Geodeti najbolje poznajo probleme in zahteve vseh strok

6. 9. 2016 | Besedilo: K. Ž.

geodeti, geodezija

Geodezija je že od nekdaj povezovala različne stroke, ki delujejo na področju urejanja prostora in graditve objektov. Tudi danes, ko se spreminja s tem povezana zakonodaja, ob spremembah na področju regulacije inženirske dejavnosti in evidentiranja nepremičnim, geodeti v ospredje postavljamo povezovanje, sodelovanje, medsebojno razumevanje in pripravljenost na spremembe, saj je to ključnega pomena za nadaljnji razvoj Slovenije,« je na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu ob 60-letnici izhajanja znanstvene in strokovne revije Geodetski vestnik poudaril mag. Blaž Mozetič, predsednik Zveze geodetov Slovenije.

V pozdravnem nagovoru je med drugim prebral tudi del prvega uvodnika, objavljenega leta 1953 v takrat še društvenem glasilu, Vestniku: »Geodetska dejavnost v naši republiki je v povojni dobi zabeležila vidne uspehe in napredek na vseh poljih svojega udejstvovanja … Vendar moram poudariti, da so dela geodetskih strokovnjakov pomembna za vse panoge našega gospodarskega življenja, ki so živo povezane z razvojem elektrifikacije, industrializacije, kmetijstva, rudarstva, urbanizma, regulacije vodotokov in rek, melioracij itd.« Zlasti za drugi del v uvodniku zapisanih trditev lahko mirno rečemo, da veljajo še danes. Nekdaj primarna vloga geodezije – z zemljiškim katastrom podpirati potrebe posameznih lastnikov zemljišč glede delitve parcele, urejanja meje in podobno – je namreč danes le še sekundarna.

»Geodezija mora danes služiti vsem, ki jih zanimajo prostorski in nepremičninski podatki. Geodeti se tega zavedamo, zato si prizadevamo delovati povezovalno, saj bomo le tako dosegli zastavljene cilje,« je med drugim dejal slavnostni govornik prof. dr. Rudolf Staiger, podpredsednik Mednarodne zveze geodetov. Gosta iz tujine je že v petek dopoldne sprejela tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, pogovarjala sta se o vlogi geodetske stroke v sodobni družbi, strateških usmeritvah na področju povezovanja stabilne in učinkovite zemljiške administracije ter o koordinaciji na področju souporabe in izmenjave prostorskih podatkov.

Pri prostorskem načrtovanju se vse začne z informacijami o prostoru in tu je vloga geodetov nadvse pomembna. Podobno je pri graditvi objektov: začne se z geodetskim načrtom, brez geodetov ne gre niti med samo izvedbo gradnje, ko je objekt zgrajen, jih spet potrebujemo, saj je treba zgrajeni objekt evidentirati. Geodeti spremljajo celoten proces – od začetka do konca, sodelujejo tako s prostorskimi načrtovalci kot tudi projektanti in gradbinci, zato tudi najbolje poznajo probleme in zahteve vseh strok.

Vsega tega ne bi bilo, če stroka ne bi poskrbela za izmenjavo strokovnih mnenj in izmenjavo znanj med geodeti. In pri tem je ključno vlogo odigral Geodetski vestnik, ki je v vseh desetletjih izhajanja iz društvenega glasila prerasel v ugledno mednarodno revijo. »Prerasel je v revijo, ki pokriva področja geodezije, geoinformatike, prostorskega načrtovanja in z njimi povezane tematike. Od leta 2007 je revija mednarodno indeksirana in povzeta v Social Sciences Citation Index (SSCI), Social Scisearch (SSS) in Journal Citation Report/Sociai Sciences Edition (JCR/SSE, kar ji daje velik pomen v mednarodnem prostoru, zato je pomemben dejavnik pri razvoju stroke, strokovni odličnosti in mednarodni konkurenčnosti,« je na slavnostni prireditvi, ki je potekala pod pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja in katere osrednji del je bil koncert Big Banda Slovenske vojske, še  poudaril Blaž Mozetič.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE