Sejem Megra 2012: podčrtano z rdečo, zeleno in modro

28. 3. 2012 | Besedilo: Barbara Primc

Megra, gradebništvo, sejem

Na sejmišču v Gornji Radgoni je v sredo vrata odprl 25. mednarodni sejem gradbeništva Megra. Letošnja prireditev je vsebinsko in strokovno bogatejša, saj jo prvič spremljata tudi mednarodni sejem energije in trajnostne gradnje Engra ter mednarodni sejem komunale, urejanja okolja in ekologije Kogra.

Gradbeništvo je tisti del gospodarstva, ki ga je svetovna gospodarska kriza zagotovo najbolj prizadela, a doslej se je še vedno izkazalo, da je obdobje krize čas za izzive, pridobivanje novega znanja, spremembe v miselnosti in za odkrivanje novih vizij, pravi direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec. Prepričan je, da gradbeništvo in z njim povezane dejavnosti potrebujejo dogodek, ki dviguje njihov ugled in ponuja nove vizije za prihodnost. Organizator je zato 25. mednarodni sejem gradbeništva Megra obogatil z novimi vsebinskimi področji, katerih cilj je ohraniti vitalne dele gradbeništva, hkrati pa nakazati zelene smeri za razvoj infrastrukture, bivanjske prihodnosti in gospodarske uspešnosti v prihodnosti.

Nove priložnosti v gradbeništvu

Trije sočasni sejmi – sejem gradbeništva Megra, sejem energije in trajnostne gradnje Engra ter sejem komunale, urejanja okolja in ekologije Kogra – bodo iz različnih zornih kotov v uspešno poslovno, komercialno, promocijsko in poslovno druženje povezali poslovneže, strokovnjake in najširši krog obiskovalcev. Stične točke vseh treh sejmov so gradnja, energetika in sožitje človekovega urbanega prostora z okoljem. Njihova rdeča, modra in zelena nit pa so nove naložbe, ki bodo oživile gradbeništvo, naložbe v obnov­ljive vire in v umno rabo energije ter vlaganja v posodobitev in razvoj komunalne infrastrukture. Do nedelje, 1. aprila, bodo tako po Erjavčevih besedah na sejmišču v Gornji Radgoni predstavljali nove projekte, ki bi lahko zagotovili izhod iz krize, in ponudili nove tehnologije, ki te projekte omogočajo.

Rdeča nit sejma pod krovno blagovno znamko Megra so investicije in nove priložnosti v gradbeništvu ter novosti s področja gradbenih materialov in gradbene mehanizacije. Med razstavljavci so tako večja podjetja kot obrtniki, ki predstavljajo celotno področje gradbenih storitev: od načrtovanja, projektiranja, gradnje, sanacij in obnov do obrtniških del. Obiskovalci si lahko ogledajo ponudbo materialov za gradnjo, kritine in stavbnega pohištva, opremo za gradbišča in varovalno tehniko ter ponudbo gradbene mehanizacije, orodja in opreme.

Obnovljivi viri in umna raba energije

Razstavni program sejma Engra vključuje predstavitve projektov nizkoenergijskih, skoraj ničeenergijskih in plusenergijskih hiš, v okviru predstavitve občinskih projektov OVE in URE pa bodo v Gornji Radgoni predstavili tudi konvencijo županov in akcijski načrt za trajnostno preskrbo z energijo. Na ogled so znanja in izdelki s področja obnovljivih virov energije, sodobne naprave za prenos in distribucijo električne energije ter sistemi in oprema za gospodarjenje z energijo, sodobne energetske naprave, kot so prenosniki toplote in hladilni stolpi, sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, pa tudi energijsko učinkovita in varčna svetila za dom in javno razsvetljavo.

Zelena nit sejma Kogra so vlaganja v posodobitev in razvoj komunalne infrastrukture ter znanje, izdelki in storitve, ki jih za to potrebujemo. Razstavni program med drugim vključuje nove projekte, ki jih na področju komunale pripravljajo ustanove in organizacije, izdelke in storitve za področja komunalne infrastrukture, prometnega omrežja in parkirišč, javne razsvetljave in urejanja okolja, opremo za javne površine, objekte za prosti čas, šport in izobraževanje ter opremo za ravnanje z odpadki in vodo.

Obrtna ulica, predstavitve poklicev in svetovanja

Obiskovalci sejma se lahko sprehodijo po obrtni ulici z zanimivimi predstavitvami, ki so jo v dvorani A2 pripravili obrtniki iz območnih obrtno-podjetniških zbornic Murska Sobota, Gornja Radgona, Lendava in Ljutomer ter iz sekcij gradbenih in povezanih dejavnosti pri OZS. V petek, soboto in nedeljo bodo člani sekcije cementninarjev, sekcije slikopleskarjev in sekcije polagalcev podov za obiskovalce pripravili dinamične predstavitve, vse bodo potekale v obrtni ulici. V petek sekcija krovcev in kleparjev že tradicionalno organizira državno prvenstvo mladih kleparjev in krovcev.

Na skupnem razstavnem prostoru v dvorani A2 se predstavljajo dijaki gradbenih šol iz vse Slovenije, ki bodo v času sejma sodelovali pri gradnji skupnega projekta, katerega nosilec je Srednja gradbena šola Celje. V petek pa bo pred upravno stavbo Pomurskega sejma tekmovanje mladih v zidanju.

Vse dni bodo na razstavnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK v dvorani B med 10. in 18. uro potekala brezplačna svetovanja za občane, v dvorani A pa še brezplačna svetovanja za občane v zvezi z novogradnjo in prenovo stavb.

Strokovna predavanja in okrogle mize

Sejemski trojček v Gornji Radgoni spremlja pester program, namenjen strokovni javnosti. Danes je vse posvečeno gradbeništvu, zato bo med drugim potekal posvet z naslovom Gradnja infrastrukture. Jutri bo sejem v znamenju komunale in ekologije, zato bodo izvedli mednarodni posvet o sodobnih pristopih v komunalni dejavnosti, forum o varstvu okolja in predavanje o malih komunalnih čistilnih napravah. Petkov strokovni program bo namenjen energetiki, obnovljivim virom, lesu in gradbenemu izobraževanju. Organizator je pripravil seminar o biobivanju in sociološkem vidiku biogradnje, delavnico in okroglo mizo o vlogi lokalnih skupnosti pri trajnostnem razvoju Slovenije, popoldne pa bo regijsko srečanje energijsko učinkovitih sosesk s predstavitvijo zelenih načel pri naročanju in nakupovanju. Sobota in nedelja bosta namenjeni obrtnim dejavnostim v gradbeništvu.

Sejem je odprt od 9. do 18. ure, zadnji dan, v nedeljo, pa do 17. ure.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE