Imate kljub zračenju slab in zatohel zrak?

22. 2. 2012

Ljudje preživimo danes v povprečju več kot 80 odstotkov časa v zaprtih, slabo prezračenih prostorih. V preteklosti in starejših zgradbah je bilo svežega zraka v zaprtih prostorih vedno dovolj, saj sta način gradnje in kakovost materialov omogočala, da so zgradbe same po sebi dihale. Sodobne stavbe pa so zaradi vedno večjih potreb po energijski varčnosti postale zelo tesne in samodejna, nenadzorovana izmenjava zraka skoraj ni več mogoča, zato lahko koncentracije škodljivih snovi v prostoru hitro dosežejo mejne vrednosti. Dolgotrajno zadrževanje na slabem zraku je izjemno škodljivo, povzroča slabo razpoloženje ljudi, manjšo fizično in psihično zbranost, hitro širjenje okužb in bolezni, pa tudi pojav kondenza na oknih in stenah, in v vseh pogledih negativno vpliva na naše počutje in zdravje. Zato je treba take prostore redno in pravilno zračiti. A redno in pravilno zračenje pomeni tudi višje stroške zaradi neučinkovite rabe energije, saj moramo svež – zunanji zrak pozimi greti na temperaturo prostora, poleti pa ohlajati, da se prostor ne pregreje.

Kako pravilno zračiti?

Prostore lahko zračimo na več načinov. Najbolj razširjeno je zračenje z odpiranjem oken, bodisi s trajnim odpiranjem (okno z nagibom) ali s kratkotrajnim odpiranjem (okno popolnoma odprto). V obeh primerih prihaja v času kurilne sezone do velikih toplotnih izgub, prepiha in vdora prahu ter mrčesa v prostor v poletnem času pa do pregrevanja prostora. Drug, bolj ekonomičen način zračenja imenujemo mehansko prisilno prezračevanje (lokalno ali centralno), kjer zrak čistimo, predgrejemo ali ohladimo in ga brez prepiha in večjih izgub toplote dovajamo v prostor.

Primer trajnega prezračevanja skozi nagibno okno

Centralno ali lokalno prisilno prezračevaje?

Centralne prezračevalne naprave običajno obratujejo neprestano, v vseh prostorih z enako učinkovitostjo. Z lokalnim prezračevalnim sistemom pa si zagotovimo večjo prilagodljivost, saj lahko uravnavamo vlago in vonjave v vsakem prostoru posebej. Potrebe po svežem zraku so namreč časovno in lokacijsko nedoločljive. Tako so na primer zjutraj bolj obremenjeni sanitarni prostoru, opoldne kuhinje, zvečer skupni bivalni in spalni prostori. Zaradi tega je lokalno prezračevanje tehnično veliko bolj primerno in stroškovno učinkovito

Okenski prezračevalni sistem MIKrovent

S prezračevalnim sistemom MIKrovent je kakovostno in zdravo prezračevanje zagotovljeno. Inovativen prezračevalni sistem namreč omogoča zračenje brez toplotnih izgub, tudi ko so okna zaprta. Gre za sistem decentraliziranega prezračevanja z rekuperacijo toplote odhajajočega zraka do 87% pri 100% izmenjavi zraka v prostoru.

Kako deluje MIKrovent?

MIKrovent je sistem za decentralizirano prezračevanje z rekuperacijo toplote odhajajočega zraka do 87% pri 100% izmenjavi zraka v prostoru in z možnostjo regulacije vlage v prostorih. Lahko ga uporabljamo samo za dovajanje zunanjega zraka (nadtlačno prezračevanje), samo za odvajanje zraka iz prostora (podtlačno prezračevanje) ali pa za sočasno dovajanje in odvajanje zraka (enakotlačno prezračevanje). MIKrovent ima prenosnik toplote in dva ventilatorja, ki imata izjemno visoko življenjsko dobo (pričakovano 50.000 ur) in sta pri svojem delovanju relativno tiha. Prenosnik toplote (rekuperator) je toplotni izmenjevalec, kjer izstopni zrak predaja svojo toploto vstopnemu zraku. Ventilatorja v rekuperatorju uravnavata pretok dovodnega in odvodnega zraka, filtri pa uravnavajo čistost zraka. Raba elektrike je zaradi uporabe ventilatorjev z visokim izkoristkom majhna in je v območju 6 do 25 W. MIKrovent ima tudi daljinski sistem upravljanja za vključevanje in izključevanje delovanja naprave, in možnost samodejne regulacije kakovosti zraka v prostoru.

Princip delovanja prezračevalnega sistema MIKrovent

MIKrovent je primeren tako za novogradnje kot adaptirane objekte, saj ga lahko vgradimo v okenski okvir ali na ohišje rolet oziroma ga vgradimo kot samostojno enoto v posamezni prostor. Zaradi visoke rekuperacije toplote in kompaktne izvedbe je enakovredno nadomestilo za centralne prezračevalne sisteme, predvsem v primerih, ko je vgradnja kanalov za prezračevanje nemogoča.

Prezračevalni sistem MIkrovent zagotavlja visoko kakovost zraka pri najmanjši možni rabi energije. To pomeni, da imamo v prostorih prijetno mikrv prostoru oklimo, brez prekomerne vlage in neprijetnih vonjav. Preprečuje prepih, vdor zunanjega prahu in hrupa, nastanek plesni in ugodnih življenjskih pogojev za pršice itd. Prezračevalni sistem s kakovostnimi filtri (F7, F8) za sveži zrak olajšuje življenje alergikom, ker filtri zadržujejo alergene. Dober sistem mora biti enostaven za obratovanje, cenen pri vzdrževanju (trajni pralni filtri) in mora imeti dolgo življenjsko dobo. Zagotavljati mora primerno vlago v prostorih, mora biti požarno varen in tih pri svojem normalnem delovanju.

Več na www.mik-ce.si
MIK, d.o.o.

...

SORODNI ČLANKI:

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE