S termografskim pregledom do varčnega doma

6. 12. 2012

Skrb za okolje, naraščajoče cene ogrevanja ter zakonske omejitve nas vodijo k temu, da namenjamo vedno večjo pozornost energijsko varčnemu in zdravemu bivanju. K učinkoviti rabi energije lahko največ prispevamo sami z izborom pravega načina ogrevanja, prezračevanja, senčenja in s spremembo svojih bivalnih navad. Osnovni pogoj za doseganje takšnih standardov sta zagotovo kakovostna gradnja in uporaba visokokakovostnih energijsko učinkovitih materialov, predvsem stavbnega pohištva, kar se je izkazalo kot največji dejavnik izgube toplotne energije v objektih. Kako kakovostno je vaš dom zgrajen in kje se pojavljajo napake, zaradi katerih kljub vsemu še vedno izgubljate energijo in trošite denar, lahko ugotovite s termografskim pregledom svojega doma, s čimer lahko zanesljivo preverimo stanje in napake v celotnem zunanjem ovoju zgradbe in na inštalacijah.

Termografija

Izraz termografija izhaja iz grščine, sestavljen pa je iz besed termo in grafo, ki pomenita risati toploto. Najpogosteje uporabljamo metodo infrardeče termografije, s katero izvajamo brezkontaktne meritve temperature in prikažemo porazdelitve prehoda toplote na površini elementa, naprave ali objekta. Termografija omogoča prepoznavanje napak in toplotnih izgub zgradbe, saj ne vpliva na objekt merjenja in spremembo njegove temperature. S termografijo opazujemo in merimo toplotno sevanje površin objekta. Meritve lahko izvajamo z odčitavanjem izmerjenih vrednosti ali s termografskimi posnetki. Ti omogočajo lažjo analizo temperatur merjenega objekta, pokažejo, kje so kritične točke in toplotni mostovi, ne pa vzroka nastanka napake, za kar je zahtevana strokovna analiza posnetkov.

Termografija združuje več faz in postopkov, ki zahtevajo različna znanja in spretnosti. Treba je oceniti stanje objekta, posneti kritična mesta, analizirati slike in razumeti stanje temperatur na posnetku. To pa pomeni, da je potrebno poznavanje stroke na področju sevanja teles, prehoda toplote, gradbene fizike, materialov, analize rezultatov in druge. Svetovalci iz Energetske klinike MIK vam opravijo celoten termografski pregled objekta in analizo stanja ter pripravijo celoten načrt rešitev in energijske sanacije zgradbe.

S pomočjo termografije dobimo hitro in zanesljivo informacijo o površinski temperaturi objekta. Temperaturne razlike oziroma anomalije so posledica napak pri gradnji, postopkih gradnje ali v vgrajenih materialih. Metoda omogoča visoko stopnjo zanesljivosti ocene stanja, na podlagi katere predvidimo postopke za sanacijo, ki posledično pomenijo možnost prihrankov pri porabi energije za ogrevanje in hlajenje. Termokamere, ki jih pogosto imenujemo tudi infrardeče ali pa toplotne, so človekovo sposobnost zaznavanja svetlobe razširile iz vidnega v srednji in dolgovalovni infrardeči del spektra, ki ga sevajo telesa v odvisnosti temperature površine, ki jo merimo.

Z metodo infrardeče termografije preverjamo:

 • stanje izolacije in napake gradnje
 • napake pri izvedbi fasade
 • stanje izolacije in napake pri izolaciji strehe in podstrešja
 • pojav toplotnih mostov
 • napake pri vgradnji stavbnega pohištva (oken in vrat)
 • tesnjenje oken in vrat
 • pojav vlage v stenah in posledično razvoja plesni
 • napake v hidroizolaciji temeljev
 • kakovost delovanja toplotnih in hladilnih naprav (radiatorjev, konvektorjev, površinskega ogrevanja ...)
 • stanje električnih omar in inštalacij
 • napake pri instalacijah ogrevanja in toplovodnega omrežja

Termografija nam je pri izdelavi energijske izkaznice in energijskih pregledov v veliko pomoč, seveda pa pridobljeni podatki ne zagotavljajo, da bo poraba energije tudi dejansko enaka izračunani, saj je zelo odvisna od številnih subjektivnih dejavnikov, kot so želena temperatura v prostoru, navade prezračevanja, lokacija objekta, ogrevalne naprave, razporeditev prostorov in podobno. Nekateri se najbolje počutijo pri 19 °C v prostoru, drugim je 24 °C premalo.

Termografija je izjemno pomembna pri obnovi zgradb

Če želimo odkriti res vse napake, ki jih skriva bolna in energijsko potratna zgradba, je edini način termografski pregled. Le s termografijo lahko najdemo kritične točke toplotnih izgub in jih skladno s tem ustrezno saniramo. Na podlagi analize zgradbe in porabe energije ter termovizijskih posnetkov vam tako pripravimo konkretne rešitve za učinkovito sanacijo stavbe ali izvedbo novogradnje. Po obnovi je treba znova opraviti termografski pregled, da se prepričamo, ali so dela res izvedena skladno z zahtevami in so vse napake odpravljene.

Pri nakupu nepremičnine pa vam lahko termografski pregled poda realno sliko stanja objekta in kakovosti gradnje. Na vašo željo pa vam izdelamo tudi energijsko izkaznico, ki vam bo podala konkretne podatke o energijski varčnosti vašega doma.

Za naročilo termografskega pregleda se lahko naročite pri naših energijskih svetovalcih.

...

SORODNI ČLANKI:

 

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE