12. 12. 2014

Domači kis

Lidija iz Čemšenika po običajni pošti

Prosim, da mi kdo pove, kako se pripravi dober domač kis. Hvala za odgovore.

KOMENTARJI

Stane iz Trbovelj
22. 12. 2014 09:49

Gospa Lidija je spraševala, kako naj naredi domači kis. Sam ga delam že 35 let in nikoli ne uporabljam kupljenega. Oprana in očiščena jabolka (ni nujno, da so popolnoma zrela) narežemo na čim manjše koščke (lahko jih tudi zmeljemo z mlinom za sadje) in jih damo v plastično vedro (10-litrsko) do polovice, dodamo tri žlice sladkorja in malo kvasa (velikost oreha) ter zalijemo s toplo vodo, toliko da so jabolka v vodi, nato pokrijemo s pokrovko ali gazo. Po dveh dneh bo začela mešanica vreti, se peniti. Od takrat vsak dan mešamo z leseno žlico, in sicer toliko časa, dokler nastajajo pene. Potem dodamo vodo do vrha in pustimo, da se na vrhu naredi tako imenovani klobuk. Bolj na toplem ko bo vedro, prej bo kis skisan (približno 20 dni). Potem kis pokusite, in ko se vam zdi dovolj kisel, ga odcedite in nalijte v steklenice. Te postavite v temo, na hladno. Zdržale bodo več let. Če boste jabolka kisali v večjem vedru ali čebru, vse sestavine sorazmerno povečajte. Pa dober tek.

Več pisem bralcev

 Pošljite nam vprašanje

Ivanka po elektronski pošti

Čolniček za šivalni stroj Bagat

Pozdravljeni, iščem čolniček za šivalni stroj Bagat 515. Če ga morda kdo ima ali ve, kje bi ga bilo možno dobiti, vas bralce lepo prosim za pomoč.&... Več >

Oddajte nasvet >

'saso' preko spletne strani

Deli za moped 14 m

'Ima kdo doma dele za Tomos moped 14m - strehica, luči, lahko tudi komplet.'

Oddajte nasvet >

Igor iz Zg. Gorij po elektronski pošti

Kasetofon

Pozdravljeni!Potreboval bi delujoči kasetofon za poslušanje kaset, če ga kdo podari, lahko pa ga tudi odkupim.Tel. 040 239 365.

Oddajte nasvet >
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE