Čadrg in Bohinj Park Hotel znižala izpuste CO2

1. 7. 2012 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: dokumentacija Dela

Čadrg, Bohinj Park Hotel

Na turizem v Alpah v današnjem času večinoma ne gledamo več kot na grožnjo naravi, temveč kot na ekosistemsko storitev, ki jih omogočajo Alpe, in kot na pomembno priložnost za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti. Udeleženci junijskega študijskega obiska v okviru projekta Slovenija znižuje CO2: dobre prakse so spoznali dve dobri praksi na tem področju: ekološko vas Čadrg ter koncept oskrbe in ravnanja z energijo v Bohinj Park Hotelu.

Vas Čadrg na Tolminskem so prebivalci poimenovali ekovas, saj so kar štiri od petih kmetij ekološke. Na kmetijah redijo krave, ovce in koze, ponujajo ekološko mleko in mlečne izdelke ter imajo svojo lastno znamko, sir tolminec, izdelan v vaški sirarni. Tradicija sirarstva v vasi traja že več kot 700 let. S prehodom na ekološko rejo govedi (prve tri kmetije so se za ta proces odločile leta 1999) na osnovi paše in lastne krme s travnikov so dosegli znižanje izpustov. Ker je zaradi ekološkega kmetijstva in z njim povezane turistične dejavnosti izboljšan dohodek prebivalcev vasi, je kakovost življenja višja, gorsko podeželje pa ostaja ohranjeno. V vasi trenutno živi 37 ljudi, odkar je sicer ozka in strma gorska cesta dobila asfaltno prevleko, pa sta se nazaj priselili dve družini. Čadrg je »mlada« vas, skoraj polovica prebivalcev je starih okoli 30 let, 5 otrok pa je mlajših od 6 let.

V Bohinj Park Hotelu so udeleženci obiska spoznali koncept oskrbe in ravnanja z energijo v objektu, ki je eden najbolj naprednih in energijsko varčnih hotelov v srednjeevropskem prostoru. Ima lastno vrtino ter lastno energijsko postajo za sočasno proizvodnjo elektrike in toplote. Sistem, v katerem sta povezani kogeneracijski enoti in toplotne črpalke, omogoča bistveno nižje izpuste CO2 – 0,12 kg/kWh toplote. V primerjavi z neposredno uporabo utekočinjenega naftnega plina ali porabo električne energije v primeru samostojnega delovanja toplotne črpalke to pomeni 56-odstotno zmanjšanje izpustov. Po besedah direktorja hotela Anžeta Čokla v hotelu visoko energijsko učinkovitost dosegajo tudi z učinkovito razsvetljavo, elektronskimi varčnimi napravami ter integracijo rezervacijskega sistema in centralnega nadzornega sistema. Hotel je pomemben tudi z vidika zaposlovanja lokalnega prebivalstva, 84 odstotkov zaposlenih je namreč lokalnih domačinov.

Več o projektu Slovenija znižuje CO2: dobre prakse si je mogoče prebrati na spletni strani projekta.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE