Kako preprečiti toplotne mostove

19. 4. 2012

Usklajenost in pravilna zasnova vseh posameznih delov stavbe ter pravilno načrtovani in izvedeni konstrukcijski detajli, kot so stiki, priključki, preboji, križanja, odprtine, zagotavljajo optimalno delovanje stavbe kot celote. Vsaka napaka in neustrezno saniranje pa lahko povzroči številne negativne posledice, med katerimi so najpogostejši toplotni mostovi. Njihovi negativni učinki so izraziti in povzročajo poleg precejšnjih toplotnih izgub tudi poškodbe materiala ter estetske in celo zdravstvene težave zaradi razvoja plesni. Z energijsko učinkovito sanacijo zgradbe lahko izvedemo in rešimo vse potrebne ukrepe za odpravo toplotnih mostov in si zagotovimo bolj varčno in kakovostno bivanje.

Toplotni mostovi so mesta v zunanjem ovoju stavbe, kjer je toplotni upor bistveno manjši kot na sosednjih mestih. To pomeni, da je na toplotnem mostu pozimi toplotni tok iz notranjega, ogrevanega okolja v zunanje močno povečan. Na takem mestu je zato tudi temperatura notranje površine ovoja stavbe znižana. Na teh mestih obstaja nevarnost lokalne površinske kondenzacije vodne pare, kar lahko izrazito poškoduje material.

Največ klasičnih primerov toplotnih mostov je najti zlasti v stavbah, ki so bile grajene med petdesetimi in sedemdesetimi leti prejšnjega stoletja.

Glede na vzrok nastanka delimo toplotne mostove na konstrukcijske, geometrijske, konvekcijske (zaradi netesnosti in namestitve grelnih teles na zunanji steni) in kombinirane (konstrukcijski in geometrijski).

Konstrukcijski toplotni most
Do te najpogostejše oblike pride, če je ovoj stavbe prekinjen ali predrt z materialom, ki ima veliko toplotno prevodnost (na primer armirani beton ali jeklo) in ki ni toplotno zaščiten ne z zunanje in ne z notranje strani. S premišljeno zasnovo ovoja stavbe se lahko tako konstrukcijskim toplotnim mostovom praktično povsem izognemo.
Potencialna mesta konstrukcijskih toplotnih mostov so na vseh križanjih konstrukcijskih sklopov, in sicer:
- na prebojih zaradi dimnikov in zračnikov,
- pri napuščih,
- pri vogalnih vertikalnih protipotresnih vezeh,
- pri okenskih špaletah in omaricah za roloje,
- ob ležiščih betonskih plošč,
- pri neposrednih nadaljevanjih armiranobetonskih plošč in zidov v balkonske plošče, stene in terase,
- pri cevnih napeljavah v stenah,
- ter v območju zidnih podstavkov (t. i. coklov) ter temeljev.

Geometrijski toplotni most
Geometrijski toplotni most nastopi na delu ovoja stavbe, pri katerem je zunanja površina, skozi katero toplota prehaja iz ogrevanega prostora v zunanje okolje, precej večja od notranje (na primer vogal).

Konvekcijski toplotni most
Mesto v ovoju stavbe, kjer je zaradi prekinitev ali netesnosti omogočen pretok notranjega, navlaženega zraka v konstrukcijski sklop, imenujemo konvekcijski toplotni most.

Največje težave povzroča toplotna izolacija strehe (poševne, pa tudi ravne) nad ogrevanim prostorom, zato je treba natančno in strokovno zatesniti oziroma zalepiti stike vetrne oziroma parne zapore na notranji strani. Enako velja za izolacijo zidov z notranje strani, zlasti če še obstaja verjetnost, da so se med slojem toplotne zaščite in zidom ustvarili zračni žepi zaradi nepopolnega prileganja obeh slojev.

Negativne posledice toplotnih mostov so izrazite in vplivajo na toplotno bilanco stavbe in na kakovost bivalnega okolja.
Čeprav so v določenih primerih toplotni mostovi vzrok za le del vseh toplotnih izgub, je njihov negativni učinek še vedno izrazit zaradi nižjih notranjih površinskih temperatur na teh mestih in s tem povezane nevarnosti lokalne površinske kondenzacije vodne pare iz zraka, kar poškoduje material, kvari videz in celo izzove zdravstvene težave zaradi razvoja plesni. Toplotnih mostov zato ne smemo gledati le skozi energijske izgube, ampak se moramo zavedati celotnega negativnega obsega pojava in posledic, ki jih prinaša.

Kako preprečiti toplotne mostove?
Iskanje toplotnih mostov in vzrokov za njihov nastanek je načeloma zelo težko. V zadnjem času je s pomočjo termografskega pregleda objekta to delo precej lažje. S kamero lahko toplotne mostove zelo precizno odkrijemo in ugotovimo površinsko temperaturo gradbenih elementov. Dobro toplotno izolirani gradbeni deli so pozimi znotraj topli in zunaj hladni (to dosežemo s toplotno izolacijo). Kakovosten posnetek termografske kamere nam točno pokaže, če je kje del z višjo temperaturo, kar je opozorilo za slabo izvedeno toplotno izolacijo. Kadar kateri od gradbenih delov na objektu posebej izstopa z visoko temperaturo, govorimo o toplotnem mostu.

Načinov, kako se izogniti toplotnim mostovom, je precej, a v osnovi je zahtevana namestitev toplotne zaščite brez prekinitev (oziroma prebojev) na zunanji strani ovoja stavbe. Tako zagotovimo popolno zrakotesnost spojev, da ne pride do konvekcijskih toplotnih mostov. Najcenejša je zagotovo sanacija z namestitvijo dodatne toplotne zaščite na notranji oziroma na zunanji strani zgradbe. Da pa se izognemo nastanku konstrukcijskih toplotnih mostov na splošno, pa je seveda treba zagotoviti ustrezne rešitve že pri projektiranju in gradnji konstrukcijskih elementov.

Na podlagi opravljene analize zgradbe, energijskih posnetkov (termovizije) ter analize porabe energije vam v Energetski kliniki MIK pripravimo konkretne rešitve za učinkovito sanacijo stavbe ali izvedbo novogradnje. Po sanaciji pa vam na vašo željo izdelamo tudi energijsko izkaznico vašega doma, ki vam bo podala konkretne podatke o njegovi energijski varčnosti.

Več na www.mik-ce.si

...

 

SORODNI ČLANKI:

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE