Polistireni – odporni na vlago in obremenitve

29. 3. 2011 | Besedilo: Katarina Nemanič | Fotografije: dokumentacija Dela

polistireni

Ekspandirani polistiren (EPS) in ekstrudirani polistiren (XPS) sta že dolgo uporabljana materiala, ki imata poleg dobre toplotne izolativnosti tudi druge lastnosti, zaradi katerih se graditelji vedno znova odločajo zanju. Prvega je predvsem zelo preprosto vgrajevati, marsikoga pa prepriča njegova razmeroma nizka cena. Za drugega je značilno, da je vodoodbojen in edini primeren za izolacijo vlažnih in mokrih mest, poleg tega prenaša velike mehanske obremenitve. Pred vami je deset odgovorov, ki jih je dobro poznati o obeh materialih.

Katera je bistvena razlika med EPS in XPS?

Osnovna surovina obeh toplotnih izolatorjev je polistiren, bistvena razlika med njima pa sta plina in drugi dodatki, ki jih uporabijo med proizvodnjo. S tem so povezane njune razmeroma različne lastnosti, ki določajo primernost uporabe za izolacijo stavbe. XPS ima še bolj kot EPS zaprto celično strukturo, zato je bolj uporaben za izolacijo vlažnih delov, bolj kot EPS pa je odporen tudi proti mehanskim obremenitvam. Najlaže ju ločimo po barvi, prvi je zelenomoder, drugi pa bel ali črn.

Zakaj EPS poznamo pod imenom stiropor?

Ekspandirani polistiren je prvič izdelal koncern Basf leta 1954 in ga zaščitil pod blagovno znamko Styropor. Trg ga je hitro sprejel, saj so njegove prednosti v tistem času prepoznali veliki in mali graditelji. Čeprav so ga kmalu začeli ponujati tudi drugi proizvajalci, se je ime splošno uveljavilo, zato materialu še zdaj v laičnih in celo v strokovnih krogih rečejo stiropor.

Kakšen je postopek proizvodnje EPS?

EPS izdelujejo iz ogljikovodikovega stirena, ki je stranski produkt pri predelavi nafte. Surovina je v obliki prozornih zrnc, ki jim dodajo plin pentan, s čimer dobijo trdno penasto zmes bele barve z zaprto celično strukturo. Granule, ki imajo premer od 0,3 do 2,8 milimetra, najprej v posebnih penilcih pod vplivom vodne pare in pri temperaturi nekaj nad 100 stopinj Celzija penijo. Kroglice se zaradi pentana napihnejo, ekspandirajo, na 30- do 50-kratno prvotno prostornino. S kondicioniranjem dosežejo njihovo dimenzijsko stabilnost, potem pa jih za nekaj časa uskladiščijo v prezračevanih silosih, da vodna para in pentan kondenzirata. Pri tem se nastali podtlak v kroglici izenači z zunanjim in tako je kroglica pred nadaljnjo obdelavo stabilna. V naslednji fazi granulat varijo; stresejo ga v večje kalupe, iz katerih pride v obliki blokov, ali pa ga v posebnih kalupih varijo v obliki posameznih plošč. V kalupih granulat znova toplotno obdelajo z vodno paro, da kroglice dodatno ekspandirajo, postanejo plastične in lepljive. Homogen blok EPS, ki je končni izdelek, tako izdelajo brez veziv ali drugih dodatkov. Edini dodatek, ki ga primešajo klasičnemu belemu EPS, so grafitni lističi, s katerimi materialu izboljšajo toplotne lastnosti za 20 odstotkov, izdelek pa je črne barve. Čisto na koncu bloke le še razrežejo v plošče različnih debelin in oblik.

Zakaj morajo biti plošče EPS več tednov dobro uležane?

Tudi po skladiščenju v silosu in končni obdelavi v ploščah EPS še vedno ostane nekaj pentana, zato podtlak v njih ni povsem izenačen z zunanjim tlakom. Plošče zato v skladišču pustijo odležati nekaj tednov, v tem času se ves pentan zamenja z zrakom in tlaka se izenačita. Plošča dobi svojo dimenzijsko stabilnost in mehansko odpornost in se po vgradnji ne bo več spreminjala, v nasprotnem pa bi se lahko deformirala.

Kakšen je postopek proizvodnje XPS?

Tudi osnovna surovina XPS je polistiren, le da kroglice ne vsebujejo pentana, postopek proizvodnje pa je povsem drugačen. Najprej surovino z vsemi dodatki zmešajo. Kaj dodajo, je odvisno od posameznega izdelka oziroma njegovega namena. Največkrat gre za penila z aditivi, med drugim ogljikov dioksid, različne smukce in dodatke proti gorenju. Pripravljeno zmes dozirajo v ekstruder, posebno stiskalnico, in raztalijo pri visoki temperaturi in tlaku. Dodajo še penilo, nato pa penasto zmes stisnejo skozi primerno oblikovano šobo glede na zahtevano obliko in debelino na tekoči trak. Ko se masa ohladi, jo razrežejo v različne dolžine, oblikujejo robove in površine. Sledi le še pakiranje in zlaganje na palete. Zaradi drugačnega postopka proizvodnje in dodatkov ima XPS drugačno celično strukturo in mehansko stabilnost ter trdnost kot EPS, zato pred vgradnjo ni potrebno skladiščenje.

Kako gostota vpliva na lastnosti EPS?

Gostota materiala vpliva na njegovo nosilnost in toplotno izolativnost. Toplotna prevodnost, ki je od 0,032 do 0,040 W/mK, z gostoto pada, vendar le do vrednosti 25 kg/m³, potem pa začne znova rasti. Povedano drugače, bolj ko je material gost, boljši toplotni izolator je, pri prej navedeni vrednosti pa se njegove toplotnoizolativne lastnosti začnejo slabšati. Z gostoto raste tudi njegova nosilnost.

Za izolacijo katerih delov stavbe je EPS najbolj primeren?

Načeloma ga lahko uporabljamo za izolacijo vseh delov stavbe, tudi strehe in med špirovci, saj so ga prav za ta namen začeli izdelovati v posebnih ploščah, ki jih narežejo na trakove, da so gibljive kot harmonika. Vendar se večinoma uporablja prav za izolacijo fasad in tudi cokla, saj je dober toplotni izolator, poleg tega pa preprost za vgradnjo in med najcenejšimi toplotnoizolacijskimi materiali. Uporaben je za izolacijo novih in obstoječih hiš, zaključimo pa ga lahko s kontaktnim taknoslojnim fasadnim slojem ali s prezračevano fasado.

Za izolacijo katerih delov stavbe je XPS najbolj primeren?

Za XPS pravijo, da je material, ki je primeren za toplotno izolacijo povsod tam, kjer drugi materiali niso primerni. To so mesta s stalno prisotnostjo vlage, kot so v zemljo vkopane stene, stene bazenov, savn in kopalnic, ter mesta z veliko mehansko obremenitvijo. Na zidanih zunanjih stenah ga pogosto uporabljajo za toplotno zaščito mest, kjer bi sicer nastali toplotni mostovi, z njim obložijo betonske nosilne stebre in preklade med opečnatim zidom. Največkrat z njim izolirajo še fasadni cokel, uporabljajo pa ga tudi za izolacijo celotnih zunanjih sten, vendar bolj pogosto na notranji kot zunanji strani. Zaradi v proizvodnji pripravljenih robov – dve plošči se stikata po sistemu utor-pero – je zelo preprost za vgradnjo, tako da se bo malo bolj spreten graditelj vgradnje lahko lotil kar sam.

Ali sta materiala gorljiva?

Oba materiala sta gorljiva in razvrščena v razred gorljivosti E. Kar še vedno zadostuje za uporabo v gradbeništvu, le vgrajen mora biti tako, da ni izpostavljen ognju. Ker se EPS in XPS vedno vgrajujeta v neki sistem oziroma konstrukcijo, izpostavljenost ognju preprečujejo pred in za njima vgrajeni materiali. Večina certificiranih fasadnih sistemov z enim od obeh materialov doseže bistveno višji razred gorljivosti, kar zelo poveča ognjevarnost.

Ali lahko EPS in XPS recikliramo?

Proizvajalci reciklirajo vse ostanke, ki nastajajo v proizvodnem procesu. Zmeljejo jih in dodajo k osnovni surovini. Podobno lahko znova uporabijo že vgrajen in zavržen material. Pogoj je le, da je očiščen malte in lepil ter drugih nesnag. Pri večjih debelinah lahko nečistoče preprosto odrežejo, pri tanjših pa je to večinoma težava, zato priporočajo odlaganje na deponijo med gradbene odpadke. Opozarjajo, da se polistirenov ne sme zažigati, saj se pri gorenju sprošča škodljiv plin stiren.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE