Sejem Dom 2014: Varčnost, trajnost in udobje

19. 3. 2014 | Besedilo: Barbara Primc | Fotografije: Aleš Černivec

sejem Dom 2014, izbor uredništva

V minulih dneh smo pod drobnogled vzeli ponudbo razstavljavcev na sejmu Dom in naredili izbor desetih izdelkov, ki so na nas naredili največji vtis. Nekatere smo na seznam uvrstili zato, ker gre za pomembne tehnološke novosti, prvič predstavljene slovenski javnosti, druge zato, ker gre za trajnostne, do okolja in uporabnika prijazne rešitve, tretje, ker so rezultat domačega znanja in razvoja.

En kotel, več energentov, visok izkoristek

Ogrevanje z lesno biomaso je nadvse prijazno do družinskega proračuna, a lahko z emisijami močno obremenjuje okolje, če jo kurimo v zastarelih kotlih in pečeh. Na sejmu smo se lahko prepričali, da proizvajalci ogrevalnih sistemov na biomaso veliko pozornosti namenjajo prav skrbi za čistejše okolje – v kotle in peči vgrajena sodobna tehnologija povečuje izkoristke in hkrati zmanjšuje emisije. Največji korak na tem področju so naredili v podjetju KWB, moč in toplota iz biomase. Z novim kotlom KWB Multifire z močjo od 20 do 120 kW, ki so ga slovenski javnosti premierno predstavili na sejmu Dom, so napovedali nove razsežnosti ogrevanja na biomaso. Razvili so namreč visoko zmogljiv gosenični gorilnik, ki omogoča ogrevanje z različnimi vrstami biomase – poleg sekancev, peletov in briketov lahko v njem kurimo tudi agrarno biomaso: koruzne storže, trstikovec (večletna rastlina z velikim letnim donosom biomase) in oljčne koščice. Patentirani gorilnik, optimizirano zgorevanje v silicij-karbidni gorilni komori ter nadzorovano in počasno zgorevanje po eni strani zvišujejo učinkovitost kot­la, po drugi pa z vgrajeno tehnologijo Clean­efficiency zmanjšujejo emisije, pravijo v podjetju: »Visokolegirani elementi rešetk in prigrajen čistilni glavnik zagotavljajo samodejno čiščenje gorilnika in preprečujejo nabiranje oblog. Sistem samodejno zaznava velikost, kakovost in vrsto kuriva, temu pa prilagaja dovod zraka in hitrost rešetke. V kombinaciji s prenovljeno regulacijo zgorevanja in idealno toplotno izmenjavo doseže kotel 96-odstotni izkoristek energenta.«

Tanjši okvirji, več stekla

Ponudba stavbnega pohištva na sejmu Dom je bila raznolika in kakovostna in mirno lahko zatrdimo, da slabih oken na našem trgu ni, zato odločitev, kateri izdelek uvrstiti v izbor, ni bila preprosta. Odločili smo se za novo generacijo strešnih oken Velux, ki z namenom zagotoviti kar najboljše bivalne razmere v mansardi postavlja nove standarde za naravno svetlobo, svež zrak in energijsko učinkovitost. »Več svetlobe smo zagotovili z zastekljeno površino, ki je zaradi tanjših okvirjev do 18 odstotkov večja kot pri prejšnji generaciji oken, medtem ko vgradna odprtina ostaja enaka. K udobju pripomore tudi inovativna tablica z zaslonom na dotik, s katero preprosto upravljamo okna in senčila ter hkrati poskrbimo za energijsko učinkovitost pri zračenju,« so pojasnili v podjetju. Manjšo rabo energije oziroma manjše toplotne izgube pozimi je proizvajalec dosegel s tako imenovanimi elementi ThermoTechnology, vgrajenimi v okensko krilo in okvir, medtem ko večja zastekljena površina omogoča boljše dogrevanje prostorov s toploto sonca v hladnih dneh. Ponudbo so dopolnili z novo kolekcijo senčil za strešna okna, ki bo z motivi iz Disneyjevih risank razveselila najmlajše.

Lahek sistem za ozelenitev ravnih streh

Na razstavnem prostoru podjetja Knauf Insulation iz Škofje Loke je našo pozornost pritegnil lahek montažni sistem za zelene strehe Urbanscape, ki je namenjen zlasti za nadgradnjo ravnih streh na urbanih območjih. Razvoj tega inovativnega sistema z visoko zmogljivostjo zadrževanja vode ni naključen, pravijo v podjetju: »V zadnjem času je v arhitekturi vedno bolj v ospredju okoljski vpliv stavb in zazelenitev strešnih površin je vsekakor trajnostno naravnana rešitev.« Urbanscape je sestavljen iz protikoreninske membrane, drenažnega sistema (z zalogovniki vode ali brez njih), substrata iz mineralnih vlaken in vegetacijske preproge. Od drugih sistemov zelenih streh se razlikuje po majhni teži in visoki zmogljivosti vpijanja vode – teža suhega substrata je od 18 do 21 kilogramov na kvadratni meter, popolnoma nasičen z vodo pa tehta od 43 do 70 kilogramov na kvadratni meter. »To je v povprečju desetkrat manj kot pri klasičnem zemeljskem substratu, zato ga lahko uporabimo na skoraj vsaki strešni konstrukciji, ne da bi ogrozili njeno statično stabilnost,« pravijo v podjetju. Glede na vrsto drenažnega sistema in vrsto substrata lahko ta vpije od 25 do 49 litrov vode na kvadratni meter. Povedano drugače: kvadratni meter dva centimetra debelega substrata Urbanscape lahko vpije 17 litrov deževnice.

Izboljšane toplotnoizolativne lastnosti

V pestri ponudbi materialov za toplotno izolacijo smo si podrobneje ogledali izdelke slovenskega proizvajalca Ursa iz Novega mesta – tudi zaradi prenovljene embalaže, ki investitorju omogoča, da že na prvi pogled razloči med tremi razredi toplotne izolativnosti izolacijskega materiala (v zeleni embalaži je izolacija z najboljšo toplotno izolativnostjo, v rumeni tista s srednjo, v rdeči pa izolacija z najbolj osnovno toplot­no izolativnostjo). Drugi pogled namreč razkrije, da so sicer standardnim izdelkom izboljšali toplotno prevodnost. Kakor smo izvedeli na razstavnem prostoru Urse, so izdelki s toplotno prevodnostjo 0,035 W/mK oziroma 0,040 W/mK zdaj na voljo s toplotno prevodnostjo 0,034 W/mK oziroma 0,039 W/mK.

Opečni zidak, ki zmanjšuje toplotne mostove

Na sejmu smo pod drobnogled vzeli tudi ponudbo gradbenih materialov. Kakšnih revolucionarnih novosti nismo odkrili, smo pa opazili, da so podjetja postavila na ogled tehnološko izboljšane materiale. Na razstavnem prostoru podjetja Goriške opekarne iz Renč smo izbrskali in v izbor uvrstili opečni vogalni zidak, ki zmanjšuje toplot­ne mostove v opečnem zidu. »Namenjen je izdelavi vertikalnih zidnih in vogalnih armiranobetonskih vezi v opečnih zidovih. Z njim lahko ustrezno konstrukcijsko povežemo in utrdimo zidove na njihovih ravnih delih, v vogalih in na mestih križanja obodnih zidov z nosilnimi pregradnimi zidovi,« pojasnjuje proizvajalec. Pri tem je pomembno, da je armiranobetonska vez pomaknjena v notranjost zidu, kar zmanjšuje možnost nastanka toplotnega mostu. Prednost zidaka je tudi v samem materialu, iz katerega je narejen; opeka ima namreč nižjo toplotno prevodnost kot beton, kar ugodno vpliva na zmanjševanje toplotnih mostov in zagotavlja boljšo akumulacijo na mestih protipotresnih vezi.

Manj plastike za okna iz PVC

V izbor smo uvrstili še enega ponudnika stavbnega pohištva, pri katerem je – poleg kakovosti izdelka – pretehtala okoljska nota. Podjetje Arcont iz Gornje Radgone sicer izdeluje stavbno pohištvo iz PVC, a pri proizvodnji nove generacije oken Arcont 76 mm, ki so jo premierno predstavljali na sejmu v Ljubljani, upoštevajo smernice Greenline, zaradi katerih je poraba plastike v proizvodnji manjša. Na njihovem razstavnem prostoru smo izvedeli, da pri proizvodnji plastičnih profilov kot stabilizatorja uporabljajo kalcij in cink (prej so za ta namen uporabljali svinec), trajnostni krog pa bo sklenjen, ko bodo profili (in steklo) po izteku življenjske dobe reciklirani. »Okna Arcont 76 mm ustrezajo najnovejšim evropskim in slovenskim standardom, imajo zelo dobre toplotnoizolativne lastnosti (toplotna prehodnost 0,77 W/m2K), zato z njihovo vgradnjo pomembno prispevamo k čistejšemu okolju, saj porabimo manj energije za ogrevanje, kar pomeni manj izpustov ogljikovega dioksida v okolje,« pravijo v podjetju.

Pergola z gibljivimi kovinskimi lamelami

V sodobni arhitekturi, ki narekuje velike zastekljene površine, so senčila nepogreš­ljiva. Najboljšo zaščito pred pregrevanjem bivalnih prostorov zagotavljajo zunanja senčila, bodisi na oknih bodisi nad teraso tik ob hiši. Ponudnikov je bilo na sejmu veliko, mi smo se zadržali na razstavnem prostoru podjetja Ombra iz Ljubljane, kjer je našo pozornost pritegnila tako imenovana bioklimatska pergola. Medtem ko ima večina pergol senčilo iz vodoodpornega, ognjeodpornega in močnega platna, so pri bioklimatski pergoli z nosilno konstrukcijo iz aluminija in elementi iz nerjavnega jekla vgrajene gibljive lamele iz aluminija. »Z daljinskim upravljalnikom jih lahko usmerjamo tako, da skozi reže pod izbranim kotom prihaja ravno toliko sončnih žarkov, kolikor želimo. Poleg tega reže zagotavljajo kroženje zraka pod senco, zato nam ni nikoli vroče,« pojasnjujejo v podjetju.

Večfunkcijski ogrevalni sistem

Peč in dimnik v enem? Zakaj ne, so si verjetno mislili v podjetju Creina iz Kranja, ko so v sodelovanju s podjetjem Kip, dimniški inženiring snovali nov vgradni kamin pod blagovno znamko Lokaterm. Rezultat je Vesta, večfunkcijski ogrevalni sistem na trdna goriva (polena, lesni briketi), pri katerem sta tradicionalno ločena sistema – peč in dimnik – združena v eno; dimnik je namreč nameščen neposredno na vrhu peči. »Stabilnost peči, dimnika in termoakumulacijskih oblog zagotavlja posebno nosilno stojalo, s sistemom z močjo od tri do osem kilovatov pa je mogoče ogrevati dve etaži,« pravijo v podjetju. Na novo zasnovan dimniški plašč ima poleg cevi za odvod dimnih plinov tudi dva zračna kanala – enega za dovod zraka do peči, drugi pa po principu termike odvaja topel zrak v zgornjo etažo. Peč lahko zaradi lastnega zajema zraka stoji kjer koli v prostoru, je neodvisna od elektrike in ima po zagotovilu proizvajalca zelo dobro razmerje med porabo in izkoristkom polen. Zasnova sistema omogoča tudi priklop na obstoječi dimnik.

Brezžično upravljanje doma

Ko smo že pri upravljanju na daljavo – na sejmu si je bilo mogoče ogledati različne rešitve za avtomatizacijo doma, od tak­šnih, na vgradnjo katerih je treba misliti že pri načrtovanju doma, do takšnih, ki si jih lahko omislimo pozneje, ko v hiši ali stanovanju že živimo, ne da bi morali posegati v obstoječe električne napeljave. Eno takšnih smo uvrstili v naš izbor. Gre za rešitev Netichome, Dom na dlani, ki so jo razvili v podjetju Goap iz Solkana in je v celoti rezultat domačega znanja. »Rešitev je preprosta, cenovno dostopna in do okolja prijazna. Začnemo lahko z minimalno naložbo v nekaj modulov, denimo za uprav­ljanje luči in ogrevanja, in si naložimo brezplačno aplikacijo za mobilni telefon, tablico ali računalnik. Pozneje lahko, če želimo, vse skupaj nadgradimo z novimi moduli za upravljanje senčil, prezračevanja in podobno,« smo izvedeli na razstavnem prostoru podjetja. Rešitev je primerna za novogradnje, predvsem pa za obstoječe hiše ali stanovanja, saj za delovanje potrebuje le brezžično omrežje in niso potrebna nobena gradbena dela.

Od gozda do hiše

Lesnopredelovalna panoga v Sloveniji je še konec osemdesetih let zaposlovala več kot 35.000 ljudi, do zdaj pa se je skrčila na manj kot tretjino. Pristojne inštitucije so spisale že več strategij, kako jo oživiti, a nobena ni v celoti zaživela. Še največ na tem področ­ju naredijo posamezne družbe, kakršna je Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec, ki je na sejmu Dom predstavljalo gozdno-lesno verigo pod sloganom Od gozda do hiše. »Za tem sloganom se skriva zgodba razvoja hiše od drevesa v gozdu do zaključnega detajla v hiši,« pravijo v družbi, ki ima poslovne centre v Radljah, Slovenj Gradcu, Levcu in na Ptuju, v njih pa je pod blagovno znamko Lesoteka začrtana prihodnost lesnopredelovalne industrije na Koroškem, v sosednjih regijah in dolgoročno na celotnem območju Slovenije. Po vsej Koroški izvajajo dejavnost gozdarstva in tudi žagarstva, v okviru katere se uveljavljajo kot ponudnik certificiranega lesa CE in FSC ter lesne biomase iz lastne proizvodnje, pod blagovno znamko Lesoteka pa ponujajo ne le lesene fasade, terase, masivne pode in konstrukcijski material, ampak tudi masivne lesene hiše. Kakor pravijo v družbi, je povezano podjet­je Lesoteka hiše sicer zadnje v povezovalni gozdno-lesni verigi, a toliko bolj pomembno, saj vključuje zavedanje o pomenu lesa, ki je prijazen do človeka in okolja v celot­nem življenjskem ciklu.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE