Kuhinje: Enaka zmogljivost in manjša poraba

26. 2. 2014 | Besedilo: Aleksandra Zorko | Fotografije: arhiv podjetij

veliki gospodinjski aparati

Varčevanje z električno energijo, vodo in tudi detergenti so ključna vprašanja, s katerimi se ukvarjajo tako proizvajalci gospodinjskih aparatov kot uporabniki, ko se odločajo za nakup. Aparati so vse zmogljivejši in pametnejši, saj je pametna tehnologija dosegla tudi tako preproste, kot je grelnik vode.

Zahteve po varčni rabi energije pri gospodinjskih aparatih so pomembna tema že zadnjih 15 let. »V večini primerov za doseganje najvišjih energijskih razredov ne zadostuje spreminjanje obstoječih izdelkov, ampak je treba razviti popolnoma nove platforme. Nove izdelke in tehnološke postopke optimiramo s številnimi testiranji, da dosežemo ponovljivost zahtevane kakovosti, funkcionalnosti in energijske učinkovitosti v velikoserijski produkciji,« pravi Rok Grudnik, vodja produktnih skupin v podjetju Gorenje. Kakor pojasni Vesna Mencelj iz podjetja Miele, trajnostni raz­voj, v katerega je usmerjeno tudi njihovo podjetje, na primarni ravni vključuje zmanjševanje rabe električne energije, vode in detergentov, na višji pa prav tako proizvodnjo, ki varčuje z viri.

»Pri razvoju sodobnih gospodinjskih aparatov gre trend zlasti v smer energijsko učinkovitih, do okolja in uporabnika prijaznih hišnih aparatov, ki varčujejo z elektriko, vodo in drugimi naravnimi viri. Pri blagovni znamki Bosch uporabljamo znak 'Green Technology inside' za aparate, ki predstav­ljajo vodilno tehnologijo in najvišjo učinkovitost pri najmanjši rabi elektrike, vode in drugih naravnih virov in so izdelani po strogih ekoloških merilih,« pravijo v podjetju BSH Hišni aparati. V zadnjih 15 letih, kot dodajajo, jim je tako z izboljšavami in inovativnimi tehnologijami uspelo v posameznih skupinah hišnih aparatov zmanjšati porabo energije tudi do 75 odstotkov (hladilnik z zamrzovalnikom), porabo vode pa do 65 odstotkov (pomivalni stroj).

Približno 50 odstotkov energije in 18 odstotkov vode v gospodinjstvu po podatkih iz podjetja BSH Hišni aparati porabijo ravno ti aparati, zato je stare modele smiselno zamen­jati ne samo zaradi tehnološkega napredka in številnih novih funkcij, ki poenostavljajo njihovo uporabo, temveč tudi zaradi varčevanja z električno energijo in vodo ter s tem varovanja okolja.

Manjša raba energije

Pri velikih gospodinjskih aparatih so novi modeli uvrščeni tudi v višji energijski razred, kar pomeni, da ob enaki zmogljivosti porabijo manj električne energije. Kot pravi Boštjan Doltar iz podjetja Candy Hoover, je bilo pred dvema letoma, na primer, pralnih strojev v energijskem razredu A+++ le za vzorec, zdaj pa predstavljajo kar 25 odstotkov celotne prodaje. Podobno je pri preostalih velikih gospodinjskih aparatih. Prostostoječe uvrščamo v energijske razrede od D do A+++, pojasnjuje sogovornik. Kaj pomeni preskok iz enega energijskega razreda v drugega, je po njegovih besedah odvisno od produktne linije, pri hladilni tehniki, na primer, vsak preskok v energijsko učinkovitejši razred pomeni za približno 20 odstotkov manjšo porabo, pri pralnih in pomivalnih strojih pa za približno 10 odstotkov manjšo porabo od primerljivega aparata iz nižjega razreda.

Na področju energijske varčnosti je največ novega pri sušilnih, pralnih in pomivalnih strojih. Po besedah Vesne Mencelj je s hladilnikom iz razreda energijske učinkovitosti A+ prihranek 20-odstotni v primerjavi z aparatom iz razreda A. »Aparati iz razreda energijske učinkovitosti A++ porabijo vsaj za 40 odstotkov manj energije, modeli z oceno A+++ pa celo za 60 odstotkov manj kot primerljivi iz razreda A,« pojasnjuje sogovornica.

V najvišji razred energijske učinkovitosti A+++ se uvrščajo tudi njihovi sušilni stroji s toplotno črpalko, pravi sogovornica in dodaja, da so v zadnjih 15 letih pri sušilnih strojih zmanjšali rabo električne energije kar za 60 odstotkov.

Kaj vse zmorejo?

Dejstvo je, da se vsak nov gospodinjski aparat, ki pride na trg, poleg manjše rabe energije in vode ponaša z izboljšavami in novimi funkcijami, ki olajšajo delo. Teh je res veliko, zato navajamo le nekatere.

Hladilniki – V Gorenju so pred časom predstavili nove hladilnike ION generation s pametno tehnologijo AdaptCool, ki z različnimi tipali prepoznava življenjski slog uporabnika in njegove navade glede uporabe hladilnika ter na podlagi zbranih podatkov zagotovi optimalno uravnavanje temperature notranjih predelov. Kako to deluje? Kot pojasni vodja razvoja elektronike v Gorenju Timotej Globačnik, v času »učenja« oziroma snemanja navad uporabnika elektronika zazna, da se, na primer, hladilnik uporablja vsak dan med 17. in 19. uro. »Ker aparat odslej v tem času pričakuje pogostejše odpiranje vrat, bo pred 17. uro samodejno znižal temperaturo za stopinjo Celzija, da bi ohranil idealno ozračje za vzdrževanje kakovosti hrane. Hrana tako ostane sveža za petino časa dlje, hkrati pa se omeji poraba električne energije, potrebne za ohranjanje optimalne temperature,« pravi sogovornik.

Hladilniki s pametnimi hladilnimi sistemi, kot pravijo v podjetju BSH, imajo poseben sistem NoFrost, ki poskrbi, da se na stenah ne nabira led in jih pri čiščenju ni treba več odtajevati, posebna predala ChillerBox in CrisperBox pa dlje ohranjata svežino živil, prvi je namenjen za ribe in meso, drugi za sadje in zelenjavo.

Kuhalne plošče – Kuhalne plošče Bosch in Siemens imajo tipalo za praženje, ki zagotovi, kot pravijo v podjetju, da so jedi priprav­ljene optimalno, ne da bi se prismodile ali prekipele. Nekateri modeli so dopolnjeni z avtomatskimi programi, pri katerih sta segrevanje in temperatura kuhanja samodejno optimalno nastavljena za izbrano jed. Nove generacije indukcijskih kuhalnih plošče pa imajo zaslon za prikaz rabe energije: tako se med kuhanjem na zaslonu pokaže, koliko energije ste porabili. Če na primer posodo pokrijete s pokrovom, to zmanjša rabo energije kar za 20 odstotkov, poudarjajo v podjetju.

Gorenjevo indukcijsko kuhališče IQcook spada med gospodinjske aparate z vgrajeno pametno tehnologijo. To je, kot pojasnjuje Globačnik, kuhališče, ki omogoča samodejne načine kuhanja v pari, hkrati pa zagotav­lja energijsko in časovno optimirano ter nadzorovano kuhanje z uporabo pametnih tipal IQ. Patentirana varnostna funkcija SmartSense preprečuje tudi prekipevanje ali prismoditev. Omenjena tipala po njegovih besedah samodejno uravnavajo delovanje kuhališča, pametno tipalo, nameščeno na pokrovki posode, nadzira dogajanje v loncu in skupaj s tipalom, vgrajenim v kuhalni coni, samodejno uravnava temperaturo in moč delovanja kuhališča. To pomeni skoraj stoodstotno varnost pred prekipevanjem in prismoditvijo vsebine, do 40 odstotkov pa je manjša tudi poraba energije, še poudarja sogovornik.

Pečice – Za tiste, ki niso vešči pečenja, je kot nalašč funkcija s prednastavljenimi programi peke (Bosch in Siemens imajo AutoPilot 68, Gorenje HomeCHEF). Na izbirniku le nastavite program z ustrezno jedjo, to potis­nete v pečico, za vse drugo poskrbi prednastavljeni program, ki pozna najboljši način priprave.

Vesna Mencelj iz podjetja Miele pa predstavi parno pečico z osmimi dovodi pare, ki lahko po njenih besedah nadomesti klasično pečico in kuhalno ploščo. Časi kuhanja so v pari enaki kot pri klasičnem kuhanju. Predjedi, juhe, ribe, meso, zelenjavo, priloge ali sladice lahko pripravimo ločeno ali kot celoten meni v enem postopku kuhanja. Osem dovodov pare zagotavlja dobro porazdelitev pare, hitro segrevanje in vedno enake rezultate kuhanja.

Pomivalni stroji – Pomivalni stroji Bosch in Siemens imajo vgrajeno tehniko sušenja posode, imenovano zeolit. »Zeolit je naravni silikatni mineral, ki veže nase vlago in tako pospeši sušenje ob najmanjši rabi energije. Zeolit se pri vsakem procesu pomivanja obnavlja, se ne porablja, deluje vso življenjsko dobo aparata in ga torej ni treba nadomeš­čati,« pojasnjujejo pri podjetju in dodajajo, da ti aparati porabijo do 30 odstotkov manj energije kot pomivalni stroji z energijsko nalepko A.

Tehnologija AquaSensor pa nadzoruje vodo za pomivanje in v njej odkriva ostanke živil, maščob ali pomivalnega sredstva. »Zaradi tega se cikli pomivanja samodejno zaganjajo, poraba vode pa se nenehno prilagaja. Rezultat je čista posoda, poraba vode pa je, kadar se pere manj umazana posoda, občutno manjša,« pravijo v podjetju.

V podjetju Miele pri pomivalnih strojih posebej omenijo patentirani 3D-predal za jedilni pribor, ki mu je mogoče spreminjati širino, globino in višino ter ga tako prilagoditi večjim kosom pribora, kot so metlice za stepanje ali zajemalke.

Pralni in sušilni stroji – Pri pralnih strojih se eko trend, kot pravi Boštjan Doltar iz podjetja Candy Hoover, ne kaže le v izboljšavi energijskih razredov, temveč tudi v nižanju temperature pranja in zmanjšanju porabe vode. Za pranje pri nižjih temperaturah imajo njihovi pralni stroji posebno tehnologijo MPS (mix power system), ki omogoča pranje pri 20 stopinjah Celzija z enako učinkovitostjo kot pri 40 stopinjah Celzija. Po besedah sogovornika so tehnologijo preskusili v laboratoriju in potrdili dobre rezultate pranja.

Pralni stroj Bosch s funkcijo i-DOS, to je pametna dozirna avtomatika, omogoča natančno odmerjanje tekočega pralnega sredstva. »S posebnimi tipali namreč prepozna količino in vrsto tkanine, pri avtomatskih programih pa celo stopnjo umazanosti in glede na to natančno odmeri pralno sredstvo. Tako se perilo opere z optimalno količino pralnega sredstva, in ker predoziranje ni mogoče, ni potrebno dodatno izpiranje,« pojasnjujejo v podjetju. Za čim bolj tiho delovanje pralnega stroja pa skrbita Eco Silence DriveTM, gre za napredni motor, in inovativna struktura zunanjih stranic AntiVibration.

Pametno ravnanje z vodo omogoča tehnologija ActiveWaterTM, pri kateri, kot pravijo v podjetju BSH Hišni aparati, pretočno tipalo in tipalo za merjenje nivoja vode poskrbita za to, da se je porabi le toliko, kot je stroj potrebuje – odvisno od vrste tkanine in količine perila. Sistem za avtomatsko odstranjevanje madežev pa, kot še pojasnjujejo v podjetju, odstrani 16 različnih madežev, za kar je treba ob standardnem programu vključiti še omenjeni sistem.

Sistem PowerWash, ki ga imajo vgrajeni modeli pralnih strojev podjetja Miele, omogoča intenzivno pršenje in kroženje luga, s čimer se doseže kar najboljši izkoristek pralnega sredstva, učinek pranja pa se izboljša za 10 odstotkov.

Funkcija avtomatskega odmerjanja TwinDos ponuja dve možnosti: priloženi posodi lahko napolnite s tekočim pralnim sredstvom ali mehčalcem ali pa uporabite dvofazni sistem, ki sprosti pralno sredstvo v ustreznem trenutku med procesom pranja, da doseže najboljši učinek pranja.

V novo generacijo pralnih in sušilnih strojev je prav tako vgrajena pametna senzorska tehnologija. Kot pravi Globačnik iz podjetja Gorenje, gre za tehnologijo SensorIQ s številnimi vgrajenimi tipali, ki nenehno sprem­ljajo proces pranja ali sušenja ter poskrbijo za optimalno rabo energije, vode in časa. »Po zbranih podatkih tipalo samodejno prilagaja in optimira proces pranja ali sušenja glede na izbrani program ter vrsto in težo perila, saj imajo ti pralni in sušilni stroji med drugim vgrajeno posebno tipalo za samodejno zaznavanje teže perila,« še pojasnjuje sogovornik.

Pametna tehnologija je vgrajena že v tako rekoč vse sodobne gospodinjske aparate, od pralnih in sušilnih strojev, indukcijskih kuhališč in pečic do kuhinjskih nap, hladilno-zamrzovalnih aparatov, pa tudi v tako preproste pripomočke, kot je grelnik vode. Ti aparati olajšajo gospodinjska opravila in so varčni. Z optimiziranjem procesov in uporabo senzorske tehnologije je po besedah Globačnika mogoče prihraniti tudi do 40 in več odstotkov električne energije. Pametni aparati poskušajo razumeti navade uporabnikov in se jim prilagajati, poudarja sogovornik, poleg tega so dodani še uporabniški vmesniki, s katerimi postane uporaba karseda preprosta. Značilnost zadnjih treh let je, kot še pravi sogovornik, uvajanje novih tehnologij, ki pri najboljših aparatih omogočajo tudi do 60 odstotkov manjšo rabo energije.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE