12. 12. 2014
Domači kis
Lidija iz Čemšenika po običajni pošti
Prosim, da mi kdo pove, kako se pripravi dober domač kis. Hvala za odgovore.
KOMENTARJI
Stane iz Trbovelj
22. 12. 2014 09:49
Gospa Lidija je spraševala, kako naj naredi domači kis. Sam ga delam že 35 let in nikoli ne uporabljam kupljenega. Oprana in očiščena jabolka (ni nujno, da so popolnoma zrela) narežemo na čim manjše koščke (lahko jih tudi zmeljemo z mlinom za sadje) in jih damo v plastično vedro (10-litrsko) do polovice, dodamo tri žlice sladkorja in malo kvasa (velikost oreha) ter zalijemo s toplo vodo, toliko da so jabolka v vodi, nato pokrijemo s pokrovko ali gazo. Po dveh dneh bo začela mešanica vreti, se peniti. Od takrat vsak dan mešamo z leseno žlico, in sicer toliko časa, dokler nastajajo pene. Potem dodamo vodo do vrha in pustimo, da se na vrhu naredi tako imenovani klobuk. Bolj na toplem ko bo vedro, prej bo kis skisan (približno 20 dni). Potem kis pokusite, in ko se vam zdi dovolj kisel, ga odcedite in nalijte v steklenice. Te postavite v temo, na hladno. Zdržale bodo več let. Če boste jabolka kisali v večjem vedru ali čebru, vse sestavine sorazmerno povečajte. Pa dober tek.