Jelovica in Jub sta do okolja prijazni podjetji

30. 11. 2012 | Besedilo: Ba. P. | Fotografije: Arhiv podjetij in dokumentacija Dela

okolje, Joser, nagrade, Jelovica, Jub

Družbi Jelovica hiše in Jub sta na letošnjem Okoljskem srečanju dobili nagrado za okolju prijazno podjetje, kar potrjuje trajnostno usmeritev obeh družb. Nagrado v kategoriji okolju prijazen izdelek je dobil merilnik porabe vode Jos podjetja Joser.

Časnik Finance je v sodelovanju z Eko skladom letos že petnajstič zapored razpisal nagrado za okoljski izdelek leta, enajstič pa nagrado za okolju prijazno podjetje. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Viktor Grilc, Peter Novak, Marinka Volk, Vesna Vidič in Boštjan Podkrajšek, je letos v kategoriji okolju prijazno podjetje podelila dve nagradi, in sicer Jelovici hiše in Jubu, medtem ko je nagrado za okolju prijazen izdelek dobil merilnik porabe vode podjetja Joser. 

Prvo pravo trajnostno podjetje

Družba Jelovica hiše si je nagrado prislužila zaradi občutnega zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida, lesenih montažnih objektov, ki zagotavljajo energijsko varčnost, in samozadostnosti proizvodnje. Pri tem je komisija ocenjevala vizijo družbe, strategijo in sisteme upravljanja, ki vključujejo vse deležnike podjetja in pridobljene domače in tuje certifikate, pomembno vlogo je igrala tudi vpetost družbe v sonaraven in trajnostni razvoj v lokalnem in širšem prostoru.

Razvoj trajnostnih in do okolju prijaznih energijsko varčnih hiš in večjih objektov je že več let v ospredju aktivnosti družbe Jelovica hiše. Letos so s postavitvijo nove sončne elektrarne, poleg obstoječe male hidroelektrarne in uporabe biomase, dosegli tudi samozadostnost proizvodnje, kjer iz obnovljivih virov sonca, vode in lesnih ostankov pridobijo več energije, kot je porabijo za svoje delovanje.

Les kot osnovni material, iz katerega izdelujejo montažne objekte, ima številne prednosti, saj zvišuje kakovost bivanja, hkrati pa je do okolja najbolj prijazen material, pravijo v Jelovici. Z razvojem inovativnih rešitev se njihovi objekti uvrščajo med najbolj kakovostne in energijsko učinkovite zgradbe, kar dokazujejo rezultati meritev zrakotesnosti – pasivni leseni vrtec v Preddvoru, denimo, je dosegel skoraj trikrat boljšo zrakotesnost, kot je predvidena za pasivne objekte.

Tovarna za proizvodnjo lesenih hiš v Preddvoru je z zagonom nove sončne elektrarne na strehi postala prvi primer pravega trajnostnega podjetja, poudarjajo v Jelovici. Z zeleno energijo, ki jo pridobivajo iz sonca, vode in lesne biomase, danes pokrivajo vse svoje potrebe po energiji, viške pa oddajajo v omrežje. Izpuste ogljikovega dioksida so zmanjšali za skoraj 195 ton na leto. Ko se bo naložba v sončno elektrarno povrnila, bodo prihranili skoraj 79 tisoč evrov na leto. »Nagrada potrjuje naše strategije v smeri, ki je naravi in ljudem prijazna. Prav to je naše izhodišče, ko razvijamo nove izdelke, s katerimi postavljamo višje standarde za boljše bivanje. Nagrada pomeni navdih za naslednje velike projekte, hkrati pa je spodbuda vsem zaposlenim za odgovornost do okolja,« je ob prejetju nagrade povedal Gregor Benčina, predsednik upravnega odbora Jelovice.

Nagrada je spodbuda za nadaljnji razvoj

Skupina Jub je že vrsto leto zavezana k ohranjanju okolja, varovanju in ohranjanju skupnosti ter k zdravju zaposlenih. Odgovorno ravnanje do okolja izkazujejo s cilji, usmerjenimi v nenehno izboljševanje in v iskanje rešitev, ki zagotavljajo manjše onesnaževanje in večjo stopnjo varnosti. »Pri novih posegih v okolje upoštevamo najboljše razpoložljive tehnike, ki so dostopne na trgu, uvajajo nove tehnologije, proizvodne postopke in izdelke, vendar le, če ob upoštevanju znanosti, tehnike in varstvenih ukrepov ne pričakujemo škodljivih učinkov na okolje ali zdravje ljudi. Vse naštete aktivnosti so na letošnjem okoljskem srečanju prepričale tudi strokovno komisijo, ki nam je podelila laskavi naziv okolju prijazno podjetje,« pravijo v Jubu.

Pri ocenjevanju okoljskih učinkov je komisija upoštevala predvsem učinke, ki so jih v podjetju dosegli pri zmanjševanju obremenjevanja zraka, vode in tal, ravnanje s kemikalijami, odnos do odpadkov in odpadne embalaže. Veliko pozornosti so namenili tudi zavzetosti vodstva za okoljske projekte in odnosu zaposlenih do okolja, spoštovanju ali celo preseganju slovenske zakonodaje oziroma zakonodaje EU. Upoštevali so tudi izvirnost posameznih rešitev, razvoj novih alternativnih projektov ter vizijo nadaljnjega trajnostnega razvoja podjetja.

Nataša Iršič Bedenik, direktorica oskrbovalne verige v Jubu, je ob prejetju nagrade povedala: »V Jubu se ukvarjamo z vprašanji trajnostnega razvoja, ki obsega tri pomembna področja: ekonomsko, okoljsko in socialno. Z nenehnim vlaganjem v sodobne, čiste tehnologije in z razvijanjem novih, do okolja prijaznih izdelkov, sledimo tem načelom. Zelo sem ponosna na našo okoljsko pobudo, na podlagi katere smo z lastnim znanjem in delom zgradili biološko čistilno napravo, ki je namenjena čiščenju komunalnih odpadnih voda ter Jubovih tehnoloških in sanitarnih voda. Na ta način smo prebivalcem občine Dol omogočili višjo kakovost bivanja na tem območju in bistveno manjše onesnaževanje okolja.«

Nagrada vodstvu in zaposlenim veliko pomeni. Predstavlja namreč močno spodbudo za nadaljnji trajnostni razvoj, ki naj bi zadovoljeval potrebe sedanje generacije, ne da bi bile ogrožene možnosti prihodnjih generacij.

Prihranki vode in energije

Merilnik Aqua Jos, ki si je po mnenju strokovne komisije prislužil naziv okolju prijazen izdelek, prispeva k zmanjšanju stroškov, povezanih z vodo in, posledično pa tudi k zmanjševanju stroškov za energijo v objektih. Omogoča namreč nadzor nad porabo vode in energije, s čimer zagotavlja prihranke vode in energije, ki jo porabimo za ogrevanje vode, hkrati pa zmanjšuje tudi količine odpadne vode.

Namestiti ga je mogoče na vsako armaturo, prek vgrajenega ekrana pa sproti odčitava porabo vode, tudi pri minimalnem pretoku. Porabo lahko spremljamo in analiziramo prek spletne aplikacije ali prek aplikacije na mobilnem telefonu. Ob odprtju ventila armature se zaslon LCD samodejno vklopi in merilnik začne meriti količino iztečene vode. Ko uporabnik zapre ventil, merilnik še deset sekund prikazuje količino iztečene vode, nato se naprava sama izklopi. Po dveh minutah delovanja začne prikazovalnik opozarjati na količino iztečene vode. Enojni pritisk na stranski gumb omogoča vpogled v preteklo porabo vode, dvojni pritisk pa v skupno količino porabljene vode. Vse funkcije merilnika so dodatno podprte ob uporabi spletne aplikacije, pravijo v podjetju Joser.

Merilnik porabe vode Aqua Jos je uporaben na več področjih: v gospodinjstvu (pri kuhanju, pomivanju, kot nadomestilo dozirnih posod, v kopalnici pri osebni higieni, na vrtu pri zalivanju), v šolstvu (kot izobraževalni pripomoček k obstoječim učnim snovem, kot motivacija k odgovornni, preudarni rabi vode), v zdravstvu (kot pripomoček za doseganje standardiziranih meril higiene rok), v gostinstvu in turizmu (kot pripomoček za nadzor nad iztočeno vodo).
 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE