27. 10. 2014
Kislo zelje
Vera iz Tržiča po običajni pošti
Kako naj skisam približno 30 kilogramov naribanega zelja? Menim, da je to v tem času zelo iskan odgovor.
KOMENTARJI
Nada iz Doma upokojencev Ajdovščina
6. 11. 2014 10:37
V javni knjižnici prebiram Deloindom in vprašanje, kako skisati 30 kilogramov naribanega zelja. Berem, da nimate lesene posode. Najdite močno plastično, naložite vanjo zelje v plasteh in ga po občutku posolite, dodajte zrna popra in kakšen list lovorja. Vsako plast zelja dobro potlačite, lahko z roko, če ste močni, drugače pa z lesenim tolkačem. Nato posodo zelo skrbno pokrijte z leseno ali plastično pokrovko, v nobenem primeru ne kovinsko. Zmes obtežite, najbolje s steklenim kozarcem za vlaganje, napolnjenim z vodo. Zelje bo spustilo vodo, ki mora segati čez folijo. Zelje je kislo po nekaj tednih, ko se voda speni. Takrat odstranite folijo, popivnajte vso vodo, zavarite kislo zelje v vrečke in shranite v zamrzovalni skrinji. Tako se izognete vsakokratnemu pranju folije in dolivanju sveže vode h kislemu zelju v posodi.
Franja
29. 10. 2014 09:47
Jaz že nekaj let kisam zelje na zelo preprost način. Zelje naribam oziroma ga malo bolj debelo narežem na mesoreznico. Posolim ga in dodam začimbe (poper, kumino, lovorov list), dobro premešam in pustim en dan (vmes malo pomešam). Naložim ga kar v kozarce za vlaganje. Ko ga nalagam v kozarce, ga sproti dobro pretlačim, potolčem, da stopi voda na vrh. Kozarce zaprem in pustim na bolj toplem (v kuhinji). Zelje se začne kisati po nekaj dneh, takrat tudi začne odtekati nekaj vode, zato je dobro, da stojijo kozarci v neki drugi posodi. Skisano je, ko voda ne odteka več, to je po približno 14 dneh. Potem kozarce pospravim v klet. Zelje je zelo okusno. Preverjeno drži.