Sous-vide - gurmanski užitki v udobju doma

19. 3. 2014

Za popolno pečen, slasten zrezek vam zdaj ni več treba odšteti gore denarja v vrhunski restavraciji. Sous-vide, sodoben kuhinjski pomočnik iz Gorenja, namreč pričara okus gurmanskih specialitet kar v udobju vašega doma. Sous-vide (francoski izraz za kuhanje v vakuumu) je novost na našem trgu, ki omogoča kuhanje v vakuumu v temperaturno stabilnem okolju in s tem najboljše rezultate; zrezek ne bo nikoli več zunaj trd in zažgan, znotraj pa še krvav.

Uporaba je preprosta – vakuumsko zapakirate meso, zelenjavo, ribo ali kakšno drugo živilo, ki mu po želji dodate začimbe ali zeliščno maslo, ter vstavite v kuhalnik Sous-vide, ki nato sam poskrbi za vse drugo, vi samo določite želeni čas kuhanja. Za hrustljavo skorjico zrezek na koncu samo še na hitro popečete in – voila – specialiteta je pripravljena! In ne bodite presenečeni, če bodo gostje mislili, da imate osebnega kuharja, tako dober bo zrezek. Poleg mesa pa lahko pripravite tudi vrsto drugih jedi, od umešanih jajc do posladkov; odkrili boste povsem nove in polne okuse, kajti vsi sokovi, hranila in arome ostanejo med kuhanjem točno tam, kjer naj bi ostali – v hrani. Zdravo, okusno, slastno s pomočjo sodobnega domačega chefa v vaši kuhinji, kuhalnika Sous-vide iz Gorenja.

Kaj pomeni kuhanje sous-vide
Metoda kuhanja je zelo priljubljena v številnih priznanih restavracijah. Francoski izraz pomeni »v vakuumu« in opisuje hrano, vstavljeno v vrečko, v kateri ni zraka in ki je potopljena v vodno kopel. Hrana se dlje časa kuha na natančno nastavljeni nizki temperaturi, s čimer se dosežeta najboljši možni okus in mehkoba. Kuhanje v vakuumu omogoča, da se hrana kuha v lastnem soku z raznimi začimbami. Vsi vitamini in minerali tako ostanejo v hrani in poudarijo njen naravni okus. Zaradi tega je bolj zdrava, mehkejša in okusnejša.

Meso, ki je pripravljeno po načinu sous-vide, je mehkejše, tako da se lahko uporabljajo tudi kosi nekoliko slabše kakovosti, vendar polnejšega okusa, na primer podplečje (bržola) ali hrbet (šimbas). Metoda sous-vide omogoča, da je v posamezni vrečki samo en kos mesa, kuha pa se lahko več vrečk hkrati. Tako lahko hkrati ustrežemo več različnim okusom, željam ali prehranskim potrebam.
Ker je po metodi sous-vide sestavine skoraj nemogoče prekuhati, je možna priprava hrane vnaprej, kar je odlično za družinske obroke in zabave.

Kako pripraviti okusni obrok s kuhalnikom Sous-vide?

Priprava mesa
Začinite meso z najljubšimi začimbami.

 

Vakuumiranje
Vse sestavine vstavite v vakuumsko vrečko.

 

Kuhanje
Vrečko vstavite v aparat in začnite kuhati.

 

Postrežba
Okusen obrok je pripravljen in lahko ga postrežete.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE