24. 2. 2011

Zimska sečnja

Bojan po elektronski pošti

Pri pripravi drv za ogrevanje se premalo pozornosti namenja izbiri časa sečnje. Že stari ljudje so rekli, da je najboljša sečnja »med mašami«, to je od 15. avgusta (Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren) do 8. septembra (Marijino rojstvo ali mali šmaren). In dobrih starih resnic ne gre čez noč spreminjati. Menda je pravi čas za sečnjo lesa za kurjavo tudi pozimi. Ali kdo ve točen čas zimske sečnje ob upoštevanju izkušenj prednikov?

KOMENTARJI

Vesna
24. 2. 2011 10:34

Bralec Bojan bo o pravilni sečnji lesa za kurjavo kar največ izčrpnih informacij našel v knjigi Vse ob pravem času (Johanna Paungge, Thomas Poppe), založba Mavrica. Knjiga je na voljo v knjižnicah in knjigarnah za približno 20 evrov, je vsestranski priročnik in je vredna nakupa. Napisana je ena stran o sekanju lesa za različne namene še iz leta 1912. Sicer pa: les za kurjavo naj bi se sekal po zimskem sončnem obratu (21. decembru) pri pojemajoči luni. Vrhov ne takoj odsekati in najbolje je, da drevesa ležijo na hribu z vrhom navzdol, da sokovi stečejo iz debla proti vrhu. V knjigi je naveden še čas v oktobru, v prvih sedmih dneh po mlaju.

Več pisem bralcev

 Pošljite nam vprašanje

Ivanka po elektronski pošti

Čolniček za šivalni stroj Bagat

Pozdravljeni, iščem čolniček za šivalni stroj Bagat 515. Če ga morda kdo ima ali ve, kje bi ga bilo možno dobiti, vas bralce lepo prosim za pomoč.&... Več >

Oddajte nasvet >

'saso' preko spletne strani

Deli za moped 14 m

'Ima kdo doma dele za Tomos moped 14m - strehica, luči, lahko tudi komplet.'

Oddajte nasvet >

Igor iz Zg. Gorij po elektronski pošti

Kasetofon

Pozdravljeni!Potreboval bi delujoči kasetofon za poslušanje kaset, če ga kdo podari, lahko pa ga tudi odkupim.Tel. 040 239 365.

Oddajte nasvet >
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE