Sous-vide - gurmanski užitki v udobju doma
19. 3. 2014
Za popolno pečen, slasten zrezek vam zdaj ni več treba odšteti gore denarja v vrhunski restavraciji. Sous-vide, sodoben kuhinjski pomočnik iz Gorenja, namreč pričara okus gurmanskih specialitet kar v udobju vašega doma. Sous-vide (francoski izraz za kuhanje v vakuumu) je novost na našem trgu, ki omogoča kuhanje v vakuumu v temperaturno stabilnem okolju in s tem najboljše rezultate; zrezek ne bo nikoli več zunaj trd in zažgan, znotraj pa še krvav.
Uporaba je preprosta – vakuumsko zapakirate meso, zelenjavo, ribo ali kakšno drugo živilo, ki mu po želji dodate začimbe ali zeliščno maslo, ter vstavite v kuhalnik Sous-vide, ki nato sam poskrbi za vse drugo, vi samo določite želeni čas kuhanja. Za hrustljavo skorjico zrezek na koncu samo še na hitro popečete in – voila – specialiteta je pripravljena! In ne bodite presenečeni, če bodo gostje mislili, da imate osebnega kuharja, tako dober bo zrezek. Poleg mesa pa lahko pripravite tudi vrsto drugih jedi, od umešanih jajc do posladkov; odkrili boste povsem nove in polne okuse, kajti vsi sokovi, hranila in arome ostanejo med kuhanjem točno tam, kjer naj bi ostali – v hrani. Zdravo, okusno, slastno s pomočjo sodobnega domačega chefa v vaši kuhinji, kuhalnika Sous-vide iz Gorenja.
Kaj pomeni kuhanje sous-vide
Metoda kuhanja je zelo priljubljena v številnih priznanih restavracijah. Francoski izraz pomeni »v vakuumu« in opisuje hrano, vstavljeno v vrečko, v kateri ni zraka in ki je potopljena v vodno kopel. Hrana se dlje časa kuha na natančno nastavljeni nizki temperaturi, s čimer se dosežeta najboljši možni okus in mehkoba. Kuhanje v vakuumu omogoča, da se hrana kuha v lastnem soku z raznimi začimbami. Vsi vitamini in minerali tako ostanejo v hrani in poudarijo njen naravni okus. Zaradi tega je bolj zdrava, mehkejša in okusnejša.
Meso, ki je pripravljeno po načinu sous-vide, je mehkejše, tako da se lahko uporabljajo tudi kosi nekoliko slabše kakovosti, vendar polnejšega okusa, na primer podplečje (bržola) ali hrbet (šimbas). Metoda sous-vide omogoča, da je v posamezni vrečki samo en kos mesa, kuha pa se lahko več vrečk hkrati. Tako lahko hkrati ustrežemo več različnim okusom, željam ali prehranskim potrebam.
Ker je po metodi sous-vide sestavine skoraj nemogoče prekuhati, je možna priprava hrane vnaprej, kar je odlično za družinske obroke in zabave.
Kako pripraviti okusni obrok s kuhalnikom Sous-vide?
Začinite meso z najljubšimi začimbami.
Vse sestavine vstavite v vakuumsko vrečko.
Vrečko vstavite v aparat in začnite kuhati.
Okusen obrok je pripravljen in lahko ga postrežete.