Mak ali vrtnica? Ne, liziant

7. 2. 2017 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Flower Council of Holland

Eustoma grandiflorum, Lisianthus russellianus, liziant

Če imajo eno vrsto cvetnih lističev, v popolnem razcvetu spominjajo na make, nekatere celo na tulipane, tiste z dvovrstnimi ali polnjenimi cvetovi pa na vrtnice in potonike. Kot rezane cvetice so pogoste tudi v naših cvetličarnah, zaradi nežnosti jih uporabljajo za poročne šopke. Pravilno oblikovani cvetovi, za katere bi včasih skoraj prisegli, da so delo slaščičarjev, svedrasto zasukani popki in sivozeleni listi so gotovo že zbudili vašo pozornost, morda ste cvetice, ki so v vazi zelo obstojne, dobili v dar, pa niste vedeli njihovega imena. Predstavljamo vam liziant.

Znanstveno ime teh toploljubnih cvetic je bilo še pred kratkim Lisianthus russellianus, po novem jim pogosteje pravijo Eustoma grandiflorum. Rod izhaja iz območja od juga ZDA, Mehike, Karibov do severnega dela Južne Amerike, od koder prihaja na svetovni trg pretežni del svetovne pridelave za rezano cvetje, gojijo pa jih npr. tudi na Nizozemskem, povsod pretežno v rastlinjakih, v katerih sta njihova pridelava in 'zorenje' najbolje nadzorovana.

Barvni spekter cvetov je silno širok: od bele, kremne, rožnate, lila, karminaste, rumene, pastelnih ter fluorescentnih odtenkov vijoličaste, modre do dvobarvnih – skoraj ni mogoče spregledati belih cvetnih čašic z indigo ali rožnato obrobo na gornjem robu, ki se pri nekaterih kultivarjih celo navolančka. Oblika in barvna kombinacija sta seveda stvar okusa, nedvomno pa so najelegantnejši beli cvetovi. Za te cvetice je značilno, da se steblo proti vrhu zelo razveja, včasih v pravcati grmiček, in ena rastlina nosi več cvetov. Ti se odpirajo postopoma in tudi zato zdržijo v vazi dolgo, tudi po štirinajst dni, čeprav bi po nežni strukturi sklepali drugače. Kultivarji, ki jih gojijo za rezano cvetje, so precej visoki, od 60 cm do metra, medtem ko so za gojenje v lončku bolj priljubljeni nižji, nekateri zrastejo samo dobro ped visoko.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE