Marles hiše

13. 9. 2013

Pasivna hiša je postala že nekaj povsem normalnega pri gradnji novih hiš.

V našem okolju se je že dobro uveljavila. Trg pasivne gradnje se je v Sloveniji razvil zelo hitro in dosega, če pogledamo primerjalno, zavidljiv delež. Čedalje več je kupcev, ki si želijo pasivnih objektov, in tem radi ustrežemo, saj so zahtevnejši in imajo predznanje o energijski varčnosti, prednostih montažnih objektov in pasivne gradnje.

Za stavbe, grajene v pasivni tehnologiji Marles, je značilno, da v celotnem življenjskem ciklu zaradi ekološke neoporečnosti ne obremenjujejo okolja.

Večji nadzor in učinkovitost rabe energije se izražata v višji ravni toplotnega ugodja v prostorih in boljšem počutju, saj pasivna hiša omogoča uporabnikom nadstandardno bivalno klimo.

Zaradi izjemne energijske varčnosti zagotavljajo velik prihranek energije in nižje stroške udobnega bivanja. Poleg tega lahko že v standardnih objektih zaradi izrednih toplotnih karakteristik zunanjega ovoja toploto v prostore dovajamo prek nizkotemperaturnih ogrevalnih površin, kjer je temperatura ogrevalnih površin samo nekaj stopinj višja od želene temperature zraka v prostoru.

Arhitekturne možnosti pasivne gradnje

Pri pasivni hiši je potrebno že v začetku načrtovanja sodelovanje različnih strokovnjakov, kot so arhitekt in strokovnjaki gradbene fizike ter strojnih in elektroinštalacij. Načrtovanje pasivne hiše vključuje pasivne in aktivne ukrepe. Pasivni sistemi obsegajo predvsem izrabo naravnih danosti okolja (teren, osenčenost, meteorološke posebnosti …) in primerno arhitekturno zasnovo (oblika zgradbe, optimalna debelina toplotne izolacije, vgradnja energijsko učinkovitih oken …). Najpomembnejši dejavniki pri zasnovi pasivne hiše so: toplotni ovoj, ki ga v Marlesu zagotovimo že z debelino stene 40 cm, orientacija objekta, osončenost, ustrezna izvedba prezračevanja z vračanjem toplote (rekuperacija) ter primerna zrakotesnost. Pasivna hiša je postala standard v ponudbi MARLES HIŠE. Družba Marles hiše ima med slovenskimi ponudniki montažnih hiš največji projektivni biro. S tem lahko kompetentno in strokovno na najvišji ravni kupcem svetuje in jih vodi skozi odločanje. Marlesovi strokovnjaki prisluhnejo željam in potrebam graditelja in mu ob upoštevanju osnovnih kriterijev pasivne hiše pomagajo sprojektirati hišo po želji. Ob tem imajo ves čas na voljo arhitekta in druge strokovnjake, ki mu svetujejo in ga usmerjajo.

Novosti pri pasivnih sistemih in konstrukcijah v letu 2013

V Marlesu smo letos razvili nov pasivni sistem, ki je izključno iz ekoloških materialov. Bistvena novost pri tem je nosilna konstrukcija zunanjih sten, ki je zasnovana tako, da so toplotni mostovi minimalni oziroma jih ni.

Gre za izboljšavo (element v novem pasivnem razredu), pri čemer je zdaj konstrukcijski element zasnovan tako, da je možno uporabiti katero koli naravno izolacijo v razsutem stanju, kot so celulozna vlakna, lesna vlakna, kokos, lan, konoplja. V Marlesu smo se ob tem opremili tudi z najsodobnejšim strojem, ki nam omogoča vpihovanje v stene z oblogo iz mavčnih vlaknenih plošč, brez potrebnega ojačevanja plošč med vpihovanjem. S tem znižamo stroške in skrajšamo čas za izdelavo zunanjih stenskih elementov.

Prednosti?

Osnovni element v novem pasivnem sistemu je pokončnik, ki je plod lastnega znanja in izdelan izključno s slovenskimi materiali. Na trgu je množica konstrukcijskih elementov, ki jih proizvajalci kupujejo v tujini. Prednost tega pasivnega sistema oziroma pokončnika je, da je vertikalna dopustna nosilnost do trikrat večja kot na primer pri pokončnikih FJI in TJI (prefabricirani I-nosilci), ki jih uporabljajo drugi proizvajalci montažnih hiš. Pomemben rezultat novega konstrukcijskega elementa je končna cena, ki je v povprečju 20 % nižja kot pri primerljivih izdelkih.

V hiši znanje študentov

Marles hiše sodelujejo tudi z univerzitetnimi in drugimi znanstveno-raziskovalnimi ustanovami. Tako so pravkar predali razvojni projekt inovativnega modela pasivne lesene hiše, ki so ga razvili na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Mariboru pod vodstvom dekana dr. Miroslava Premrova in dr. Vesne Žegarac Leskovar. V okviru arhitekturnih delavnic študentov gradbeništva in arhitekture so za Marles hiše razvili več različnih tipov hiš, med katerimi so se strokovnjaki omenjenih fakultet in Marlesa odločili za optimalno zasnovo pasivne stanovanjske hiše sodobnega videza, ki sta jo idejno zasnovali študentki arhitekture Sanda Moharić in Maša Kresnik. Hišo so nato skupaj s študenti gradbeništva Miho Pukšičem, Klaro Mihalič in Anžetom Roscem pod vodstvom že omenjenih mentorjev ter tudi ob pomoči dr. Erike Kozem Šilih razvili do faze projektov za izvedbo. Slovesna predaja projekta je bila po večmesečnem delu konec aprila, ko so predstavniki Univerze celoten izdelan projekt predali Marlesu.

PASIVNA HIŠA V LUKSEMBURGU

Marles je v Sloveniji in tudi v tujini izdelal že več pasivnih hiš, poslovnih objektov in vrtcev. Na sliki predstavljamo v Luksemburgu zgrajeno individualno enostanovanjsko hišo v pasivni izvedbi, velikosti 443,47 m2, in sicer v Marlesovem sistem PASIV z vgrajenimi Marlesovimi pasivnimi okni Exclusive plus Ug = 0,5. Hiša spada v razred A po energijski učinkovitosti in po toplotni izolaciji (ocene po Energiepassu, ki je osnova za pridobitev gradbenega dovoljenja).

Želeli bi poudariti, da je lesena montažna gradnja oz. gradnja objektov z leseno okvirno konstrukcijo hitra, natančna, vremensko neodvisna, požarno in potresno varna, predvsem pa energijsko izjemno varčna ter do okolja in človeka prijazna. Ob vseh teh prednostih je v najrazvitejših državah že splošno priznana kot prava rešitev za trajno in zdravo bivanje. Ob upoštevanju vseh teh prednosti pa je vseeno treba nameniti pozornost izbiri izvajalca tovrstnega objekta, saj je bistvenega pomena, da svoje delo opravlja po vnaprej pripravljenih in računalniško narejenih tovarniških načrtih ter ob tem dosledno upošteva standarde industrijske proizvodnje. Prav tako je pomembno, da ima izbrani izvajalec dejansko standardizirano proizvodnjo, pri kateri ni odmikov od vnaprej določenih materialov in delovnih procesov, pomembno pa je tudi, da se nekateri bistveni deli gradnje objekta (vgradnja stavbnega pohištva, izdelava fasade ipd.) opravijo v proizvodnji, saj to močno zmanjša izpostavljenost objekta vremenskim razmeram na gradbišču ter človeškemu dejavniku, ki je na gradbišču bistveno bolj tvegan kot v industrijskem procesu v proizvodnji.

Marles je tudi proizvajalec stavbnega pohištva

Marles v montažne objekte po vsej Evropi že več kot 30 let vgrajuje leseno stavbno pohištvo – okna, vhodna vrata in senčila – višjega kakovostnega razreda. Z dolgoletno prisotnostjo na evropskih trgih so si pridobili veliko izkušenj. Zadovoljni uporabniki njihovih izdelkov v več kot 30.000 stanovanjskih objektih v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Švici in Italiji so dokaz za najvišjo kakovost. Individualna proizvodnja jim omogoča prilagajanje željam kupcev, in sicer tako graditeljem novih hiš kot tudi tistim, ki se odločajo za menjavo stavbnega pohištva.

Marles ima v svojem prodajnem programu tudi najtanjše leseno certificirano pasivno okno na svetu. Mega Pasiv 92-P je najnovejši tehnološki dosežek in je v celoti plod slovenskega razvoja. V Marlesu so ga razvili na pobudo Primoža Zobca, direktorja družbe Viva Les, ki proizvaja lepljene elemente za okna z izolacijo, imenovane Vivaprofil. Pri razvoju so sodelovali z Andražem Rakuščkom z Gradbenega inštituta ZRMK.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE