Čas za zelene odločitve in visoke prihranke

Zelena odločitev za okolje = modra odločitev za vas in vašo denarnico. Več kot 70 % prihrankov, neodvisnost od cen energentov na trgu, samooskrba … To je samo nekaj prednosti, ki jih boste deležni, če se odločite svoj dom ogrevati z obnovljivimi viri energije.

Toplotna črpalka in sončna elektrarna veljata za eno najboljših kombinacij, ko govorimo o ogrevanju, predvsem z vidika prihrankov in udobja. Od uporabnika ne zahtevata nikakršnega dodatnega dela, investicija pa se, tudi zaradi nepovratnih finančnih sredstev Eko sklada, povrne v zelo kratkem času. Tako podatek, da je trg toplotnih črpalk in sončnih elektrarn v zadnjih letih v porastu, ni presenetljiv. Razlog tiči v tem, da se ljudje vse bolj zavedamo prednosti, ki jih prinaša tovrstno ogrevanje. Nekaj smo jih že omenili – nižji stroški, večje udobje, enostavna uporaba, prijaznejša do okolja … Da je to res, potrjujejo tudi številke. Samo v našem podjetju smo v zadnjih nekaj letih namestili več kot 50.000 enot toplotnih črpalk in tako poskrbeli, da se varčneje in udobneje grejejo številne slovenske in tuje družine. Spodbudne številke pa prihajajo tudi s področja sončnih elektrarn. Prva pri nas je bila postavljena v letu 2001. Danes jih imamo v Sloveniji kar 5.536, njihova skupna moč pa je 267 MW. Samo v letu 2018 jih je bilo postavljenih 1.303, kar je približno 40 % več kot leto prej. Razlog za takšen porast je mogoče iskati v shemi lastnega odjema (net metering), ki omogoča gradnjo sončnih elektrarn. Do nedavnega je bilo dovoljeno graditi le mikro sončne elektrarne (do 11 kW). Z namenom dosega 25 % deleža obnovljivih virov energije v rabi bruto energije do konca leta 2020, kot predvideva energetski koncept Slovenije, je bila omejitev moči elektrarne maja 2018 odpravljena. Je pa vlada zato izdala omejitev moči, oddane v omrežje – ta ostaja 11 kW.

Še kot zanimivost – sončna elektrarna z 1 kWp zniža emisije CO2 za približno 500 kg.


Rast trga prinaša tudi pasti 

S tem, ko trga toplotnih črpalk in sončnih elektrarn zaznavata živahno rast, pa kot gobe po dežju rastejo tudi njihovi ponudniki. Pomembno je, da se kupec zaveda, da je današnji položaj precej podoben tistemu pred leti, ko so trg preplavili novi, neizkušeni ponudniki, o katerih danes, nekaj let pozneje, ni več ne duha in ne sluha. Ne samo, da se tem ponudnikom ni uspelo obdržati in da so za seboj brez servisa in vzdrževanja pustili ogromno strank, takšni tudi pogosto niso dovolj usposobljeni in izobraženi, zaradi česar kupec prej ali slej naleti na razne zaplete. Gre namreč za precej kompleksno področje, ki zahteva veliko strokovnosti in znanja. Vzemite si dovolj časa, ko se odločate o energetski sanaciji in ko izbirate partnerja, ki mu boste zaupali tovrstno investicijo. Zato poiščite takšnega, s katerim se boste izognili vsem pastem na trgu in bo ob vas prihodnjih 30 let. Partnerja, ki se bo držal dogovorjenih rokov in ki bo poskrbel za vse, od a do ž. Pred izbiro se dobro pozanimajte o njegovem poslovanju, servisni službi, pogovorite se z njihovimi obstoječimi uporabniki in poskusite izbrati takšnega, ki ima lastno montažo, lasten servis in razvoj. Cena naj nikar ne bo edino merilo, na podlagi katerega se boste odločali.

V podjetju Termo Shop d. o. o., ki ima skoraj 30-letno tradicijo, za nekaj deset tisoč zadovoljnih kupcev skrbi več kot 40 strokovnjakov. Podjetje zadnjih deset let tudi samo živi zgodbo o obnovljivih virih energije, zaradi česar znajo kupcem prisluhniti in pomagati iz prve roke. Poskrbeli so namreč tudi za svojo energetsko neodvisnost ter z vsem znanjem in izkušnjami, ki so jih pridobili skozi številne uspešno izpeljane projekte (več kot 50.000 zmontiranih toplotnih črpalk in več kot 100 nameščenih sončnih elektrarn), poskrbijo tudi za vašega.


»V podjetju Termo Shop d. o. o. smo si leta 2008 zadali dolgoročno 10-letno strategijo, v okviru katere smo se odločili, da želimo uporabljati zgolj obnovljive vire energije in tako zmanjšati stroške ter postati do okolja prijaznejši,« pravi Danijel Vuk, pomočnik generalnega direktorja Termo Shop d. o. o., in nadaljuje: »Ta cilj smo uresničili in ga bomo v prihodnjih letih še nadgradili. Danes z lastnimi obnovljivimi viri energije pokrijemo več kot 93 % potreb po energiji. Da smo to dosegli, je bilo treba izvesti številne ukrepe.« Za ogrevanje in hlajenje so namestili toplotno črpalko TermoPlus tipa zemlja-voda (18 kW in 22 kW), za bolj zdravo in udobno bivalno okolje pa dodali še prezračevalno napravo z vračanjem toplote izrabljenega zraka (rekuperator) z več kot 75 % učinkovitostjo in dodatno izolirali fasado stavbe in streho, obenem pa prenovili tudi vsa okna in vrata v objektu. Vsa svetila v njihovi poslovni stavbi so zamenjali z LED-lučmi, obstoječe električne motorje pa z bolj učinkovitimi. Leta 2012 so se odločili narediti še korak dlje in so na streho objekta namestili sončno elektrarno moči 43,2 kW. Z vsemi omenjenimi ukrepi so, kot pravijo, v primerjavi z letom 2008 porabo električne energije zmanjšali za več kot 30 %. Kurilno olje, ki je bilo prej eden največjih stroškov, pa so popolnoma odpravili. Kljub namestitvi toplotnih črpalk so skupne stroške in celotno poslovanje racionalizirali, posledično pa pridobili AAA zlato boniteto odličnosti, ki jo ima v Sloveniji samo 8 % vseh podjetij. Več informacij najdete TUKAJ.


Prenovljena uredba, nove možnosti 

Lansko in letošnje leto je področju samooskrbe prineslo številne spremembe. Do nedavnega je bilo po shemi lastnega odjema (net metering) dovoljeno graditi zgolj mikro sončne elektrarne, in sicer do 11 kW. Maja 2018 so z novo uredbo to omejitev odpravili, je pa vlada zato izdala omejitev oddane moči v omrežje – ta ostaja 11 kW. Letos 1. maja je začela veljati ponovno prenovljena uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (OVE), v kateri so določene tri vrste samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov energije:

  • individualna samooskrba,
  • samooskrba večstanovanjskih stavb,
  • samooskrba skupnosti odjemalcev.

Zadnja od točk (samooskrba skupnosti odjemalcev) do zdaj ni bila mogoča, kar je tudi največja in najpomembnejša novost prenovljene uredbe. Prvotna je samooskrbo omogočala zgolj lastnikom enostanovanjskih hiš oziroma poslovnih stavb. Z nadgradnjo zakonodaje bo omogočeno, da je naprava za samooskrbo lahko postavljena npr. na strehi šole, gasilskega doma, poslovnega objekta, vi pa boste lahko to energijo uporabljali kot najemniki. Merilna mesta torej niso povezana z notranjo inštalacijo istega objekta oziroma lokacije, so pa v bližini – vezana so na omrežje iste transformatorske postaje. To je dobra novica predvsem za tiste, ki bi si želeli samooskrbe oziroma proizvajati lastno električno energijo, a postavitev naprave zanjo iz različnih razlogov ni primerna (streha ni dovolj osončena, premajhna površina, neprimerna lega …). Pod črto – pravica do samooskrbe se zdaj torej ne veže več samo na lastnike naprave, ampak jo imajo tudi najemniki. Odjemalci oziroma najemniki se bodo predhodno dogovorili, koliko proizvedene električne energije pripada posamezniku.

Še ena novost, ki jo je treba omeniti, je, da se z novo uredbo spreminja tudi največja nazivna moč naprave za samooskrbo. Po novi uredbi instalirana moč naprave za samooskrbo ne sme presegati 0,8-kratnika priključne moči odjema merilnega mesta, na notranjo inštalacijo katerega je ta naprava priključena. Za zdaj pa se v praksi še vedno, kljub prenovljeni uredbi, zatika pri razumevanju, prav tako je pri distributerju podaljšan čas pridobitve soglasij, zato lahko proces priklopa sončne elektrarne traja tudi dva meseca ali več. Kupcem zaradi tega priporočamo, da investicijo načrtujejo pravočasno. Cilj nove uredbe je korak naprej k prehodu do nizkoogljične družbe, z zavezujočim ciljem s področja obnovljivih virov energije. Kakšni so ti cilji, lahko preberete TUKAJ.

V podjetju Termo Shop d. o. o. se bodo posvetili vašim konkretnim projektom in našli najboljšo rešitev za vas. Vsi zainteresirani vabljeni, da jim pišete na info@termoshop.si ali pokličete na 080 88 33 in zaupate svoj projekt. Zaradi velikega povpraševanja so v podjetju pripravili tudi novo spletno stran, na kateri boste našli vse potrebne informacije, vezane na sončne elektrarne. OBIŠČITE STRAN.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE