Upravniki o energijski prenovi večstanovanjskih stavb

12. 1. 2017 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Julijana Bavčar

upravniki, GI ZRMK, energijska prenova

Ker je bilo kar 70 odstotkov površin obstoječih stanovanjskih stavb zgrajenih pred letom 1985, gradbeni standardi in standardi sprejemljive porabe energije pa so čedalje zahtevnejši, prinašajo energijske prenove stavb zelo velike prihranke. Do leta 2020 naj bi z njimi rabo energije v stavbah zmanjšali za 15 odstotkov, do leta 2030 pa celo za 30 odstotkov. Slovenija, ki se je k temu zavezala na evropski ravni, energijsko sanacijo med drugim spodbuja s subvencijami in podpira izobraževanje s tega področja. V Ljubljani smo se tako udeležili četrtega termina usposabljanja upravnikov večstanovanjskih stavb v zvezi s celovito energijsko prenovo, ki ga je financiral Sklad za podnebne spremembe pri ministrstvu za okolje in prostor, in z udeleženci opravili kratko anketo.

Brezplačnega dvodnevnega usposabljanja se je doslej udeležilo več kot 200 zaposlenih pri upravljavskih podjetjih, četrta skupina se bo drugega dela predavanj udeležila 18. januarja v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani. Upravniki večstanovanjskih stavb imajo pomembno vlogo tako pri osveščanju in informiranju etažnih lastnikov o prednostih energetske prenove, v fazi priprav na investicijo kot med njeno izvedbo. Glavni sklopi usposabljanja so osvetlili zakonodajo, povezano s prenovo večstanovanjskih stavb, tehnične in arhitekturne lastnosti stavb, ukrepe učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije, dokumentacijo, potrebno za izvedbo energijske prenove, vire za njeno financiranje, predstavili pa so tudi primere dobrih in slabih praks iz dosedanjih primerov prenove. Največ predavateljev je bilo iz Gradbenega inštituta ZRMK, pridružili pa so se jim tudi predstavniki Eko sklada, SID banke, Hranilnice Lon, Gorenjske banke ter podjetij JUB, Kronoterm, Lunos, SPL, Hipox, Madizajn, AJM in Jelovica.

V kratkih pogovorih z udeleženci posveta, pretežno iz upravljavskih podjetij, nas je zanimalo predvsem to, katere informacije so zanje najbolj dobrodošle, kakšne so njihove izkušnje z doslej izpeljanimi energijskimi sanacijami v stanovanjskih blokih in kako se na ukrepe odzivajo lastniki etažnih stanovanj.

 


Robert Kerec, Komunala Murska Sobota


"V podjetju se zadnja tri leta precej ukvarjamo s projekti energijske prenove, predvsem z izolacijami fasad in streh, podstrešij in stropov v kleteh. Ker pa energijska prenova predstavlja obsežnejši sklop izboljšav, se želimo natančneje poučiti, kakšne so možnosti in poti pri tem. Zanima nas predvsem, v kakšno smer gre pri tem politika na ravni države. Ker je doslej pri večini ukrepov, katerih smo se lotevali, šlo za preprosto izvedbo, nismo potrebovali projektov s teh področij, sčasoma smo si o njih pridobili tudi osnovno znanje. Zdaj smo v fazi, ko nas zanima predvsem izboljšava ogrevanja s hidravličnim uravnoteženjem sistema v večstanovanjskih stavbah. To področje je tehnično zahtevnejše, stanovalci si smoter in vrsto izboljšav teže predstavljajo, naloga upravnika pa je, da jim jih ustrezno predstavi. Opažamo, da imajo ljudje do stvari, ki jih ne vidijo na svoje oči, spočetka manj zaupanja. Pobudniki prvih prenov, s katerimi smo imeli opraviti, so bili v večji meri etažni lastniki, zdaj pa smiselne ukrepe na zborih lastnikov pogosto načnemo kar sami. Imamo izkušnje z zelo različnimi odzivi lastnikov stanovanj in od tega je odvisno, koliko časa preteče od začetnih pogovorov do uresničitve projekta – čas je lahko raztegne tudi na nekaj let. Odziv stanovalcev pogosto pogojuje višina sredstev, zbranih v rezervnem skladu."

 


Jelka Kerin, podjetje za upravljanje Ruski car, d. o. o.


"Posveta se udeležujem zlasti zaradi novosti na področju energijski prenov večstanovanjskih stavb. V našem podjetju smo se doslej konkretno ukvarjali oz. pripravljali projekte delne energijske prenove: posamične izolacije fasad, obnove streh z dodatno izolacijo, v več primerih smo se teh dveh ukrepov lotili skupaj oz. usklajeno. Manjka nam še tretja raven, ki bi stavbe uvrstila v celovito energijsko prenovo, sanacija ogrevanja in hidravlično uravnoteženje centralnega sistema. Izpostavila bi, da se v stavbah ukrepov energijske sanacije lotevamo po korakih, ker skupnosti stanovalcev nimajo zadostnih sredstev, da bi se lotile celostne prenove. Pri strokovni podpori projektom se naše upravljavsko podjetje obrne na različne inštitucije, tudi na ministrstvo za okolje in prostor, Eko sklad, določene informacije in nasvete dobimo od izvajalcev. Za zdaj imamo z izpeljanimi projekti dobre izkušnje, zadovoljni so tudi stanovalci, saj občutijo izboljšave v bivalnem ugodju, pa tudi pri stroških."

 


Gorazd Makarovič, lastnik podjetja Mag dom Gorazd Makarovič s. p.


"Mislim, da spada takšno usposabljanje k rednemu strokovnemu izobraževanju, potrebnemu za upravljavsko delo. Kljub temu da se stalno dodatno izobražujem s področja gradbeništva, sem na posvetu izvedel nekaj precej novih stvari. Zadevajo predvsem potrebo po celovitosti pristopa k energijski sanaciji. Sami se projektov lotevamo na podoben način, danes pa je bilo predstavljeno nekaj krajših poti, ki se jih splača uporabiti. V stavbah, ki jih upravlja naše podjetje, smo že speljali nekaj projektov energijske sanacije, za prihodnjih pet let načrtujemo štiri ali pet sanacij. Obseg je različen: od najmanjše možne različice, samo sanacije stavbnega ovoja, do kompletne oz. celovite energijske sanacije stavbe (streha, toplotna postaja, ovoj stavbe). Ne glede na obseg pa delamo vedno s projektantom, izvedba teče po premišljenem projektu, nikoli se ne obračamo neposredno na izvajalce. Zagovarjam stališče, da se je vseh ukrepov treba lotevati projektno, od določanja vrednosti naprej. Še moja ugotovitev glede odziva lastnikov stanovanj: razpon je precejšen, od velikega navdušenja do popolne nezainteresiranosti, ljudje pa v splošnem sprejemajo, da so sanacije potrebne. Za večino ukrepov energijske sanacije je potrebo tričetrtinsko soglasje lastnikov etažnih stanovanj, saj skušamo projekte zastaviti tako, da ni potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja. Zanj to je namreč potrebno stoodstotno, skoraj v vsaki stavbi pa se najde vsaj eden, ki načrtom apriori nasprotuje. Zato se mi predpis o stoodstotnem soglasju ne zdi najbolj življenjski, morda bi ga morali znižati na 90 ali 95 odstotkov."

 


Zdenka Bernik, predsednica skupnosti stanovalcev v BS 3


"V stanovanjskem bloku, v katere živim, je bila doslej delno obnovljena fasada, prebarvali so jo in obnovili fuge, niso pa izvedli dodatnega sloja izolacije. Zdaj načrtujemo sanacijo strehe, toplotne postaje in namestitev etažnih vrat, saj je dostop do skupnih hodnikov v bloku odprt. Dobrodošlo je, da se na enem mestu lahko seznanimo z vprašanji, ki jih prinašajo energijske prenove in izboljšave v večstanovanjskih stavbah, da dobimo tudi celovit vpogled ta to, kakšne so lahko posledice delnih sanacij, kakšne pluse in nove pomanjkljivosti lahko prinesejo ti ukrepi. V naši stavbi prihajajo pobude za izboljšave tako od stanovalcev, v sodelovanju z upravnikom občasno naredimo med lastniki stanovanj anketo, katerih izboljšav si želijo. Udeležba na tem posvetu je po svoje prišla pravi čas tudi zato, ker je treba do konca marca narediti finančne plane investicij za letošnje leto.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE