24. 2. 2011
Kandidiaza
Aleš po elektronski pošti
Kako vem, ali imam kandido? Bralce, ki imajo izkušnje z njo, prosim za nasvet, kako jo pozdraviti.
KOMENTARJI
Jana
24. 2. 2011 07:09
Preizkus, kako ugotoviti, ali je v telesu prisotna kandida, je takšen: zjutraj na tešče pljuneš v kozarec. Čez nekaj časa se zdrav pljunek razgradi, nezdrav pljunek (pokazatelj kandide) pa se pretvori v skupek, ki postane nitkast in se vleče. Zdravilo proti kandidi so tabletke dida, dobijo se v Biotopu. Sama sem pojedla eno škatlico in sem se tegobe popolnoma rešila.
Ida iz Slovenskih Konjic
24. 2. 2011 07:09
Glivica Candida albicans se v telesu čezmerno razmnoži, kadar nam pade odpornost. To je nevarna gliva, ki je vzrok kožnih vnetij, celiakije, kronične utrujenosti, depresij, chronove bolezni, vzrok za napihnjen in boleč trebuh pa tudi bolečin v hrbtenici in mišicah. Cela vrsta nevšečnosti je še, ki jih povzroča poleg tu omenjenih. Zakaj se v telesu čezmerno razmnoži? Možni vzroki so: uporaba antibiotikov, steroidnih zdravil, kontracepcijskih tablet, mamil, obsevanje, kemoterapije, zastrupitev s težkimi kovinami, stres. Uživanje enostavnih sladkorjev jo močno pospešuje. Kaj storiti? Iz prehrane je treba izločiti slaščice, sladkor, sladke kosmiče (za zajtrk) in izdelke iz bele moke. Popiti je treba dva litra vode na dan. Jesti čim več rdeče obarvanega sadja in zelenjave. Od mesa je priporočljivo trikrat na teden uživati morske ribe, sicer pa jesti belo meso (perutnina) namesto rdečega (govedina, svinina, divjačina, ovčetina ...). Moje dolgoletne izkušnje potrjujejo zgornje navedbe. Tudi sladkega sadja ne uživajte (dateljni, fige, kaki, sladka jabolka, slive, breskve in drugo sladko sadje), kadar imate vneto kožo v pregibih in razjede v predelu dimelj (zunanja spolovila). Meni v krizi povzročajo težave tudi vse vrste zelenjave iz botaničnega rodu križnic: brokoli, cvetača, zelje, brstični in kodrolistni ohrovt. Grah in fižol mi takrat prav tako ne ustrezata. Posebno sem občutljiva na svež paradižnik, papriko, jajčevec. In na mleko. V času hudega srbenja je priporočljiva zelenjava: čebula, šalotka, česen, korenje, peteršiljevo listje, pesa, kitajsko zelje, mehke solate. Priporočam, da si vsaj dvajset dni zapisujete, kaj ste jedli in kdaj se vam je pojavila rdečina v pregibih kože. Tako boste ugotovili, katera hrana vam povzroča največ težav. Svetujem tudi, da si preberete eno od oktobrskih številk Jane, v kateri so lepo opisali kandido. Obvezno pa vzemite v roke knjigo Zdravje je naša odločitev, ki je izšla pri Prešernovi družbi leta 2008. Avtorici sta Marija Merljak in Mojca Koman. V njej boste našli veliko koristnih nasvetov in dobrih, preprostih receptov za zdrave jedi. Zdravje si krepite s hojo na svežem zraku, v stanovanju pa s telovadnimi vajami, opisanimi v knjigi Vrelec mladosti. Še bolje pa je, da se obrnete na fizioterapevta, da vam jih pokaže. Gre za preproste telesne vaje v povezavi z dihalnimi vajami. Niso težke. Ne gre za jogo, pri kateri je treba na vsak način dati noge na vrat. Kako začeti zdravljenje? Za začetek pijte nesladkano jutranjo kavo in čaj. Sprva je res težko, a pozneje vam sladka kava in čaj ne bosta več všeč. Prav tako vam ne bodo všeč kosmiči, skuhani na mleku. Kuhajte jih na vodi z zelenjavo, ki vam najbolj ustreza. Pivu se je treba povsem odreči, tudi mlademu vinu, ki vsebuje veliko glivic, in šampanjskim vinom. Vino je »zrelo« šele v aprilu naslednjega leta. Zato poglejte na etiketo steklenice, katerega leta je bilo pridelano. Letos pridelano vino pijte šele maja 2011. Sprijaznite se z dejstvom, da je treba za zdravje veliko storiti, a se splača. Potem ne boste bolni po vsakem obilnem kosilu, ki ga pojeste pri prijateljih ali v restavraciji. Odrekanja bo veliko, a veliko več kot doslej bo tudi zdravja. Želim vam, da vztrajate in si spet izborite, kar si zaslužite: veselje do življenja, ki se vam ponuja.