Sejem MOS 2013: Stičišče obrti in podjetništva

9. 9. 2013 | Besedilo: Barbara Primc

sejem MOS, Mednarodni obrtni sejem

V sredo bo vrata odprl 46. mednarodni sejem obrti in podjetnosti. Na 65.000 kvadratnih metrih razstavnih površin sejmišča v Celju se bo do torka, 17. septembra, predstavljalo 1585 razstavljavcev iz 34 držav. Sodelujoči napovedujejo številne novosti in sejemske ugodnosti, organizator, družba Celjski sejem, pa bogato obsejemsko dogajanje.

Le nekaj dni po tistem, ko bo slovenska košarkarska reprezentanca v neposredni bližini sejmišča, verjamemo uspešno, končala prvi del nastopa na najpomembnejšem športnem dogodku v zgodovini samostojne Slovenije, Eurobasketu 2013, bo pozornost domače in širše javnosti uprta v 46. mednarodni sejem obrti in podjetnosti, pravijo v družbi Celjski sejem. Izvršna direktorica družbe Breda Obrez Preskar je prepričana, da bo MOS znova upravičil sloves največjega poslovno-sejemskega dogodka v regiji, za kar so poskrbeli skupaj z domačimi in tujimi, dolgoletnimi in novimi partnerji. Lani je število obiskovalcev preseglo 137.000, čeprav je bil sejem dan krajši kot prejšnja leta, zato je bil organizator z obiskom zadovoljen, prav tako razstavljavci, saj so njihove razstavne prostore obiskale prave ciljne skupine, tako zasebni kot poslovni obiskovalci.

Na celjskem sejmišču se po njenih besedah znova obeta bogato sejemsko dogajanje v razstavnem in spremljajočem programu. »Razstavljavci napovedujejo številne novosti in sejemske ugodnosti, predstavili bodo nove tehnologije in tehnološki procesi, razstavljavcem iz 34 držav pa se bodo pridružili še trije Mosovi podjetni talenti z inovativnimi podjetniškimi idejami, ki so zmagali na našem letošnjem razpisu. MOS je največji poslovni dogodek pri nas in v regiji, dogodek, ki omogoča največ mreženja, spoznavanja novih trgov in poslovnih priložnosti, hkrati pa pomeni odlično prilož­nost za srečanje z obstoječimi poslovnimi partnerji,« poudarja Obrez Preskarjeva. Poleg že tradicionalnih vsebin, kot so energijska učinkovitost, brezplačna svetovanja za obiskovalce in celovita ponudbe za prenovo ali novogradnje, sejem prinaša tudi prikaz delovanja podjetja v oblaku – v živo na sejmišču. Prvič bodo gostili tudi veliko nacionalno predstavitev gospodarstva Turčije, ki jo bodo pripravili v sejemski dvorani A. Za zabavnejši del dogajanja bodo znova poskrbela Mosova doživetja, ki obetajo sproščujoče, pa tudi poučne dejavnosti za vse generacije, dodaja sogovornica.

Vse za energijsko učinkovito gradnjo in obnovo

Na sejmu MOS se tradicionalno predstav­ljajo domači in tuji ponudniki izdelkov in storitev za ogrevanje. Na ogled bodo peči, kamini, štedilniki, radiatorji in toplotne črpalke, med katerimi v družbi Celjski sejem opozarjajo na toplotno črpalko za radiatorsko ogrevanje, ki po zagotovilih proizvajalca omogoča do 60-odstotni prihranek pri stroških ogrevanja. Obiskovalci bodo lahko prebrskali ponudbo naprav za hlajenje in prezračevanje, stavbnega pohištva in materialov za energijsko učinkovito gradnjo ali obnovo stanovanjskih in industrijskih stavb. Med temi velja opozoriti na novost na slovenskem trgu – drsno zastekljevanje brez stebrov, ki ga bo prikazala Majda Narat z ekipo iz Radomelj, ter projekt SuperLes, v okviru katerega bodo predstavili samooskrbno biohišo ter akvakulturni in akvaponski sistem.

Obiskovalci sejma si bodo lahko ogledali še stroje in opremo za kovino, les, elektro- in varilno tehniko, čistilne naprave in komunalno opremo, sodelovali bodo ponudniki notranjega pohištva in opreme, gospodinjskih aparatov in opreme za dom, šport in aktivno preživljanje prostega časa, osebna in gospodarska vozila ter blago široke porabe. Zastopan bo tudi živilski program (tajska hrana, izdelki iz konopljene moke, mesnine, v svetovnem merilu nagrajeni pekoči čiliji Čili Pipp, slovenska vina) in gostinski program, razstavni program bodo dopolnjevale predstavitve tujih držav ter domačih in tujih zbornic.

Energetska svetovalna točka v dvorani L

Energijska učinkovitost z izkoriščanjem obnovljivih virov energije vred je v ospredju tudi v spremljajočem programu, saj bo obiskovalcem v sejemski dvorani L vse dni na voljo brezplačno energetsko svetovanje strokovnjakov mreže Ensvet. Svetovanja s področij učinkovite rabe energije in obnovljivih virov so vedno dobro obiskana, pravijo v družbi Celjski sejem. Nasveti svetovalcev mreže Ensvet so obiskovalcem v pomoč pri obnovi obstoječih stanovanjskih stavb in pri iskanju optimalnih rešitev za novogradnje. Tipične teme svetovanja so toplotna zaščita elementov stavbnega ovoja, sodobno zunanje stavbno pohištvo z vgradnjo, sodobne naprave za pridobivanje toplote in hladu, različni sistemi ogrevanja prostorov, sodobno centralno in lokalno prezračevanje prostorov, sistemi za pripravo tople sanitarne vode, sodobni načini uporabe obnovljivih virov (lesne biomase, energije sonca, toplote okolice), kakovost bivanja, osnovni gradbenofizikalnimi pojavi oziroma težave ter raba energije na splošno.

Tisti, ki jim ne bo uspelo dobiti prostega termina pri energetskih svetovalcih, pa lahko prisluhnejo njihovim predavanjem o vseh omenjenih temah, ki bodo potekala v dvorani Celjanka in sejni sobi E 2. Krajše povzetke vsebin in urnik predavanj najdete v tiskani izdaji naše priloge ali na naši spletni strani.

Mosovi podjetni talenti

Družba Celjski sejem je letos že tretjič pripravila razpis za inovativne mlade podjetnike. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Edita Cetinski Malnar (urednica Prave ideje na RTV Slovenija), Peter Frankl (direktor Financ), dr. Blaž Nardin (generalni direktor Gorenja Orodjarne), prof.dr. Gregor Veble (vodja oddelka za raziskave v podjetju Pipistrel) in mag. Franc Pangerl (predsednik upravnega odbora družbe Celjski sejem), je med osmimi prijavljenimi podjetniškimi idejami izbrala tri, ki so si prislužile brezplačno predstavitev na sejmu. To so spletni sistem za gradnjo MojMojster, celovit sistem za spremljanje parametrov okolja in električno plovilo na vodikov pogon.

Spletno stran MojMojster – pametni sistem za gradnjo, ki jo bo na sejmu predstavljalo podjetje Eforma, sta med študijsko prakso zasnovala arhitekta in jo skupaj s programerjem tudi uresničila. Gre za sistem, ki na inovativen način povezuje zasebne investitorje, arhitekte, podjetnike in upravnike stavb z zanesljivimi gradbeniki in obrtniki, cilj spletne strani pa je poenostavitev, hit­rejša gradnja in zmanjšanje tveganja pri gradnji. Martin Pelcl, član ekipe, je v prijavi na razpis med drugim zapisal, da na trgu sicer obstajajo podobne rešitve, vendar se nobena ne loteva gradnje profesionalno in celovito. Inovativnost sistema je v medsebojnem povezovanju izvajalcev, ki lahko skupaj izpeljejo tudi večje projekte, ciljni trg pa je slovenski trg, ki ga želijo do konca leta 2014 povezati z avstrijskim in hrvaškim. Kot novo podjetje na slovenskem trgu so se srečali tudi s težavami, predvsem zaradi konservativnosti slovenskega gradbenega in obrtniškega sektorja. Druga težava je težka dosegljivost kakovostnih izvajalcev oziroma njihova neodzivnost. Zaradi velikega števila sekundarne konkurence v obliki spletnih oglasnikov in imenikov se v začetni fazi soočajo tudi z nezaupljivostjo izvajalcev. Kljub temu jim je v šestih mesecih uspelo pridobiti 160 partnerjev in najmanj 800 podjetij v Sloveniji.

Tomaž Vinko iz Ljubljane bo na sejmu predstavil preprost in celovit sistem za spremljanje parametrov okolja ali za nadzor in upravljanje različnih naprav na daljavo. Izdelek temelji na njihovi lastni programski opremi, uporaben je tako za domače potrebe kot za industrijski in kmetijski sektor ter za izobraževanje. Skratka za tiste, ki želijo postaviti lasten sistem spremljanja parametrov okolja ter upravljanju naprav na daljavo, poudarja Tomaž Vinko, ki projekt razvija skupaj s partnerjem Robertom Rodmanom. Na mikrokontroler se priključijo različna tipala (za vlago, temperaturo, zaznavo gibanja, kakovost vode), ta pa ob določenem dogodku omogoča možnost obveščanja prek SMS, spleta ali GSM-klica ter lahko samostojno upravlja oddaljeno napravo. Za primerljive izdelke na trgu je potrebna določena stopnja znanja programiranja in elektrotehnike, so zahtevnejši za uporabo ali pa omejeni glede možnosti opravljanja meritev, komunikacije ali shranjevanja podatkov, pojasnjuje Vinko. Cenovna dostopnost, fleksibilnost sistema in možnost nadgradnje brez pomoči programerja pa so ključne prednosti sistema, s katerim vstopajo na slovenski trg in s katerim želijo sčasoma prodreti tudi prek meja Evropske unije. V prihodnje želijo pripraviti nadzorno tehnologijo z vgrajenimi možnostmi za upravljanje in nadzor tehnologij, ki temeljijo na uporabi obnovljivih virov in postopkov varčevanja z energijo.

Gašper Strahovnik iz Portoroža je komisijo prepričal z električnim plovilom na vodikov pogon Tender One. Projekt je odgovor na plovila brez emisij, ki so zgled za ekološko transportno sredstvo in velik korak v prihodnost. Ideja o projektiranju in razvoju visokotehnoloških in inovativnih plovil v skladu z okoljevarstvenim standardom se je Strahovniku porodila, ker se večina pro­izvajalcev osredotoča na zunanjo podobo plovil in ker je navtična industrija prenasičena z izdelki, ki za pogon uporabljajo motorje z notranjim zgorevanjem. Glavni cilj v prvi fazi je razvoj plovil, dolgoročno pa želijo projektirati in dobavljati sisteme za celotno preskrbo plovil (megajaht) na vodikov pogon, pravi Strahovnik. Plovilo Tender One je namenjeno prevozu potnikov in blaga na kratkih razdaljah. V primerjavi s konvencionalnimi hibridi je njegova glavna prednost v tihem delovanju brez izpustov toplogrednih in drugih strupenih plinov, ker gorivna celica za svoje delovanje ne potrebuje fosilnih goriv. Edini stranski produkt sta destilirana voda in toplota. Ker je izdelek tehnološki presežek, bo izdelava omejena na naročila, tako da pri tekočem poslovanju ne pričakujejo večjih težav. V projektni skupini sta zdaj dva člana, ki sodelujeta z uveljavljenimi slovenskimi in tujimi podjetji s področja elektronike, elek­trotehnike in vodikovih tehnologij. Prepričana sta, da je v tem trenutku naložba v razvoj pogona na elektriko z vodikom kot virom energije ekskluziva in pomeni velik korak v prihodnost.

-----

Obširen pregled ponudbe tistih razstavljavcev, ki so nam pravočasno sporočili, katere novosti predstavljajo v Celju oziroma kaj je v ospredju njihove sejemske predstavitve, si lahko ogledate v tiskani izdaji priloge Deloindom, ki je izšla 11. septembra 2013.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE