24. 2. 2011

Perilo smrdi

Boštjan po elektronski pošti

Imam dve leti star Gorenjev pralni stroj in v zadnjem času oprano perilo smrdi po vlagi. Ali mogoče kdo ve, kaj je vzrok?

KOMENTARJI

Nina
14. 1. 2017 09:13

Ni problem v vašem pralnem stroju ampak zgolj zato ker ne peremo več na visokih temperaturah. Pralni stroj smrdi ker nikoli ne perete na 90 stopinj in se mikroorganizmi razvijajo in posledica je perilo, ki smrdi. Svetujem da kupite v Mullerju poseben prašek, ki je namenjen čiščenju pralnega stroja, vsujete ga v boben in nastavite program brez perila na 90 stopinj. Postopek ponovite vsaj enkrat na 2 meseca. Meni pomaga.

Ilja1978
29. 11. 2016 22:20

Ja, varianta s kisom je dobra! Ampak, če ne moreš čakati, lahko greš v kakšno javno pralnico.

mimi
17. 12. 2015 11:01

Vsa čast! Vaše izkušnje mi pridejo zelo prav in hvala bogu, da obstaja internet - ne samo za facebook in twitter, ampak tudi v takšne namene. Hvala vsem za nasvete!

Vanja
12. 1. 2015 07:21

Perilo smrdi zaradi mikroorganizmov, ki se zaredijo v premalo suhem / perilu opranem na prenizki temperaturi / s premalo vode. Sem se pozanimala, ko sem morala prati za novorojenčka. Poleg tega sem opazila, da največkrat smrdijo določeni kosi perila (največkrat črni - imela sem dve majici in ene bombažne nogavice, ki so usmradile vse kose, ki so se jih dotaknile). Rešitve: - Več vode oz. manj perila na en stroj (a ste poskusili stehtati, koliko perila je 1kg? In kolikor je maksimalna teža za eno pranje? Boste presenečeni, kako malo). Jaz vedno nabašem stroj do vrha, a bi morala samo do nekje do tričetrt. Če pazim, pomaga (tudi pri "smrdljivih" kosih). - Posušiti do konca - voda hlapi 24 ur pri sobni temperaturi. Po možnosti pustiti med vrstami čimveč prostora, da zrak kroži. Redko sušim v sušilcu, ker mi potem pusti mucke na naslednjem pranju, na stojalu pustim več kot en dan. - Enkrat mesečno prati na 90° oz. navodila od mojega serviserja: zavrteti prazen stroj na 90°, pustiti, da napolni z vodo, kolikor je imel namen, nato pa dotočiti polovico aromatizirane varekine in vode do polovice bobna. Tako se stroj razkuži. Jaz tega ne počnem tako pogosto, da bi čimbolj zmanjšala zlivanje kemikalij v okolje. Odkar imam otroka, skoraj nisem več uporabila mehčalca, uporabim kis (na začetku pranja, ko pere s toplo vodo) - nekje med 0,3 - 0,5dcl. To je tudi nasvet serviserja, ker se vodni kamen ne nalaga (baje je to bolje za stroj od raznih calgonov ipd.). Lepo zmehča. Moj mož je dobil glivice na nogah in smo poleg zdravila morali še nekaj narediti z nogavicami in čevlji - finančno ne zmoreš kar tako menjati vseh nogavic in čevljev hkrati. Vzeli smo razkužilno sredstvo za dodajanje med pranjem (zelo škodljivo za okolje) in oprali vse nogavice s tem sredstvom + 60° (več si nisem upala, ker so bile barvne). To sredstvo smo potem še nekaj časa dodajali med vsa pranja. Čevlje smo pa pošpricali s Spitadermom (dobi se v Sanolaborju, je drago, a baje ni druge boljše možnosti). To govorim kot repliko na besedilo od Irene, ki je menjala pohištvo. Ne spoznam se na iverke, a mogoče bi bilo za poskusiti pošpricati še omare... Toliko vem...

Marta iz Sostrega
6. 5. 2014 13:30

Tudi meni je včasih perilo smrdelo, zlasti tisto z elastinom, ki sem ga prala v pralnem stroju pri 40 stopinjah Celzija. Sestrična je ugotovila, da imam v stroju bakterije. Svetovala mi je, naj vključim prazen stroj na 95 stopinj Celzija in vanj vlijem pol litra kisa za vlaganje in počakam, da se program izteče do konca in stroj razkuži. Perilo ne smrdi več. Po novem zdaj vsakokrat ko perem pri 40 stopinjah Celzija vlijem v stroj še malo kisa za vlaganje. Tako sem smrad pregnala.

rebeka
30. 3. 2014 17:31

Nam je serviser svetoval da ko kupujemo prašek naj pogledamo na hrbtno stran s katerim mehćalcem se ujema, saj naj bi si firme namerno nagajale med sabo. Recimo pri tašči sem videla pralni detergent Ruber in zadaj ji piše Ornel če se ne motim in perilo ji dejansko diši. Jaz večinoma kupujem Ariel in uporabljam Lenor in tudi nimam težav z nedišečim perilom. Ko pa nisem bila pozorna na detergent in mehčalec pa se je včasih zgodilo tudi da je perilo smrdelo slabše kot pred pranjem, Svetoval je tudi da na detergent pogledamo kolikšna je zadostna količina detergenta ker naj bi se od detergenta do detergenta količina spreminjala. Tudi sama nimam veliko količino stvari ki bi jih lahko prala na 95° pa zato na takšni temperaturi operem kakšne kuhinjske krpe, moževe krpe iz delavnice (seveda jih prej malo namočim da ne dam te svinjarije v stroj). Brisače in spodnje perilo, nogavice perem na 60° ostalo pa na manjših temperaturah in tako pridejo vse temperature na vrsto tekom meseca, tedna kakor koli :)

Marinka
1. 2. 2014 13:24

Pozdravljeni, veliko koristnih nasvetov sem dobila. Sedaj vlijem 1 dcl kisa v boben pred pranjem in zmanjšam količino praška. Sicer pa nimam težav z neprijetnim vonjem v pralnem stroju. Upoštevam navodila za uporabo pralnega stroja pod rubriko čiščenje in vzdrževanje, kjer piše: Če pogosto perete perilo pri nizkih temperaturah in s tekočimi pralnimi sredstvi se lahko razvijejo klice, ki povzročajo neprijeten vonj v pralnem stroju. Za preprečevanje le tega je priporočljivo, da vsaj enkrat mesečno zaženete program bombaž 95 stopinj brz perila s praškatim pralnim sredstvom. Kis za mehčanje vode pa je odlična ideja. Najlepša hvala. Marinka

Simona
19. 2. 2013 10:06

Jaz niti pod razno ne upoštevam vsega tega, kar nekateri navajate zgoraj , ampak perem kot nanese. Vedno z malo tekočega detergenta, vedno brez mehčalca. Uporabljam Venish za odstranjevanje trdovratnih madežev. V njem perilo namakam in potem operem v pralnem stroju. Perilo sušim dobro oprhano in raztegnjeno na sušilnem stojalu v odprti kopalnici brez oken ter obešenem na obešalnikih po stanovanju, da ga ne rabim likat. Perilo mi nikoli ne smrdi in tudi pralni stroj ne, če mi otroci ne zaprejo vrat praznega pralnega stroja in jaz to prepozno opazim, po dnevu ali dveh. V tem primeru ga prekuham s perilom ali brez na 95 stopinjah in je problem rešen. Pomembno je, da se pralni stroj zrači in osuši, da se v njem ne zadržuje vlaga, zaradi katere se nabira plesen in razmnožujejo bakterije. Prazen ne sme biti nikoli zaprt, pa ne bo nikoli smrdel in to je to po mojih izkušnjah.

Perilo
8. 3. 2012 13:06

Nekaj let nazaj sem imel podoben problem, da perilo po pranju smrdi. Vzrok: - pranje perila na 40 stopinj z detergentom, ki je certificiran samo za 30, 60 in 90. Rešitev: - z istim detergentom pranje na 30 ali 60 - pranje na 40 stopinj z detergentom, ki je certificiran tudi za 40 stopinj. Torej bodite pozorni na različne detergente: - 30, 40, 60, 90 - 30, 60, 90 Upam, da sem komu pomagal...

Irena
4. 11. 2011 08:23

V upanju, da bom komu pomagala, vam pošiljam svojo izkušnjo s smrdečim perilom. Preden sem zamenjala pohištvo, v katerem sem hranila perilo – barvasto in belo, so se mi vsa oblačila po določenem času usmradila. Kakor da bi jih kdo pobruhal. Poskusila sem vse mogoče: zamenjala pralni prašek in mehčalec, prala belo perilo pri 95 stopinjah Celzija, vsaj čez noč pustila zlikano razgrnjeno, nezloženo. Pomagalo ni prav nič, tako da sem večkrat oprala že zloženo perilo iz omare, ker tudi zračenje ni pomagalo. Kot po čudežu ni nobenega smradu več, odkar imam novo pohištvo, uporabljam pa isti prašek in mehčalec kot prej. Bralcem Deloindom svetujem, naj iščejo vzrok v tej smeri. Sama si to razlagam tako, da je bilo v starem pohištvu nekaj, kar mi je perilo usmradilo. Naj se oglasi, prosim, kdo, ki se spozna na barve in lake oziroma sestavo ivernih plošč. Mogoče bi nam tak strokovnjak vedel povedati kaj o tem.

Teja Smole, Svilanit
17. 10. 2011 05:58

Neprijetni vonj perila preprečimo, če uporabimo manjšo količino praška, kot je zapisano na embalaži, enako velja za mehčalec (manj je več). Namesto tekočih praškov raje uporabite navadnega, v prahu oziroma zrnju. Občasno dodajte k pranju razredčen kis z vodo. Perilo dobro posušite. Po sušenju perila v sušilnem stroju pustite, da se perilo posuši še na zraku. Zaradi uporabe likalnikov na paro je perilo vlažno, zato po likanju pustite, da »odleži«. Perilo obesite takoj, ko se opere. Stroj je treba občasno očistiti in se znebiti vseh ostankov detergenta in vodnega kamna – v pralni stroj vlijete pol litra navadnega alkoholnega kisa in pol kilograma morske soli, nato naj prazen pere pri 95 stopinjah Celzija. Stroja s perilom ne napolnite preveč, saj s tem preprečite temeljito pranje in temeljito izpiranje, vendar svetujemo, da je napolnjen vsaj do dveh tretjin.

Aleksander
2. 9. 2011 08:04

Tekoči pralni praški so "strup" za pralne stroje to pa zato, ker se ne sperejo povsem in se nabirajo po stroju, v njih se naberejo bakterije in druge nečistoče, katere smrdijo in zasmradijo perilo, ki ga peremo. Torej rešitve so lahko naslednje: 1. Eden od načinov, da omilite neprijeten vonj perila je, da belo perilo enkrat do dvakrat mesečno operete na 95° C ob polovičnem polnjenju in tako preženete bakterije iz notranjosti pralnega stroja. 2. Stroj je občasno treba očistiti in se znebiti vseh ostankov detergenta in vodnega kamna. V pralni stroj vlijete pol litra navadnega alkoholnega kisa in pol kilograma morske soli. Opravite pranje praznega stroja pri 95° C. Postopek ponovite enkrat mesečno. 3. Vonja se lahko znebite tudi tako, da boben napolnite z enim kilogramom pralne sode, dodate vodo in operete na 95° C. 4. Če kupujete nov pralni stroj, preverite, ali ima stroj že funkcijo samočiščenja. Gorenjevi strokovnjaki so namreč razvili poseben samočistilni program SterilTub, ki deluje nad 70° C in poskrbi za popolno higieno notranjosti vašega pralnega stroja.

Anica iz Selnice ob Dravi
1. 9. 2011 11:04

V tej rubriki vsak najde kaj zase. Ali je pri perilu, ki smrdi, kdo morda pomislil na preslab prašek, na preveč nabasan stroj in pranje pri nizki temperaturi z malo praška, na parne likalnike in vlažno zloženo perilo v omaro?

Maruša
25. 8. 2011 12:42

Nedavno je bil odgovor na smrdeče perilo iz pralnega stroja s strani predstavnice iz Gorenja. Tudi jaz imam probleme s tem, kljub temu da, imam nov pralni stroj (2 leti). S starim nisem imela nikoli teh težav, ampak morala sem ga zamenjati zaradi drugih stvari. Ali kdo od bralcev ve, kako ta smrad odstraniti iz perila? Jaz sem poskušala že vse mogoče, vendar smrdečih vonjav ne morem odstraniti. To se mi je zgodilo samo na temnem perilu, na ostalem perilu se to ne dogaja. Uporabljam prašek DASH. Lep pozdrav, Maruša

Jana iz Ljubljane
27. 7. 2011 11:49

V pralnem in tudi pomivalnem stroju smrad povzročajo glive. Deloma jih boste pregnali, če prazen stroj operete pri temperaturi 100 stopinj Celzija in vanj stresete najmanj kilogram soli. Tako se širjenje gliv omeji, nikakor pa se jih ne uniči.

Greta Kokot Rajkovič, Gorenje
27. 7. 2011 11:48

Pranje perila pri nižjih temperaturah in z neagresivnimi pralnimi sredstvi je do okolja prijazno, a prinaša tudi določene slabosti. Takšne okoliščine so odlična klima za razvoj bakterij, ki se zaradi ostankov praška in umazanije zadržujejo v kadi pralnega stroja. Zaradi tega perilo, ki je sicer normalno oprano in posušeno, ob prvem stiku z vlago začne oddajati neprijeten vonj. Pojavi se občutek, da perilo ni dobro oprano, in le redko kdo bi pomislil, da pravi razlog tiči v bakterijah. Eden od načinov, da omilite neprijeten vonj perila, je, da belo perilo od en- do dvakrat na mesec operete na 95 stopinj Celzija ob polovičnem polnjenju. Še bolje je, če zavrtite prazen boben pri visoki temperaturi, saj tako voda laže doseže tudi najvišje točke kadi in učinkovito uniči bakterije, ki se tam zadržujejo. Učinek lahko še izboljšate, če dodate manjšo količino pralnega sredstva. Če imate že starejši pralni stroj, pa je treba vsekakor razmisliti o nadomestnem nakupu, saj nove generacije pralnih strojev v naboru funkcij ponujajo tudi samočistilne programe, ki poskrbijo za čist boben in omogočajo pranje pri nizkih temperaturah in z neagresivnimi pralnimi sredstvi brez fosfatov.

Milan
30. 6. 2011 08:05

Vprašanje za gospoda Igorja ... Kdo vam je prenastavil hidrostat za uravnavanje nivoja vode? PS GORENJE 1182S. Za kateri model pralnega stroja? Imam namreč isti problem. Hvala in lep pozdrav!

žabica
23. 6. 2011 19:08

Tudi meni je začelo perilo smrdeti in to temno, predvidevam, ker to povzročijo te barve. Ko sem to raziskovala, sem prišla na tujo internetno stran, kjer je pisalo, da to povzroča uporaba prevelike količine tako praška kot mehčalca. Ker pralnega praška tako ali tako uporabljam malo (polovico priporočene količine, kot mi običajno navede pralni stroj), sem še bolj znižala količino mehčalca. Dodam ga res zelo malo, kajti predvsem je bil poudarek, da se mehčalec, ki je kemija, vpije v perilo in sčasoma začne smrdeti. Zato je dobro, če natočite res malo mehčalca (max 1/3 zamaška) in dodate žlico ali dve alkoholnega kisa. Tudi če mehčalca ne dodate ne bo smrdelo po kisu. Lahko pa dodate malo kisa in malo kakšnega eteričnega olja (par kapljic). Kis lahko dodate tudi poleg praška, kot je nekdo že prej omenil. Pa tudi posušiti ga morate čim bolj in ne po tri dni, ker potem tudi smrdi. Imam pralni stroj, ko pri temnem perilu že tako ali tako vzame precej več vode, pa je perilo vseeno smrdelo, dokler nisem znižala in včasih opustila mehčalca. Vendar, če vam perilo smrdi, ga morate najprej "razsmradit". Ravnala sem po navodilih s te internetne strani in sicer: v stroj zložite perilo, nastavite program in temperaturo na kateri se pere ter poženete pranje. Ko se začne splakovanje, vlijte v stroj kis razredčen z vodo (1dl:1dl). Operite do konca brez praška in brez mehčalca. Ko se zaključi, začnite znova in sicer: perilo namakajte v stroju (morda imate program za namakanje), če vam zelo smrdi, vsaj 1 uro, in sicer tako, da perilo pustite v stroju in ponovno izberete program in temperaturo, na kateri se pere perilo. V stroj vlijte pralno sodo (ali sodo bikarbono) cca 1/2 do 100 ml sode obvezno razredčene z vodo. Poženite stroj ali pa ročno namakajte vsaj 2 uri. Ko začne s pranjem, po 2 urah dodajte malo praška (res malo), ker soda bikarbona pripomore k pranju. In operite do konca. Na koncu lahko dodate mehčalec ali kis z mehčalcem ali pa nič. Najboljše je uporabljat čim manj mehčalca. Nato perilo res posušite. Jaz sem to naredila že večkrat. Tudi pri temnem perilu in ni bilo nič, najbolj kritično je bilo pri meni temno perilo. To zimo pa še brisače, ker jih nisem popolnoma posušila. S tem postopkom boste sigurno sprali ves smrad. Nato pa ravnajte s perilom, kot sem rekla. Malo praška in zelo malo mehčalca. To je kemija, ki povzroča smrad. Sicer pa dodajam internetno stran, ki jo je pametno prebrati: http://www.ehow.com/how_5558109_soften-bath-towels-laundry.html Poskusite, pomagalo bo! Sodo pa kupite ali v Eurospinu ali Müllerju. Žabica

žabica
23. 6. 2011 19:07

Tudi meni je začelo perilo smrdeti in to temno, predvidevam, ker to povzročijo te barve. Ko sem to raziskovala, sem prišla na tujo internetno stran, kjer je pisalo, da to povzroča uporaba prevelike količine tako praška kot mehčalca. Ker pralnega praška tako ali tako uporabljam malo (polovico priporočene, kot mi običajno navede pralni stroj), sem še bolj znižala količino mehčalca. Dodam ga res zelo malo, kajti predvsem je bil poudarek, da se mehčalec, ki je kemija, vpije v perilo in sčasoma začne smrdeti. Zato je dobro, če natočite res malo mehčalca (max 1/3 zamaška) in dodate žlico ali dve alkoholnega kisa. Tudi če mehčalca ne dodate ne bo smrdelo po kisu. Lahko pa daste malo kisa in malo kakšnega eteričnega olja (par kapljic). Kis lahko daste tudi poleg praška, kot je nekdo že prej omenil. Pa tudi posušit ga morate čim bolj in ne po tri dni, ker potem tudi smrdi. Imam pralni stroj, ko pri temnem perilu že tako ali tako vzame precej več vode, pa je perilo vseeno smrdelo, dokler nisem znižala in včasih opustila mehčalca. Vendar, če vam perilo smrdi, ga morate najprej "razsmradit". Ravnala sem po navodilih s te internetne strani in sicer: v stroj zložite perilo, nastavite program in temperaturo na kateri se pere ter poženete pranje. Ko se začne splakovanje, vlijte v stroj kis razredčen z vodo (1dl:1dl). Operite do konca brez praška in brez mehčalca. Ko se zaključi, začnite znova in sicer: perilo namakajte v stroju (morda imate program za namakanje), če vam fejst smrdi vsaj 1 uro in sicer tako, da perilo pustite v stroju in ponovno izberete program in temperaturo, na kateri se pere perilo. V stroj vlijte pralno sodo (ali sodo bikarbon) cca 1/2 do 100 ml sode obvezno razredčene z vodo. Poženite stroj ali pa ročno namakajte vsaj 2 uri. Ko začne prat po 2 urah dodajte malo praška (res malo), ker soda bikarbona pripomore k pranju. In operite do konca. Na koncu lahko dodate mehčalec ali kis z mehčalcem ali pa nič. Najboljše je uporabljat čim manj mehčalca. Nato perilo res posušite. Jaz sem to naredila že večkrat. Pri temnem perilu tudi in ni bilo nič, najbolj kritično je bilo pri meni temno perilo. To zimo pa še brisače, ker jih nisem popolnoma posušila. S tem postopkom boste sigurno sprali ves smrad. Nato pa ravnajte s perilom, kot sem rekla. Malo praška in zelo malo mehčalca.To je kemija, ki povzroča smrad. Sicer pa dodajam internetno stran, ki jo je pametno prebrati: http://www.ehow.com/how_5558109_soften-bath-towels-laundry.html Poskusite, pomagalo bo! Sodo pa kupite ali v Eurospinu ali Müllerju. Žabica

Irena Grmas
22. 6. 2011 12:00

Spoštovani! Namesto mehčalca uporabljajte kis za vlaganje, dodate ga lahko tudi v boben za perilo kot dodatek tekočemu prašku ali pa kar tako. Malo ga razredčite z vodo. Kis vam bo očistil glivice v stroju in istočasno pomagal ohraniti oz. zaščititi barve perila. Jaz uporabljam kis pri pranju perila že kar nekaj časa. Perilo ne smrdi, stroj je očiščen kamna in glivic.

igor
22. 6. 2011 07:01

Mi smo imeli ravno tako problem z nivojem vode v novem pralnem stroju. Logično je, da se perilo s skoraj nič vode ne bo opralo in rezultat je bil prav tak. Zato smo problem rešili sami in v pralnem stroju prenastavili hidrostat za uravnavanje nivoja vode. To je bila pri nas prava rešitev, ker imamo od takrat lepo oprano perilo.

Marko
8. 6. 2011 21:45

Pozdravljeni. Tudi mi imamo težave s smrdečim perilom temne barve opranem pri 40°C. Težave se pojavljajo odkar imamo nov stroj, ki nosi varčno oznako A+, saj varčuje na vseh področjih, tudi pri vonju perila. Poskušali smo vse živo od tu napisanega. Zadeva se čez zimo umiri, na poletje ko se bolj potimo, pa se zgodba ponovi. Poklicali smo tudi serviserja, ki pravi, da ne more pomagati, ker je stroj tovarniško nastavljen za majhno porabo vode in ne pere tako kot bi moral. Če bi vzeli model stroja, ki je malce dražji in ima več možnosti za nastavljanje programov pranja, bi lahko regulirali količino vode pri pranju tudi do 90L na pranje. Serviser še priporoča, da bi se vsi, ki imajo take in podobne težave zbrali in napisali peticjo proizvajalcu in zahtevali ureditev težav. Rešitev je tudi, da se po pričetku pranja, ko stroj preneha s točenjem vode in prične prati, ročno, skozi odprtino za detergent doda tolikšno količino vode, da prekrije vratca nekje do polovice ali morda malo manj. Za to si je pač treba enkrat vzeti čas in preveriti, kakšen je čas od pričetka pranja in točenja vode dokler je ni dovolj za pranje (tovarniško), potem dodaš ročno količino kot sem že opisal, s tem pretentaš program, saj v času pranja ne meri več količine vode v bobnu, s tem pa povečaš učinkovitost pranja. Kdor ima gumb za dodatno izpiranje oz. višji nivo vode pri izpiranju, naj ga le uporabi. Mi imamo stroj do 7Kg in porabi isto količino vode za pranje kot pralni stroj za 4,5kg, le kako je potem mogoče več perila oprati z manj vode. Poti do rešitve problema praktično ni. Sem razmišljal tudi o tem da bi programer napisal ustreznejši program a ne dobiš nikogar, ki bi imel kaj pojma o tem. Vse je zapisano v Epromu in teče tako kot si je programer zamislil, zanimivo bi bilo poskusiti "shekat" pralni stroj, morda pa bi se le dalo in program pranja prirediti potrebam uporabnika.

Ajda
2. 3. 2011 09:23

Tudi sama sem imela probleme z smradom v pralnem stroju in kakor so že moji predhodniki omenili zaradi plesni ki jih prašek ne uniči. Ampak odkar uporabljam krogle za pranje perila in uporabljam zelo malo praška ni več neprijetnega vonja ampak prodajalec ki mi je prodal krogle za pranje ker sem se najprej malo pokregala da je 30 EUR preveč za takšno igračo takoj razložil da njihove krogle vsebujejo 4 polnitve in neke magnete ok ena od polnitev je tudi antibakterijska (zanimivo) ker ima krogla garancijo za vrnitev sem se odložila da probam in rezultati so odlični ne smrdi perilo barvno perilo ohranja barve in ne bledi super stvar če bi gdo imel krogle pa lahko pokliče prodajalca 031-619-282 ki bo vedel več razložiti.

Ljubica iz Sežane
24. 2. 2011 07:52

Če oprano perilo smrdi takoj, ko se vzame iz stroja (ali celo prazen pralni stroj), redno čistite filter, pralni stroj pa po pranju puščajte odprt, da se notranjost posuši. Uporabljajte kakovostne detergente. Če prazen stroj ne smrdi, je mogoče, da v omaro spravljate perilo, ki je po likanju še vlažno. Letos je bilo veliko vlage, tako da je lahko vzrok tudi to. Pozor na brisače! Če jih perete na temperaturi, nižji od 60° C, imajo neprijeten vonj.

Branko
24. 2. 2011 07:51

Tudi mi smo imeli enako težavo. Povzročila jo je uporaba tekočih detergentov za pranje, ki so slabše topni od pralnega praška in tako ostajajo obloge detergenta v bobnu in se razkrajajo. Neprijeten vonj je bolj izrazit pri barvastem perilu, ki se pere pri nižjih temperaturah. Težave se boste znebili, če boste v pralni stroj dali sredstvo za odstranitev vodnega kamna (dobi se v specializiranih servisih za pralne stroje) in potem prazen stroj vključili na program pri 60 stopinjah Celzija. Sam sem to sredstvo kupil v servisu na Tržaški v Ljubljani – imenuje se calc, proizvajalec Bosch. Priporoča se uporaba pralnih praškov namesto tekočih detergentov, saj so pralni praški bolj topni in ne nastajajo obloge na kadeh pralnega stroja, ki so v zadnjem času večinoma izdelane iz plastike.

Danica
24. 2. 2011 07:51

Tudi sama sem mislila, da perilo smrdi zaradi pralnega stroja. Težavo sem odpravila tako, da brisače perem posebej, nikoli s preostalim perilom, in obvezno vključim predpranje. Odkar perem tako, moje brisače lepo dišijo.

Dragica
24. 2. 2011 07:50

Kako naj bo perilo dobro oprano in naj še lepo diši, če peremo skupaj brisače, spodnje perilo, svetle in temne barve, moške nogavice, pri nizki temperaturi, z malo vode in z malo pralnega sredstva? Tako se pere po novem, po priporočilih proizvajalcev strojev in pralnih praškov – ti so seveda moški. Ni čudno, da smrdi. Pa se nekateri še pohvalijo, da nikoli ne vklopijo programa na 90 stopinj Celzija – tako bi se vsaj pralni stroj očistil. Stare mame so vedno prvo umazano vodo zavrgle, zdaj pa se pere kar v isti. Malo stare logike ne bi škodilo.

Vera
24. 2. 2011 07:50

Prebiram to rubriko in sem hvaležna, saj včasih najdem v njej kakšen nasvet tudi zase. Prebrala sem, da mnogim bralkam perilo, ki je oprano na 30 ali 60 stopinj Celzija, smrdi. Sama že več kot 20 let perem vse pisano perilo pri tako nizki temperaturi in tudi s tekočimi detergenti, pa mi nikoli ni smrdelo in imelo vonj po vlagi. Perilo sušim izključno zunaj, le kadar je precej mrzlo, ga dam sušit v poseben prostor (ne sušim v sušilnem stroju). Ko perilo zlikam, ga pustim vsaj dan ali dva, da se še malo posuši (zaradi parnega likalnika). Bralkam svetujem, naj si kupijo tekoči prašek na osnovi mila, ki se dobi samo v Leclercu. Imenuje se chante clair (dve vrsti za pranje pri nižji temperaturi), je zelo kakovosten in lepo opere.

Mija iz Murske Sobote
24. 2. 2011 07:49

Perilo smrdi zato, ker ni dovolj izprano. Moderni, varčni pralni stroji varčujejo z vodo, porabijo na primer 40 litrov vode na 5 kg perila, in to pri predpranju, pranju in izpiranju. To je premalo, pralna sredstva se ne raztopijo in ne izperejo, povzročajo smrad, ostanki pralnih sredstev v perilu pa lahko povzročajo alergijo na koži in težave z dihanjem. Sama rešujem težavo tako, da pri izpiranju dodatno nalivam vodo v predalček za pralna sredstva.

Iča iz Metlike
24. 2. 2011 07:48

Da perilo smrdi, ni kriv prašek, ampak glivice in plesen v predalniku ali v kakšnem drugem delu stroja. Stroj je treba po vsakem pranju negovati; sušiti in počivati mora po pranju toliko časa, kolikor dolgo je pral. Tudi praška ne sme biti preveč, kar se vidi po peni na vratih.

Dragica iz Ljubljane
24. 2. 2011 07:47

Z zanimanjem prebiram vašo rubriko, saj sem že večkrat našla kakšen uporaben nasvet. Me pa prav jezijo nekateri odgovori na vprašanje bralca, zakaj perilo smrdi. Nekatere bralke se vedejo, kakor da dajejo nasvete 10-letnim otrokom, pa še ti v večini že znajo uporabljati pralni stroj. Kako lahko svetujejo, naj perilo v omare shranjujemo popolnoma suho, naj ga po likanju pustimo še dva dni, da se posuši, naj perilo sušimo v posebnem prostoru, naj pri izpiranju dodatno nalivamo vodo v predalček za pralna sredstva? Ali se ti »nasvetodajalci« sploh zavedajo, da smo večinoma še v službah? Sama tako res ne morem pol noči dežurati pri pralnem stroju, da bi dolivala vodo, poleg tega nekateri živimo v stanovanjih, kjer sploh nimamo posebnega prostora za sušenje, pa tudi gospodinje, ki bi shranjevala vlažno perilo, ne poznam. Tudi sama sem imela težave s smrdečim perilom. Poklicala sem serviserja in verjetno mi je dal pravi nasvet. Trdi, da preveč peremo pri nizkih temperaturah, in s tem se popolnoma strinjam. Ampak, saj nas tudi proizvajalci pralnih sredstev vsak dan bombardirajo z oglaševanjem, da ni več treba prati pri visokih temperaturah. Danes imamo takšno perilo, da pravzaprav ne peremo pri 90 stopinjah Celzija (pri štiričlanski družini bi se nam v mesecu dni nabralo za slab stroj perila, ki bi ga prali pri tako visoki temperaturi), vse peremo (in to včasih po tri stroje na dan) pri 40 stopinjah Celzija, redko pri 60. Perilo je v glavnem treba samo splakniti, saj ni več tako umazano, kot je bilo včasih, ko so se preoblačili enkrat na teden.

Mateja
24. 2. 2011 07:45

Že deset mesecev peremo perilo z dodajanjem kisa, ker nam je prej po pranju vedno zaudarjalo. Za tiste, ki dvomite o kisu, pa to; kisa ne dajemo v predalček za mehčalec, ker bi potem perilo lahko smrdelo po njem, saj nekateri stroji vzamejo mehčalec na koncu pranja, drugi pa že na začetku. Kis ne deluje kot mehčalec in perilo ne bo tako prijetno mehko. Mehčalec ga dejansko prevoska – naolji, zato je tako mehko, vendar tudi polno kemikalij, ki povzročajo razne alergije in podobno, vsaj pri nas so jih! Kis deluje tako, da mehča vodo, zato potem detergent bolje prodre v notranjost tkanine in jo laže ter lepše opere. Perilo je samo toliko mehkejše, kot je mehkejša voda, so pa zato barve na tkaninah, opranih z dodajanjem kisa, obstojnejše in se manj izpirajo oziroma bledijo, pa še prijetno dišijo po detergentu. Poleg tega je perilo razkuženo, v stroju pa se vam ne nalagajo ostanki detergentov in vodni kamen! Spodnji recept po mojih izkušnjah deluje. Na začetku pranja dajte v posodico detergent in kis skupaj. Če uporabljate kis, lahko količino tekočega detergenta mirno zmanjšate, ker se pralna moč s kisom poveča. Sami damo v boben stroja od 0,75 do 1,5 decilitra, največkrat pa deciliter kisa, detergenta pa nikoli ne uporabimo toliko, kot priporočajo proizvajalci na embalaži. Dokler smo ga odmerjali po navodilih, nam je perilo zaudarjalo! Uporabimo od 30 do 40 mililitrov detergenta na petkilogramski stroj. Bobna nikoli ne naložimo do vrha, ampak mora ostati v njem toliko prostora, da se perilo lepo obrača – menca! Kis je lahko kar najcenejši nearomatiziran brezbarvni alkoholni kis, detergent pa katerikoli (frosch je mogoče malo bolj razgradljiv od drugih). Ta recept za pranje je preizkusilo in ga zdaj uporablja že veliko znancev in še nihče se ni pritožil, da bi mu perilo zaudarjalo po kisu. Pa še to, za lažje razumevanje pranja: za samo pranje je boljša mehka voda, za končno izpiranje detergentov iz perila pa trda, zato se dodaja kis na začetku pranja, in ne na koncu, kakor pišejo nekateri.

Simona
24. 2. 2011 07:44

Vsak odgovor sprejmem dobrodošlo in se na nikogar ne jezim, čeprav je odgovor še tako otročji, saj se vedno učimo. Iz lastnih izkušenj pa vem, da če zložim perilo v omaro takoj po sušenju v sušilnem stroju, smrdi po vlagi. Očitno ga stroj ne posuši popolnoma, zato je bolje, da perilo pustimo še malo zunaj. Opazila sem, da perilo smrdi tudi, če preznojeno (po rekreaciji) premalo izperem ali operem pri prenizki temperaturi.

Ajda
24. 2. 2011 07:43

Tudi mi smo imeli težave s temnim perilom, opranim pri 40 stopinjah Celzija. Kakor so svetovali že drugi, sem težavo omilila z dodajanjem nearomatiziranega kisa za vlaganje in manjšo količino praška in mehčalca. Od časa do časa (enkrat na dva meseca) poženem prazen stroj na najvišji temperaturi, v predalček za prašek pa dam citronko ali vlijem kis, da se stroj očisti. Kljub temu je nekaj kosov temnega perila (predvsem moške majice) še vedno imelo neprijeten vonj. Nekajkrat sem jih uro pred pranjem namakala v topli vodi, ki sem ji dodala kis, nekaj sem jih oprala na višji temperaturi (60 °C), ampak se je neprijeten vonj po nekaj pranjih vrnil. Težavo sem povsem odpravila s sredstvom impresan, ki se dobi v Müllerju. Dodamo ga v predalček za mehčalec in uniči mikroorganizme, ki so se zaredili v perilu. Je nežen do kože, uporablja se lahko tudi za otroško perilo. Nekaj časa sem ga redno uporabljala (ker je imel otrok težave z glivičnimi izpuščaji) in zdaj mi perilo ne smrdi več, čeprav ga ne uporabljam več ob vsakem pranju, samo občasno.

Več pisem bralcev

 Pošljite nam vprašanje

'Franc' preko spletne strani

Sredstvo za čiščenje pajkov na fasadi

Prosim za nasvet, kako očistiti fasado od pajkov. Hvala. 

Oddajte nasvet >

Irena po elektronski pošti

Podarim mikrovalovno pečico

Če kdo potrebuje mikrovalovno pečico, mu jo podarim. Pokličite na številko 051 209 122.

Oddajte nasvet >

Ksenija po elektronski pošti

Prenosne klime

Pri pospravljanju garaže smo našli tri popolnoma nove prenosne klime, na koleščkih, v originalni embalaži. Imajo funkcijo ventilatorja, vlažilnika,... Več >

Oddajte nasvet >
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE