»Iščem domače znanje in inventivnost«

15. 9. 2010 | Besedilo: Katarina Nemanič | Fotografije: Blaž Samec/Delo

raba energije, kotli, lesna biomasa, dosje

»MOS v Celju je vse večji, pridobiva tudi mednarodni ugled, žal pa temelji predvsem na ponudbi znanih klasičnih izdelkov iz uvoza, ki so tržno zanimivi, ne prinašajo pa inventivnih rešitev,« je svoje vtise po ogledu sejma jedrnato strnil naš gost Edo Bahč, projektant strojnih inštalacij za družinske hiše in tudi večje poslovne in druge objekte. Ker smo del EU, ne bi smeli več govoriti o tujih in domačih proizvajalcih, a vendar bi morali bolj ceniti domače znanje in vloženo delo, je prepričan. Na domačem znanju in inventivnosti je temeljil tudi njegov izbor izdelkov, ki jih je še dodatno razvrstil v tri skupine: izdelki, ki so plod domačega znanja; izdelki z vsaj nekaj domače inventivnosti; izdelki iz tujine, ki bistveno vplivajo na manjšo rabo energije. Tudi sicer je njegovo vodilo pri delu in nasploh v življenju čim manj energije, oziroma kakor pravi: »Ne trudite se, kako zagotoviti več energije za obstoječe razmere, temveč kako zmanjšati njeno rabo.« Strogim merilom, ki jih je postavil, je zadostilo le osem izdelkov oziroma podjetij.

Edo Bahč je pri ogledu sejma in izboru ostal zvest svojemu profesionalnemu delu in vso pozornost namenil opremi za ogrevanje in prezračevanje v stavbah ter sistemom, s katerimi lahko prihranimo energijo ali jo z njimi proizvajamo. Poleg glavnih meril je še poudaril, da je zanj izjemno pomembno, da se za proizvodnjo, obratovanje, vzdrževanje in razgradnjo posameznih izdelkov ali naprav porabi manj primarne energije, kot je prihranijo v dobi delovanja. To so lahko energijsko učinkoviti in varčni izdelki, še pravi in doda, da bi ta kriterij morali upoštevati tudi uporabniki in javni uslužbenci, ki pišejo predpise in odločajo o državnih spodbudah. Opazil je, da nekaterih znanih podjetij ni bilo na sejmu, iz izkušenj pa ve, da imajo inventivne rešitve.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo MIKrovent

Med domačimi proizvajalci, ki si zaslužijo priznanje in pohvalo Eda Bahča, so podjetja MIK iz Celja, Termo-tehnika iz Braslovč in WVterm iz Maribora. Na Mikovem razstavnem prostoru ga je prepričala inventivna rešitev prezračevanja MIKrovent z vračanjem toplote odpadnega zraka. Sistem se preprosto vgradi v okno, njegovo delovanje pa zelo prispeva h kakovosti bivanja v stavbah. Prezračevalni sistem se lahko vgradi pri obnovah vseh objektov, ko se zamenjajo okna, primeren pa je tudi za novogradnje. Njegova prednost je, da za delovanje potrebuje manj energije kot klasična prezračevalna naprava z rekuperacijo toplote, stroški investicije pa so nižji, pravi Bahč. Sistem je po njegovem mnenju učinkovita rešitev v zrakotesnih stavbah, kjer mora biti urejeno kakovostno prezračevanje.

Kompaktna toplotna črpalka zrak/voda Termo-tehnika

Termo-tehnika iz Braslovč je po njegovem mnenju podjetje, ki se zaradi znanja in večletnega razvojnega dela, rezultat česar so kakovostne toplotne črpalke z visokim grelnim številom, uvršča med najboljše proizvajalce v Evropi. Med vsemi razstavljenimi napravami pa ga je najbolj prepričala nova toplotna črpalka zrak/voda. Zanimiva je rešitev pretoka zraka, poleg tega črpalka zaradi kompaktne izvedbe, pri kateri sta hranilnik toplote in ogrevalnik sanitarne vode postavljena drug na drugega, zavzame malo prostora. Takšna zasnova tudi pri sanacijah v skoraj vseh primerih omogoča zamenjavo ogrevalne kotlovne naprave s toplotno črpalko.

Kotel na polena Stadler TR

Visoka kakovost in dober izkoristek kotlov do 91,8 odstotka uvršča podjetje WVterm med najkakovostnejše proizvajalce kotlov, pojasni izbiro Bahč. Še zlasti izstopa kotel na polena Stadler TR z regulacijo lastnega razvoja, samodejnim vžigom in lambda sondo. Zanimiva je tudi vezava hranilnika toplote, ki omogoča dvonivojsko polnjenje in črpanje toplote, kar nadomešča dražjo različico razslojevalnega hranilnika toplote, še pojasni naš gost. V razvoju je tudi vremensko vodena regulacija, ki bo podpirala več ogrevalnih krogov, kar bo celovita rešitev za določen objekt, po ogledu razstavnega prostora pove Bahč.

Sončne elektrarne Bisol

V drugi skupini so proizvajalci, ki vlagajo del svojega znanja v opremo iz drugih držav. Dejstvo je, da je v vsakem izdelku nekaj elementov, ki niso izdelani pri nas, zato je mejo težko postaviti. V zadnjih letih je vse več uvoznikov sončnih elektrarn, ki v izdelke ne vložijo nič lastne inventivnosti, pravi Edo Bahč. Med njimi zagotovo izstopa podjetje Bisol iz Latkove vasi, ki v svoje končne izdelke vgrajuje zelo kakovostne celice, proizvedene v EU, drugi elementi, ki so potrebni za sončno elektrarno, pa so rezultat lastnega razvoja. Po mnenju našega gosta si priznanje zasluži tudi zato, ker svoje znanje trži zunaj meja naše države, saj večino izdelkov proda v tujini.

Kotel na lesno biomaso Herz

Herz, kovinskopredelovalno podjetje iz Šmartna pri Litiji, ki je nastalo z združitvijo podjetij Unitas in Kovina, spada v mednarodno skupino Herz. Zanimiv je kotel na lesno biomaso z izkoristkom nad 93 odstotkov, kar ga uvršča v najvišji kakovostni razred v Sloveniji. Kotel je kombiniran s hranilnikom toplote, na katerega lahko priključimo sončne kolektorje, ima lastno vremensko vodeno regulacijo, ki podpira dva ogrevalna kroga z mešalnim ventilom, ogrevanje sanitarne vode, hranilnik toplote, našteva dobre lastnosti naprave Edo Bahč.

Hranilnik toplote KWB

V tretjo skupino je sogovornik uvrstil podjetja in njihove izdelke iz tujine. Kotli podjetja KWB niso domač izdelek, ponujajo pa zanimive rešitve na celotnem področju ogrevanja z lesno biomaso, pravi. Na razstavnem prostoru je njegovo pozornost pritegnil hranilnik toplote, ki predstavlja celovito toplotno podpostajo. Na hranilniku je celotna armatura z regulacijo za dva ogrevalna kroga z mešalnim ventilom in možnostjo razširitve na do 32 vremensko vodenih ogrevalnih krogov. Na hranilniku toplote sta tudi armaturi za ogrevanje sanitarne vode in priključitev sončnih kolektorjev, pojasni izbiro ter doda, da šestletna garancija, ki jo podjetje zagotavlja tudi za vse gibljive dele na kotlih, potrjuje njihovo kakovost.

Kompaktna toplotna črpalka zrak/voda Sonnenkraft

Podjetje Sonnenkraft iz Avstrije po njegovih merilih sodi med podjetja z zelo inventivnimi rešitvami, zato so te vredne ogleda. Podjetje je vodilno na področju izkoriščanja sončne energije, posebno zanimiva pa je kompaktna toplotna črpalka, ki izkorišča sončno obsevanje in tako v slabših razmerah omogoča predogrevanje toplotne črpalke zrak/voda. Med prednostmi omeni še kompaktno izvedbo, na kateri je vgrajena tudi celotna armatura, ter to, da potrebujemo za vgradnjo naprave zelo malo prostora.

Strešno okno s kupolo Velux

Našega gosta je prepričalo tudi strešno okno s kupolo podjetja Velux, ki je primerno za vgradnjo v ravne strehe. Zaradi nizke toplotne prehodnosti zagotavlja manjše toplotne izgube, hkrati pa dovolj svetlobe v prostorih, ki jih osvetljuje. Razstavljena je bila tudi svetlobna cev, ki jo bodo morali po njegovem mnenju še izpopolniti. Kljub temu je uporabna tam, kjer ni mogoče vgraditi strešnega okna, sklene ogled Edo Bahč.

Delo in dom, 15. september 2010

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE