaleč od vrta.

Preberite več
 - 12. 6. 2020 ob 17. uri

Slovenski dan vrtnic

Letošnje poletje ne bo minilo brez Slovenskega dneva vrtnic, ki ga v Arboretumu Volčji Potok pripravljajo že sedemnajstič. Ogled rožnih vrtov bo 12. junija ob 17. uri. Potekal bo v treh ločenih skupinah, udeleženci pa bodo morali poskrbeti za zadostno medsebojno razdaljo. Vodenja se bodo začela pri vhodu v park. V arboretumu je več kot 1000 različnih sort vrtnic, ki cvetijo od sredine maja do konca septembra.

Preberite več
 - 12. 6. 2020 ob 15. uri

Dan odprtih vrat edine slovenske hiše s certifikatom Active house v Dragomlju

Podjetje Lumar ta konec tedna vabi na ogled prve slovenske hiše s certifikatom Active house. Hiša Primus-R 150 iEDITION bo na ogled kar dva dni, in sicer v petek, 12. junija, med 15.00 in 19.00 uro ter v soboto, 13. junija, med 10.00 in 16.00 uro v Dragomlju. Hišo odlikuje odprta arhitekturna zasnova, vgrajen ima sistem prezračevanja z rekuperacijo, toplotno črpalko s talnim ogrevanjem, pametne inštalacije ter sončno elektrarno na nadstrešku. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja o konstrukcijskih sistemih, nepovratnih finančnih spodbudah Eko sklada ter svetovali v zvezi z gradnjo. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba prijaviti na spletni strani.

Preberite več
 - 11. 6. 2020 ob 19. uri

Poklon tekstilni tradiciji Kranja

V Kranju bodo nocoj odprli skupinsko razstavo 136 študentov oblikovanja tekstilij in oblačil ter notranje opreme z naslovom BIEN 2020, ki jo Layerjeva hiša organizira v sodelovanju s Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem. BIEN 2020 prinaša dvanajst projektov, ki bodo razstavljeni na trinajstih lokacijah v kranjskem starem mestnem jedru. Kot pravijo organizatorji, je BIEN 2020 poklon tekstilni tradiciji Kranja. Z razstavo želijo spodbuditi razmislek o umestitvi tekstilne dediščine v kranjski prostor, zato so lani študentje obeh sodelujočih fakultet obiskali Kranj ter se s serijo predavanj podrobneje spoznali z njegovo tekstilno preteklostjo in umestitvijo v naravni prostor. Projekti obujajo tehnike ročnega pletenja, vezenja in tiska tekstilij, vključujejo pa tudi motive iz arhitekture. Študenti so v sodelovanju s tekstilnimi ustvarjalci na Gorenjskem pripravili tudi video, ki sodobno kreativnost povezuje s preteklimi obrtnimi in industrijskimi praksami. Razstava bo na ogled do 5. julij 2020.

Preberite več
 - 6. 6. 2020 ob 10. uri

Na ogled Marlesova pasivna hiša Veritas v Ljubljani

Po uspešno izpeljanih virtualnih dnevih odprtih vrat, kjer so se obiskovalci lahko iz udobja svojega doma sprehajali po Marlesovih hišah, vas to soboto, 6. junija 2020, vabijo, da jih obiščete v pasivni hiši Veritas v Ljubljani. Med 10. in 15. uro bo potekal prvi predpoletni dan odprtih vrat v živo. Hiša Veritas z dvokapno streho je sodobno zasnovana, ima racionalen, a hkrati prostoren tloris, odlikuje pa jo tudi visoka energetska učinkovitost. Hiša je grajena v standardu pasivne hiše, z vgrajenim sistemom prezračevanja pa izpolnjuje pogoje Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev. Na dnevu odprtih vrat bodo na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo svetovali vsem, ki nameravajo svoj dom graditi po smernicah skoraj nič-energijske gradnje, odgovarjali pa bodo tudi na morebitna vprašanja. Informacije o natančni lokaciji in kontaktni obrazec za prijavo na dogodek je na voljo na spletni strani.

Preberite več
 - 20. 5. 2020 ob 00. uri

Čebelarstvo in izzivi v oblikovanju

Ob Svetovnem dnevu čebel bodo jutri v Steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana odprli razstavo Čebelarstvo in izzivi v oblikovanju, na kateri bodo predstavljena izbrana dela projektov UrbanBee, BeeKul ter Čipka in prostor, ki jih je v sodelovanju s partnerji izvedla Fakulteta za dizajn. Na ogled bodo inovativna čebelja domovanja in urbani panji ter izdelki in spominki, ki se spogledujejo s čebelarstvom in bodo pripomogli k večji prepoznavnosti Slovenije z dolgoletno tradicijo čebelarstva. Izdelki in spominki BeeKul projekta so nastali v sklopu projekta Po kreativni poti do znanja (PKP), Čebelarstvo kot izziv za sodobno oblikovanje, idejni predlogi UrbanBee pa v sklopu projekta Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK), Urbano čebelarstvo in izzivi v oblikovanju. Razstava bo na ogled do 17. junija 2020.

Preberite več
 - 8. 4. 2020 ob 17. uri

Rob Greenfield v Sloveniji

V Slovenijo prihaja eden najbolj znanih okoljskih aktivistov Rob Greenfield. Na svetovni turneji Bodi sprememba se bo 8. aprila, ob 17. uri, ustavil v Velenju na Visoki šoli za varstvo okolja, 9. aprila, ob 18. uri, pa še na Fužinskem gradu v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Predavanji bosta brezplačni, na njih pa bo moč spoznati številne ekstravagantne projekte, s katerimi okoljski aktivist in humanitarec poskuša odpirati oči ljudi.

Preberite več
 - 14. 3. 2020 ob 10. uri

Odprta vrata Lumarjeve aktivne hiše v Dragomlju

V podjetju Lumar v okviru turneje Lumar Zero Emissions pripravljajo ogled slovenske hiše, ki ima certifikat aktivne hiše (Active House). Hiša Lumar Primus-R 150 iEDITION v ospredje postavlja uporabnika in celostno analizira ključne vidike trajnostne gradnje, bivalno ugodje, energijsko učinkovitost in vpliv na okolje. Hiša ima sodobno odprto arhitekturno zasnovo, vgrajen sistem prezračevanja z rekuperacijo, toplotno črpalko s talnim ogrevanjem, pametne inštalacije, sončno elektrarno na nadstrešku ter polnilnico za električne avtomobile. Na dnevu odprtih vrat vam bodo strokovnjaki podjetja Lumar predstavil konstrukcijske sisteme in koncepte trajnostne gradnje skoraj nič-energijskih hiš Lumar ter z veseljem svetovali v zvezi s snovanjem, prilaganjem in gradnjo vašega novega doma. Hiša bo na ogled v soboto, 14. marca 2020, med 10.00 in 16.00 uro v Dragomlju. Za več informacij obiščite www.lumar.si.

Preberite več
 - 8. 3. 2020 ob 00. uri

Dan odprtih vrat ateljejev arhitektk

Ob mednarodnem dnevu žena Center arhitekture Slovenije organizira 5. dan odprtih vrat ateljejev arhitektk, oblikovalk in gradbenic. Dan odprtih vrat ponuja projektantkam možnost, da širši javnosti predstavijo svoje delo. Letos, 8. marca, svoja vrata odpirajo: v Ljubljani – Valič arhitekti (Darja Valič, Igriška ulica 12) od 16.30 do 17.30, Viias (ustvarjalna pisarna Damjana Zaviršek Hudnik in Sandra Banfi Škrbec,Miklošičeva 28) od 17 do 18. ure, Studio Aino (Urša Križman, Brodska cesta 22) od 17. do 18. ure, in v Novi gorici biro B22 (arhitekturno projektiranje, Tjaša Podgornik, Ulica Gradnikove brigade 6) od 11. do 12. ure. Vzporedno s tem dogodkom je do 3. aprila 2020 v Hiši arhitekture Maribor na ogled razstava V ospredje III: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja.

Preberite več
 - 5. 3. 2020 ob 11. uri

Predstavitev Jubove Barve leta 2020

Podjetje Jub vsako leto razglasi svojo barvo leta, ki jo bodo predstavili tudi na letošnjem sejmu Dom. Topel oranžen odtenek z rahlim rjavkastim podtonom, ki mu pravijo tudi bakrena ljubezen in ga boste na barvni karti našli pod oznako LOVE 385A, bosta na sejmu predstavili Jubova arhitektka Nastja Iskra ter blogerka in specialistka za oblikovanje prostora Nina Štajner. Predstavitev bo v četrtek, 5. marca, ob 11. uri v dvorani Fontana na Gospodarskem razstavišču.

Preberite več
2320979.jpg - 4. 3. 2020 ob 10. uri

Sejem dom 2020

Od 4. do 8. marca 2020 bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal sejem Dom, ki v ospredje postavlja področje graditeljstva. Že 59. sejem po vrsti z razstavnim in spremljevalnim programom predstavlja storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo in energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, ureditev okolice in rešitve za varovanje objektov.

Preberite več
 - 20. 2. 2020 ob 00. uri

Razstava Poti

V desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani je do 19. marca 2020 na ogled razstava z naslovom Poti, na kateri so na ogled dela študentov Unikatnega oblikovanja/ steklo in keramika UL ALUO. Razstavljena dela diplomantov in študentov, kot so zapisali ob razstavi, prikazujejo svež in inovativen pristop k oblikovanju stekla in keramike. Na ogled so tako skulpture, oblikovanje uporabnih izdelkov kot tudi projekti, ki so že gostovali na razstavah v tujini, ali so bili izbrani med finaliste na mednarodnih natečajih, ter javno predstavljeni na razstavah v ZDA, Pragi, na Danskem, v Nemčiji.

Preberite več
 - 18. 2. 2020 ob 00. uri

Bienalna razstava članov DOS

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma je do 8. februarja 2020 na ogled bienalna razstava članov Društva oblikovalcev Slovenije (DOS). Tokrat je razstava del članov DOS virtualna. "Razmerje med virtualnim in realnim. Predmet ali vidno sporočilo kot oblikovalska naloga in vsakič znova zapleten izziv zdaj postane neotipljiv akter navideznih prostorov, v katerih se prepletajo vtisi razmišljanj, uvodnih skic in zapisov z virtualnimi modeli in posnetki oblikovalskih del iz realnosti. Oblikovalska razstava se spremeni v gledališko predstavo, v kateri kot glavni igralec nastopa oblikovanje v vseh manifestacijah od intimnega sveta oblikovalca do občutenosti končnega v realnosti uporabnikov," so zapisali ob razstavi. Razstava je po mnenju organizatorjev interaktivno doživetje vsakemu obiskovalcu – gledalcu posebej in hkrati prikaz prihajajočih tehnologij, ki postopoma spreminjajo človeško okolje. Vodja projekta je Jurij Dobrila. Razstavo spremljajo plakati, na katerih so razmišljanja oblikovalcev. "Oblikovanje je način življenja, je protest proti ustaljenim normam, je miselni premik od razuma in uma nazaj k notranjemu jazu, k samemu sebi," lahko na razstavi preberemo misel Jasne Kralj Pavlovec.

Preberite več
 - 14. 2. 2020 ob 10. uri

Delavnice prikaza rezi sadnega drevja

Javni zavod Kozjanski park bo izvedel štiri delavnice prikaza rezi sadnega drevja. Prva delavnica bo 14. februarja, ob 10. uri, v Muzeju na prostem v Rogatcu. Druga delavnica bo 28. februarja, ob 10. uri, na domačiji Babič Drašler v Bistrici ob Sotli 9A. Tretja delavnica bo 1. marca, ob 14. uri, v Selah pri Jurakovih (Sela 3). Četrta delavnica bo 3. marca, ob 16. uri, pri Slavku Kolarju, v Hrastju 44a – Loka pri Žusmu. Več informacij dobite pri Adrijanu Černelču (031 650 208).

Preberite več
 - 30. 1. 2020 ob 00. uri

Razstava: Svetloba (ne)vidnih prostorov

V Steklenem atriju Mestne hiše je do 3. marca 2020 na ogled razstava Jasne Kralj Pavlovec z naslovom Svetloba (ne)vidnih prostorov. Avtorica, ki ustvarja pod imenom jas, predstavlja vizualne zgodbe s plastmi prepleta doživljanja realnega in nezaznavnega prostora ter premikov opazovalca v njem. "Prostorsko abstraktne vzorce s plastenjem oblikuje v podobe, ki jim svetlobna intervencija vdahne novo dimenzijo."

Preberite več
 - 27. 1. 2020 ob 00. uri

Razstava: Arhitektura za po(d)uk

V Galeriji Dessa je do 5. marca 2020 na ogled razstava z naslovom Arhitektura za po(d)uk: Analiza izbranih stavb vrtcev in osnovnih šol v Sloveniji, ki jo je pripravila raziskovalna skupina Fakultete za arhitekturo UL. Razstava predstavlja povzetke ugotovitev raziskovalnega dela v okviru Ciljno raziskovalnega projekta CRP 2016–2019. Projekt je vodila dr. Martina Zbašnik-Senegačnik. Ta je prvi korak k bolj sistematičnemu pregledu namensko grajenih objektov javnih vrtcev in osnovnih šol. Interdisciplinarna obravnava stavb z vidika arhitekture in urbanizma, pedagogike, psihologije, medicine, gradbene tehnologije in tudi z vidika uporabnika. Na podlagi reprezentativnega vzorca obstoječih objektov evidentira temeljne dejavnike kakovosti stavb/prostorov za vzgojo in izobraževanje ter prepoznava glavne vzroke za neprimerne posege v obstoječe stavbe. Rezultati bodo uporabni kot strokovna podlaga za izdelavo smernic za kakovostno zasnovo in prenovo vzgojno-izobraževalnih stavb in prostorov ter pri sprejemanju strateških odločitev ob pripravi izobraževalnih politik.

Preberite več
 - 25. 1. 2020 ob 10. uri

Dobrodelni piknik Harveya Normana za avstralske gasilce

Podjetje Harvey Norman vabi v soboto na dobrodelni piknik sausage sizzle, kakršni so v Avstraliji priljubjen način druženja ljudi. Podjetje z avstralskimi koreninami se je odločilo, da bo prostovoljne prispevke obiskovalcev v celoti namenilo avstralskim gasilcem, NSW Rural Fire Service, za pomoč pri gašenju požarov, ki že mesece pustošijo po Avstraliji, in za odstranjevanje njegovih posledic. Prireditev bo potekala na pokritem parkirišču pred vhodom v trgovino Harvey Norman, klobase na avstralski način pa bodo postregli s pomočjo avstralske skupnosti v Sloveniji ter znanih Slovencev. Poskrbeli bodo tudi za vegansko različico jedi. Obiskovalci bodo lahko svoje prispevke oddali v za to namenjeno škatlo ali na TRR, ki bo objavljen na spletni rani www.harveynorman.si. Zbranim sredstvom bo svoj delež dodal tudi Harvey Norman

Preberite več
 - 8. 1. 2020 ob 00. uri

Razstava: Strukture neskončnosti

V Mali galeriji Cankarjevega doma je na ogled fotografska razstava z naslovom Strukture neskončnosti/ L’Espace Infini avtorice Ane Kučan. Gre za serijo fotografij, ki jih je avtorica posnela v slovitih pariških Versajskih vrtovih, izdelane pa so v velikem formatu. Ana Kučan je krajinska arhitektka, profesorica na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in vodja Studia AKKA, ki ga je leta 2017 ustanovila z Luko Javornikom.

Preberite več
 - 7. 12. 2019 ob 10. uri

Sejem avtorskih koledarjev

V kreativnem centru Poligon bo v soboto, 7. decembra, med 10. in 18. uro potekal drugi sejem avtorskih koledarjev poimenovan »Maš čas?«. Z najrazličnejšo koledarsko produkcijo se bodo na njem predstavili slovenski oblikovalci in ilustratorji.

Preberite več
 - 7. 12. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove pritlične hiše v Ljubljani

To soboto, 7. decembra, si boste med 10. in 15. lahko v Ljubljani ogledali pritlično visokoučinkovito nizkoenergijsko hišo podjetja Marles. Pritlična hiša Mila je kombinacija sodobne arhitekture, ki se spogleduje s tradicionalnimi oblikami, zasnovana pa je v eni etaži brez nivojskih preprek. Osrednji prostor je odprt do slemena, bivalni prostori pa so obrnjeni tako, da imajo veliko dnevne svetlobe. Hiša ima simetrično dvokapno streho, zunanjo podobo pa dopolnjuje lesen fasadni opaž. Hiša ima vgrajeno toplotno črpalko zrak/voda, za katero so pridobili nepovratna finančna sredstva Eko sklada, in tako zagotavlja nizke stroške ogrevanja. Za vse dodatne tehnične podrobnosti bodo na dnevu odprtih vrat na voljo tudi strokovnjaki podjetja Marles, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 7. 12. 2019 ob 10. uri

Na ogled Lumarjeva aktivna hiša v Dragomlju

V soboto, 7. decembra, bo znova na ogled prva slovenska certificirana aktivna hiša LUMAR PRIMUS-R 150 iEDITION v Dragomlju. Hiša ima sodobno odprto arhitekturno zasnovo, vgrajen sistem prezračevanja z rekuperacijo, toplotno črpalko s talnim ogrevanjem, pametne inštalacije, sončno elektrarno na nadstrešku ter polnilnico za električne avtomobile. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 29. 11. 2019 ob 14. uri

Miklavževe stojnice za živali v stiski

Društvo Reks in Mila v Medvodah pripravlja Miklavževe stojnice za dobrobit živali brez odgovornih skrbnikov in za zapuščene živali oziroma tiste, ki živijo v stiski. Stojnice bodo zadnji konec tedna v novembru in prvi vikend v decembru na Tržnici Medvode in pred Knjižnico Medvode, v petek popoldne in v soboto do 13. ure. Prostovoljci, ki si prizadevajo za dobrobit, hrano in zdravljenje živali v stiski, so pripravili unikatna darilca in zloženke, kako ravnati z domačimi živalmi.

Preberite več
 - 28. 11. 2019 ob 19. uri

Predstavitev metode KonMari

Marie Kondo je s svojimi priročniki o pospravljanju in organiziranju doma povzročila pravo revolucijo. V knjižnici v Bohinjski Bistrici bo Tina Markun, ki se je pri Marie Kondo izšolala za svetovalko za organiziranje doma, 28. novembra ob 19. uri, predstavila metodo KonMari, s katero bomo lahko poiskali "iskro veselja" in dom očistili vsega tistega, česar ne potrebujemo.

Preberite več
 - 27. 11. 2019 ob 18. uri

Waldorfski adventni venčki

Tradicionalni Božični semenj v Waldorfski šoli Ljubljana bo letos potekal v soboto, 30. 11. 2019, med 10. in 18. uro. Otroci se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic, si ogledali lutkovne igrice, obiskali vilinsko in glasbeno hišico, labirint ter palčkovo deželo. Odrasli pa bodo lahko prisluhnili predavanju s področja waldorfske pedagogike. Naprodaj bodo tudi izdelki, primerni za darila, ter adventni venčki. Te bodo znani in malo manj znani gostje pletli v sredo, 27. 11., ob 18. uri in bodo na prodaj na dan semnja.

Preberite več
 - 23. 11. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše v Vodicah

To soboto, 23. novembra, si lahko v Vodicah pri Ljubljani ogledate individualno zasnovano skoraj nič-energijsko hišo podjetja Marles. Tloris hiše se razprostira na 155 kvadratnih metrih površine in 25 kvadratih pokrite terase. Zasnovana je tehnološko napredno, ima dvokapno streho, dodatno prednost pa predstavlja v pritličju povišan strop in pa visok kolenčni zid v mansardi. Ogrevanje je zagotovljeno s toplotno črpalko, hiša pa ima vgrajeno tudi prezračevanje z rekuperacijo. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 23. 11. 2019 ob 10. uri

Izmenjava igrač

Mladinski center KamRa in Izmenjava.si organizirata izmenjavo igrač. Na izmenjavi bodo starši in otroki lahko prinesli svoje stare in odnesli »nove« igrače, ali pa jih bodo samo podarili za vse tiste otroke, ki bi sicer ostali praznih rok. Organizatorji pozivajo, da morajo biti igrače ohranjene, uporabne in čiste. Na izmenjavo, ki bo v soboto, 23. 11., od 10. do 11.30 ure, v Čebelarskem centru v Lescah, so vabljeni tudi tisti, ki nimajo nobenih igrač za izmenjavo.

Preberite več
 - 16. 11. 2019 ob 10. uri

Dan mačk

Ljubitelji mačk in tisti, ki bi to radi postali, so 16. novembra ob 10. uri, v trgovini Mr. Pet na Celovski cesti, vabljeni, da se udeležijo dneva mačk. Obiskovalci bodo deležni brezplačnih strokovnih predavanj o vedenju mačk in izbiri mačje hrane. Predstavljene bodo tudi pasemske mačke: maine coon, neva masquerade, norveška gozdna mačka, ragdoll, britanska kratkodlaka mačka, donska sfinga, ruska modra mačka, devon rex, sveta birmanska mačka in siamska mačka. Vabljeni so tudi otroci, vstop pa je prost.

Preberite več
 - 8. 11. 2019 ob 17. uri

Dan odprtih vrat dveh Marlesovih pasivnih hiš

V sklopu Dnevov pasivnih hiš 2019 si bo ta konec tedna mogoče ogledati tudi dve Marlesovi nadstandardni pasivni hiši. Prva, Marles PH Veritas, bo v petek med 17. in 20. uro na ogled v Radomljah pri Ljubljani, druga, Marles PH Individual, pa v soboto, 9. novembra, med 10. in 13. uro, v Murski Soboti. Obe hiši se ponašata z visokotehnološko opremo in tehnologijo pasivne gradnje, za kar sta pridobili tudi nepovratna finančna sredstva. Obiskovalcem bodo ob dnevu odprtih vrat na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiš je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 7. 11. 2019 ob 17. uri

Izmenjava otroških oblačil in igrač

V prostorih krajevne skupnosti Dovje-Mojstrana skupina Dovje-Mojstrana: Zelena prihodnost v četrtek, 7. novembra, organizira izmenjava otroških oblačil in igrač. Dogodek se bo začel ob 17. uri, udeleženci pa naj s seboj prinesejo 10 čistih kosov oblačil ali igrač.

Preberite več
 - 5. 11. 2019 ob 19. uri

Predavanje Mačja zabava

V Mestni knjižnici Kranj bo v torek, 5. novembra, ob 19. uri potekalo predavanje Mačja zabava. Ustanoviteljica prve mačje svetovalnice v Sloveniji, Minami Kat, Pšenica Kovačič bo govorila o naravnih, naučenih in odklonskih vedenjih v življenju muc. Govora bo tudi o pomembnosti mačjih čutil ter o možnostih za izboljšanje mačjega počutja v naši družbi. Vsi, ki imajo muce, ki živijo v stanovanju, pa bodo izvedeli, kako obogatiti njihovo življenje.

Preberite več
 - 30. 10. 2019 ob 17. uri

Izrezovanje strahcev iz buč

Ker se noč čarovnic vse bolj bliža, bodo v Botaničnem vrtu v Ljubljani, 30. oktobra ob 17. uri, organizirali izrezovanje strahcev iz buč. Buče lahko kupite v vrtu ali pa jih prinesete s seboj. Izdelovali boste lahko še čarovnico ter njene čarovniške pomočnike in se okrepčali z merico pečenega kostanja in bučnega kompota ali čaja. Najpogumnejše bo čarovnica McHudurra ob 18. uri popeljala na nočni sprehod, kjer vam bo pokazala rastline, ki jih uporablja v čarovništvu. Delavnica bo potekala v vsakem vremenu, cena udeležbe pa je 7 evrov.

Preberite več
 - 24. 10. 2019 ob 18. uri

Pasja govorica telesa

Športno kinološko društvo Lesce-Radovljica v četrtek, 24. oktobra, ob 18. uri, v OŠ A.T. Linharta Radovljica organizira predavanje o pasji govorici telesa. Predavala bo Manica Ravnihar. Predavanje bo potekalo v učilnici za gospodinjstvo.

Preberite več
 - 19. 10. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove pritlične hiše v Medvodah

V soboto, 19. oktobra, si bo v Medvodah mogoče brezplačno ogledati pritlično visokoučinkovito nizkoenergijsko hišo Atris podjetja Marles. Hiša, ki je bila zgrajena leta 2018, ima 110 kvadratnih metrov stanovanjske površine, ki se razprostirajo v enem nadstropju, odlikuje jo visoka energetska učinkovitost, lastnika pa sta hišo tudi podkletila. Obiskovalcem dneva odprtih vrat bodo na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 12. 10. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat dveh Lumarjevih hiš

Podjetje Lumar bo predstavilo hiši v Domžalah, ki sta postali dom dveh družin različnih generacij. Ena od njiju je že več let vseljena individualna hiša, ki je bila projektirana kot enkratna arhitekturna rešitev po željah naročnika, druga, tipska hiša Gea 105 iz supine Classic, namenjena dvema osebama, pa je zgrajena na novo. Pri njej gre za moderno interpretirano klasično arhitekturo, ki s svojo tlorisno zasnovo zadovoljuje želje različnih generacij in sledi smernicam današnjega načina življenja. Lumarjevi strokovnjaki vam bodo na hišah predstavili konstrukcijske sisteme in tehnologijo gradnje skoraj ničenergijskih hiš, odgovarjali na vprašanja v zvezi z gradnjo, podrobno bodo predstavili sisteme prezračevanja in ogrevanja in seveda poudarili razlike pri zasnovi individualno načrtovane hiše v primerjavi z odločitvijo kupca za hišo iz določene skupine Lumarjevih hiš. Za dodatna vprašanja bodo na obeh hišah na voljo tudi lastniki. Več informacij in prijave na spodnji povezavi.

Preberite več
 - 21. 9. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat dveh Marlesovih hiš

V soboto, 21. septembra, si boste v Lescah na Gorenjskem lahko ogledali dve visokoučinkoviti nizkoenergijski hiši podjetja Marles. Gre za sodobno oblikovani, dinamični in funkcionalno zasnovani hiši, ki ju odlikuje visoka energetska varčnost, na račun katere sta obe pridobili tudi nepovratna finančna sredstva Eko sklada. Arhitekturna zasnova hiše z bazenom je zasnovana z delno izvedeno mansardo z galerijo in sobo za goste, medtem ko se mansardna hiša v soseski prav tako ponaša z dovršeno in funkcionalno arhitekturno zasnovo s poudarkom na sodobnem oblikovanju. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki s področja gradnje, ogrevanja in prezračevanja, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled obeh hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 7. 9. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše v okolici Bleda

To soboto, 7. septembra, si lahko v okolici Bleda brezplačno ogledate individualno zasnovano visokoučinkovito plusenergijsko hišo podjetja Marles. Hiša ponuja stik z naravo, notranjost pa je popolnoma prilagojena življenju mlade družine. Gradbeni materiali, uporabljeni pri gradnji hiše, sledijo načelom trajnostne gradnje, premišljeni konstrukcijski sistem pa zagotavlja visoko toplotno, zvočno, protipotresno in protipožarno zaščito. V hišo je standardno vgrajen najsodobnejši sistem ogrevanja, hlajenja in priprave tople sanitarne vode, s katerim se zagotavljajo izjemno nizki stroški bivanja in visoko bivalno ugodje. Hiša bo na ogled med 10. in 15. uro, se je pa za obisk potrebno prijaviti na spletni strani podjetja, kjer boste dobili tudi točne informacije glede lokacije.

Preberite več
 - 7. 9. 2019 ob 10. uri

Sadovnjak Kmetijskega inštituta vabi na dan odprtih vrat

Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo Kmetijskega Inštituta Slovenije bo v soboto, 7. septembra, za vse ljubitelje sadjarstva odprl vrata Poskusnega sadovnjaka na Brdu pri Lukovici. Dobrodošli so med 10. in 17. uro. Kmalu po začetku bo dr. Andreja Sušnik z Agencije za okolje imela predavanje o vplivu klimatskih sprememb na pridelavo sadja, tema dr. Mateja Stoparja s Kmetijskega inštituta pa bo vpliv vode na rast in razvoj plodov jablane. Sledili bodo strokovno vodeni ogledi sadovnjaka ter obisk sadjarske tržnice. Možen bo tudi nakup jabolk, pridelanih v sadovnjaku. Prireditev bo potekala v vsakem vremenu. Dodatne informacije lahko dobite na telefonskih številkah 01 28 05 138, 01 72 36 733 in 031 537 449.

Preberite več
 - 24. 6. 2019 ob 20. uri

Moderna turistična arhitektura

V Galeriji Dessa bodo v ponedeljek, 24. junija, ob 20. uri odprli razstavo Sončna stran modernizma 2: moderna turistična arhitektura na Hrvaškem in v Sloveniji 1967-83. Gre za tretjo razstavo o turistični arhitekturi iz obdobja modernizma. "Sredi 60. ih let prejšnjega stoletja masovni turizem v Evropi doseže tako intenziteto, da se pričnejo diskusije o njegovih problematičnih učinkih na okolje. Tudi v Jugoslaviji se turizem povečuje. Nastanitvene zmogljivosti so načrtovane za kar 2,5 milijona turistov, gospodarske reforme pa spodbujajo večje naložbe. Kritična reakcija arhitektov na maksimalistične ambicije sta dva različna morfološka koncepta, ki ponujata nove oblike urbanizacije v naravnih okoljih. V hotelih-megaformah se koncentrira gostota in ustvarja "druga narava", v turističnih sistemih pa se razvijajo meta-urbani kompleksi," so ob razstavi zapisali v Galeriji Dessa. Nastala je na povabilo Galerije Dessa v sodelovanju s hrvaškim arhitekturnim kritikom Marojem Mrduljašem. Pripravili so jo v okviru delovanja umetnostno-raziskovalnega projekta Turistična arhitektura, ki ga na fakulteti za arhitekturo v Zagrebu vodi Goran Rako.

Preberite več
 - 7. 6. 2019 ob 14. uri

Enodružinske hiše držav Višegrajske skupine

V Hiši arhitekture Maribor bodo v petek, 7. junija 2019, ob 14. uri odprli potujočo razstavo z naslovom Enodružinske hiše držav Višegrajske skupine, ki jo je pripravila Zveza arhitektov Madžarske in kurator András Borsos. Razstava, ki je bila doslej na ogled v Pragi, Košicah, Bratislavi, Budimpešti, Bukarešti in Ljubljani, predstavlja najboljšo arhitekturo v letu 2018 zgrajenih enodružinskih hiš v državah Višegrajske skupine. Izbor hiš, predstavljenih na razstavi, je izbrala strokovna komisija, ki na podlagi nacionalnih predlogov izbere najboljša arhitekturna dela. Po odprtju razstave bo imel kurator András Borsos predavanje, ki bo potekalo v predavalnici C, v prostorih Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.

Preberite več
 - 25. 5. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve vzorčne hiše v Dragomlju

V soboto, 25. maja, si v Dragomlju lahko premierno ogledate vzorčno hišo Primus-R 150 iEDITION slovenskega proizvajalca Lumar. Tlorisna zasnova hiše je odprta, v pritličju je velik bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevnim prostorom, v nadstropju pa se nahajajo spalni prostori. Hišo odlikujejo sodoben dizajn in čiste linije, hkrati pa je energijsko varčna. Vgrajeno ima sončno elektrarno in polnilnico za električni avtomobil, sistem prezračevanja z rekuperacijo, toplotno črpalko s talnim gretjem ter pametne inštalacije. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo predstavili način gradnje in odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 25. 5. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat dveh Marlesovih hiš v Medvodah

To soboto, 25. maja, bo med 10. in 15. uro v Medvodah potekal dan odprtih vrat dveh individualno zasnovanih Marlesovih hiš zgrajenih na ključ. Hiši sta plusenergijski in stojita v neposredni soseščini. Arhitekturna zasnova je primerna za gradnjo v pasivnem standardu oziroma kot skoraj ničenergijski objekt. Ogrevanje hiše zagotavlja toplotna črpalka s sistemom talnega gretja, posebnost pa je izvedeno prezračevanje z rekuperacijo preko decentralnega sistema lokalnega prisilnega prezračevanja, ki bo na dnevu odprtih vrat posebej predstavljen s strani predstavnika podjetja Lunos. Informacije o natančni lokaciji in kontaktni obrazec za prijavo na dogodek najdete na spletni strani podjetja.

Preberite več
 - 11. 5. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše na Dolenjskem

V soboto, 11. maja, si v Škocjanu na Dolenjskem lahko ogledate že vseljeno družinsko hišo Modern podjetja Marles. Gre za po meri preoblikovano tipsko gradnjo, njena arhitekturna zasnova pa je zelo primerna za gradnjo v pasivnem standardu. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Hiša bo na ogled med 10. in 15. uro, ogled je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 9. 5. 2019 ob 08. uri

Večstanovanjske skoraj ničenergijske stavbe po letu 2020

Brezplačen strokovni posvet, na katerem bodo obveznosti skoraj ničenergijske gradnje in dosedanje izkušnje z njo predstavili strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK, Stanovanjskega sklada RS in drugi, je namenjen predvsem javnim in zasebnim investitorjem ter predstavnikom gradbene dejavnosti.

Preberite več
 - 15. 4. 2019 ob 19. uri

Predavanje Z Jernejo do bolj zdravega vrta

V ponedeljek, 15. aprila, bo v predavalnici Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani potekalo predavanje izkušene strokovnjakinje in avtorice priročnikov za vrt Jerneje Jošar na temo bolezni in škodljivcev na ekološkem vrtu. Spregovorila bo o vzrokih bolezni rastlin, preventivnih ukrepih, naravnih sovražnikih škodljivcev, prepoznavanju znamenj bolezni in njihovem učinkovitem odpravljanju. Vstop je prost, obiskovalci pa bodo po predavanju lahko kupili tudi knjige, ki jih bo avtorica podpisala.

Preberite več
 - 13. 4. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve pritlične hiše v Murski Soboti

V soboto, 13. aprila, si v Murski Soboti lahko brezplačno ogledate pritlično hišo Terra-R 131 podjetja Lumar. Hiša je namenjena družini z do štirimi člani, prostori so nanizani okoli osrednjega terasastega dela oz. atrija, razdeljeni pa na enovit odprt bivalni del in diskretno ločen spalni krak. Toploto za ogrevanje in pripravo tople vode zagotavlja toplotna črpalka zrak-voda, z vgrajenim sistemom prezračevanja pa hiša izpolnjuje pogoje Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja ter lastniki hiše. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 6. 4. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove pritlične hiše

To soboto, 6. aprila, si bo v Oplotnici pri Slovenskih Konjicah mogoče ogledati pritlično družinsko hišo Domus. Hiša ima funkcionalno tlorisno zasnovo z ločenimi bivalnimi in sanitarnimi prostori za več družinskih članov. Odlikuje jo visoka energijska učinkovitost, nadgraditi pa jo je mogoče tudi s sončno elektrarno, kar pomeni, da lahko hiša postane popolnoma samozadostna. Na voljo so tudi različne izvedbe streh - v enokapni, dvokapni ali večkapni izvedbi. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, potekal pa bo med 10. in 15. uro. Informacije o natančni lokaciji in obrazec za prijavo na dogodek najdete na spletni strani podjetja.

Preberite več
 - 3. 4. 2019 ob 18. uri

Kaj bo letos krasilo balkone?

V Biotehniškem centru Naklo bo 3. aprila, od 18. do 19.30 ure, potekalo brezplačno predavanje Kaj bo letos krasilo balkone? Vse o trendih na področju okrasnih rastlin bodo povedali strokovnjaki s Kluba Gaia. Prijave na predavanje so možne do 2. 4., na številkio 080 3900 ali prek elektronske pošte na naslov tecaji@bc-naklo.si.

Preberite več
 - 21. 3. 2019 ob 00. uri

Razstava za ljubitelje pobarvank

Na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici je na ogled interaktivna razstava z naslovom Dunajska secesija in Ljubljana, na kateri lahko dodate svoj pečat. Avtorica razstave Amela Špendl je skupaj z grafičnim oblikovalcem Tomatom Koširjem pripravila plakate, na katerih so izbrane stavbe z Dunaja in Ljubljane, ki jim obiskovalci lahko dodajo barve. Avtorica razstave na dvajsetih plakatih predstavlja mesta z ročno narisanimi risbami arhitekturnih znamenitosti in vabi k premišljevanju o mestu ter nagovarja k soustvarjanju v javnem prostoru. S filozofskim razmislekom in čutom za arhitekturo ustvarja motive, ki razkrivajo identiteto mesta. Sprehod po razstavi obiskovalca popelje od prvih Wagnerjevih postaj dunajske mestne železnice in galerije Secesija, ki je bila duhovno središče secesijskega gibanja, prek Fabianijevih in Plečnikovih dunajskih mojstrovin do ljubljanskih hiš, zgrajenih v izrazitem secesijskem slogu. Razstavo so odprli na prvi pomladni dan kot simboličen poklon secesionistom. »Ver Sacrum« ali Sveta pomlad – je bil moto umetniškega kolektiva arhitekta in ime njihove revije, ki je izhajala na Dunaju med 1898 in 1903.

 - 16. 3. 2019 ob 10. uri

Na ogled skoraj ničenergijska Lumarjeva hiša na Vrhovcih

To soboto, 16. marca, bo na Vrhovcih pri Ljubljani potekal dan odprtih vrat skoraj ničenergijske hiše Primus-E 137 podjetja Lumar. Hiša je vseljena že sedem let, ima racionalen tloris ter je energijsko varčna, s porabo energije pod 15 kWh/m2. Hiša je bila leta 2013 izbrana med energetsko najučinkovitejše objekte v Sloveniji. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo predstavili konstrukcijske sisteme in tehnologijo gradnje, za informacije iz prve roke pa bodo na voljo tudi lastniki hiše. Ogled je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 16. 3. 2019 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše v Ivančni Gorici

To soboto si bo v neposredni bližini Ivančne Gorice mogoče ogledati visokoučinkovito nizkoenergijsko hišo HJ. Enodružinsko hišo odlikuje individualna arhitekturna zasnova, ki omogoča sodoben in trajnostno naravnan življenjski slog. Toploto za ogrevanje preko talnega gretja, pripravo tople vode z integriranim bojlerjem in prezračevanje z rekuperacijo zagotavlja kompaktna toplotna črpalka zrak-voda. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki s področja ogrevanja in prezračevanja, ki bodo odgovarjali tudi na morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 13. 3. 2019 ob 18. uri

Razstava Constructive Alps

V Centru TNP Bohinj, Stara Fužina, bo v sredo, 13. marca, ob 18. uri, potekalo odprtje razstave mednarodne nagrade za trajnostno prenovo stavb in gradnjo na območju Alps, Constructive Alps. Na ogled bo postavljenih 30 izvedenih arhitekturnih projektov, ki so bili uvrščeni v ožji izbor v sklopu mednarodne arhitekturne nagrade Constructive Alps 2017. Odprtje bo spremljalo predavanje arhitektov Odprtega kroga o Stavbni tipologiji bohinjskih in gorjanskih vasi.

Preberite več
 - 9. 3. 2019 ob 10. uri

Levi v Ljubljani

Živalski vrt Ljubljana bo v soboto, 9. marca, praznoval svoj sedemdeseti rojstni dan. Na omenjeni dan bo javnost ob 11.30 uri prvič videla novo ogrado za leve in prva azijska leva v Sloveniji. Vsi dogodki bodo v znamenju največjih mačk sveta, ki jih bodo lahko obiskovalci spoznavali v prestrem spremljevalnem programu.

Preberite več
 - 8. 3. 2019 ob 18. uri

Kreativnost po žensko

Festival lesa za dan žena, 8. marca, ob 18. uri na Srednji šoli Kočevje organizira praktično delavnico, kjer si boste lahko izdelali leseno stojalo za prenosni računalnik oziroma stojalo za začimbe. Na dogodek so povabljeni vsi, ki bi se radi preizkusili pri obdelavi lesa, se naučili brusiti, vrtati in barvati. Dogodek je brezplačen, število mest pa je zaradi prostora v mizarski delavnici omejeno. Prijavite se lahko na festival.lesa@gmail.com.

Preberite več
2medalja2.jpg - 4. 3. 2019 ob 19. uri

Na razstavi dela 10 ustvarjalk

V Galeriji Dessa v Ljubljani je do 11. aprila na ogled četrta razstava z naslovom V ospredje IV: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki predstavlja pomemben del anonimne in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Tokrat so so na ogled postavili dela 10 ustvarjalk v poklicih, ki veljajo za tradicionalno moške. Poleg predvojnih in prvih povojnih ljubljanskih diplomantk so predstavljene tudi tiste, ki so študij zaključile v tujini. Tako si na razstavi lahko ogledate dela Edite Sovinc, Nives Starc Bežan, Maruške Šubic Kovač, Jele Vilfan, Rotije Badjura, Tatjane Coloni, Brede Dobovišek, Ilse Fischerauer, Majde Kregar in Majde Neřima. Razstavo sta v sodelovanju z galerijo Dessa pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Koncept razstave pa so zasnovale Barbara Viki Šubic, Špela Kuhar, Polona Filipič in Helena Seražin.

Preberite več
20190220_163549.jpg - 19. 2. 2019 ob 20. uri

Razstava Arhitektura inventura

V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma je do 24. marca na ogled bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane (DAL) z naslovom Arhitektura inventura 2016-2018. To je tradicionalna bienalna razstava, ki predstavlja prerez snovanja članov DAL v zadnjih dveh letih. Letos na razstavi sodeluje več kot 150 avtorjev, na ogled pa je 129 arhitekturnih in 10 študentskih projektov, od urbanističnega načrtovanja, do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, razstavili pa so tudi projekte grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi. V času razstave bo vsak četrtek ob 17. uri ob razstavnem prostoru potekalo šest arhitekturnih predavanj in šest študentskih predstavitev pod skupnim naslovom Arhitektura ustvarja prostor.

Preberite več
 - 30. 1. 2019 ob 19. uri

Risova pot

Infocenter Triglavska roža Bled bo v sredo, 30. januarja, ob 19. uri vabi na predavanje o projektu LIFE Lynx in ogled filma Risova pot. Dokumentarni film govori o naselitvi risov leta 1973 v severne Dinaride. Ris je bil v preteklosti prisoten na celem območju Slovenije, nato pa je v začetku 20. stoletja zaradi pretiranega lova, izgube življenjskega prostora in pomanjkanja plena izumrl. Leta 1973 so lovci v Slovenijo pripeljali in naselili 6 risov s Slovaške. Od naselitve risov je minilo 45 let in spet smo postavljeni pred vprašanje: »Ali želimo risa v naših gozdovih?«. Genetske analize kažejo, da bodo risi brez naše pomoči v nekaj letih spet izumrli.

Preberite več
 - 28. 1. 2019 ob 20. uri

Slovenska alpska arhitektura

Slovenska alpska krajina je eno tistih krhkih okolij, ki so zaradi dragocene neokrnjene narave, ekstremnih vremenskih in topografskih pogojev, stavbne dediščine in jasno izoblikovane tradicije posebej občutljiva na različne intervencije, posebej arhitekturne. V ponedeljek, 28. januarja, bo v Galeriji Dessa, ob 20. uri potekalo odprtje razstave Slovenska alpska arhitektura 2008 – 2018.

Preberite več
 - 15. 1. 2019 ob 00. uri

Narava nas povezuje

Na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici je na ogled izbor nekaterih fotografij narave iz obširnejše razstave Narava nas povezuje – parki Dinaridov. Na omenjeni razstavi je sodelovalo 58 zavarovanih območij iz širše dinarske regije, povezanih v mrežo Parki Dinaridov, ter 13 slovenskih zavarovanih območij, ki so združeni v Skupnost parkov Slovenije. Razstava predstavlja naravne vrednote in kulturne znamenitosti zavarovanih območij. Ob ogledu fotografij pa lahko preberete še vodnik, kako bi se morali obnašati v naravi, da jo bomo ohranili tudi za prihodnje rodove.

Preberite več
 - 9. 1. 2019 ob 20. uri

Časopis, prvi odtis zgodovine

V prvem preddverju Cankarjevega doma je do 10. februarja 2019 na ogled razstava z naslovom Časopis, prvi odtis zgodovine avtorja Alija Žerdina, na kateri je razstavljenih 200 izjemnih naslovnic iz domačega in svetovnega tiska, pričevalcev zgodovine, natisnjenih ob prelomnih zgodovinskih trenutkih. Razstava je del slovesnih dogodkov v jubilejnem letu naše časopisne hiše Delo, katere del je tudi priloga Deloindom. Letos namreč mineva 60 let, od kar je v slovenske domove prišel nov časnik, ki je nastal z združitvijo dotedanjega Slovenskega poročevalca in Ljudske pravice. Prvega maja 1959 se je rodilo Delo in hitro postalo eden osrednjih časopisov. Na razstavi je na ogled izbor 200 naslovnic iz zbirke Muzej tiska, kakor avtor Ali Žerdin naslavlja svojo zbirko starih časopisov, ki šteje približno 500 izvodov. Te so razvrščene v 14 tematskih sklopov, ki sledijo ključnim dogodkom 20. stoletja in 21. stoletja, kot so polet Jurija Gagarina v vesolje, umor Johna F. Kennedyja, pristanek na Luni, smrt Josipa Broza - Tita ... Ob razstavi so vsako sredo ob 19. uri pogovori z gosti.

 - 29. 12. 2018 ob 10. uri

Na sledi živalim v naravi

Če vas zanima, kakšne sledi v snegu pustijo živali, ki se niso odpravile na zimsko spanje, se lahko s Centrom TNP Bohinj v Stari Fužini, 29. decembra, ob 10. uri, odpravite v naravo. Po uvodnem delu v centru boste sledi iskali v naravi, zato je priporočeno, da se toplo oblečete in primerno obujete. Na delavnico se morate prijaviti do petka, 28. decembra, do 12. ure, na info.bohinjka@tnp.gov.si ali na 04 5780 245.

Preberite več
 - 25. 12. 2018 ob 17. uri

Žive jaslice v ZOO Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana vabi na že tradicionalni glasbeno-scenski dogodek Božična zgodba in najbolj žive jaslice v Sloveniji, od torka, 25. decembra, do nedelje, 30. decembra, ob 17. uri. V glavnih vlogah se bodo predstavile živali in sodelavci ZOO Ljubljana. Božične pesmi bo pel Otroški pevski zbor Glasbene šole Domžale, kot solistka pa bo nastopila Nuška Drašček. Pred ogledom predstave bo ogled živalskega vrta brezplačen.

Preberite več
 - 22. 12. 2018 ob 10. uri

Maš čas? - sejem avtorskih koledarjev

Poligon - kreativni center v soboto, 22. decembra, od 10. do 18. ure, organizira prvi ljubljanski sejem avtorskih koledarjev, z naslovom "Maš čas?". Izbira koledarjev za prihajajoče leto bo pestra: vse od rokovnikov, stenskih koledarjev, okrasnih, nenavadnih, minimalističnih, namiznih in takšnih čim manjših. Poleg "leta na papirju" pa bodo obiskovalci sejma lahko spoznali kakovostno produkcijo slovenskih kreativcev.

Preberite več
 arhiv Oloop - 20. 12. 2018 ob 18. uri

Razstava Ženske, ki vezejo pripoved

V četrtek, 20. decembra 2018, ob 18. uri bo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani odprtje razstave Ženske, ki vezejo pripoved / Story of Women. Na razstavi bo prvič predstavljena skupinsko vezena tekstilna stena in dokumentarni video Mihe Možina, ki pripoveduje zgodbe o duhovnem popotovanju žensk različnih starosti, narodnosti, verskih izpovedi in življenjskih okoliščin. Osem mesecev trajajoč projekt je nastajal pod okriljem oblikovalsko umetniške skupine Oloop in Društva UP. Razstava sodi v ciklus razstav obiskovalcev z naslovom Moje življenje, moj svet, ki dopolnjuje stalno razstavo SEM Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta.

Preberite več
 - 12. 12. 2018 ob 16. uri

Razstava Odtisi

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje s Svetom za Umetnost Univerze v Ljubljani in Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani vabi na razstavo študentk in študentov smeri Unikatno oblikovanje/steklo in keramika z naslovom Odtisi. Razstavo, pripravljeno ob jubilejni 10. obletnici vzpostavitve študijske smeri Unikatno oblikovanje, bosta odprli izr. prof. mag. Lucija Močnik Ramovš, dekanja UL ALUO, in prof. dr. Monika Kalin Golob, dekanja UL FDV. Razstavljena dela, ki bodo na ogled od 12. decembra 2018 do 14. januarja 2019, so nastala pod mentorstvom prof. mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar. Razstavo bodo odprli 12. decembra ob 16.30 uri v Veliki predavalnici UL FDV.

Preberite več
 - 1. 12. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove nizkoenergijske hiše v Lescah

To soboto, 1. decembra, si med 10. in 15. uro v Lescah na Gorenjskem lahko brezplačno ogledate pritlično visokoučinkovito nizkoenergijsko hišo podjetja Marles. Arhitekturna zasnova je pritlična z delno izvedeno mansardo z galerijo in sobo za goste. Skladni proporci z unikatnimi detajli prijetno zaokrožijo premišljeno tlorisno razporeditev in neposredno povezanost z zunanjim okoljem. Hiša je grajena v visoko učinkovitem nizkoenergijskem sistemu. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo na voljo za morebitna vprašanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 1. 12. 2018 ob 10. uri

Na ogled skoraj ničenergijska Lumarjeva hiša v Mengšu

V soboto, 1. decembra, bo v Mengšu potekal dan odprtih vrat skoraj ničenergijske hiše Primus-D 150. Hiša je zasnovana racionalno, ima odprt tloris in se s porabo energije pod 15 kWh/m2 uvršča med skoraj ničenergijske hiše. Zaradi majhne porabe energije in velikega deleže uporabljene naravne izolacije, je uvrščena v najvišji rang subvencije Eko sklada. V hišo je vgrajen sistem prezračevanja, toploto za ogrevanje in pripravo tople vode pa zagotavlja toplotna črpalka zrak-voda. Obiskovalcem bodo na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo predstavili tehnologijo, energetske koncepte in rešitve gradnje skoraj ničenergijskih hiš ter sistem ogrevanja in prezračevanja. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 27. 11. 2018 ob 18. uri

Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju

V Hiši arhitekture v Mariboru bodo v sredo, 28. novembra 2018, odprli mednarodno arhitekturno razstavo MoMoWo: 100 del v 100 letih: Evropske ženske v arhitekturi in oblikovanju. Razstava predstavlja najpomembnejše in najbolj reprezentativne primere evropske arhitekture in oblikovanja, ki jih je ustvarilo sto žensk od konca prve svetovne vojne do danes. Obiskovalci si bodo lahko dela ogledali glede na avtorico, državo ali čas nastanka. Na razstavi so še posebej izpostavljeni kulturni, družbeni in politični dosežki Slovenk. Del razstave je tudi fotoreportaža, v okviru katere je predstavljen izbor 11 zgodb od že uveljavljenih ustvarjalk do tistih, ki so šele na začetku kariere. Posebej za to razstavo so dodali fotoreportažo o domu slovenske arhitektke Špele Kuhar, kot ga je skozi objektiv ujela arhitektka in fotografinja Virginia Vrecl.

 - 25. 11. 2018 ob 20. uri

Razstava Arhitektura in življenje

V Galeriji Dessa bodo v ponedeljek, 26. novembra 2018, odprli razstavo Arhitektura in življenje – Objekti Stanka Kristla skozi fotografije Roka Hočevarja. Vloga arhitekture pri razvoju človeka in družbe je osrednja misel večplastnega dolgoletnega ustvarjanja Stanka Kristla, kar se še posebej izraža v stavbah za vzgojo in izobraževanje ter v bolnišničnih objektih. Fotograf in arhitekt Rok Hočevar po besedah kustosinje Maje Vardjan s svojim pristopom k arhitekturni fotografiji izziva konvencionalen način upodabljanja, ki stavbe predstavlja kot izolirane in statične objekte, izven konteksta in namena, za katerega so nastale. Njegove fotografije prikazujejo prav to, kar je bistvo Kristlove arhitekturne ideje: ljudi, vsakdan, življenje arhitekture.

Preberite več
 - 21. 11. 2018 ob 17. uri

Naravni venčki v Muzeju Krško

V veliki dvorani Mestnega muzeja Krško si lahko do nedelje, 2. decembra, ogledate venčke, narejene iz povsem naravnih materialov. Izdelki Jožice Petrišič nam lahko dom lepšajo vse leto, njihova okrasna vrednost pa je še posebej aktualna v predbožičnem času.

 - 15. 11. 2018 ob 19. uri

Na razstavi Pečeno pohištvo

Projekt Pečeno pohištvo je ideja o samoproizvodnji materiala, iz katerega bi se lahko na standardne načine izdelovalo pohištvo. Na razstavi, ki se bo odprla v četrtek, 15. novembra, ob 19. uri, ogledati pa si jo bo mogoče vse do 24. februarja prihodnje leto, se bodo predstavljali eksperimenti z odpadno plastiko – različni vzorci pečenih plošč, nastalih v opekaču in primeri njihove uporabe. Avtorici razstave, oblikovalki Nuša Jelenec in Nina Mršnik, že nekaj časa delata z ogromnim opekačem, ki jima omogoča topljenje HDPE-plastike v plošče, primerne za izdelavo produktov. Razstava bo na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Preberite več
 - 9. 11. 2018 ob 17. uri

Dan odprtih vrat dveh Marlesovih pasivnih hiš

Konec tedna bosta v sklopu Dnevov pasivne hiše 2018, ki jih organizira Konzorcij pasivna hiša v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in Eko skladom, med drugim na ogled tudi dve pasivni hiši podjetja Marles. V petek, med 17. in 20. uro, bo v Radomljah pri Ljubljani na ogled pasivna hiša Veritas s sistemom pametnega upravljanja, v soboto, med 10. in 13. uro, pa si boste lahko ogledali pasivno hišo v Črenšovcih v Prekmurju. Za obe hiši je bila pridobljena subvencija Eko sklada. Na obeh lokacijah bodo obiskovalcem na voljo tudi številni strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja. Ogled hiš je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
 - 24. 10. 2018 ob 17. uri

Izmenjava oblačil

Na Waldorfski šoli v Ljubljani (Streliška 12, v jedilnici), bo v sredo, 24. oktobra, med 17. in 19. uro potekala izmenjava oblačil za odrasle. Dogodek je odlična priložnost, da zamenjate stara oblačila, ki jih ne nosite več, z novejšimi, bolj všečnimi. Prinesete lahko tudi obutev, modne dodatke in hišni tekstil. Pomembno je, da s seboj prinesete sezoni primerne kose oblačil. Vstopnina je tri evre na osebo, ki menja oblačila.

Preberite več
Teden brezplačnega energetskega svetovanja - 14. 10. 2018 ob 00. uri

Teden brezplačnega energetskega svetovanja

Med 14. in 21. oktobrom se lahko z neodvisnimi energetskimi strokovnjaki mreže ENSVET in EKO SKLAD posvetujete o energetskih rešitvah in tako poskrbite za varčen dom in znižanje svojih stroškov. Posveti bodo potekali v izbranih trgovskih centrih. Termine brezplačnega svetovanja najdete na spletni strani Eko sklada.

Preberite več
 - 13. 10. 2018 ob 16. uri

Noč netopirjev na gradu Rihemberk

Na gradu Rihemberk nad Branikom bo v soboto, 13. oktobra, Noč netopirjev, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev. Dogodek se bo začel ob 16.30 s pohodom izpred Kulturnega doma v Braniku na grad. Ob 17. uri bo raziskovalec netopirjev dr. Klemen Koselj na predavanju »Netopirji – nočni pomagači, kako dolgo še?« razkril nenavadno življenje teh sesalcev. Na gradu Rihemberk so doslej opazili kar 11 vrst netopirjev, med njimi veliko število močno ogroženih velikih podkovnjakov in vejicatih netopirjev. Predavanju bo sledil ogled večernega izletavanja netopirjev, ki se z gradu odpravljajo na lov. S posebnimi napravami, ultrazvočnimi detektorji, bo moč prisluhniti netopirskemu oglašanju. Udeleženci naj s sabo prinesejo ročne svetilke. Zaradi lažje organizacije je obvezna prijava na grad.rihemberk@gmail.com ali 051 201 910.

 - 13. 10. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše v Horjulu

To soboto si bo v Horjulu pri Ljubljani mogoče ogledati že vseljeno tehnološko dovršeno hišo R Individual podjetja Marles. Hišo odlikujejo drzna zasnova, sodobna tehnologija in energijska učinkovitost. Arhitektura je prilagojena zahtevi po medsebojno dobro povezanih prostorih, njihovi velikosti in dinamičnosti. Bivalni prostori so svetli in izčiščeni, interjer pa je zasnovan iz naravnih materialov, med katerimi prevladuje les. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi strokovnjaki, ki bodo odgovarjali na morebitna vprašanja, ter lastniki, ki bodo z vami delili svoje izkušnje o bivanju v hiši. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 13. 10. 2018 ob 10. uri

Na ogled Lumarjeva hiša v Murski Soboti

To soboto bo v Murski Soboti potekal dan odprtih vrat pritlične hiše Terra-R 131 podjetja Lumar. Hiša je razdeljena na dva dela, in sicer na enovit odprt bivalni del ter diskretno ločen spalni krak. Koncept nizanja bivalnih in spalnih prostorov okoli osrednjega terasnega dela ali atrija ustvarja idealne bivalne pogoje za kakovostno družinsko druženje. Hiša z vgrajenim sistemom prezračevanja izpolnjuje tudi pogoje Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev, toploto za ogrevanje in pripravo tople vode pa zagotavlja toplotna črpalka zrak-voda. Ob dnevu odprtih vrat bodo obiskovalcem na voljo tudi različni strokovnjaki, ki bodo predstavili konstrukcijske sisteme in tehnologijo gradnje, ogrevanje in prezračevanje ter odgovarjali na vaša vprašanja, za več informacij iz prve roke pa bodo na voljo tudi lastniki hiše. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj treba predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 13. 10. 2018 ob 08. uri

Delovna akcija na Veliki planini

Na Veliki planini se poslavljajo od poletja z delovno akcijo Pobiranje kamnov, s katero se bodo pripravili na novo smučarsko in sankaško sezono. Delovna akcija bo potekala v soboto, 13. oktobra. Zbrali se bodo ob 8.30 uri pri spodnji postaji nihalke, nato pa ob 9. uri z nihalko odšli na Veliko planino. Konec akcije bo ob 14. uri v gostišču Zeleni rob, kjer bo topla malica. Vsi udeleženci bodo prejeli brezplačno dnevno smučarsko vozovnico za zimsko sezono 2018/2019. Udeležbo sporočite na info@velikaplanina.si ali po telefonu 051/341-406.

Preberite več
 - 10. 10. 2018 ob 09. uri

Festival invazivnih rastlin

Na Stritarjevi ulici v Ljubljani bo v sredo, 10. oktobra, med 9. in 18.30 uro potekal Festival uporabe invazivnih rastlin. Obiskovalci festivala se bodo seznanili z invazivnimi tujerodnimi rastlinami ter načini, kako jih prepoznati, odstraniti in predelati. Skupaj bodo nato izdelali tudi tipografski plakat, barvali tekstil in ustvarjali z materialom iz invazivnih rastlin. Festival je namenjen tako otrokom kot odraslim. Obiskovalci se lahko udeležijo tudi strokovnega posveta o invazivnih tujerodnih rastlinah, ki bo ob 13. uri v Veliki sejni dvorani Mestne hiše. Na njem bodo predstavili problematiko invazivnih tujerodnih rastlin, projekta ARTEMIS in APPLAUSE, se dotaknili ekonomskih učinkov invazivnih tujerodnih rastlin ter predstavili krožni poslovni model projekta APPLAUSE.

Preberite več
 - 8. 10. 2018 ob 00. uri

Raziskovanje in ustvarjanje ob 15. obletnici Oloop

Ob 15. obletnici oblikovalskega kolektiva Oloop njegove ustanoviteljice, Tjaša Bavcon, Jasmika Ferček in Katja Burger, vabijo na eksperimentalni projekt Med znotraj in zunaj, ki poteka do 21. oktobra 2018 v Galeriji DLUL v Ljubljani. Obiskovalci bodo skupaj z oblikovalkami iz skupine Oloop ter z gostujočimi ustvarjalkami raziskovali vloge tekstila: tekstil kot ovoj, membrana, zastor, fasada med svetom in nami, profesionalno in zasebno. Povabljene umetnice s plesnega, slikarskega in glasbenega področja bodo raziskovanje oplemenitile z delavnicami imenovanimi Estetski odziv. Pri projektu se bodo pridružile ustvarjalke: ameriška oblikovalka tekstila Liz Collins iz New Yorka, vokalistka in performerka Irena Zagoričnik Tomažin, koreografinja, plesalka in učiteljica joge Valentina Čabro, slikarka Joni Zakonjšek in kustosinja razstave Barbara Predan. Vsi dogodki in delavnice so brezplačne in odprti za najširšo javnost.

Preberite več
 - 6. 10. 2018 ob 08. uri

Star papir za živali

Društvo za zaščito živali Ljubljana v soboto, 6. oktobra, od 8. do 18. ure, organizira 22. akcijo zbiranja starega papirja. Poleg papirja bodo pred Centrom Interspar Vič zbirali tudi hrano in potrebščine za živali (odeje, rjuhe, brisače, posodice, igrače, povodce, ovratnice, oprsnice, plenične podloge, mleko za mačje in pasje mladiče, hrano za pse in mačke, sredstva za zatiranje bolh in klopov, sredstva za zatiranje notranjih zajedavcev, razkužila, rokavice za enkratno uporabo, sanitetni material in zdravila). Z zbranimi sredstvi bodo lahko organizirali delavnice in financirali operacije za živali v zavetiščih. Na prireditvi bo tudi društvena stojnica, kjer bo vsak nakup dobrodelen. Prostovoljci bodo odgovarjali tudi na vprašanja o živalih, njihovi oskrbi in zaščiti.

Preberite več
 - 4. 10. 2018 ob 16. uri

Sadjarska razstava v knjižnici Mozirje

Sadjarsko društvo Franca Praprotnika Mozirje v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Mozirje, nekaterimi društvi in osnovnimi šolami organizira od 4. do vključno 8. oktobra že osmo sadjarsko razstavo. Na prireditvi v galerijskih prostorih Osrednje knjižnice v Mozirju, ki je del prizadevanj za ohranitev kmečkih sadovnjakov in genskega bogastva starih sort sadja, bodo na ogled stare sorte jabolk in hrušk iz kmečkih sadovnjakov, novejše sorte jabolk in hrušk iz vrtnih sadovnjakov, perspektivne sorte najnovejših sort jabolk in hrušk iz sadnega izbora za Slovenijo in izdelki iz domače predelave sadja.

Preberite več
 - 2. 10. 2018 ob 00. uri

Razstava lesenih objektov

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je do 23. oktobra 2018 na ogled razstava z naslovom Habitat: Les 5.0. gradnja, arhitektura, dizajn, na kateri so na ogled kakovostni leseni objekti, tako stanovanjski kot tudi javni in poslovni, z inovativno arhitekturno zasnovo v povezavi s trajnostnimi vrednotami in sonaravnimi principi. Na ogled so objekti, ki so nastali v različnih podjetjih, kot so Riko hiše, Ekoart, Lumar, Rihter ... Razstava sodi v sklop aktivnosti promocije lesa v letu 2018, nastala pa je pod okriljem ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in javne agencije Spirit Slovenija ter pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana.

Preberite več
 - 28. 9. 2018 ob 10. uri

Tropski svet – razstava eksotičnih živali in rastlin

Društvo Biodiversium, društvo za varovanje narave, med 28. septembrom in 14. oktobrom 2018 na Ljubečni prireja razstavo eksotičnih živali in rastlin. Poleg številnih rastlin, ki bodo imitirale različne ekosisteme celega sveta, bo na ogled več kot sto tropskih metuljev, več kot 30 vrst posnemalcev, hroščev, bogomolk in ostalih žuželk. Družbo jih bomo delali orjaški pajki, škorpijoni in železne kačice. Na razstavi pa ne bodo manjkali predstavniki vretenčarjev, kot so dvoživke, plazilci, med njimi želve, kače in kuščarji, ptice in sesalci. Poleg razstave obiskovalce čaka tudi bogat spremljevalni program, in sicer različne ustvarjalnice in naravoslovne delavnice ter predavanja.

Preberite več
 - 27. 9. 2018 ob 16. uri

Pridite na čaj

V Biotehniškem centru Naklo pripravljajo delavnice s področja zeliščarstva. Delavnice oziroma predavanja vodi Jožica Bajc Pivec, zeliščarka iz Zeliščarske domačije Pivec. 27. septembra bo od 16. do 20. ure potekala delavnica na temo čaja. Najbolj pogost način uporabe zdravilnih zelišč je v obliki čaja. Kako ga pravilno pripraviti, da bo njegov učinek najboljši. Vsi udeleženci delavnice, ki stane 29 evrov, bodo poleg novega znanja okušali različne vrste čajev. Na delavnico se lahko prijavite na številki 080 3900 ali elektronskem naslovu tecaji@bc-naklo.si.

Preberite več
Vrtnarska hiša - 22. 9. 2018 ob 09. uri

Dan odprtih vrat v Vrtnarski hiši na Rudniku

To soboto dopoldan bo v Vrtnarski hiši na Rudniku v Ljubljani potekal dan odprtih vrat, kjer bodo na voljo ekološka semena in čebulice česna in čebule, čudovit izbor spomladi cvetočih čebulnic - tulipanov, narcis, lukov ter pestra izbira trajnic z novitetami, jagodičje ... Z vami bodo tudi številni strokovnjaki, med drugim mojstrica vrtnarjenja Jerneja Jošar, eden največjih slovenskih poznavalcev trajnic Matic Sever, avtorica vrtnarskega priročnika Permakulturni vrt in lastnica podjetja Gajin vrt Bojca Januš ter mnogi drugi. Obisk dogodka je brezplačen.

Preberite več
 - 22. 9. 2018 ob 08. uri

Razstava buč

V arboretumu Volčji Potok v soboto, 22. septembra, pripravljajo razstavo buč. Obiskovalci bodo lahko spoznali tri bučne družine: Novak, Hribar in Kuhar. Prihajajo iz okolice Kamnika in so redni gosti v Arboretumu. Najraje se zadržujejo v bližini cvetočih avtomobilov, njihovi otroci pa so zelo navihani in radi nagajajo, so sporočili iz Arboretuma.

Preberite več
 - 10. 9. 2018 ob 20. uri

Razstava Fokus na modernizmu: Arhitektura Novega Sada 1950–1970

Drevi ob 20. uri bo v galeriji Dessa otvoritev razstave z naslovom Fokus na modernizmu: Arhitektura Novega Sada 1950–1970. Razstava predstavlja izbrane arhitekture visoke gradbene kakovosti in estetskih vrednosti iz obdobja, ki je bilo dolgo zanemarjeno tako s strani javnosti kot strokovnih krogov. A vendar je to ključno obdobje razvoja arhitekturne discipline, ki je vzpostavila podlago za sodobno urbanistično matrico, v katero so vtkana inventivna dela modernizma. Avtorji koncepta in kustosi razstave, ki bo na ogled do 27. septembra, so: Relja Ivanić, dr. Aleksandar Bede, Andrea Tamaš Dačić, Slobodan Jović, dr. Dragana Konstantinović, Maja Momirov in Andrej Strehovec.

Preberite več
 - 8. 9. 2018 ob 10. uri

Razstava tropskih metuljev

V Arboretumu Volčji Potok poteka razstava tropskih metuljev. Metulji spadajo med najlepše in najbolj priljubljene skupine žuželk. Vsi, ki želite kaj več izvedeti o teh lepih žuželkah, se lahko udeležite vodenega ogleda, ki bo v soboto, 8. septembra, ob 10. uri. Razstava pa je na ogled še vse do 23. septembra 2018.

Preberite več
 - 1. 9. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat v sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije

V sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici bo v soboto, 1. septembra, dan odprtih vrat. Ob 10. uri bo predavanje agronomke Jerneje Jošar, tudi kolumnistke naše spletne strani, z naslovom Sadno drevje in jagodičje v domačem vrtu. Sledili bodo strokovno vodeni ogledi sadovnjaka in ogled razstave zgodnjih sort jabolk. Možen bo tudi nakup jabolk, pridelanih v sadovnjaku. Do njega se (iz ljubljanske smeri) pripeljete po regionalni cesti mimo Domžal proti Lukovici in v vasi Šentvid zavijete levo, proti gradu Brdo, ki je dobro viden s ceste. Za dodatne informacije lahko pokličete na številki 01 28 05 138, 01 72 36 733 in 031 537 449.

Preberite več
 - 25. 8. 2018 ob 22. uri

Poslušanje volkov v naravi

Ste že kdaj slišali, kako se oglašajo volkovi v naravi? Na Cerkniškem jezeru v sodelovanju z lovsko družino Grahovo, boste v soboto, 25. avgusta, ob 22. uri, lahko poslušali in opazovali največje zveri iz družine psov. S parkirišča pred barom Grča v Martinjaku bo do lokacije, kjer bivajo volkovi, vodil Miro Kunstek. S seboj morate vzeti topla oblačila, primerno obutev ter naglavno svetilko. Poslušanje volkov bo trajalo pozno v noč. Več informacij lahko dobite na telefonski številki 041 632 153 ali elektronskemu naslovu krizna_jama@yahoo.com.

Preberite več
 - 11. 8. 2018 ob 10. uri

Svetovni dan slonov v ZOO Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana se pridružuje praznovanju Svetovnega dneva slonov, ki ga obeležujemo 12. avgusta. Zato bodo to soboto in nedeljo med 10.00 in 12.00 ter med 16.00 in 18.00 uro pripravili poseben program spoznavanja in opazovanja teh kopenskih velikanov, ki je namenjen vsem obiskovalcem. Spoznali boste največjo damo Slovenije – slonico Gango, se udeležili ustvarjalnic in se pomerili v slonjih igrah.

Preberite več
 - 5. 8. 2018 ob 10. uri

Na ogled interaktivni paviljon Čebelji svet

Do 6. septembra je v avli Slovenskega etnografskega muzeja na ogled interaktivni paviljon Čebelji svet. Obiskovalci lahko v njem na interaktiven način doživijo svet čebel, si s pomočjo virtualne resničnosti približajo čebele, se z njimi fotografirajo, poslušajo njihovo brenčanje, vonjajo propolis ter spoznajo marsikaj zanimivega iz sveta čebel.

Preberite več
 - 26. 6. 2018 ob 17. uri

Arhitekturna razstava o Vurnikovem trgu in knjižnici

V novi radovljiški knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica od 26. junija do 30. septembra poteka arhitekturna razstava o nastajanju Vurnikovega trga in knjižnice. Knjižnico so začeli graditi leta 2011, selitev pa je potekala letos spomladi.

Preberite več
 - 9. 6. 2018 ob 10. uri

Teden risov v ZOO Ljubljana

Mednarodni dan risov, ki ga obeležujemo 11. junija, bodo v Živalskem vrtu Ljubljana obeležili kot Teden risa. Pripravili so zanimive dogodivščine, ki bodo potekale ob prenovljeni ogradi risov v zgornjem delu živalskega vrta, in sicer od sobote, 9. junija, do nedelje, 17. junija 2018.

Preberite več
 - 8. 6. 2018 ob 18. uri

Slovenski dan vrtnic

Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije in Arboretum Volčji Potok tudi v letošnjem letu vabita na družabni dogodek posvečen vrtnicam. Vrtnice, ki so jih v Arboretumu sadili za kongres, bodo letos v svojem tretjem letu, v katerem dosežejo polno višino in razcvet. Če bo vreme sodelovalo, bodo lepše kot kdajkoli doslej. Letošnji program bo najprej posvečen vsem posebnim vrtnicam v spodnjem rozariju, kjer si jih bo mogoče ogledali pod strokovnim vodstvom.

Preberite več
 - 5. 6. 2018 ob 09. uri

Dan odprtih vrat Agencije Republike Slovenije za okolje

Ob jutrišnjem Svetovnem dnevu okolja se boste lahko seznanili, kako Agencija Republike Slovenije za okolje spremlja stanje okolja: z opazovanjem in napovedovanjem vremena, s spremljanjem vodnih teles in napovedovanjem poplav, z delom seizmologov ter si ogledali umerjevalni in biološki laboratorij ter računalniški center. Vodeni ogledi bodo potekali ob 9., 12. in 14. uri. Prijava je možna na elektronski naslov andrej.vuga@gov.si in na telefonsko številko 01/478 40 27 do 4. junija 2018.

Preberite več
Za objavo_a.jpg - 2. 6. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove nizkoenergijske hiše

To soboto, med 10. in 14. uro si boste v Šentilju nad Turjakom (občina Mislinja na Koroškem) lahko ogledali visokoučinkovito nizkoenergijsko Marlesovo hišo zgrajeno na ključ. Ogled je brezplačen, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 30. 5. 2018 ob 12. uri

Postanite znanstvenik - opazujte rast ivanjščic

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se bo v sredo, 30. maja, ob 12. uri, začel projekt "Noč ima svojo moč" z vseslovenskim eksperimentom "sejanje ivanjščic". Namen projekta, ki ga vodijo Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Štefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije, je približati znanost ljudem. S sejanjem semen ivanjščic in opazovanjem ter beleženjem njihove rasti lahko postanete raziskovalec in dobite vpogled v delo znanstvenikov.

Preberite več
 - 24. 5. 2018 ob 16. uri

Delavnica izdelave naravnih repelentov

V Biotehniškem centru Naklo v četrtek, 24. maja, ob 16.30 uri pripravljajo delavnico izdelave naravnih repelentov (zaščita pred komarji in klopi), ki jo bo vodila Maja Vodan. Repelenti proti pikom žuželk in klopov bodo brez umetnih sestavin, vsebovali bodo eterična olja, rastlinska olja in hidrolate. Cena delavnice je 55 evrov, primerna pa je tudi za začetnike. Na delavnico se lahko prijavite na tecaji@bc-naklo.si ali na številko 080 3900.

Preberite več
 - 19. 5. 2018 ob 10. uri

Hotel za samotarske čebele

Ob svetovnem dnevu čebel bodo v Živalskem vrtu Ljubljana odprli hotel za samotarske čebele in druge divjinske živali. Svetovni dan čebel ni le praznik ene – kranjske čebele. V Sloveniji živi še okrog 550 vrst samotarskih čebel in čmrljev, ki so veliko manj poznani, a nič manj pomembni opraševalci kulturnih in drugih rastlin. Vodenje po hotelu in predstavitev knjige Svet čebel, ki jo je napisal Ivan Esenko, bo potekalo v soboto, 19. maja, in nedeljo, 20. maja med 10. in 13. uro ter 14. in 18. uro.

Preberite več
 - 18. 5. 2018 ob 09. uri

Svetovni dan čebel v Mariboru

V Mariboru, v petek, 18. maja, na Trgu Leona Štuklja od 9. ure dalje pripravljajo velik čebelarski dogodek. Ker brez čebel ni življenja, so Čebelarska zveza društev Maribor, Zavod za turizem Maribor-Pohorje, Čebelarsko društvo Peter Močnik, Mestna občina Maribor in Zadruga za razvoj čebelarstva pripravili dogodek Svetovni dal čebel. Na njem bodo čebelarji predstavili odličen slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, postavili bogato čebelarsko tržnico, razstavo čebelarskega orodja, predstavili delo čebelarja in točenja medu.

Preberite več
 - 12. 5. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše v Radomljah

To soboto, 12. maja, si bo v Radomljah mogoče ogledati individualno zasnovano tehnološko napredno hišo podjetja Marles. Ogled je brezplačen, nanj pa se lahko prijavite na številki 02/429 45 00 ali po elektronski pošti na info@marles.com.

Preberite več
 - 9. 5. 2018 ob 16. uri

Naučite se načrtovati vrt

Že veste kako načrtovati svoj vrt? V Biotehniškem centru Naklo bo 9. in 10. maja, od 16. do 20. ure, potekal tečaj, na katerem boste lahko izvedeli, kako se pristopi k načrtovanju vrta, kaj je pri tem pomembno, kako razmeščamo in nameščamo okrasne rastline ... Tečaj stane 75 evrov, potrebne pa so predhodne prijave do 7. maja, in sicer na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 - 8. 5. 2018 ob 17. uri

Homeopatija za rastline

Biotehniški center Naklo 8. maja, od 17. do 20. ure, vabi na delavnico Homeopatija za rastline. Na delavnici, ki stane 25 evrov, boste spoznali pripravo sonaravnih pripravkov za varstvo rastlin. Napotke bo delila Bojca Januš. Na delavnico se je treba prijaviti do 7. maja, na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 - 30. 4. 2018 ob 10. uri

Kaj se skriva na travniku?

V naravoslovni sobi Centra TNP Bohinj, v Stari Fužini, bo v ponedeljek, 30. aprila, ob 10. uri potekala delavnica Pisani pomladni svet. Otroci bodo raziskovali, kaj se skriva na travniku, ob jezeru in pod drevesom. Drobne živali in cvetlice pa si bodo ogledali tudi pod lupami v naravoslovni sobi Centra TNP Bohinj. Otroci naj bodo primerno obuti in oblečeni za delo na terenu. Na delavnico se prijavite vsaj en dan prej na info.bohinjka@tnp.gov.si ali po telefonu: 04 5780 245.

Preberite več
 - 27. 4. 2018 ob 10. uri

Otroška delavnica z mlinčki

Center Triglavski narodni park Bohinj, v Stari Fužini, v petek, 27. aprila, ob 10. uri, organizira delavnico »Mlinček« za otroke. Z vodnimi kolesi ali mlini so naši predniki uporabljali moč in energijo, ki so jim jo nudile naše reke. Najbolj pogosto so bili vgrajeni v mline in žage. V Stari Fužini sta še vedno delujoča mlin in žaga, ki izkoriščata vodni potencial Mostnice. Otroci so tudi že nekoč postavljali mlinčke na domače potoke in opazovali, kako se vrtijo. Na delavnico se je treba prijaviti vsaj en dan prej, na info.bohinjka@tnp.gov.si ali telefonsko številko 04 5780 245.

Preberite več
 - 25. 4. 2018 ob 14. uri

Dan odprtih vrat v Biotehniškem centru Naklo

Biotehniški center Naklo v sredo, 25. aprila, od 14. do 19. ure odpira svoja vrata. Na dnevu odprtih vrat si boste lahko ogledali projektne naloge dijakov in študentov, se posvetovali glede zasaditve balkonskega cvetja in se udeležili treh brezplačnih predavanj. Ob 16. uri bo predavanje o nasledstvu na družinskih kmetijah, ob 17. uri bo predavanje Ker ljubimo zeleno in ob 18. uri o gorenjskem naglju.

Preberite več
 - 21. 4. 2018 ob 09. uri

Cvetlični sejem za pomoč čebelam

Mestna občina Ljubljana in družba BTC v okviru projekta Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto, 21. aprila na Tržnici BTC organizirata cvetlični sejem ob dnevu Zemlje. Sejem bo potekal od 9. do 13. ure.

 - 21. 4. 2018 ob 09. uri

Dan odprtih vrat v Vrtnarski hiši na Rudniku

Cvetličarna in Trajnice Carniola vabita v Vrtnarsko hišo na Rudniku na dan odprtih vrat, ki bo v soboto, 21. aprila, od 9. do 14. ure. Obiskovalcem se bodo predstavili Risto Pecev, glavni pek v pekarni Art Bread, ki peče kruh iz počasi vzhajanega testa; slovenska blagovna znamka Rožma, ki v svoje produkte vključuje zelišča; Katja Puncer, strokovnjakinja za česen iz šparglje iz podjetja Aspega; Petra Jerič, oblikovalka, ki je v privlačno podobo zavila že mnoge romane in priročnike; Aleka Šiplič, strokovnjakinja iz prekmurskega podjetja Ograček; Jerneja Jošar, cvetličarka in mojstrica vrtnarjenja; ter Matic Sever iz podjetja Trajnice Carniola in eden največjih slovenskih poznavalcev trajnic.

Preberite več
 - 20. 4. 2018 ob 18. uri

Muzejski večer o varstvu ogroženih rastlin

Slovenski planinski muzej v Mojstrani v petek, 20. aprila ob 18. uri, vabi na muzejski večer Varstvo zavarovanih in ogroženih rastlin ter primer prakse, ki se izvaja pri velikonočnici. Predavanje organizirata Zavod RS za varstvo narave in Turistično olepševalno društvo Ponikva, ki skrbi za rastišče velikonočnice v Boletini.

Preberite več
 - 14. 4. 2018 ob 13. uri

Tečaj masaže psov

Mr. Pet Celovška organizira tečaj masaže psov, ki bo 14. aprila ob 13. uri. Tečaj bo vodila Breda Kralj. Pasja masaža je odličen način za krepitev vezi med psom in skrbnikom, ki bo poleg skupnega sproščanja tudi povečal zaupanje, vodljivost in osredotočenost kužka. Cena dvournega tečaja je 20 evrov, prijave pa sprejemajo na spletni strani Mr. Pet. Dodatna vprašanja lahko pošljete na info@mrpet.si.

Preberite več
 - 12. 4. 2018 ob 16. uri

Kako zasaditi visoko gredo?

V Biotehniškem centru Naklo bo 12. aprila, od 16. do 20. ure, potekal tečaj o zasaditvi visokih gred in njihovi uporabi v vrtnarski praksi. Na tečaju, ki stane 25 evrov, se boste seznanili, kako poteka priprava tal, zasaditev in izbor primernih rastlin ter oskrba rastlin v času vegetacije. Tečaj je primeren tudi za tiste, ki razmišljajo o postavitvi visokih gred na balkonu ali terasi. Prijave sprejemajo na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 - 10. 4. 2018 ob 18. uri

Predavanje: Bolezni in škodljivci rastlin

Klub Gaia v Biotehniškem centru Naklo 10. aprila organizira brezplačno predavanje na temo bolezni in škodljivci rastlin. Predavanje bo potekalo od 18. do 19.30 ure. Potrebne so predhodne prijave, najkasneje do 6. aprila, na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 - 7. 4. 2018 ob 20. uri

Opazovanje zvezd in pogovor o Soncu

Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z Žičnicami Vogel 7. aprila ob 20. uri organizira opazovanje nočnega neba. V okviru dogodka bo potekalo tudi predavanje z naslovom Zgodba Sonca: koliko časa še?, vodil pa ga bo prof. dr. Tomaž Zwitter. Opazovanje nočnega neba bo izvedel ljubiteljski astronom Tilen Kuhar. Na dogodek se morate prijaviti vsaj en dan prej, na info.bohinjka@tnp.gov.si ali telefonsko številko 04 5780 245. Cena za odrasle je 16 evrov, za otroke in upokojence pa 10 evrov (v ceno je všteta tudi povratna vožnja z nihalko).

Preberite več
 - 4. 4. 2018 ob 16. uri

Tečaj vrtnarjenja za vsakogar

Vsi, ki bi radi uredili svoj vrt, pa ne vedo kje začeti, se lahko udeležijo tečaja Vrtnarjenje za vsakogar. Na Biotehniškem centru Naklo bodo udeležence naučili kako izbrati, zasaditi in negovati okrasne grmovnice, sadno drevje, trate in bio zelenjavni vrt. Tečaj bo potekal od 4. do 18. aprila, od 16. do 20. ure. Cena tečaja je 75 evrov. Prijave zbirajo na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900.

Preberite več
 - 29. 3. 2018 ob 19. uri

Razstava stolov Domna Slane

Do sredine aprila je v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark na ogled razstava stolov priznanega akademskega slikarja, kiparja in oblikovalca Domna Slane. Sam na stole gleda povsem drugače – mojstrovine izpod njegovih rok so namreč prave umetniške skulpture, vir navdiha zanje pa pogosto najde v tradicionalnih slovenskih elementih. Slednje nato vplete v unikatne stole, s katerimi dokazuje spoštljiv odnos do preteklosti in njenih etnoloških vrednot ter kaže odprtost do sodobnosti. Razstava je na ogled v pritličju nakupovalnega centra, na glavni modni ulici.

Preberite več
 - 26. 3. 2018 ob 16. uri

Usposabljanje iz zeliščarstva

Biotehniški center Naklo pripravlja usposabljanje iz zeliščarstva. Udeleženci bodo v teoriji in praksi spoznavali pridelavo zelišč v zavarovanem prostoru in na prostem, spravilo zelišč, nabiranje zelišč v naravi, sušenje, pakiranje, skladiščenje in pripravo zeliščnih mešanic. Usposabljanje, ki bo potekalo od 26. marca do 22. aprila, stane 165 evrov, zajema pa 35 pedagoških ur. Vodili ga bodo Trajče Nikoloski, Darja Kocjan Ačko in Jožica Bajc Pivec. Prijave zbirajo na tecaji@bc-naklo.si ali telefonski številki 080 3900.

Preberite več
20180128_150951_1_v01.jpg - 24. 3. 2018 ob 10. uri

Marlesov dan odprtih vrat v Grosuplju

To soboto si bo v Grosuplju mogoče brezplačno ogledati visokoučinkovito nizkoenergijsko hišo individualne zasnove podjetja Marles. Dan odprtih vrat bo potekal od 10. do 16. ure, ogled je brezplačen, se je pa nanj potrebno prijaviti.

Preberite več
Primus-D137d_Mitja Petkovšek.jpg - 24. 3. 2018 ob 10. uri

Dan odprtih vrat plus energijske hiše Mitje Petkovška

To soboto si na dnevu odprtih vrat lahko ogledate že vseljeno Lumarjevo hišo Primus-D 137d, v kateri že skoraj desetletje stanuje telovadec Mitja Petkovšek z družino. Ogled hiše je brezplačen, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
 - 15. 3. 2018 ob 17. uri

Delavnica o učinkoviti rabi energije

Lokalna energetska agencija Gorenjske skupaj z gorenjskimi svetovalci pripravlja brezplačno delavnico o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije, ki bo v četrtek, 15. marca ob 17. uri v Centru TNP Bohinj v Stari Fužini. Na delavnici bodo direktor LEAG Anton Pogačnik in energetski svetovalci mreže ENSVET Andrej Svetina, mag. Samo Cotelj in Jožef Pogačnik govorili o optimalni izrabi ogrevalne naprave in energenta, toplotnih črpalkah, težavah z vlago in plesnijo v bivalnih prostorih, pomenu kakovosti zunanjega in notranjega zraka ter finančnih spodbudah EKO Sklada. Udeleženci bodo imeli tudi možnost individualnega brezplačnega neodvisnega energetskega svetovanja.

Preberite več
 - 10. 3. 2018 ob 00. uri

Prikaz rezi sadnega drevja

V poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici prirejajo v soboto, 10. marca, praktični prikaz rezi sadnega drevja in jagodičevja. Začel se bo ob 9. uri, potekal pa bo v vsakem vremenu. Vstop je brezplačen. Prikaz bosta vodila Roman Mavec in dr. Darinka Koron, ki bosta poskušala odgovoriti na vsa sadjarska vprašanja obiskovalcev, zato jih vabita, da si za dogodek vzamejo dovolj časa. V sadovnjak se pride po stari cesti Ljubljana–Celje, iz ljubljanske smeri se naprej od Domžal v vasi Šentvid zavije levo, proti gradu Brdo.

Preberite več
 - 8. 3. 2018 ob 11. uri

Pokukajte v ateljeje slovenskih arhitektk in oblikovalk

Na mednarodni dan žensk, 8. marca, bodo v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu svoja vrata za obiskovalce odprli številni ateljeji slovenskih arhitektk in oblikovalk. Dan odprtih vrat, ki ga organizirata Inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, pod okriljem projekta MoWoWo, in Center arhitekture Slovenije, bo letos potekal že tretjič. Različne termine in seznam ateljejev, bi bodo sprejemali obiskovalce, lahko najdete na priloženi povezavi.

Preberite več
 - 7. 3. 2018 ob 17. uri

Tečaj permakulture v vrtu

Na tečaju permakulture v vrtu, ki ga organizirajo v Biotehniškem centru Naklo, boste spoznali temeljna načela permakulture, ki temelji na opazovanju delovanja narave in naravnih sistemov ter prepoznavanju univerzalnih vzorcev in principov. Spoznali boste tudi visoke grede, zastirko, zeliščno spiralo, mešane posevke, kolobarjenje, dvojni vodovod s kapnico, sajenje pod slamo, steno za buče, uporabo bio oglja in komposta. Tečaj traja 16 pedagoških ur, cena pa je 69 evrov. Na tečaj se je treba predhodno prijaviti na tecaji@bc-naklo.si.

Preberite več
 - 7. 3. 2018 ob 16. uri

Kako narediti šopek za mami?

V Biotehniškem centru Naklo bo 7. marca, od 16. do 20. ure, potekal tečaj Šopek za mami. Udeleženci bodo oblikovali šopek, dekorirali cvetje in zavili darilo ter z njim dan kasneje – 8. marca – presenetili mame in žene. Hkrati pa bodo dobili veliko idej, kako narediti šopke, cvetove in darila še bolj privlačna. Prijave na tečaj sprejemajo na e-naslovu tecaji@bc-naklo ter na telefonski številki 080 3900, cena pa je 45 evrov.

Preberite več
 - 6. 3. 2018 ob 16. uri

Vrtnarjenje po biodinamiki

Marca se v Biotehniškem centru Naklo lahko udeležite tečaja Vrtnarjenje po biodinamiki – najstarejše in najbolje raziskane oblike ekološke pridelave. Tečaj organizirajo v sodelovanju z Društvom Ajda Gorenjska. Udeleženci se bodo na tečaju seznanili s temelji in poslanstvom biodinamičnega gospodarjenja v naravi, naravnimi ritmi in principi narave, osnovnimi pravili biodinamičnega kmetovanja oziroma vrtnarjenja, osnovno sestavo tal, komposta, vplivom kolobarjenja v pridelavi rastlin in drugimi temami. Na tečaj, ki bo potekal od 6. do 27. marca, med 16. do 20. uro, se je treba prijaviti na tecaji@bc-naklo.si ali telefonsko številko 080 3900. Cena tečaja je 75 evrov.

Preberite več
 - 5. 3. 2018 ob 19. uri

Pionirke v ospredju

V Galeriji Dessa se bo v ponedeljek, 5. marca 2018, ob 19. uri, odprla že tretja razstava V ospredje 3: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja. Na razstavi bodo predstavljena dela desetih ustvarjalk, med drugimi Carmen Jež Gala, Staše Blažič Gjura, Milice Betoni, Ljerke Finžgar in Metke Vrhunc. Razstava bo na ogled do 19. aprila.

Preberite več
 - 2. 3. 2018 ob 09. uri

Festival zvončkov

Narava se počasi prebuja in prav navadni mali zvončki (Galanthus nivalis) so tisti, ki prvi še izpod snega pokukajo na plano. Veliko jih je tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani, kjer bo v začetku marca potekal tridnevni Festival zvončkov, v sklopu katerega se bodo zvrstila predavanja, razstave, vodeni ogledi in delavnice za otroke.

Preberite več
 - 1. 3. 2018 ob 04. uri

Safari v živo

National Geographic vsak dan svojim gledalcem omogoča, da se z domačega kavča odpravijo na pravi safari. Safari v živo poteka dvakrat na dan: prvi prenos se začne ob 4:30 uri, drugi pa ob 15. uri. Afriške živali predstavljajo izkušeni vodniki in biologi. Vse posnetke si je možno ogledati tudi za nazaj.

Preberite več
 - 28. 2. 2018 ob 08. uri

Brezplačni spletni arhitekturni tečaj harvardske univerze

Priljubljeni spletni tečaj Arhitekturna domišljija (Architectual Imagination), ki ga pripravlja harvardski oddelek za oblikovanje, se bo začel 28. februarja. V brezplačni tečaj, ki se ga s prijavo preko spletnega obrazca lahko udeležijo vsi, je vključenih deset predavanj, ki bodo na spletni platformi za izobraževanje EdX objavljena vsak teden. Posnetke predavanj, ki trajajo od 3 do 5 ur na teden, si boste lahko ogledali sproti (lahko pa si jih ogledate tudi vse skupaj kasneje, saj bodo na platformi dostopni še nekaj mesecev po zadnjem predavanju). Predavali bojo K. Michel Hays, Erika Naginski, Antoine Picon in Lisa Haber Thomson (vsi s harvardske univerze). Če boste želeli prejeti certifikat, ki bo potrjeval, da ste se udeležili spletnega tečaja, boste morali poravnati račun v višini 99 dolarjev.

Preberite več
 - 23. 2. 2018 ob 00. uri

Razstava orhidej in tropskih metuljev

V rastlinjakih vrtnega centra Kurbus v Meleh pri Gornji Radgoni je te dni na ogled razstava orhidej in tropskih metuljev. V letošnjih ne prav tropskih razmerah si je do 18. marca mogoče ogledati več kot 3000 kosov orhidej in okoli 600 živo pisanih metuljev v družbi tropskih papig. Omenjena razstava, ki se razprostira na več kot 700 kvadratnih metrih površine, letos poteka že sedmič in je nazadnje privabila več 10.000 obiskovalcev.

Preberite več
shutterstock_66116539.jpg - 15. 2. 2018 ob 15. uri

Tečaj obrezovanja sadnega drevja

V Biotehničnem centru Naklo 15. februarja, od 15. do 19. ure, organizirajo tečaj obrezovanja in nege sadnega drevja. Na tečaju boste spoznali tehnike rezi na sadnem drevju v teoriji in praksi (v šolskem sadovnjaku). Pokazali vam bodo zimsko rez. Spoznali boste tudi širši kontekst pridelave sadja v Sloveniji, načine gojenja sadnega drevja, sadne vrste in možnosti naprave trajnega nasada. Na tečaj se je treba predhodno prijaviti prek elektronskega naslova tecaji@bc-naklo.si ali na telefonsko številko 080 3900. Cena tečaja je 39 evrov.

Preberite več
 - 14. 2. 2018 ob 10. uri

Odprodaja razstavnih kosov Rex Kralj

Zaradi prenove bodo v razstavnem salonu Rex Kralj organizirali odprodajo vseh razstavnih kosov priznanega slovenskega arhitekta in oblikovalca pohištva Nika Kralja. Na voljo bodo stoli, fotelji in mizice (modeli Rex, Shell, 1960, Mosquito, 4455, projektni stol in stol CC) v določenih barvah. Kraljeve pohištvene kose med drugim odlikujeta brezčasen dizajn in vzdržljivost. Do odprodaje zalog bodo cene vseh razstavnih eksponatov znižane za najmanj 50 odstotkov.

roze.JPG - 11. 2. 2018 ob 10. uri

Novi trendi v floristiki

V Biotehniškem centru Naklo bo 11. februarja, od 10. do 15.30 ure, potekal strokovni seminar Trendi v floristiki, kjer bodo s priznanimi domačimi in tujimi floristi predstavili novosti na področju oblikovanja s cvetjem. Letošnje trende bosta predstavila Jack van der Ende in Eric Pannenborg, priznana nizozemska florista. Na seminar se lahko prijavite na tecaji@bc-naklo.si ali številki 04/2772-120, 041/499-936. Cena udeležbe je 45 evrov.

Preberite več
orig_01.jpg - 29. 1. 2018 ob 20. uri

Razstava alpske arhitekture

V Galeriji Dessa bodo v ponedeljek, 29. januarja 2018, ob 20. uri odprli razstavo z naslovom Rassegna AAA 2016/17, ki predstavlja alpsko arhitekturno prakso v Italiji. Na razstavi, ki sta jo v Galeriji Dessa postavila Ermes Ivo Buzzi in Maja Ivanič, bo predstavljenih 22 del, izvedenih med letoma 2010 in 2016 v italijanskem delu alpskega geografskega območja, kot ga določa Alpska konvencija, ki jih je žirija izbrala med 246 prispelimi projekti. Prav tako bo na ogled tudi 12 projektov furlanskih arhitektov, ki sicer niso v ožjem izboru razstave AAA, so pa po mnenju organizatorjev zanimivi zaradi geografske bližine. Projekti, ki bodo na ogled do 1. marca 2018, so umeščeni v okolje s spoštovanjem do naravne in kulturne identitete.

Preberite več
 - 25. 1. 2018 ob 18. uri

Razstava izdelkov iz zavrženih surovin

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje v Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani organizira pregledno razstavo študentov smeri Industrijsko oblikovanje z naslovom Drugi krog. Izdelki, ki bodo predstavljeni na razstavi, so večinoma nastali v obdobju zadnjih dveh let pri predmetih s trajnostnimi vsebinami pod mentorstvom mag. Barbare Prinčič. Po njenih besedah projekti pokrivajo različna področja trajnostnega oblikovanja, kot so ponovna uporaba in predelava, socialna trajnost, oblikovalske eko strategije in novi koncepti. Razstava prikazuje vrsto domišljenih rešitev, ki so nastale iz sekundarnih surovin in zavrženih izdelkov. Cilj razstavljalcev je, da z zglednimi primeri dobre prakse pomagajo vplivati na spremembo paradigme v širšem družbenem okolju. Vodeni ogled razstave bo možen v četrtek, 8. februarja 2018 ob 11. in 15. uri.

cebele.jpg - 13. 1. 2018 ob 18. uri

Hokejska tekma za čebelarje

HDD SIJ Acroni Jesenice vabi vse čebelarje s člansko izkaznico ČZS (Čebelarske zveze Slovenije), da si brezplačno ogledajo hokejsko tekmo med HDD SIJ Acroni Jesenice in HK Olimpijo, ki bo v soboto, 13. januarja, ob 18. uri v dvorani Podmežakla na Jesenicah.

Preberite več
nocno.jpg - 6. 1. 2018 ob 20. uri

Opazovanje nočnega neba

Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z Žičnicami Vogel, 6. januarja ob 20. uri, vabi na opazovanje nočnega neba. Praktični del opazovanja zvezdnega neba bo vodil ljubiteljski astronom Tilen Kuhar. Dogodek je brezplačen, strošek je prevoz z nihalko. Na opazovanje neba se je potrebno prijaviti en dan prej do 12. ure na info.bohinjka@tnp.gov.si ali na 04 5780 245.

Preberite več
zoo.jpg - 28. 12. 2017 ob 17. uri

Žive jaslice v ljubljanskem živalskem vrtu

V ljubljanskem živalskem vrtu v letošnjem prazničnem času uprizarjajo tudi predstavo Božična zgodba v ZOO Ljubljana. Poleg zaposlenih v živalskem vrtu in mladinskega pevskega zbora Amen v predstavi sodelujejo tudi živali. Poleg ovac, osla in vola v živih jaslicah nastopajo tudi štiri kamele. Te so po navedbah ZOO Ljubljana tudi najbolj priljubljene med gledalci predstave. Obiskovalci lahko po predstavi posedijo ob ognjišču, se pomešajo med živali in v hlevčku obiščejo sveto družino. Predstavo, ki je na sporedu že od božiča, si bo mogoče ogledati 28. in 29. decembra.

Preberite več
orig_vrtec_poljcane_1.jpg - 28. 12. 2017 ob 00. uri

Pol stoletja slovenskih vrtcev

Galerija Dessa v Osrednji knjižnici Celje organizira retrospektivno in pregledno razstavo o arhitekturi slovenskih vrtcev z naslovom Iz malega raste veliko – pol stoletja slovenskih vrtcev. Razstavo sta zasnovali in kurirali arhitektki Špela Nardoni Kovač in Damjana Zaviršek Hudnik. Arhitektura vrtcev in otrokova zaznava prostora sta aktualni temi, ki ju avtorici obravnavata na razstavi, s katero želita poudariti tudi pomen kakovostne energetske sanacije in prenove že obstoječih vrtcev po Slovenij.

Preberite več
mladi.jpg - 19. 12. 2017 ob 14. uri

Skupščine Mladih za podnebno pravičnost

Tri fakultete in dve gimnaziji, združeni v platformo Mladi za podnebno pravičnost, pripravljajo skupščine, v okviru katerih želijo drugim mladim in neslišanim skupinam predstaviti Energetski koncept Slovenije in omogočiti razpravo o tem dokumentu. Sklepe bodo nato poslali odločevalcem. Udeležite se lahko še štirih skupščin: danes, 19. 12., ob 14.30 uri na Gimnaziji Poljane (učilnica 2), ob 15. uri na Biotehniški fakulteti (sejna soba, 2. nadstropje, dekanat), v sredo, 20. 12., ob 14.10 uri na Gimnaziji Vič (predavalnica) in ob 18.50 uri na Filozofski fakulteti (predavalnica 4).

Preberite več
unnamed.jpg - 16. 12. 2017 ob 09. uri

Sledenje živalim v Triglavskem narodnem parku

Izkušenim vodnikom Triglavskega narodnega parka se lahko pridružite na sledenju prostoživečim živalim. Naučili se boste osnovnih veščin sledenja in dobili vpogled v navade živali, ki živijo v naravi, poleg tega pa boste izkusili še hojo s krpljami po zasneženih gozdovih. Sledenje je največkrat najboljši način, da spoznamo navade živali v njihovem okolju brez zunanjih motenj. Na dogodek, ki bo potekal 16. decembra, ob 9. uri, se morate predhodno prijaviti na info.trb@tnp.gov.si ali 045780205 do četrtka, 14. decembra.

Preberite več
Neimenovano.jpg - 15. 12. 2017 ob 00. uri

Razstava arhitekturnih risb

V dunajskem muzeju Albertina bodo 15. decembra odprli razstavo z naslovom Mojstrovine arhitekturne risbe. Postavitev bo združila 130 del iz zbirke Albertine, ki časovno pokrivajo zelo širok razpon - od obdobje gotike in renesanse, prek baroka, klasicizma, historicizma in art nouveauja, pa vse do današnjih dni.

Preberite več
Lumar_Urbano 149.jpg - 9. 12. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve skoraj ničenergijske hiše pri Celju

To soboto, 9. decembra, bo v Lokrovcu pri Celju potekal dan odprtih vrat spremenjene hiše Lumar Urbano-D 149. Hišo si bo mogoče brezplačno ogledati med 10. in 15. uro.

Preberite več
02_dsa.jpg - 4. 12. 2017 ob 00. uri

Razstava Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar

V Mestni knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici je na ogled razstava Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar, ki je nastala v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost UL. Spominki in poslovna darila, ki so na ogled, so oblikovali 1. in 2. letnika podiplomskega študija industrijskega oblikovanja pod mentorstvom Vladimirja Pezdirca, Lidije Pritržnik in Jureta Miklavca. Nastalo je več kot 25 projektov, ki se na izviren in duhovit način spoprijemajo z bogato dediščino Edvarda Ravnikarja.

23926382_1735648629841944_4398486939985230049_o.jpg - 2. 12. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove hiše pri Ptuju

To soboto, 2. decembra, si bo mogoče brezplačno ogledati že vseljeno Marlesovo hišo Modern v Spuhlji pri Ptuju. Dan odprtih vrat bo potekal med 10. in 15. uro, se je pa nanj potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
amasiko.jpg - 30. 11. 2017 ob 19. uri

Projekt Amasiko

Študenti in mentorji Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z britansko humanitarno organizacijo Alongside Africa Foundation UK v le osmih tednih letos poleti v mestu Kabale v Ugandi zgradili svojevrsten prehodni dom za otroke z ulic – imenovan Amasiko. Gre za že tretji razvojno – humanitarni projekt, ki so ga prostovoljske graditeljske skupine naše fakultete izvedle v državah podsaharske Afrike. Predstavitev projekta bo potekala v četrtek, 30. novembra, ob 19. uri, v Plečnikovi predavalnici na Fakulteti UL za arhitekturo. Slavnostni nagovor bo imel predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez.

Preberite več
shutterstock_188538842.jpg - 17. 11. 2017 ob 19. uri

Projekcija filma Ne meč'mo hrane stran

V sklopu projekta Ne meč'mo hrane stran! si lahko ogledate film Ne meč'mo hrane stran! (Just Eat it). Film bodo predvajali v petek, 17. novembra, ob 19. uri, v Linhartovi dvorani v Radovljici. Po projekciji sledi pogovor z Ekologi brez meja. V kanadski dokumentarni uspešnici sta se Jen in Grant lotila raziskovanja zavržkov hrane na kmetijah, v trgovinah in tudi v njunem hladilniku. Po tem, ko sta na lastne oči videla ogromne količine zavržene hrane, sta se odločila za šestmesečni poskus – v tem času hrane ne bosta več kupovala, ampak bosta živela zgolj od tiste, ki jo nameravajo zavreči ali so jo že zavrgli.

Preberite več
img-7112_large.jpg - 14. 11. 2017 ob 00. uri

Fotografska razstava Urbana čebelja domovanja od Plečnika do danes

Na Krakovskem nasipu v Ljubljani je na ogled fotografska razstava z naslovom Urbana čebelja domovanja od Plečnika do danes. Ta s fotografijami in besedilom predstavlja čebelnjake, ki so umeščeni v urbani prostor, hkrati pa razkriva vlogo arhitekta Jožeta Plečnika pri razvoju urbanega čebelarjenja.

Preberite več
naslovna.jpg - 10. 11. 2017 ob 13. uri

Dnevi pasivnih hiš

Ta konec tedna, med 10. in 12. novembrom, bodo potekali letošnji Dnevi pasivnih hiš, v sklopu katerih si bo mogoče brezplačno ogledati pasivne hiše po vsej Sloveniji, sočasno pa bodo organizirana tudi predavanja in različni dogodki. Dneve pasivnih hiš organizirajo Fakulteta za arhitekturo, Konzorcij pasivna hiša in Eko sklad ter se tako pridružujejo vsakoletni akciji, ki že nekaj let poteka v Avstriji, Nemčiji in drugod, ko si je možno brezplačno ogledati pasivne hiše po različnih krajih.

Preberite več
ambient_domplus_16_10.jpg - 8. 11. 2017 ob 10. uri

Sejma Ambient in Dom+

Med 8. in 12. novembrom si bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani mogoče ogledati sejem pohištva in notranje opreme Ambient Ljubljana ter jesensko različico sejma Dom, ki predstavlja ponudbo stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike ter montažnih hiš. Predstavilo se bo 177 podjetij iz 13 držav, razstavni del pa dopolnjuje bogat obsejemski program z neodvisnimi svetovalnimi vsebinami.

Preberite več
shutterstock_113293567.jpg - 29. 10. 2017 ob 11. uri

Rezljanje buč v Arboretumu

V Arboretumu Volčji Potok bo 29. oktobra, od 11. do 12. in od 13. do 14. ure, potekala delavnica izrezovanja buč za noč čarovnic. Delavnico bo vodila Bianca Rumble iz muzeja Cambridge Museum. Na delavnico se morate prijaviti (prireditve@arburetum.si) do 27. oktobra, plačate pa samo vstopnino v park. Bučo lahko prinesete s seboj ali jo kupite na delavnici.

Preberite več
Muzej-kozolcev.jpg - 19. 10. 2017 ob 15. uri

Praznovanje med kozolci

Lukatov kozolec, ki velja za enega najstarejših kozolcev na svetu, bo praznoval 222-letnico. Praznovanje med kozolci, ki bo potekalo v Šentrupertu na Dolenjskem, v petek, 20. oktobra, bo obogateno s predpremiero dokumentarnega filma Tipično slovensko: kozolci. Organiziran bo tudi voden ogled Dežele kozolcev in srečanje prijateljev Lukatovega toplarja.

Preberite več
Primus-D 137 s paketom Elegance.jpg - 14. 10. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Lumarjeve skoraj ničenergijske hiše

To soboto bo v Prekmurju potekal dan odprtih vrat Lumarjeve skoraj ničenergijske hiše Primus-D 137. Brezplačno si jo bo mogoče ogledati med 10. in 16. uro.

Preberite več
Marlesova hiša Modern - 7. 10. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat: Marlesova hiša Modern

Podjetje Marles bo v okviru jesenskih dnevov odprtih vrat omogočilo ogled hiše na ključ Modern. Hiša je del Marlesove jesenske ponudbe 2017. Ogled bo možen v soboto, 7. oktobra, med 10. in 16. uro, na Igu. ogled hiše je brezplačen, nanj pa se je treba prijavit.

Preberite več
he brežice.jpg - 7. 10. 2017 ob 09. uri

Odprta vrata hidroelektrarne Brežice

Če vas pot ta vikend zanese v Posavje, si lahko ogledate najzmogljivejšo v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi. Vrata Hidroelektrarne Brežice, ki je poskusno začela obratovati prejšnji teden, bodo za obiskovalce odprta to soboto med 9. in 13. uro. Ogled bo mogoč v skupinah do 30 obiskovalcev.

Preberite več
Festival lesa - 5. 10. 2017 ob 19. uri

Festival lesa

Med 5. in 10. oktobrom bo v Kočevju potekal že peti festival lesa. Novost letošnjega festivala bodo lesene skulpture, ki poudarjajo Kočevje kot kraj, ki je bogat z lesom in to tudi ceni.

Preberite več
zelene stene - 5. 10. 2017 ob 08. uri

Konferenca: Zelene stene

V Biotehniškem centru Naklo bo potekala zaključna konferenca mednarodnega projekta Vertical Plant Life (Vertikalne ozelenitve). Na konferenci bo predstavljen projekt in rezultati na področju izobraževanja za vzdrževanje in izgradnjo zelenih sten, potekala pa bo tudi okrogla miza. Na konferenco se je potrebno predhodno prijaviti.

Preberite več
Pasivna hiša Veritas - 30. 9. 2017 ob 10. uri

Dan odprtih vrat Marlesove pasivne hiše v Radomljah

To soboto, 30. septembra, si bo v Radomljah mogoče ogledati Marlesovo individualno zasnovano pasivno hišo Veritas. Dan odprtih vrat bo potekal med 10. in 16. uro.

Preberite več
Ravnikarjevi stoli - 30. 9. 2017 ob 08. uri

Razstava Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše, Ljubljana, od 30. septembra do 22. oktobra, od 8. do 20. ure, poteka razstava Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar. Zbrika spominkov in poslovnih daril je tretja po vrsti in je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Izdelke so oblikovali študenti 1. in 2. letnika podiplomskega študija industrijskega oblikovanja pod mentorstvom prof. Vladimirja Pezdirca, doc. Lidije Pritržnik in izr. prof. Jureta Miklavca na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje. V soboto, 7. oktobra, bo ob 10. uri potekalo javno vodstvo po razstavi.

Preberite več
poslovna darila - 8. 9. 2017 ob 08. uri

Razstava slovenskih poslovnih daril

V NLB Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani so na ogled izdelki slovenskih oblikovalcev, ki bodo Slovenijo predstavili v moderni, domiselni in tradicionalni luči.

Preberite več
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE