Celovit pristop h kakovostni obnovi

13. 9. 2012

Sanacije in obnove obsegajo že več kot četrtino vseh gradbenih del. Ne le poškodovani, tudi pravilno grajeni objekti so zaradi staranja materialov, obrabe, spremenjenih predpisov ali pa preprosto zaradi drugačnih zahtev uporabnikov potrebni obnove. Prav tako bo vsaka novogradnja prej ali slej potrebovala prenovo in tudi pri objektih brez poškodb lahko ob hitrem tehnološkem razvoju ter vpeljavi novih materialov in rešitev pričakujemo nekatere zahteve po spremembah.

Prav zaradi različnih izhodišč so tudi pristopi in možnosti sanacij zelo raznovrstni in pred obnovitvenimi deli zahtevajo temeljito analizo stanja objekta. Na podlagi analize zgradbe in vseh dejavnikov, ki vplivajo na energijsko varčnost, pa je treba pripraviti konkretne rešitve za učinkovito sanacijo.

Pri sanaciji in konceptu analize stanja objekta so med drugim zelo pomembni tudi parametri in značilnosti stavb iz časa gradnje objekta. Glede na to delimo objekte v pet časovnih obdobij, in sicer: gradnja pred letom 1920, gradnja do leta 1940, objekti, grajeni do leta 1970, brez toplotne izolacije, objekti, grajeni po letu 1970, z minimalno toplotno izolacijo ter novejši objekti devetdesetih let z vgrajenimi različnimi materiali in boljše toplotno izolirani.

Glede na to delitev pa so tudi pristopi in možnosti sanacij oziroma prenov lahko zelo različni. Objekti se namreč po gradnji in vrsti materialov razlikujejo, zato nimajo enakih energijskih izhodišč. Skoraj v vseh stavbah, ki jih moramo oziroma želimo sanirati, je poraba energije prevelika, saj imajo starejši objekti slabše toplotno zaščiten in nezrakotesen ovoj, slabše stavbno pohištvo ter slabše ogrevalne in prezračevalne sisteme. Zato je obnavljanje zahtevnejše, saj sta poleg energijske navadno potrebni tudi gradbena in arhitekturna obnova. Pri novejših stavbah so elementi ovoja (streha in fasada) v večini zasnovani pravilno, vendar zaradi pomanjkljivosti pri detajlih vgradnje in velikokrat tudi zaradi neustreznih materialov in debelinskih slojev izolacije prav tako nastajajo prevelike toplotne izgube.

Celovit pristop k sanaciji
Za celovit pristop k sanaciji moramo dobro poznati objekt in vzroke za obstoječe stanje. Po analizi sta potrebna natančno načrtovanje in priprava več različic sanacijskih postopkov (glede na možnost izvedbe, trajnostne rešitve, cene, materiale in predvideno vgrajeno opremo). Najprej moramo pregledati objekt od temeljev do strehe ter upoštevati tudi njegovo lokacijo (lego in orientiranost na smeri neba).

Pravilen postopek sanacije:
• sanacija temeljev in kletne etaže
• sanacija strehe
• zamenjava zunanjega stavbnega pohištva
• prezračevanje
• sanacija fasade
• ogrevanje in hlajenje

Glede na navedeno moramo pri načrtovanju sanacije najprej opraviti analizo stanja objekta, ki zajema analizo porabe energije za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje objekta, analizo porabe električne energije, analizo toplotnih izgub skozi ovoj stavbe (temelji, streha, fasada) ter termovizijo vgrajenega stavbnega pohištva (okna, vrata, zimski vrtovi, panoramske drsne stene ipd.). Kadar je v objektu veliko vlage, je treba izmeriti tudi vlažnost prostorov in materialov.
Da bi prihranili energijo oziroma zmanjšali toplotne izgube, moramo biti zelo pozorni tudi na gradbene in konstrukcijske sanacije zaradi poškodb med gradnjo (npr. vlaga, kondenzacija, plesni …), na dvig bivalnega standarda in morebitno spremembo namembnosti prostorov ter seveda na boljšo protihrupno zaščito, pri pasivnih objektih pa tudi na zrakotesnost.

Učinkovita energijska sanacija starejših objektov tako zajema predvsem vgradnjo nadstandardne debeline toplotne zaščite in vgradnjo nadstandardnega stavbnega pohištva, eliminiranje vseh toplotnih mostov, dobro tesnjenje celotnega ovoja stavbe in vgradnjo prezračevalnega sistema z rekuperacijo MIKrovent.

S takšnim energijskim konceptom lahko dosežemo, da se sicer zelo potraten objekt spremeni v nizkoenergijsko ali celo pasivno stavbo. To dokazuje in potrjuje, da je vgradnja novih materialov in tehnologij racionalna, smiselna in ekonomsko upravičena tudi pri prenovi starejših stavb.

Toplotne izgube stavbnega fonda bi se lahko že z osnovnimi energijskimi ukrepi energijske sanacije zunanjega stavbnega ovoja zmanjšale za vsaj 30 %, pri celostni energijski prenovi na nizkoenergijski ali pasivni ravni pa lahko dosežemo celo 70–90 % manjšo porabo energije za ogrevanje, odvisno tudi od izbire sanacijskih ukrepov.

Za več nasvetov in pomoč pri sanaciji se obrnite na MIK-ove energijske svetovalce, ki so vam na voljo v vseh MIK-ovih salonih, ali pošljite e-sporočilo na naslov energetska.klinika@mik-ce.si oziroma obiščite Energetsko kliniko MIK na www.mik-ce.si/energetska-klinika/.

V času sejma MOS od 12. do 18. 9. 2012 obiščite naša predavanja o kakovostni energijski obnovi zgradb, ki jih organiziramo in izvajamo v galeriji v hali K, kjer je tudi naš razstavni prostor. Program predavanj je na voljo na naši spletni strani www.mik-ce.si/mos-2012.

Med sejmom MOS smo za vas pripravili tudi posebno akcijo, s katero si lahko zagotovite povračilo kupnine v višini 100, 50 ali 25 %. Prav tako smo vam pripravili 5% sejemski popust!

___

SORODNI ČLANKI

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE